Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nellgwyn

38 bejegyzést írt és 43 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pár napja egy kedves barátom linkelt egy "before they were famous" videót a Game of Thrones szereplőiről. Rendben, Khal Drogo mint kalifornai szörfös fiatal tényleg vicces, de én valószínűleg sosem néztem volna két résznél töbet a sorozatból, ha nem Mark Addy alakítja Robert Baratheon-t. És a csodás…..
A címben írt „OK-kocka” kifejezés emlékeztetheti az olvasót a tranzakcióanalízis (TA) közismert „OK-keret” fogalmára, azonban a TA irodalmát böngészve nem fog találkozni ezzel az elnevezéssel. Azért nem, mert a TA „kanonizált” fogalmi rendszerében nem szerepel. És hogy…..
nellgwyn 2015.12.10 23:41:20
Sziasztok,
Felicitaszhoz hasonlóan én is megütköztem azon, hogy a világ miért nem OK. Egyébként már azon is, hogy miért axióma az, hogy mindenki OK, simán tudok olyat elképzelni, akit a környezete folymatosan nem OK-nak él meg, és ez nem tévedés vagy torzítás, és ezen esélytelen változtatnia. De ha egyszer ez az alapfeltevés, akkor az.

De nekem nem szükségszerű az, hogy "a világ"-nak is van egy axiomatikus alapállapota, és aki nem olyannak látja, az téved. Egyébként is úgy látom, hogy az itteni OK definiícióba (messze nem tökéletes, de boldogulunk) belefér a világ, vagy sok embernek az ismert világa. Nekem a ++- állapot az inkább az Elitklub.

És nem látom, hogy a világ OK-ságából következne az, hogy nem dolgozunk rajta, nem akarjuk jobbá tenni. Sőt, a saját nem OKságunkból vagy nem OKságunkból sem következik az, hogy mit teszünk magunkért. Igazából a modell pillanatnyi vagy általános állapotokról beszél, az állapotok közötti átmenetekről és azoknak a mozgatórugóiról nem. Pl a sématerápiás modell szerint kifejzetten szeretünk újra meg újra bekerülni a saját nemOKságunkba, pl -+os állapotokba (ha jól értettem).

Persze tudom hogy ez csak egy modell és nem az igazság, csak számomra nem egyértelmű, hogy a saját magunkkal szembeni torz megítélés az olyan, mint a másokkal szembeni torz megítélés, és hogy van-e bárki akinek a világról alkotott megítélése nem torz.

