Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Abulafia

1 bejegyzést írt és 56 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
     Orbánék felszámolják a magyar felsőoktatás maradék autonómiáját. Az egykori kommunista belügyminiszter veje, a jóságos István, aki  úgy lett az amerikanisztika kutatóprofesszora, hogy soha életében nem foglalkozott amerikanisztikával, végrehajtja az ítéleteket.  Az MTA intézeteit…..
Abulafia 2021.02.11 08:46:02
@Mister Gumpy: Nem, hiszem, hogy erre gondolt. Én arra gondolnék a helyében, hogy kevésbé jó képességű (IQ, szorgalom, tudás) hallgatókat is felvesznek és kevésbé jó képességű témavezetőknek is jutnak hallgatók. Ez a tapasztalat. Konkrétan nekem is van most ilyen hallgatóm. igyekszem kikupálni.
       Eddig az történt, hogy az egykori reformkommunista Stumpf Istvánt, a Hazafias Népfront utolsó alelnökét, aki először alkotmánybíró majd egyetemi tanár lett a törvényes feltételek szelíd megkerülésével, Orbán Viktor nemdiktátor megbízta a magyar felsőoktatás maradék autonómiájának…..
Abulafia 2021.02.02 17:22:03
Ha jól értem ez egy két éves interjúból van. azonnali.hu/cikk/20190212_maganrepulozes-a-magyar-kozvelemeny-prud-parragh-laszlonak-mindenre-van-valasza
Nem állítom, hogy nem történtek próbálkozások, azt sem állítom, hogy nem FOGJÁK betiltani, de két év nem volt elég rá.

PS: Visszautasítom, hogy P.L. "kártékony, féldebil faszfej" lenne! Egészen debil!
      Mitch McConnell a szenátus republikánus kisebbségének (oh, yes) vezetője, Trump egykori szövetségese. Felesége, Elaine Chao, Trump közlekedési minisztere volt.      Ezen a videón Mitch McConnell a következőket mondja:     "The mob was fed lies. By the President and other powerful…..
Abulafia 2021.01.22 14:18:42
@balmoral: Ahh, a magyar Diogenész ő!
Abulafia 2021.01.22 15:00:54
@balmoral: Nem találtam Diogenészt az MTMT-ben. Igaz Kardost sem.
     Az egymilliárd dollárral kitömött orbánista janicsárképző a Matthias Corvinus Collegium kutatási vezetője Surjányi Fanni soha életében nem publikált. Ha a Hit Gyülekezetének lapjait nem számítjuk... Azt állítja, hogy tanszékvezetője le akarta beszélni a tudományos pályáról, mert a…..
Abulafia 2021.01.13 11:37:38
@kemény keleti kommentelő: Nem egyetem lesz, ezt mindenhol hangoztatja a Szalai. Hogy mi lesz, ha nem egyetem, arról nekem van véleményem, de halgassuk meg az övékét inkább: "Az MCC ugyanis nem akar versenytársa lenni a közép- és felsőoktatási intézményeknek, nem tömegoktatást, hanem egyénre szabott és kiscsoportos munkát kíván folytatni." Nem akar...de édes. Tudna, de nem akar. Még szerencse. Továbbra sem világos viszont, hogy a term.tud. tehetségeket hol és mennyiből fogják gondozni?
