Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szikzolt

31 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olvassátok el az alábbi szituációt, majd: Fejezzétek be a történetet az orvos érvelésével! Indokoljátok, hogy miért ezt válaszolja az orvos a beteg közbevetésére! Valóban ugyanazt állítja mond a kétszer az orvos? Egyetértetek-e ezzel a megoldással? Érveiteket / ellenérveiteket fogalmazzátok…..
A filozófiával kapcsolatban általános vélekedés, hogy a bölcselők elavult gondolatokat taglalnak, ráadásul olyanokat, melyek korunk problémáira, korunk élethelyzeteire már érdemben nem is vonatkoztathatók. A következő feladat segítségével azt kívánjuk tesztelni, vajon játszhatnak-e a filozófusok és…..
A következő feladatokkal igyekszünk a lelkiismeret rendkívül komplex problémájának utánajárni, annál is inkább, mert egyre többet halljuk, hogy csakis lelkiismeretesen és felelősségteljesen járhatunk el egy ilyen nehéz időszakban. A lelkiismeret forrása Arra a kérdésre, hogy honnan is…..
Emberismeret és etika tantárgyi érettségi témakörök:   középszint2020. május-június vizsgaidőszak 1.  Van jogom hozzá? Mutassa be, hogyan változott a szülők gyermekekkel szembeni és a gyermekekszülőkkel szembeni joga és kötelessége az elmúlt száz évben Magyarországon! Szervezzen előadásokat…..
Diákként nem is olyan könnyű felismerni, milyen társadalmi, szociokulturális környezetben élünk, s ennek függvényeként milyen esélyekkel indulunk neki a nagybetűs életnek. A következő feladat célja, hogy rávilágítsunk, milyen sokat jelenthet az a társadalmi közeg, amelyből kilépve önálló életet…..
A Magyar Filozófiai Társaság ’A vita’ címen filozófiai esszépályázatot ír ki középiskolás diákok számára. „A nemes vita magában foglalja, hogy a vitapartnert nem ellenségnek látjuk, hanem tiszteljük és odafigyelünk a mondanivalójára. Megpróbáljuk átlátni, mi állhat mögötte. Ez annak szolgálatában…..
Az idei tanévben is lesz filozófiatanári konferencia, melyen a filozófia- és etikatanítás aktuális és távlati kérdéseit vitatjuk meg. Filozófiatanári Konferencia – 2019 programja  2019. november 16-án (szombaton) ismét megrendezzük évi rendes filozófiatanári konferenciánkat, ahová ezúton is nagy…..
Mik az erények (areté)? Hogyan alakulnak ki? Mi a szerepük az egyén és a közösség életében? Állandóak vagy velünk együtt változnak-e? Mi befolyásolja, határozza meg, hogy milyen erényeket tudhatunk magunkénak? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket szoktunk feltenni, amikor az erényekről beszélünk,…..
Életünket érétkek mentén éljük, beleértve az erkölcsi értékeket is. Csakhogy sokféle érték vesz körül bennünket, s nem is olyan könnyű az adott helyzetben dönteni, hogy mely érétkeket kövessük, vagy vegyük figyelembe. Még nehezebb a helyzetünk, ha bizonyos általunk fontosnak tartott értékek egy…..
Episztemikus, vagy hozzáférési hibának nevezzük azt a jelenséget, amikor egy-egy alapos döntéshez, illetve korrekt értékítélethez nem rendelkezünk a kellő mennyiségű információhoz. Amikor a szükséges tudnivalók híján vagyunk, gyakran előfordulhat az is, hogy indokolatlanul sztereotípiák, előítéletek…..
A döntéshozatali játékok révén számos az eddigiekben elsajátított tárgyi ismeretet és készséget tudunk mozgósítani. A következő gyakorlat az értékek, az erkölcsi döntések ütköztetésére nyújt lehetőséget. Mivel a diákoknak érvelniük kell társuk vagy adott esetben önmaguk, valamint a közösség egésze…..
A sztereotípiák és az előítéletek velünk élnek a mindennapjainkban, és nem is olyan könnyű küzdeni ellenük, hiszen értő módon kell szembesülnünk az általánosításokkal és a kategorizációkkal ahhoz, hogy segítségünkre legyenek az eligazodásban, ahelyett, hogy az…..
