Regisztráció Blogot indítok
Adatok
PFreddy

119 bejegyzést írt és 371 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2019-ben jelent meg, immár a kánon részeként, a harmadik Thrawn-regény Timothy Zahn tollából. Bár legutóbbi írásomban egy trilógia végeként hivatkoztam a műre, valójában az egyes könyvekre külön-külön kérte fel az írót a Disney. Mivel a regények sikeresek lettek, 2019. október 4-én a New York Comic…..
A planetáris ködök a csillagászati témájú fényképek kedvelt célpontjai: a változatos formákban testet öltő színes gázfelhők tipikusan halvány objektumok, amelyekről fantasztikus részleteket lehet megörökíteni. A kialakulásuk mögötti fizika hasonlóan izgalmas, ami nem nélkülözi a nyitott kérdéseket…..
PFreddy 2020.11.06 10:36:38
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: A tripla alfa folyamat rezonáns.

en.wikipedia.org/wiki/Triple-alpha_process#Resonances

hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/Astro/helfus.html

De valóban, a sűrűségfüggése is jelentősebb, mint a kétmagos fúziós reakciók esetében:

astro.u-szeged.hu/oktatas/asztrofizika/html/node33.html
PFreddy 2020.11.07 10:28:11
@gigabursch: Hát ezt benéztem. :)
Rémlett egy hasonló címen futó természettudományos folyóirat, de egy gyors google keresés után sem tudom, hogy mire asszociálhatott az agyam.
PFreddy 2020.11.07 10:31:05
@gigabursch: Meg van! Az Égen - Földön - Föld alatt blogra gondolhattam tévesen.
Hát, majdnem...
A gravitációs hullámok detektálása nem állt le, sőt, jobban pörög, mint valaha. Olyannyira, hogy a három működő detektort összefogó LIGO-Virgo kollaboráció frissen publikált katalógusában 35 új gravitációs hullámot jelentettek be, ezzel kereken ötvenre növelve a sikeres detektálások számát. Ez pedig…..
PFreddy 2020.10.31 21:06:00
@gigabursch: arthurthedent már előtte az egyik válaszomat: blogbejegyzéseket lehet róla írogatni.

Az alapkutatásokkal kapcsolatban mindig ugyanaz a klasszikus válasz: most még nem tudjuk hogy mire jó, de lehet hogy 50, 100, 300 év múlva már ki tudja használni az emberiség. Ehhez azonban már most el kell kezdeni kutatni az adott tudományterületet.
A csillagászat ebből a szempontból még speciálisabb, de már röpke száz év alatt is voltak olyan kutatási eredmények, amelyeket sikerült a gyakorlatban alkalmazni (pl. GPS-rendszer relativisztikus korrekciói, űridőjárás, fúziós fizika).

Egyszer hallottam egy kollégámtól, hogy igen-igen, most még az asztrofizikán belül is csak úri hóbortnak tűnik a gravitációs hullámok kutatása, de gondoljunk bele ha felküldik a LISA-t (lásd utolsó bejegyzés), bekapcsolják, és kiderül, hogy nagyságrendekkel több kósza fekete-lyuk, barna törpe és renegát bolygó van a Galaxis külső régióiba, mint azt eddig sejtettük volna. És ez rögvest megoldaná a sötét anyag rejtélyét, ami az Univerzum cirka 25%-t teszi ki. Az azért már valami.

Nem valószínű, hogy ez fog történni, de hát na... így működik a tudomány. :)
Sorozatunk első fejezetében már tisztáztuk az alapfogalmakat, majd a második részben majdnem mindent "megmértünk", amit geometriai távolságméréssel lehet. Ez utóbbi során a parallaxis jelenségét használtuk ki, aminek viszont műszereink szögfelbontó képessége igencsak komoly korlátokat állít. Ezek…..
PFreddy 2020.10.26 12:45:25
@gigabursch: Se orvos, se áltudós nem vagyok, de magamon is megfigyeltem, hogy bizonyos esetekben sokkal előbb áll rá az agyam szakszavakra, vagy akár magyarított kifejezésekre. De igazad van, törekedni kell, hogy amit csak lehet, magyar szavakkal fejezzünk ki.