Abulafia 2021.01.14 10:29:53
@TG69: Milyen természettudományos rész? Hol van egymilliárd Eurónyi részvény, cég és yachtkikötő, ami a természettudományos tehetséggondozásra megy ("nem hülyéknek")? Bár lenne!
És mi van, ha nekem minden vágyam, hogy a NER keretén belül sok pénzért kutassam az agyat, az erős kölcsönhatást, vagy a kovalens kötést? Miért nincs rá lehetőségem? Aggasztó ez: Szép hazánk, bár világelső lesz a Pozsonyi csatában és a magyar nyelven végzett politológiai-kommunikáció kutatásában, de félő, hogy lemaradunk azokon a nemzeti területeken, amihez mikroszkóp kell meg részecskegyorsító. Nem jól van ez így!
Abulafia 2021.01.14 11:46:26
@Podvinecz Marsall: @naebneerG: Értem én, értem, csak nem örülök neki. Szeretek vitorlázni. :)
(A recept eredeti forrása Joanne Harris és Fran Warde A francia konyha című szakácskönyve)  Télen-nyáron káposzta. Szalonnával, hagymával, fokhagymával. Melegen és hidegen is finom. Elkészítési idő: kb. egy óra Nehézségi fok: könnyű Adagok száma: 6…..
      Nemrég jelent meg Techet Péter cikke az  Azonnali-n  "Ne higgyünk a tudománynak!" címmel. Kicsit erősebben nyomta a cerkát a papírosra a kolléga, miközben a közeli málnásig tolta túl a bicajt, mindazonáltal... A mindazonáltalról fogok írni pár sort, nem arról, hogy néz ki a posztmodernben…..
Abulafia 2020.05.19 16:58:08
@balmoral: Kösz! Így már minden világos.
        Megjegyzés: A poszt kissé kontroverzív lesz.        Egy Szentesi-Zöldi nevű fasiszta idiótát uszítottak éppen Pintér Bélára. A 888.hu, a prostisrácok, az egész orbánista szenny, mind intellektuálisan, mind morálisan az 1944-es évjáratot idézi,  DJ. Jeszytől Huthpufiig, Bayertől GFG-ig, ezt…..
Abulafia 2019.12.18 18:34:36
@Érvsebész: csöndben.
 Az orbánizmus nyilaskeresztes vonulatához tartozó Demokrata nekiszaladt az ELTE egyik doktoranduszának, aki éppen most védte meg a doktori disszertációját. Az Akadémiai Dolgozók Foruma tiltakozó nyilatkozatot adott ki.  A rezsimlap szerint a disszertáció silány. OK, ez az ő véleményük, azt…..
Abulafia 2019.09.27 17:17:06
Nagyon lazán kapcsolódik:
www.researchgate.net/publication/336013617_A_tudomanyos_publikalas_alapjai?fbclid=IwAR3gNP0Nzyz00yi125lZQQy_jhZhJIQxC6zWgDwsy0gYrp06EU1ZIj5cSt8