egyébként számomra mint olvasmány is tökjó a cikk.
üdv
J.
nellgwyn 2015.12.12 14:06:16
@Birtalan Balazs: köszönöm a részletes választ!
Valóban nem írtad explicite, hogy a világ axiomatikus alapállapota nem OK, csak nagyon így érződik a cikkből.
Ami a viszonylag jól működő rendszerek javítását illeti: én el tudok képzelni olyan állapotot, amikor rendszer hibás, van késztetés javításra, és mégis többé-kevésbé jól működőnek tekintjük. Pl pont a te példádban, a gyermekágyi ellátásban. Nagyon fontos alapdolog működik rosszul, ha nagy a kórházi gyermekágyi- vagy csecsemő halandóság. Ugyanakkor maga az, hogy van szülészeti ellátás, hogy van erre ellátórendszer, az olyan jelentős fejlődés ahhoz képest, mint hogyha nem lenne, hogy attól más sokkal OKbb a világ (az én szememben). A világ olyan komplex rendszer, aminek nagy darabjai működhetnek nagyon jól, miközben másik nagy darabjai működhetnek nagyon rosszul. A rosszul működő darabokat meg kell javítani, de a fejlődés iránya attól még lehet jó. Szerintem egyes részei egyre jobban, más részei egyre rosszabbul működnek, de hogy melyik az erősebb tendencia (vagyis a te definíciód szerint fenntartható-e), azt nem tudom.
Én egyébként pont informatikus vagyok, és a napjaimat viszonylag jól működő rendszerek javításával töltöm. A tapasztalatom az, hogy nincs objektíven jó rendszer, csak épp most elég jó, és ez is leginkább definíció kérdése. A fenntarthatóság is csak egy a lehetséges kritériumok közül, nem is mindig szükséges.
Leginkább talán azt mondanám, hogy az OK-nemOK besorolás nem igazán mond el eleget a világ állapotáról, még a vélt állapotáról sem. Adhatnánk egy pontos, részletes definíciót arra, hogy mit jelent OK-nak lenni, de akkor is csak azt tudnánk eldönteni, hogy a világ pontól pontra megfelel-e annak a definíciónak. És láthatólag a világra vonatkoztatva nagyon eltérnek a személyes okéság definícióink. De ez már tényleg túlmutat a cikk keretein.
Elrendezés: A lakás 85 nm-es, 3. emeleti, napfényes, délnyugati tájolású. 2 és fél szoba, plusz hall  plusz tárolóhelység található benne. Az egész szobák nagyok, 25 nm körüliek, egybenyílnak, de a tárolón keresztül külön is megközelíthetők. A fürdő és a wc…..
Reggel elindultunk megnézni a várost. Másik oldalon sétáltunk le, mint ahogy feljöttünk, végig erdőben, a várfal mellett. A völgy túloldalán láttuk, hogy ott is van egy hegy, és hogy ott kilátókban csüngenek emberek, úgyhogy először oda mentünk.…..
Reggel tehát összecuccoltunk, csináltunk pár szendvicset az isteni felvágottból és sajtból, amit 2 nappal korábban vettünk, majd kocsiba vágtuk magunkat, és irány Ronda. Ronda egy szép kisváros egy nagy hegy tetején. Egy nagy szakadék szélén áll, nem is értem kinek van kedve…..
E VALENCIA 02 gyorsjelentés 2010.12.04 22:00:00
Sziasztok, jór rég nem írtunk, ami miatt elnézést kérünk a rendszeres olvasóktól. Az a helyzet, hogy amióta visszajöttünk az Andalúziából, csak futunk a teendőink után, és egyáltalán nem volt időnk blogolni. De most itten éppen nemzeti ünnepek vannak (a spanyolok nagyon…..
E VALENCIA 02 Andalúzia 7 - Cádiz 2010.11.13 22:58:00
 Cádiz egy kikötöőváros, egy pici félszigeten van, amit csak egy keskeny földnyelv köt a parthoz. Az egész olyan kicsi, hogy helyenként nem lehet 3 utcánál messzebb kerülni a parttól. Nem tudom, hogy az óceán vagy az aktuális időjárás miatt volt-e de állanódan tépett a…..
Laudator temporis acti Triennium 2010.10.05 21:50:00
Kedves mindenki, e nehéz napokban, amikor néhány felelőtlen mentulának (l. a szótárban) sikerült tönkretenni több száz ember életét, illetve megmérgezni több ezer hektár termőföldet, a hangos ünneplésnek, hejehujának nincs helye. Így csak csöndesen szólok, hogy blogunk…..
A hétvégén  adtuk rég várt magyar vacsinkat Nizarnál és Rosinál. Próbáltunk failsafe, de ízletes és magyaros ételeket választani. Végül a menü a következő volt:  rakottkrumpli, sertéspöri galuskával, tejfölös uborkasaláta, almáspite. A fogások finomra…..
Sevillában még egy turistalátványosságot nem néztünk meg, ez az Alcazar. Felkészületlenségünkre jellemző, hogy fogalmunk sem volt, hogy mi ez, csak azt láttuk, hogy sorok vannak, és még szerda este mondták a többiek a vacsoránál, hogy azt azért ne hagyjuk ki. Úgyhogy délelőtt,…..
Mivel az épületeket már mind megcsodáltuk, szerdán múzeumos túrára indultunk. Első utunk a Plaza del Toros-ra, azaz a bikavidalok helyszínéül szolgáló arénába vitt. Ilyen van ugyan minden városban, de pl a Valenciait márciusig felújítják, és Sevillában amúgy is nagy…..
A szálláson kapunk reggelit, aminek fő vonzó ereje a kávé. Így azért egészen más elindulni. Sevillában 2 teljes napunk volt, Dávid tehát fogta a megérkezésünkkor szerzett térképet, amin természetesen rajta volt az összes turistalátványosság, és bejelölt egy szép nagy…..
Még elfelejtettem mondani, hogy (lehet, hogy csak nekem volt régen utoljára töriórám, és ez mindenki másnak evidens, de) Córdoba a 12-13. századi Európa legnagyobb városa volt. Az egyik itteni mór uralkodónak volt a legnagyobb könyvtára, és ez colt a tudomány fellegvára. A nagy…..
Reggel sajnos nem volt csokis energiabombánk, csak elég közepeske kenőmájasunk, de azért ezen is el lehet gurulni, és mi gurultunk is, egészen az Almodóvár del Río nevű falucska melleti várig, amit Dávid apukája javasolt. From…..
Reggel eléggé álmosan keltünk, de az előző este vásárolt cukorszirupban ázó, csokoládéval töltött és borított levelestészta egészen meglepő sebességgel alakult át energiává, és mire felöltöztünk és elindultunk, már egészen virgoncak voltunk és még csak a kávém sem…..
Reggel indultunk egy, a reptéren lévő autókölcsönzőből (ahova Dávid minden aggodalma ellenére rendben odaértünk) kaptunk egy egész korrekt kis autót (és nem kellett túl sokat sem fizetni), amivel némileg kialvatlanul, de tele várakozással nekivágtunk nyugatnak. Az első, ami…..
E VALENCIA 02 Hamarosan utazunk 2010.10.20 13:56:00
Akinek még nem mondtuk volna, azzal ezúton tudatjuk, hogy szombaton 10 napos andalúziai körútra indulunk.  Le van foglalva a bérelt autó és szállások is 4 városban. Az útvonal: Córdoba - Sevilla - Cádiz - Granada. Córdoba innen több mint 6 órányi autóóútra van, viszont a…..
Még korábban a héten láttam egy söröző előtt kiírva, hogy szombaton 8-tól Barca-Valencia mérkőzés lesz. Mivel itt az életnek szerves része a foci, úgy gondoltam, egyszer el kell menni focimeccset nézni. Na nem a stadionba (ezt a meccset úgyis Barcelolában játszották, és itt is…..
E VALENCIA 02 Bikák 2010.10.13 15:54:00
Hétfőn ebédmeghívásunk volt újdonsült barátainkhoz újdonfőtt paella-ra (részleteket lásd Juli posztjában: evalencia02.blog.hu/2010/10/12/paella_pueblo). A szieszta után, amikor már képesek voltunk moccanni, elhatároztuk, hogy sétálunk egyet és Nizarék megmutatják nekünk,…..
nellgwyn 2010.10.13 17:52:40
Nekem a második bika futtatása szimpatikusabb volt mint az elsőé. Az elsőt ugyanis ténylegesen megdöfték valamivel, hogy felidegesítsék (bár inkább zavartnak látszott), a másodiknak viszont csak a szarvára volt erősítve valami fém gyertyatartó-féle, amin éghető pamacsok voltak, tehát nem maga a bika szarva égett, nem hiszem, hogy annak bármi is fájt volna. Kivéve talán a hangos Lady gaga ami a mi utcánk végében szólt és ami miatt a közelünkbe se jött.