Mely szavak voltak zavaróak?
Négy éven belül harmadszor is csillagászati/kozmológiai vonatkozású eredményekért ítélték oda a fizikai Nobel-díjat: idén Andrea Ghez, Reinhard Genzel és Roger Penrose kapta meg a legrangosabb tudományos elismerést a fekete lyukak kutatása terén elért eredményeikért. Ezek a rejtélyes objektumok…..
PFreddy 2020.10.12 18:15:32
@neszóljszámnemfájfejem: Valóban nagyon sokan kimaradtak akik jelentős hozzájárulást tettek a fekete lyukak kutatásához (pl. Ker, Newman stb.), de nem is volt cél, hogy a három friss díjazotton kívül mindenkit név szerint említsen a bejegyzés. Valahol meg kell húzni a határt, lehetőleg még ott, ahol a téma kellően alaposan körbe van járva, de az egyszeri olvasó által is felfogható.

Chandrasekhar legnevezetesebb eredménye, a fehér törpék tömeghatáráról nem tartozik szorosan a témához (a II-es típusú szupernóvák részletesebb magyarázatánál persze szóba hozható), míg a fekete lyukakkal kapcsolatos kutatásai (főként azok perturbációiról) túlmutat a fent említett határon.
PFreddy 2020.10.12 20:45:01
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Jogos, bár az idézett mondat előtt épp bevezetem a gravitációs potenciált, mint a "hétköznapi értelembe vett gravitációt".
A fekete lyukak kétségkívül a csillagászat (és a sci-fi) legmisztikusabb objektumai: extrém gravitációjuk, egzotikus természetük és rejtélyes eredetük egyaránt teszi rendkívülivé őket. A kérdések feloldásában az sem segít, hogy kutatásuk igen csak behatárolt a távolságuk és az elektromágneses…..
Nem, ezúttal nem egy kattintásvadász címről vagy egy visszafogott megfogalmazású tudományos eredmény média általi felnagyításáról van szó. Egy brit kutatócsoport ugyanis foszfinmolekula jelenlétét mutatta ki a Vénusz légkörében, és ténylegesen lehetséges, hogy mindezt (mikroszkopikus) élő…..
PFreddy 2020.09.19 23:23:18
@Szalay Miklós: Jogos észrevétel, de az esetek 95%-ban a média ragasztja hozzá az "akár élet is lehet" címkét a tudományos eredményekhez. Pl. ha metánt mutatnak ki a Marson, az a tudományos terminológiában "biosignature" vagyis földi körülmények között az életformákkal is kapcsolaatba hozható. Ilyen esetben mértéktartó kutató nem fogja kihangsúlyozni, hogy ez akár élet is lehet.

Jelen esetben viszont a foszfin nem csak "biosignature" (ha tud valaki jó magyar megfelelőt, az írja meg); nincs is más magyarázatunk rá, hogy milyen természetes forrásból származhat, ha nem mikrobák lebomlásából. Jelen ismereteink szerint.
Erre már bármely kutató jó érzéssel hozzáteheti, hogy ez "akár élet is lehet", sőt, ez a visszafogott és mértéktartó megfogalmazás.
Augusztus 10. és 16. között került megrendezésre a blogunkon meghirdetett "Egy hét a csillagok alatt" programsorozat. Ennek keretében országszerte huszonöt bemutató helyszínen várták programok azokat, akik kíváncsiak, milyen az éjszakai égbolt távcsövön keresztül szemlélve. Habár a hét folyamán az…..
Mennyire szórakoztató olvasmány Andy Weir kőkemény fizikát felvonultató könyve, A Marsi és mennyire sikerült a belőle készült Ridley Scott-féle adaptáció? Egyáltalán a könyv vagy a film a jobb? És hogy állunk a Mars-utazással (vagy legalább a terveivel) a való életben? Könnyed ismeretterjesztő…..
PFreddy 2020.08.23 13:50:51
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Sajnálom, én úgy ítéltem meg, hogy bár a hangminőség egyáltalán nem élvezetes, de a szöveg jól érthető. Ahogy a fentebbi Facebook-kommentre reagálva is írtam, nem készültünk az esemény rögzítésére, és utólag csak bónusz volt, hogy van felvétel is.
Az én megítélésemben a tartalom fontossága mindig mérföldekkel a tálalás előtt van, de ha nem érthető a szöveg, az valóban baj.
Az talán egyáltalán nem meglepő, hogy Szolnokon is aktív csillagászati élet zajlik. Ha azonban valaki a helyi csillagászati egyesület előadásaira és távcsőparkjára kíváncsi, akkor nem egy külvárosi csillagvizsgálót kell keresniük, hanem mindezeket a város szívében, egy toronyház tetején…..
Az Egy hét a csillagok alatt programsorozat célja, hogy minél többen élhessék át a csillagászati megfigyelések élményét. Augusztus 10-16. között az ország számos pontján várják majd észlelési bemutatók az érdeklődőket - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében például egy kicsi, ám annál lekesebb fiatal…..
Augusztus 10. és 16. között az ország számos pontján várják programok az érdeklődőket, hogy mindenki átélhesse az éjszakai égbolt megfigyelésének élményét. Tatán a helyi csillagvizsgáló három eseménnyel is készül: távcsövezés, hullócsillagles és előadás is szerepel a repertoárban...
PFreddy 2020.07.29 21:37:09
@korxi: Köszönet! Sajnos mindegyik helyszín bemutatására nincs kapacitásunk, de még jó pár várható a következő másfél hétben.