A szerzők nemzetközi publikációs tevékenysége az MTMT alapján:
1.: 25
2.: 1
szaklektor: 0
A Q1234-et majd valaki kikeresgéli.

Nos én a magam nem túl acélos publikációs tevékenységével a saját tanszékünkön nem férnék bele talán az első 10-be sem, de ennél még nekem is több van, és nem érzem késznek magamat egy ilyen könyv megírására. Mondjuk ez egy teljesen más tudományterület.

A.
   "Magyarországon sajnos az állam még túl nagy részt vállal a tudomány finanszírozásából. Lényegesen meg kell növelnünk a külső források arányát. Csak egy példa: a University of California költségvetésének mindössze 12 százaléka származik állami forrásból. (Palkovics László, index.hu)"      …..
Örülünk, Vincent? Vi coactus 2019.03.09 12:58:47
V.C...
Abulafia 2019.03.10 17:42:27
@seol: Persze, hogy azért rakták oda. De emellett csaknem szóról szóra azt mondja, amit Lovász egy nappal előtte aláírt. (intézetháló leválasztása, egybentartása, támogatása, brand megtartása, 2019-es támogatás visszadása). Csak próbálok látni a pályán. Megérteni, mit mondhattak Lovásznak, mit gondolhatnak a felek. Elég szomorú, hogy nincs jobb forrásunk a mandinernél. Legalábbis nekem nincs.
Abulafia 2019.03.10 19:26:57
@seol: Akkor akár haza is mehetünk. Semmiről nem tudunk semmit.
Abulafia 2019.03.10 21:35:09
@jotunder: Azt hallottam, hogy szóltak egyes egyetemeknek, hogy mennyire "pályázzanak" (legalábbis egy egyetemről hallottam, hogy így ment). Annyit fognak kapni. Pályázati alapon. Persze. Ezek szerint a többieknek nem szóltak, hogy ne erőlködjenek.
    Lánczi András is tagja lesz a Magyar Tudományos Akadémia intézeteit átvilágító 14 tagú bizottságnak.   Lánczi András 1986-ban még a marxizmus felsőbbrendűségét hirdette a Világosság című kommunista ideológiai lap szerkesztőjeként publikált "Filozófiatanítás és módszer a középiskolában" című…..
Abulafia 2018.10.17 14:59:48
@aronsatie: Szerintem ez a Sótonyi Péter nem a SOTE volt rektora, hanem az Állatorvosi jelenlegi rektora (mivel az van mellé írva, hogy rektor). Névrokonok (lehet, hogy genetikai rokonok is, nem tudom). Saját (első- vagy utsószerzős) nemzetközi publikációja elég kevés van (5db), sokadszerzős cikkei voltak/vannak, meg néhány hazai kiadású. Ezekből lett nagydoktor de erősen rezgett a léc. Tényleg nagyon erősen rezgett a léc. De akit átnyomtak az már világíthat átfele.
Abulafia 2018.10.17 16:32:06
@Bogomil: Igen. Pont ő az. Amúgy az akadémiai intézetek tudományos outputjának becsatornázása az egyetemekhez, nem lenne ördögtől való. Rögtön mindenki ugrana vagy 100 helyet előre a nemzetközi ranglistákon. De egy teljesen átvett kutatóintézet egy alulfinanszírozott egyetem (és annak a kancellárja) kezében halálra lenne ma ítélve. Mondjuk az Állatorvosi pont a leggazdagabb egyetem (egy főre) az országban. De persze az oktatási teher sem segítené elő a kutatók produktivitását. Így viszont az akadémiai intézetek kutatói versenyelőnyben vannak az egyetemi kutatókhoz képest, ami jó a tudománynak, de rossz az egyetemeknek. Szerintem.
    A rezsimsajtó szerint Birkner Zoltán lesz Pálinkás József utóda. Kiemelik, hogy Birkner tizennyolc éven keresztül vezette a Pannon Egyetem nagykanizsai kampuszát. Palkovicsot idézik: „Ehhez olyan vezetőre van szükség, aki maga is érti azt, hogy mit jelent a vállalati innováció vagy a start up…..
Abulafia 2018.07.13 07:47:06
@lüke: Mi szoktuk bátorítani a hallgatóinkat, hogy az Orvosi Hetilapba írjanak. Az MSc hallgatókat. Mert a PhD felvételin pluszpontot jelent a saját első szerzős publikáció és ez is annak számít. Majd megírjuk, hogy hova küldjék a milliókat.

