Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Háborúk blog

2 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bár a poszt témája, hogy mikor történt a legelső lőfegyverek használata a történelemben -  melyre posztunk választ is fog adni a legelső ilyen csaták pontos megnevezésével - előzetesen ki kell emeljük, hogy az ágyúk és puskák igazi kora csak a XVI. századra érkezett el Európába, amikor a…..
Háborúk blog 2022.07.05 19:27:18
@gigabursch: Galambóc neve belekerült a posztba . A vár a XV. században a Magyar Királyság érdekszférájába tartotott, de mivel a Duna déli partján feküdt, a török hódítás előtt, az Anjouk-korában még Szerbiához sorolódott.
A második világháború haditechnikai szempontból történő vizsgálatakor mindig központi kérdés a szemben álló felek harckocsi típusainak összevetése. A keleti fronton ez a szovjet T-34, KV-1, ISZ-2 illetve a német Pz IV, Panther illetve Tiger összehasonlítását jelenti. Bár korábban a Háborúk blog is…..
A történelem során a katonai rendfokozatokra a tömeg-hadseregek megjelenésétől lett szükség, amikortól a nagyobb létszámú katonai alakulatok irányítása, a több fegyvernem (lovasság, tüzérség, gyalogság) összehangolása, illetve a bonyolultabb hadműveletek végrehajtása megkövetelte a többszintű…..
Háborúk blog 2020.01.26 11:54:07
@Watchdog: Kint lehetett egy ideig az Index kettőn?
A náci Németország a 30-as években - leginkább Hitler 1933 -as hatalomra jutásától kezdődően - óriási tempójú haderő-fejlesztésekbe kezdett, melyekben eleinte nem nagyon szerepelt kiemelt helyen a páncélos fegyvernem modernizálása. Aztán 1935 -től lassan változni kezdett a helyzet: a Führer egyszer…..
Háborúk blog 2018.01.26 13:39:58
@Jobban tudja: DE a cikkíró megemlítette az általad írtakat. Figyelmesebben olvass.
Háborúk blog 2018.01.26 21:16:48
@Harley: A háborús kárpótlást elengedték a nagy világválság idején, majd a 30-as években a német gazdaság motorja beindult és képes volt "kitermelni" a haderő-fejlesztésekhez szükséges pénzösszegeket. Hitler 1933 és 1939 közti 6 évben felfuttatta az ipart, a termelést és a hadsereg technikai felszereltségét a franciák szintjére. Később, a háború első éveiben túl is szárnyalták a Nyugat-európai színvonalat mennyiségben, majd minőségben is.
A Wehrmacht bővelkedett kiemelkedően tehetséges tábornokokban, akik - főleg a háború első éveiben - egészen bámulatos sikereket arattak szinte minden fronton. Nagyon nehéz a legjobb stratégákat és katonai vezetőket kiemelnünk, ám ha mégis megpróbáljuk, akkor 4-5 nevet mindenképp meg kell említenünk.…..
Háborúk blog 2017.07.28 13:16:00
@Fabius Quintilianus: tökéletesen egyetértünk Zabecki cikkét illetően! Pocskondiázó, egyoldalú írás. Nem szabad túl komolyan venni.
Háborúk blog 2017.07.28 14:21:47
@Fabius Quintilianus: Tökéletesen így van! Sajnos azt a baromságot, hogy Rommel akadályozta meg Málta bevételét, nehéz kiverni az emberek fejéből. Ha hibást kell keresni Máltát illetően, akkor az maga Hitler és részben Kesselring. A Führer elhalasztotta, Kesselring meg nem tudta elérni a Herkules - terv végrehajtását. Rommel csak annyiban érintet az egészben, hogy tette a dolgát Észak-Afrikában, és bevette Tobrukot, amivel új helyzetet teremtett. Valószínűleg ezért fújta le a Máltai hadműveletet Hitler.
A második világháború a hadtörténelem első olyan összecsapás-sorozata volt, melyben a főszerepet a harckocsik, páncélosok, önjáró lövegek játszották, nem egyszer a siker zálogát biztosítva egy - egy ütközethez. A III. Birodalom és a szövetségesek hadiipara egymással versengve próbált jobb és…..
A Hitler vezette náci Németország 1939 és 1945 között, szinte az egész világgal harcban állt. A második világháború kezdetén megtámadta Lengyelországot, Dániát, Norvégiát, Hollandiát, Luxemburgot, Belgiumot, Franciaországot, Jugoszláviát és Görögországot, majd 1941 -ben következett az afrikai…..
Háborúk blog 2017.02.26 13:16:30
@Lector Oris: Igen, a második világháború alatt megrendelt, legyártott és harctereken bevetett (a három nem azonos) német páncélosok pontos számát illetően sokféle adat található a különböző forrásokban. Posztunkban is két adatsor található: az egyik az úgynevezett "többségi véleményt" tükrözi, a történészek többségének konszenzusát tükrözve, a másik az utolsó táblázat Steven Zaloga, amerikai hadtörténész kutatásait mutatja be.

