Regisztráció Blogot indítok
Adatok
blackmaria

4 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Andropov úr! A nevem Samantha Smith. Tízéves vagyok. Gratulálok az új munkájához. Félek, hogy Oroszország és az Egyesült Államok közt atomháború tör ki. Ön a háborúra fog szavazni? Ha nem, akkor kérem, mondja el, hogy próbálja megakadályozni, hogy háború legyen. Erre nem muszáj válaszolnia,…..
Aligha van olyan ember ebben az országban, aki ne ismerne legalább egy szállóigévé vált fordulatot Bacsó Péter remekművéből, az 1969-es A tanú című filmből. A filmszatíra a kollektív emlékezet részévé vált, olyan kulturális mémekkel gazdagítva nemzetünket, mint 'a magyar narancs', 'Dezső, a disznó',…..
Ma egy nagyon érdekes cikkre akadtam a facebook-on. A Komszomolszkaja Pravda hozott le egy írást egy 1960-ban készült, '2017-ben' című szovjet diafilmről. Az alkotás azon elmélkedett, vajon hogyan is fognak élni az emberek Lenin elvtárs forradalmának centenáriumi évében. Bizony, idén lesz száz éve,…..
blackmaria 2017.01.05 20:17:23
@Vaszilics Fedor Emánuel: Esetleg szerzőkre, címekre emlékszel? Vagy megvannak még azok a könyvek valahol? :)
Az én agyamon is átfutott az utolsó mondatodban megfogalmozott állításod, ugyanakkor az is elgondolkodtató, hogy a hidegháborús helyzetről jótékonyan hallgatnak, csak sejtetnek (lásd például az Alaszkára átjáró szuperexpresszeket).
blackmaria 2017.01.05 20:27:53
@endike: Önbizalomból nem volt hiány a filmkockák alapján. :-)
blackmaria 2017.01.05 20:59:32
@cardiobascuralis: Nagyon köszönöm az elismerő szavakat, ahogy a kritikát is, különösen, ami az oroszból magyarra történő átültetést illeti. A cikk készítésekor nem törekedtem fordítói színvonalú munka elkészítésére, mivel jómagam nem vagyok gyakorló orosz fordító. Kérlek, nézd el ezt nekem. A cikk a diafilm ismertetése céljából született, azt gondolom a képek önmagukért beszélnek, ugyanakkor a szövegfordítással igyekeztem magyarázatot nyújtani a látottakhoz, kicsit közelebb hozni az olvasóhoz a korszak hangulatvilágát. Ez nem minden esetben sikerült zökkenőmentesen.
A képek alatti címeket improvizáltam, elsősorban a saját szórakoztatásomra. Az általad említett "elnöki nézés" egy Wellhello-szám parafrázisa.
A kommentedben lévő plusz információt külön köszönöm. :)
Black Maria Mi is az a Black Maria? 2017.01.02 10:41:09
Köszöntő Kedves Olvasó! Talán felmerült benned a kérdés, hogy miért pont a Black Maria nevet választottam filmművészettel foglalkozó blogom elnevezésének. Naplóm indító cikkében erre a kérdésre keresünk választ tisztázva a Black Maria angol nyelvű kifejezés jelentéseit. Választ kaphatsz arra…..