Eszemfaszommegáll.
A.
Abulafia 2018.07.14 11:59:19
@tonhalkonzerv reloaded: De miért kell egyáltalán magyarul publikálni?
Abulafia 2018.07.15 21:08:15
@tonhalkonzerv reloaded: Teljesen egyetértek, a magyarspecifikus társadalom- és humántudományos eredmények anyanyelven történő publikációjával. Az Orvosi Hetilap viszont egy orvosbiológiai témájú lap. Aki nem tud angolul az nem jó orvosbiológiai kutató. Akinek a cikkíráshoz szaklektorra van szüksége, az vegyen be egy angol anyanyelvű, vagy angolul megfelelően tudó kollaborátort. Aki nem ismer ilyet az nem jó orvosbiológiai kutató. Szükség lenne magyar ismeretterjesztő folyóiratokra a hazai közönség számára, de annak nem kell impakt faktor. Mindezekkel együtt, persze legyünk büszkék, hogy van egy IF-os folyóiratunk, de kezeljük a helyén, az ott megjelenteket. A helye pedig kb MSc-korai PhD hallgatói szinten van. Szerintem.
        El Pais, Le Figaro, Le Monde, Independent, The Guardian, Dagens Nyheter, Der Standard, Daily Telegraph, El Mundo, De Standaard, El Espectador.             ..
Abulafia 2018.06.23 11:16:34
@chicks_for_free: Independent: "In the same week, the musical Billy Elliot was cancelled in Budapest".
Abulafia 2018.06.26 21:15:03
@flamer: Chicks_for_free védelmében jegyzem meg, hogy én vetettem fel az Independentes bakit. De nem fogok nála reklamálni, csak úgy megjegyeztem.
    I.  Jürgen Kloppert még Sztálingrád előtt vezényelték az orosz frontról az észak-franciaországi Combles-ba.  A szerencséjét annak köszönhette, hogy a Führer valósággal rajongott Klopper százados  Ház a domboldalon című regényéért. Hitler úgy gondolta, hogy a regény egyik karakterét , Rutmayer…..
Abulafia 2018.04.13 08:26:50
@jotunder: Átjött teljesen, csak próbáltam vicces lenni. Nem sikerülhet mindenkinek.
Abulafia 2018.04.13 08:42:23
@jotunder: Hmm az 'átjött teljesen' az a fikcióra vonatkozott. Tíz perce gyűröm a google-t, hogy rájöjjek ki lehetett az a híres német író, akit biztosan ismernem kellene, hogy ne tűnjek teljesen hülyének. Fogalmam sincs.
Abulafia 2018.04.13 09:07:25
@jotunder: Köszi. Mindig tanul az ember.
 "Sárospataki lány" nick adta az ötletet, hogy nézzek egy kicsit bele a PISA teszt nyilvános adatbázisába.  Az ember kiválasztja a paramétereket, és olyan táblázatokat készít magának, amilyeneket csak akar.      Négy megállapítás:     1. Tudományból és szövegértésből a legalacsonyabban teljesítő…..
       10:53 (Central European Time) A londoni Education Policy Institute-ban perceken belül nyilvánosságra hozzák a legújabb PISA-teszt eredményét. Ebben a pillanatban az OECD főtitkára Angel Gurría, a volt mexikói külügyminiszter beszél. 11:00-kor oldják fel az embargót az újságírók számára.…..
Abulafia 2016.12.07 13:44:10
@Tamás Gomperz: Nagyon tanulságos, hogy a szociológus kutatók, akik a szegregációt-integrációt vizsgálják mennyire terheltek ideológiailag. 2010 ben volt egy tudományos vita, ami aztán csúnya személyeskedésbe torkollott, miután egy újságíró is állást foglalt a tudományos kérdésekben az integráció pártján (Mancs vagy HVG már nem emlékszem) alább a szakmai(bb) vita 3 cikkéhez találhatók linkek. Érdemes elgondolkozni azon, hogy milyen szinvonalú kutatásokon alapul egyik vagy másik tábor meggyőződése arról, hogy mi is az üdvözítő stratégia.
epa.oszk.hu/00600/00691/00075/pdf/mtud_2010_03_360-369.pdf
epa.oszk.hu/00600/00691/00079/pdf/mtud_2010_07_858-864.pdf
epa.oszk.hu/00600/00691/00081/pdf/mtud_2010_09_1100-1104.pdf
          Nem fogok valakit bántani azért, mert felmászott a Szabadság-hídon a turulmadárra az Izland elleni döntetlen miatt, és azt sem, aki úgy érzi, hogy Birkir Saevarsson újabb tíz-harminc-ötven év kormányzási lehetőséget adott Tiborcz Géza Béla Ottokár apósának. Azt gondolom, hogy a magyar…..
Abulafia 2016.06.20 13:46:18
@seol: Edit nem tud már örülni semminek, mert Orbán. Esterházy még tud, pedig pancreas. Szerintem. De ki vagyok én, hogy megmondjam a tutit?
Abulafia 2016.06.20 14:07:28
@seol: Értem Seol, értelek. Akkor másképp mondom: Hallottad, hogy néha még Esterházy sem egyértelműen fogalmaz? Állítólag ez valami írói eszköz. ;-)
Egy 12. századi kéziratban megtalálták Európa legrégebbi középkori receptjeit. Elsősorban a gyógyítást szolgálták.   A kéziratban a recepteket Faith Wallis, a McGill Egyetem munkatársa fedezte fel. A latin nyelven írt receptek, amelyeket valaki 1140-ben a Durham-katedrális…..
A Szkeptikus Társaság is csatlakozott ahhoz a világméretű kampányhoz, amelynek célja annak tudatosítása, hogy a homeopátiás szerek teljes mértékben hatástalanok, ezért alkalmazásuk értelmetlen. Ennek keretében a szkeptikusok tömeges túladagolásra készülnek február 5-én. Az…..
Abulafia 2011.02.04 10:47:08
@nomad:
"Egy allergiás fulladásnál, az okozó anyag mekkora, mérhető mennyiségben jut be a szervezetbe? "
Nagyon fontos: nem NULLA mennyiségben!