Zalogánál például Panzer IV -ből 13 311 db készült a háború alatt. Ugyanakkor más forrásokban, például Thomas L. Jentz és Hilary Louis Doyle kutatásaiban 8500 körül számot találunk.

Szóval ezekben a mennyiségi adatokban nem nagyon van konszenzus a kutatók között. Mi a posztunkban igyekeztük megjeleníteni a két leginkább hitelesnek tűnő álláspont számadatait.
Hitler hadserege 1940 tavaszán, mindössze másfél hónap alatt térdre tudta kényszeríteni a szomszédos nagy rivális Franciaországot. Ami az első világháborúban 4 év alatt sem sikerült a németeknek, az 1940-ben hetek alatt összejött. Mindez köszönhető volt a villámháborús haditervnek (Blitzkrieg), a…..
Háborúk blog 2017.02.24 12:56:09
@Muad\\\'Dib: .. hogy papíron erősebb lett volna a francia hadsereg a németnél, egy kicsit merész kijelentés. Az igaz, hogy több fegyvernemben mennyiségi fölényük volt, de az "erősebb" haditechnikai értelemben a fejlettséget is magában hordozza. És ezen a téren volt lemaradásuk.
Háborúk blog 2017.02.24 15:31:42
@Muad\\\'Dib: ... azért a Panzer IV. jobb volt az angol és francia harckocsiknál és a Luftwaffe is némi fölényben volt a franciákhoz képest!
Szerző: Harmat Árpád Péter Épp 75 évvel ezelőtt, 1941 december 5-én indult meg a szovjet hadsereg nagyarányú ellentámadása a Moszkva elfoglalására készülő hitleri csapatok visszaszorításáért és a szovjet főváros felmentéséért. A történelembe "moszkvai csata" néven bevonult harc már 1941 október…..
Háborúk blog 2017.01.12 12:27:45
Az első világháború 1914 július 28 -án robbant ki, amikor a Monarchia hadat üzent Szerbiának. A különböző frontok azt követően alakultak ki Európában, hogy a két nagy szemben álló katonai szövetség tagjai (antant, Hármasszövetség) támadást intéztek egymás ellen. Így front nyílt Belgium-Franciaország…..
Háborúk blog 2016.12.11 15:39:38
@Chris Kyle: ... az egyik legsikeresebb hadjárat volt a hadtörténetben.
A Hitler vezette III. Birodalom, vagyis a nácik uralta Németország belügyminisztere, a rettegett SS (Schutzstaffel) feje, a Gestapo és a mindenható Biztonsági Főhivatal első embere a Führer  fő bizalmasa, a rendőri és biztonsági szervek teljhatalmú vezére és a haláltáborok ura, maga volt a nácizmus…..
Háborúk blog 2016.12.11 14:21:56
@William Kidd: Természetesen sem Eichmann sem Heydrich NEM VOLTAK ZSIDÓK! De Eichmann járt Jeruszálemben és ismerte a héber illetve Jiddis nyelveket. Heydrichet egyszer meggyanúsították egy zsidó felmenővel (mint nálunk Imrédy miniszterelnök urat), de ellentétben Imrédyvel távoli rokonról volt szó és ez sem bizonyosodott be!
A történészek a második világháború kezdetét a Lengyelország elleni német invázió megindításához (1939 szeptember 1-hez) kötik. Ez okozta ugyanis Nagy-Britannia és Franciaország hadüzenetét, az 1939 augusztus 25-én aláírt védelmi egyezmény kötelezettségeinek eleget téve. A hadjárat néhány nappal a…..
Háborúk blog 2016.12.11 12:37:19
@...elmúlik...: Valójában tényleg ez volt a helyzet. Amikor a két nagyhatalom megegyezett a köztük lévő, sokkal kisebb és gyengébb Lengyelország közös felosztásáról, gyakorlatilag megpecsételődött a lengyelek sorsa. A varsói kormány ezt követően már csak a nyugati segítségben bízott. Moscicki és Rydz-Smigly makacsul hitték: ha kitartanak, akkor a franciák és angolok nyugati irányból megtámadják a németeket, akik erre átvezénylik a nyugati frontra lengyelországi seregeiket. Nem így történt, mint tudjuk.