1. Sztereotípiáról vagy előítéletről van szó? Töltsd ki értelemszerűen a táblázatot! Indokold is a válaszod! Eset sztereotípia (SZ) vagy előítélet (E) INDOKLÁS A fiúk jobbak matekból.     Messze elkerüljük a hajléktalanokat,…..
Feladat: Az alábbi szövegrészletek alapján válaszoljon a feltett kérdésekre! Mutassa be röviden, hogyan alakult Robinson Crusoe sorsa! Hogyan érétkelte Robinson a kialakult helyzetet? Miért állította párhuzamba a jó és rossz dolgokat, viszonylatokat? Mi a végkövetkeztetése? A válaszai…..
I/1. TÉTEL: Hagyomány, szokás, erkölcs, törvény. FELADAT: Válaszolj a kérdésekre az alábbi mellékletek és önálló ismereteid, meglátásaid alapján! A kérdések egy része tudatosan provokatív jellegű, ezért ügyelj arra, hogy tartalmasan érvelj, argumentálj álláspontod mellett! Ha e két nép közül…..
A Magyar Filozófiai Társaság ’Identitás’ címen filozófiai esszépályázatot ír ki középiskolás diákok számára. „Hol találjuk meg magunkat ekkor? Kivel azonosulhatunk még, hogy megerősíthessük tulajdon identitásunkat, és elmesélhessük tulajdon történetünket? Kinek…..
Kedves középiskolás diákok! Két idézetet ajánlunk nektek továbbgondolásra: 1) „Úgy tűnik, az ember nem „önmagát határozza meg”, inkább „őt határozzák meg” - mégpedig az éghajlat és a föld, a faj és az osztály, a nyelv, annak a közösségnek a története, amelyikhez tartozik, az örökölt…..
2018. november 24-én (szombaton) rendezzük meg évi rendes filozófiatanári konferenciánkat. A konferencia helyszíne: az ELTE, i épület, 104. terem A konferencia programja: 09 00 – Köszöntő és hivatalos megnyitó 09 15 – RÉZ ANNA (ELTE BTK Filozófia Intézet): Alkalmazott etika és anyaggyűjtés –…..
Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően az Magyar Filozófiai Társaság az idei tanévben is meghirdeti a filozófiai esszépályázatát az alábbi kiírásnak megfelelően: A Magyar Filozófiai Társaság ’Polisz’ címen filozófiai esszépályázatot ír ki középiskolás diákok számára. “… ami révén bölcs az…..
MEGHÍVÓ   Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító és Óvóképző Kar TársadalomtudományiTanszéke, valamint az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézeteszeretettel várja 2017. november 30-án, a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmábólmegrendezésre kerülő…..
Az Eszterházy Károly Főiskola Filozófia Tanszéke, a Miskolci Akadémiai Bizottság Társadalomelméleti Szakbizottsága (Filozófiai Munkabizottság) és Pedagógiai Szakbizottsága (Nevelésfilozófiai és Pedagógiatörténeti Munkabizottság) meghívja Önt az „Új kihívások az etika oktatásában – filozófiai…..
A Filozófiatanári Konferencia – 2017 programja november 18-án (szombaton) rendezzük meg évi rendes filozófiatanári konferenciánkat. A konferencia helyszíne: az ELTE, Rákóczi úti épület (30. terem) A konferencia programja: 10 00 – Köszöntő és hivatalos megnyitó 10 10 – PERECZ LÁSZLÓ (BMGE,…..
Az etikaórák első kérdéseinek egyike, hogy mire is való az etika, kell-e valamihez, érdemes-e, lehet-e tanulni? Vajon szükséges-e a túléléshez, van-e gyakorlati rendeltetése ... stb? Nagyon komoly válaszok, összefüggések bonthatók ki ezen kérdések kapcsán, ám most egy egyszerű példát szeretnék…..
Az etika tantárgy bevezető óráihoz ajánljuk az alábbi lehetőséget. A diákok csoportmunkában dolgozzák fel az alábbi esetet a történethez kapcsolódó kérdések alapján. A történet: Víz fölött, víz alatt A középiskolai vízilabdakupa döntőjében súlyos szabálytalanság történt az utolsó percben. Az…..