Mi a kiindulási pozíciód? Hátha tudok segíteni.
A C/2020 F3 NEOWISE üstökös megérkezett az éjszakai égboltra, és bár megpillantása nem magától értetődő, a sikeres észlelés mindenért kárpótolja a megfigyelőt. Hasonló látványban már hosszú évek óta nem lehetett részünk, így most itt az idő: üstökösvadászatra fel! A NEOWISE üstökös csóvája július…..
PFreddy 2020.07.28 18:26:45
@ColT: Akkor nagy mázlid lehetett az időjárás tekintetében, emlékszem az Alföldön közel esélytelen volt szabad szemmel megpillantani.

A NEOWISE-nál mostantól jóformán csak binokulárral vagy teleszkóppal érdemes próbálkozni, de múlt hét közepéig egészen könnyedén meg lehetett találni szabad szemmel.
Az Egy hét a csillagok alatt programsorozat célja, hogy minél többen élhessék át a csillagászati megfigyelések élményét. Augusztus 10-16. között az ország számos pontján várják majd észlelési bemutatók az érdeklődőket - többek között a Bakony szívében, ahol egy helyi egyesület nem csak a…..
Augusztus 10-16. között várunk mindenkit a csillagos égbolt alá, hogy együtt fedezzük fel az éjszakai égbolt csodáit. Középpontban a távcső. (Kép: Kelemen Tamás)..
Már szabad szemmel is pislákoló csillagok ezreit pillanthatjuk meg az égen, de távcsőbe nézve ez a csillagfalu sztelláris megapoliszként tárul elénk, és ilyenkor felmerül a kérdés: "No de milyen messze látunk el ezzel a távcsővel?". Az égitestek térbeli elhelyezkedését az égbolton nem tudjuk…..
PFreddy 2020.07.09 09:56:40
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Köszönet a kiegészítésért.

Persze, lehet akármekkora érmét választani, de az 1 cm átmérőjű objektum szép és egyszerű példának tűnt. Hiányzik az 1 forintos...
PFreddy 2020.07.09 23:06:12
@Helyszíni zsemle: valóban, felbontás (vagyis a felvételek részletessége) terén a VLT már jobb is a Hubble-nél:

csillagvizsgalo.blog.hu/2018/07/23/a_nagyon_nagy_teleszkop_lehagyja_a_hubble_urtavcsovet

Viszont egy csomó más paraméterben (határfényesség, expozíciós idő, teljes mérési időszak, UV mérések stb.) még mindig a Hubble a csúcs. Harminc év után, ami azért nem piskóta.
PFreddy 2020.07.09 23:08:09
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Valóban, a nagy látómezőket kifelejtettem az előző felsorolásból.
Ami az elmúlt hónapokban várható volt, immáron hivatalos: a James Webb űrtávcső jövő év márciusában sem fog elindulni. A járványügyi intézkedések nyomán kialakult helyzetben mindez nem meglepő, azonban a James Webb űrtávcső már így is menthetetlenül a halasztások és az elszálló költségek szimbóluma…..
PFreddy 2020.06.28 09:37:30
@korxi: Jó észrevétel, gyorsan utána is néztem az Ariane 5 tervezett kilövéseinek. Eszerint egészen 2023 végéig kötöttek szerződéseket erre a rakétatípusra, néhány JWST-halasztás tehát még belefér. :)
PFreddy 2020.07.01 22:19:15
@Bambula: Ó, hogyne ismerném, be is akartam szúrni a bejegyzés végére, de kiment a fejemből.
Köszönet, hogy pótoltad.

