Regisztráció Blogot indítok
Adatok
The Great

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
HamPLÓ Katowice, a felemás 2008.11.03 21:42:00
Előző oldal: Zabrze Amikor ismerősök megtudták, hogy Katowicébe megyek, az első reakció általában valami ilyesmi volt: "De minek? Nincs ott semmi!". És valóban: a szálloda recepcióján kapható angol nyelvű tájékoztatóanyag is egy idézettel indított, miszerint bizonyos…..
The Great 2008.11.04 02:34:03
Ha már élménybeszámoló...

Először 2005-ben jártam Katowicében. Krakkó felől érkeztem vonattal és az éjszaki nemzetközi gyorssal tértem vissza Budapestre. Addig rengeteg időm volt és némi városnézéssel kívántam elütni az időt.

Kezdődött azzal, hogy működő szénbányák és szénnel dugig rakott tehervonatok között cikázva gördült be a vonat az állomásra. Aznap a már aposztrofált sportcsarnokban, a Spodekben egy lengyel őspunk zenekar (a Kult) adott koncertet és a város tele volt "hátrányos helyzetű egzisztenciákkal". Szorgalmasan kéregettek. Amikor kértem, hogy angolul beszélgessünk, nyelvet váltottak és pénzt kértek - immár angolul.

A koncertet kihagytam - kár volt - viszont betértem a Szilézia Múzeumba. A XIX. századi festények mellett egy rendkívüli kiállítás is látható volt: egy NDK szobrász szocialista-realista műveit bemutató tárlat. Hogy azért stílszerűek legyenek...

A sportcsarnok körül megdöbbentően nagy volt a rendőri készültség. Furgonokban várakoztak a rohamrendőrök, akit kéregetni láttak, azonnal igazoltatták. A vasútállomáson már az is elég volt az igazoltatáshoz, hogy hosszú haja volt a delikvensnek és a lépcsőn ült.

A városban sétálva (Katowice by Night) egy koldusba (inkább kéregető emberbe) botlottam, aki élelmet kért. Tekintve, hogy az éjszakai vonatútra tartalékoltam, inkább pénzt akartam adni, amit nem fogadott el. Hosszasan alkudoztunk, majd végül bosszúsan otthagyott.

Később, 2,5 fél év múlva visszatértem: GKS Katowice - Piast Gliwice focimeccs, Silesia Center, Nikiszowiec, U2 3D egy moziban, külvárosi kollégium. Majd kb. egy hónappal később átutazóban jártam ott. Krakkóból tartottam vissza Csehországba. A délutáni ostravai személyvonat indulásáig még rengeteg időm volt és mivel esett az eső "a vasútállomás utánozhatatlan atmoszférájában gyönyörködtem". Az utastájékoztatás nem volt eu-konform és hiányos lengyeltudásom miatt a hangosbemondóból csak ennyit értettem: az ostravai személyvonat [...] elnézést kérünk. Kiderült hogy a kimarad; legközelebb éjfélkor, vagy másnap hajnalban.

Elnézést a hosszas elmélkedésért... Bennem Katowice mély nyomokat hagyott. Nem szép város, de karakteres hangulata van.
HamPLÓ Zabrze 2008.11.02 10:31:00
Előző rész: Chorzów, a középutas Bytomról az jutott eszembe, hogy az a város még Miskolcnál is jobban megsínylette a szocializmus erőltetett iparosítását, és az azzal létrejött állapot rendszerváltás utáni széthullását. Zabrzéban aztán ismét a borsodi…..
HamPLÓ Gliwice, a színes 2008.10.30 20:55:00
Mint azt talán már itt is említettem, szeptemberben csináltunk egy újabb portyát a felső-sziléziai villamoshálózaton IC-vel és Jazzcoollal. Most pár akkor érintett várost szeretnék bemutatni, hogy a villamosos oldalakon majd elég legyen egy-egy ide mutató linket elhelyezni ahhoz,…..
The Great 2008.10.31 22:53:04
Ha Lengyelország és Szilézia, akkor szerintem Nikiszowiecot (Katowice egyik külvárosát) kötelező meglátogatni - bár sajnos villamos nem jár arrafele.

pl.wikipedia.org/wiki/Nikiszowiec

Rám egyébként Łódź gyakorolt apokaliptikus hatást. Zsenge iparvárosként kezdte és fejlett textilipara miatt a XIX. század végén indult fejlődésnek. Viszonylag nagy kiterjedésű belváros, egymást szigorúan derékszögben keresztező utcák, eklektikus stílusú épületek - úgy hogy lengyel barátaink nem tartották / tartják fontosnak azok renoválását.
A lemilblog szerkesztői lépést tartanak az idők szavával - hogy ezzel a kellemes képzavarral kezdjek. Tisztában vagyunk azzal, hogy a kereslet-kínálat farkastörvényei lassan minden területre beteszik szőrös mancsukat - hogy a másodikkal folytassam. Formabontó módon egy kísérlet…..
Egy lépésre vagyunk az A csoporttól. Egy nagyon nagy lépésre. Ahhoz, hogy világra szóló siker keretében feljussunk az elitbe, meg kell vernünk az oda erősen visszavágyó Ukrajnát. Muszáj ezt kiszurkolni valahogy. Élőben közvetítünk, szövegesen.És mindjárt az elején felhívjuk…..