Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Burányi Virág

20 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rolf Peterson, kutató, több nyarat töltött a kanadai Royale Szigeten felesége, Candy társaságában a Wolf-Moose Projekten dolgozva. A projekt a világ leghosszabb ideje - 55 éve - futó tanulmánya a maga nemében. A sziget az egyetlen hely a Földön, ahol beavatkozás nélkül élnek ragadozók és…..
Az állat, akit képzel, válaszol a kéréseidre?Megcsinálja a viselkedést, amit kértél? Nagyszerű! Ez két dolgot jelent:• Sikeresen kommunikáltad az állattal, hogy mi az, amit szeretnél, hogy megtegyen ÉS• Az állat motivált volt, hogy megtegye, amit kérsz. Végül is a kommunikáció és a motiváció a…..
A Budakeszi Vadaspark egy vadasparki kulisszatitkokat és a vadasparki szakemberek munkáját bemutató interjúsorozatot indított, melynek első részében Burányi Virág, a park szakképzett állatgondozója mutatja be az állattréningeket, és azt a több mint egy éve tartó kemény munkát, amit a foglalkozásokba…..
Ha megemlítjük az állattréninget mindennemű fizikai kapcsolat nélkül, a legtöbb embernek az jut eszébe, hogyan tanítunk meg egy kutyát ülni jutalomfalat segítségével. De valójában a modern tudományos alapú vadállattréning eredetileg nem a kutyákra, hanem a delfinekre vezethető vissza. A vízi emlősök…..
tudományos munkatárs 2017 2017.12.31 13:28:12
Minden állatot ugyanazok a motivációk mozgatnak, ha ezeket ismered és tudatosan használod, egymás viselkedéseire válaszolva táncolhattok végig az életen. Amikor hónapokig dolgozol, hogy a medve bemenjen a helyére vagy a hiúz ne automatikusan a mancsát használja akkor rájössz, hogy a kutyád is…..
Milyen állatot találtál? Ha a természetben egy vadon élő állatot találsz, az általában az alábbi két csoportba tartozhat, a rájuk vonatkozó jogszabályok a következőek. 1. vadászható: a vadászható állatok ma Magyarországon: „1. §2 (1) A Vtv. alkalmazásában vadászható állatfajok a következők (a…..
Tartástechnológiai terv A fogságban lévő állatok tartáskörülményeinek kialakításakor a természetes állapot modellezése a cél. Bizonyos tényezők (élettér mérete, egyedsűrűség, táplálás, zavarás stb.) esetében igen nagy különbségek lesznek a természetestől, míg másoknál (egészségügyi kezelések,…..
Általános adatokFőbb jellemzőkhhhhA kutyafélék (Canidae) között a szürke farkas (Canis lupus, továbbiakban farkas) a legnagyobb faj (marmagassága 45-80 cm, tömege 18-60 kg), intelligens ragadozó: fejlett szociális intelligencia, kooperatív vadászat, táplálékmegosztás, kognitív térkép, jó…..
Korábban már írtam arról, hogy az állatkertekben miért jött létre a környezetgazdagítás, de ugyanezen okokból végezhetjük kedvtelésből tartott vagy menhelyen élő kutyáknál is, hogy fokozzuk életminőségüket. Bár az emberek többsége szereti a kutyáját, azoknak gyakran igen unalmas életük van, sok időt…..
Az emberek évszázadok óta képeznek állatokat különböző feladatokra, hogy azok segítsenek nekik a mindennapi életükben. Kutyákat vadászatra, juh terelésre és szánhúzásra, lovakat, tevéket és elefántokat teherszállításra vagy hátas állatoknak, madarakat üzenetküldésre. Ha házi- illetve vadállatokat…..
Miért fizetsz másoknak azért, hogy kutyakozmetikus vágja a kutyád körmét? Mert megteheted. De mi lenne a helyzet, ha te egy elefántgondozó lennél? Nem tudnál mást megbízni a feladattal, ha pedig egyszerűen nem végeznéd el a feladatot, az állat örökre lesérülne. Mit csinálnak tehát az…..
2016 októberben lehetőségem volt elmenni a REEC (1st South and East Europe Regional Environmental Enrichment Conference) konferenciára, ahol szakmabeliek tartottak előadásokat és workshopokat állatjólét, viselkedés, tréning és környezetgazdagítás témakörökben. Következzen hát egy kis élménybeszámoló…..
Fogságban élő farkasok öltek meg 2012. június 17-én egy 30 éves állatkerti gondozót a Kolmården nevű állatkertben. Adott nyolc, 3 éves hím farkas, egy zárt területen és a nőnemű állatgondozó, aki jól ismerte mindegyiket. Kölyökkorukban cumisüvegből nevelte őket, így a farkasok jól szocializáltak…..
A környezetgazdagítás helyes kivitelezéséhez elengedhetetlen a célorientált gazdagítási terv kidolgozása, melynek a lépései az 1. ábrán láthatóak. A gazdagítás mindig fajspecifikus, tehát fontos ismerni az adott állat természetes viselkedését és ökológiai fülkéjét, valamint az egyed múltját, a…..
A környezetgazdagításnak több típusa van, ezek nem egymást kizáró kategóriák, gyakran átfedik egymást. A társas gazdagítás történhet fajtársakkal, de fontos figyelembe venni, hogy az adott faj a természetben csapatban (pl. csimpánz) vagy egyedül (pl. puma) él. A szociális csoportok…..
tudományos munkatárs Hilda Tresz 2017.02.14 17:51:00
Hilda vágya, hogy ne legyen több csimpánz elszigetelve, ne legyen több elefánt leláncolva, ne legyen több tigris alultáplálva. Felkarolja azokat, akik még keveset tudnak és megtanítja őket, hogyan legyenek hang azok helyett, akik nem tudnak beszélni, védelmező azok helyett, akik nem tudnak menekülni…..
A környezetgazdagítás az abnormális viselkedésformák megjelenésének csökkentése mellett egyéb viselkedésproblémák megoldásában is segítséget nyújthat (Duncan 1997). Abnormális és öncsonkító viselkedések (pl. szőrtépkedés és harapdálás főemlősöknél, tolltépkedés madaraknál, farok rágás macskáknál)…..
A környezetgazdagítás „Egy dinamikus folyamat, ami javítja az állat környezetét, ezáltal hatással van annak viselkedésére és természetrajzára. A környezetgazdagítás során a változtatások azzal a céllal történnek, hogy növeljék az állatok természetes, fajra jellemző viselkedésformáinak gyakoriságát,…..
Sztereotípiáknak nevezzük azokat a rendellenesen ismétlődő, viszonylag változatlan mozgássorokat, melyeknek nincs egyértelmű célja vagy funkciója. Fogságban tartott állatkerti, laboratóriumi, gazdasági haszon- vagy háziállatoknál jelentkezhetnek, vadon élő állatok között soha nem figyeltek meg…..
Arra kérlek, hogy használd egy kicsit a képzeleted. Tegyük fel, hogy te egy egyszobás házban élsz. A padló beton, a falak csupaszok és nincsenek ablakok. Nem hagyhatod el ezt a szobát semmilyen körülmények között. Itt alszol, eszel, és itt töltöd az egész életedet. Mit csinálsz egész nap? Hogy érzed…..