@korxi: Nekem nincs különösebb kétségem, hogy most már elindul 2021 végéig. A technikai problémákat (elvileg) elhárították, minden teszten átment, a hivatalos kommunikáció szerint tényleg csak a járványhelyzet tette be a kiskaput.
Viszont az indítástól és az L2-höz vezető két hetes úttól igencsak tartok. Itt nincs második esély, nincs szervizmisszió, nincs biztosítás, csak brutális pofára esés, amely miatt a jövő űrteleszkópos küldetései is veszélybe kerülhetnek.
Korábbi bejegyzéseinkben már bemutattuk a Hubble Space Telescope (HST) eredetét és történetét, valamint a 30 éves pályafutása során elért legnagyobb eredményeit. Egy ilyen volumenű küldetés örökségét nem egyszerű feladat összefoglalni, ezért most még egyszer nekiveselkedtünk, hogy (kötetlenül…..
PFreddy 2020.04.29 19:09:57
@dr.oid: Pontosabban 600-ra, mert most van 540 km-en.
Sajnos hajtómű-technológiában nem vagyok annyira otthon, hogy kép alapján eldöntsem, mik lehetne a fekete "fúvókák".
Úgy rémlik ötévenkénti szervizmissziókkal terveztek már a felbocsátása előtt (csak ugye az elsőt kapásból előbbre kellett hozni). Ha mindegyik alkalommal mondjuk 550-ről 600 km-re (ezek most csak légbőlkapott számok) emelték a perigeumát, az teljesen reálisnak tűnik számomra.
PFreddy 2020.04.29 19:13:20
@PFreddy: De most már meg tudom mondani, a WFIRST űrtávcső lesz (lehet) az egyik felajánlott KH-11-ből.

"NASA could use a second-hand telescope made by Harris Corporation to accomplish a mission like the one planned for WFIRST. NRO offered to donate two telescopes, the same size as the Hubble Space Telescope but with a shorter focal length and hence a wider field of view."

És a pontosság kedvéért nem a hadsereg, hanem az USA hírszerzése ajánlotta fel a Hubble-szerű teleszkópokat, de egyre megy.
PFreddy 2020.06.19 15:32:53
@dr.oid: Mindenesetre kössz, hogy megpróbáltad a levelezést.

A visszazuhanásig még van legalább tíz év. íha pedig valakinek van felesleges pár százmillió dollárja, a SpaceX biztosan szívesen megoldja, hogy egy automatizált szonda+rakéta megtolja kicsikét felfelé. Mondjuk, akkor már lendkereket is kellene cserélni... eh, mennyi gond van egy űrtávcsővel.
Immáron több mint három esztendeje, hogy a Csillagvizsgáló Blog olvasóinak figyelmébe ajánlottuk a The Expanse (magyar címén a Térség... magyar címén Az Expanse :) című sorozatot. A második évadot követő kritikában az okos adaptációt és a realisztikus fizikát emeltük ki, amelyeket viszont némiképp…..
PFreddy 2020.06.10 19:38:21
@szekőcei: Amikor Havelock akció közben leckézteti a frissen toborzott mérnököket, az kétségkívül a kötet csúcspontja.
PFreddy 2020.06.15 22:45:49
@korxi: Egyetértek az első évadról szóló véleményeddel, kiegészítve annyival, hogy ordas nagy baklövésnek tartom az első kötet végét a második évadra halasztani. A 2. évad 3-4 részénél (mikor megoldódik az Eros-incidens) éreztem először, hogy "na, végre jó a sorozat".