A.
biztonságos? Az Akasztány Vallás 2010.12.07 10:36:00
Elgondolkodtak már azon, hogy miért díszíti minden Akasztány hívő otthonának falait egy-egy akasztófa, a rajta lógó kiontott belű, levágott fülű férfival, Frázusszal?Íme az Akasztány hit és háromezer éves Akasztány vallás. Az Akasztány hívők istene Jemerre mindenhol jelen…..
w Egyél hódot! 2009.12.11 06:30:00
Pár hétre távolabb lép az ember a szalagcímektől, és mindjárt nevetségesnek és kicsinyesnek látszanak a belpolitika vagy akár az unió vitái, kampánylózungjai, hazugságai. Hiszen bazmeg elpusztul a Föld! A bálnák! A méhek! A káposztalepkék! Mert az ember disznó módra él,…..
Abulafia 2009.12.11 13:39:39
Megbocsáss Árpád de te ehhez nem értesz. Ez persze szügsészerűen azt jelenti, hogy ordas hülyeségeket írsz.

Hiába lennének a bálnák lementve merevlemezre, egy élőlényt nem pusztán a genetikai állománya határoz meg. Egy egyszerű példa, hogy te is megértsd: A szabolcsi purtriban felnőtt klónod nem írna még ilyen hülye posztokat sem. Ráadásul, hány bálna van lementve? Kettő? Elég az? Vagy elviszi őket az első B1N1 járvány? A biodiverzitás nem csak egy homályos hippi fogalom. Az mérhető, képlettel kiszámolható, élőlényekre ható természeti erő.

Egy ökoszisztéma mag nem csak egy csomó plankton, hal meg bálna sósvízben elkeverve. Egy esőerdőt újra létrehozni kb 1000 év alatt lehet (és itt feltételezzük, hogy nem kell klónozni, Egy korallzátony valószínűleg még több időt igényel. NEM lehet felgyorsítani.

Micsoda hülyeség, hogy a nehézfémeket a földből vettük és ezért szabad velük szemetelni? Vazze, ha kiveszed az ólmot a földből ólomkatonává koncentrálod aztán ha meguntad és feloldod a tengerben, akkor azt éred el, hogy az összes hal ólomtartalmú lesz amit sem te sem a jegesmedve nem tud majd megenni.

Fasza dolog a pillepalack sziget is, valszeg az élővilág még alkalmazkodna is hozzá, lsznek majd kis áttetsző halak meg rákok amik a kólásüvegekben éldegélnek...pár százezer év kérdése. Ha addig megvagyunk a tenger erőforrások nélkül akkor minden OK.

Kapaszkodj meg: Gaia mama a mienkénél nagyobb (bár kissé lassabb) környezetszennyezést is túlélt: Amikor megjelentek a fotoszintetizáló élólények amik egy mérgező gázzal bizonyos oxigénnel árasztották el a földgolyóbist. Oszt mégis ember lett belőlünk. Azért megkérdezném az azelőtti élőlényeket, hogy vélekednbek erről? Mi most azelőtti élőlények vagyunk. Nem a földet védik a természetvédők, azon pár millió év múlva semmi nem látszana, ha kipusztulna az emberiség. Magunkat kell védeni, hogy relatíve kényelmesen (és ne egy Mad Max társadalomban) élhessünk minél tovább a földön.

A cikked második felével nagyjából egyetértek attól eltekintve, hogy környezetvédelem=válság. Egy csomó megoldás született erre a problémára amit nem tudsz lesöpörni és főleg szemléletváltásra lenne szükség. Pl Fair Trade, lokális termelés fejlesztése.
ajánlott irodalom: Scientific American, Sutainable Development rovat. Ott még nálad is okosabb emberek osztják az észt.

Belegondolsz néha, hogy az írásaid kárt is okozhatnak?

A.
w Kérem kapcsolja ki 2009.10.29 05:30:00
Mivel a gyerek lelkileg vashiányos, viszonylag gyakran kell őt gépek közelébe vinni; az mindegy neki, hogy mozdony, autó vagy hajó, csak nehéz gép legyen. Erre szerencsére sok lehetőség van a kisvasúttól a múzeumon át a veteránautó-kiállításig, csak azt sajnáljuk, hogy katonai…..
w A vadon szava 2009.07.24 07:00:00
Az újkor egyik legizgalmasabb, és válságok idején rendre előkerülő elméleti dilemmája a darwinizmus és az ember viszonya. A mainstream tudósok egyedül érvényes doktrínaként kitartanak az evolúció teóriája mellett, és a ráció mezején erős vár az ő logikájuk. A…..