Az aggódó rokonok megnyugtatására szeretnénk jelezni, hogy a dolog a látszat ellenére nem volt veszélyes. A ketrecen belül teljesen biztonságban van az ember, a bika is inkább menekült az emberektől, semmint nekik ment. Ráadásul természetesen a fiúk rögtön beparancsoltak engem meg Rosit a rácsok mögé (és bezzeg ők kimentek játszani), és én sem éppen futóruhában voltam. Azért egyszer én is kimerészkedtem és megnéztem a bika tükörképét 2 utcányi távolságból, és amikor felénk jött 2 métert (még mindig bőven 50 méterre tőlem), akkor visszafutottam, úgyhogy a futás nekem is megvolt:)

Összeségében, legtöbbször még annyira sem voltunk közel a bikához, hogy lássuk, nemhogy bajunk eshetne tőle. Rosi is azt mondta, hogy soha senki nem szokott megsérülni. Ok, most a bikaidomárt kicsit meghorzsolta a második bika, de ez foglalkozási ártalomnak tekinthető. Viszont az egész elég izgi volt, az emberek barátságosak voltak, és láthatóan elégedetten ittak cigiztek és szotyiztak körülöttünk.
E VALENCIA 02 paella, pueblo 2010.10.12 01:44:00
Ma ebédmeghívásunk volt David itteni barátaihoz, Nizarhoz és Rosahoz, akik egy Valencia melletti kis faluban, Arboyaban laknak. ezt úgy kell elképzelni, hogy Óbuda, Főterestül és faluházastul falunak és külön közigazgatási egységnek van titulálva. Bár az igaz, hogy a Valenciát…..
E VALENCIA 02 Ünnepnapok 2010.10.10 19:14:00
Ezen a hétvégén 3 nap különbséggel  két nagy "nemzeti" ünnep is van erefelé. Tegnap, október 9-én volt Valencia nemzeti ünnepe, a Valencia közösség napja, vagy nem tudom, minek is hívják magyarul, itt október 9-nek hívják. A lényeg, hogy kb 800 éve Jaime király…..
nellgwyn 2010.10.12 01:20:05
@Brendel Mátyás: bekapcsolom szívesen, de Chrome-ot használok:) egyébként jogos, de bagoly mondja verébnek. és kötényem sajnos nincs, hiányzik is.
E VALENCIA 02 hétköznapok 2010.10.09 15:46:26
Van pár apróság, ami számomra furcsa az itteni életben, ezekből gyűjtöttem össze párat. Ez első, hogy itt az iskolákban egyenruha van. Ráadásul egész csinoskák, a szokásos kockásszoknya-fehér felső vonalon mozogan, és végülis egész szépek, piros-sötétkék,…..