Plusz, a büdzsé...sok jó megoldás volt a költségcsökkentésekre, de az első két évadon nagyon érződött, hogy a Syfy próbálja életben tartani. Kér érte. A Netflix igazán lecsaphatott volna a jogokra 5-6 évvel ezelőtt.
Ha van érdemi haszna a történelmi események jubileumának, az a lehetőség, hogy újra beszédtémává tegyük azokat. Ilyenkor kínálkozik a legjobb alkalom, hogy kiemeljük a jelentőségüket, megmagyarázzuk hatásukat a jelenünkre vagy éppen ellenkezőleg, átértékeljük a múlt történéseit. A Holdra szállás…..
PFreddy 2019.08.08 23:20:47
@PFreddy: Egyelőre Kína egyike annak a három nemzetnek, amely képes volt eddig soft landing-re a Holdon. Kétszer. És az amerikai Hold-programmal ellentétben eddig tartották a asaját maguk által kitűzött menetrendet. Nincs belátásunk a lapok mögé, így csak tippelni lehet - én úgy tippelem hogy a kínaiakat nem lehet félvállról venni és egy új űrverseny van kibontakozóban. Egyben remélem is.
PFreddy 2019.09.30 09:27:21
@lomposfarkas: Akartam is írni, de Nocraft megelőzőtt. Ha valaki egy globális összeesküvésben érzi magát, akkor abban mindenki benne van. Beleértve a japánokat, a NASA LRO űrszondáját és a legújabb indiai Hold-szondát, amelynek már félméteres felbontással tud képeket készíteni, plusz természetesen mindezen eszközök teljes kezelőszemélyzetét. Mindenki benne van. Most már te is. You are welcome! :)
PFreddy 2020.06.09 22:38:51
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Méltatlannak érzem, hogy a Hold túlsó oldalán rejtőzködő Álcákat senki sem említi meg. Így a Transformerek értünk hozott áldozatát vesszük semmibe.
Sikeres volt a Crew Dragon szombat esti startja, két utasával jelenleg is úton van a Nemzetközi Űrállomás felé. Ezzel a SpaceX lett az első magáncég, amely saját gyártmányú űrhajóján embert vitt az űrbe. A küldetés tehát már túl van a nehezén, az ISS-hez való dokkolás azonban még kicsit odébb van –…..
PFreddy 2020.05.31 16:35:45
@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember: Úgy tűnik szerencséjük volt, rögtön sorra kerültek.
Az emberes űrutazás kétségkívül az emberiség történelmének egyik legnagyobb vívmánya. A hat évtized alatt, mióta a Föld légkörét elhagytuk, számos dolgot értünk el a világűrben: eljutottunk a Holdra, űrállomásokat építettünk, és (szinte) rutinszerűen juttatunk el asztronautákat ezekre. Kétségtelen…..
PFreddy 2020.05.27 22:27:53
PFreddy 2020.05.31 15:41:10
@korxi: Hát ez baromire jó, én elsőre izomból letaroltam a napelemtáblákat.
Mindjárt meg is osztom az új bejegyzésben. Kössz a linket!
Az egyetem tv youtube csatornájának vendégeként tíz olyan csillagászati kérdést igyekeztem röviden megválaszolni, amely sokak fantáziáját megmozgatja. Valóban végtelen az Univerzum? Honnan és hova tágul?..
Április 24-én immáron harminc éve teljesít szolgálatot a Hubble Space Telescope (HST), ennek apropóján pedig érdemes áttekinteni, mit is ért el általa tudomány. A cím (mint a listák esetében oly sokszor) némi kiegészítésre szorul. Egyfelől, a legtöbb nagy felfedezés nem köthető egyetlen felvételhez…..
Jelen ismereteink szerint a Mars az egyetlen bolygó, amelyet robotok népesítenek be - lassacskán már fél évszázada. Igaz, sosem voltak sokan és a teljes létszám még most is csak két fő darab. Az idegen égitestek felszínére leszálló szondák (az ún. landerek) egy különleges csoportját képezik a…..
PFreddy 2020.04.16 16:38:07
@korxi: az orosz projektekkel kapcsolatban én rendkívül passzimista vagyok; mintha az űrkutatásra semmiféle pénz nem jutott volna (az elmúlt években (kézzelfogható eredménye legalábbis nem volt) és a Grunt-ról sincsenek friss infok.

Az Insight fúrása valóban meghiúsulni látszzik (bár hónapokkal ezelőtt az utolsó info az volt, hogy még folyik az ötletelés), de minden más flottul megy. Pl. a másik kuriózum, a mersi rengések detektálásáról épp pár hete volt friss publikáció.