Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vajda Péter

0 bejegyzést írt és 47 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A sárga muskotály jellegzetessége, hogy elég nehéz jó bort készíteni belőle, mert a rosszul elkészített borokban van az a tipikus, keserű-húzós íz a korty végén, ami szerintem élvezhetetlenné teszi a bort. Volt nekem már sárga muskotályból készült szalmaborom, amiből a legnagyobb igyekezettel sem…..
Vajda Péter 2017.09.20 14:07:57
@RAMBO:

Köszi szerinted ez is olyan jó vagy inkább az inoxot vegyem, van különbség tatrósságban vagy valami másban?
Vajda Péter 2017.09.20 21:13:32
@RAMBO:

Köszi, na még egy kérdés a végére egy kis rover colombo szivattyúval ha kikötöm a lapszűrő részt akkor ki lehet szivattyúzni a mustot a hengerből belőle vagy búvárszivattyú kell hozzá?

Amúgy fadézsába bogyózok és áztatok:-), csak azért kérdeztem hogy nem e egy két évre szól, de akkor jó.
Már írtam erről a szőlőbetegségről, de a bejegyzésben idézett szakértők is csak feltételezésekkel rendelkeznek arról, hogy mitől lehet az ESCA. A jelen álláspont szerint többféle gomba együttes fertőzése okozza a szár kapillárisainak eltömődését, ami végzetes a szőlőre nézve. Folpet hatóanyagot…..
Vajda Péter 2017.07.27 22:10:26
@BZoltan:

Az lesz a neve hogy Vintec, én már 4. éve kísérletezek vele itthon Tokajban és nagyon jó eredmények vannak, nyugaton már engedélyezve van, és oltványkészítésnél is használható az akkori (Pheo spp., Phaeo spp.) kérosítók ellen, ennek is és a termő tőkék kezelésének is már részletesen ki van dolgozva a technológiája de majd erről akkor tudok ha már lesz engedély jövőre, mert így egyenlőre ez még...:-)
Vajda Péter 2017.07.29 14:16:56
@Gabssy:

Üdv!

Nem ugyan az a hatóanyag és teljesen más a felhasználás és a kijuttatás módja és ideje is speciális. A Vintec kijezetten a fás részek kezelésére való a trifender pedig a talajra, én azt nem fújnám rá a szőlő föld feletti részére.
Vajda Péter 2017.08.02 16:23:54
@Gabssy:

A Vintec az Trichoderma atrovirideae SC1- es törzs, de az általad hivatkozott Terike féle előadás anyagban is benne hogy külön jegyzi. Az a lényeg hogy a Vintecet azt majd a metszés után a nedvkeringés megindulása előtt és kijuttatást követő fagymentes 1-2 éjaszaka meglétekor kell kijuttatni a metszési sebekre, ott kolonizálja a seb felületét és behatol 1-2 cm-re a növényben ezáltal meggátolja hogy a szél által terjedő Phaeomoniela és Phaeoacremonium fajok bejussanak a sebeken február márciusban. A Trifender az talajlakó antagonista gomba azt talajfertőtlenítésre lehet használni. Egyébként a Phaeo fajok inkább oltványkészítévskor az alanyessző áztatásakor fertőzik az alanyt és az áztatóvízben való feloldás is nagyon jó eredményeket hoz, illetve az előhajtatásnál majd botritisz ellen. Az ültetvényben pedig gyakrabban a Fomotiporia és Bothriosphaeria támad és azok ellen védekezünk, de ez nagyon komplex gond nem lehet általánosítani mindenhová, illetve egy pár sorban leírni sem:-)
Szőlőművelés 2016 2016.12.22 22:01:38
Egy újabb éven vagyok túl, és megszámlálhatatlanul sok dolog történt velem. Ha majd egyszer lesz öt percem visszatekinteni, valószínűleg életem egyik legdolgosabb éveként fogok 2016-ra emlékezni.   Még télen kezdtük a metszést a családdal, hol a feleségem, hol a 11 éves nagyfiam tartott velem.…..