Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pene

0 bejegyzést írt és 133 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pár napja még én sem hittem volna, de tegnap este mégis elmentem tudósítani Ajkára, ahol a helyi alter Rakéta presszóban a Momentum tartott lakossági fórumot. A történethez tartozik, hogy magam nem vagyok valami híres és országosan ismert Momentum-rajongó, viszont több ifjabb barátom is szerepet…..
Sokan ismerhetik azt az ügyet, amelyben egy veszprémi onkológus nőgyógyász 150 ezer forintot kért rákos betegektől a kezelésükért, műtétjükért. Aki nem fizetett, azt nem operálta meg, hagyta meghalni. Ezt az orvost a bíróság bűnösnek találta, „nélkülözhetetlen szakértelmére” hivatkozva azonban…..
Pene 2017.10.06 18:13:53
Az, hogy régen minden jobb volt, nem minden retró téma esetében volt igaz. Nekem például a '90-es években sokszor kifejezetten kényelmetlen volt az a felállás, hogy általában mindig több játszani akaró gyerek volt körülöttem, mint otthoni vagy iskolai számítógép. Így aztán folyton át kellett adni a…..
Az országosan ismert és idén már dupla teltházas Pilvaker mögött álló Red Bull felismerte, hogy a direkt marketing korszakénak leáldozott, és ehelyett élményekre van szükség az elköteleződéshez egy márka iránt. A Red Bull Pilvaker történetének másik fontos tanulsága, hogy mainstream médiafelület…..
A Momentum jött, látott, és alig egy hónap alatt mindent felforgatott. 2017. első napjaiban kevesen hallhattak róluk, február végén viszont egy kő alatt kellett élnie annak, akinek nem mond semmit a Momentum név. Jól csinálták, le a kalappal, valahogy mégis hiányérzetem van. Leszögezem: alapvetően…..
Körülbelül 2 hónapja, szeptember elején kaptam egy meghívást egy eSport témájú beszélgetős estre. Végül azonban nem mentem el az ominózus megbeszélésre, de részben csak megerősített néhány gondolatomban és a véleményemben. A témák a magyar eSport résztvevői, a magyar eSport fejlődése és helyzete a…..
UPDATE: Akinek nem inge, ne vegye magára!  Bő két éve indítottam el ezt a blogot azzal a céllal, hogy a nemzetközi és a hazai League of Legends esportról - amellett, hogy beszámolok nektek - ösztönzően hassak azokra a játékosokra, akik a hazai profi közösségi arcai lehetnének, hogy képviseljék a…..
Pene 2016.06.25 17:24:51
@Exworm: Ugye tudod, hogy a másik két rendezvényhez semmi köze ennek a brigádnak már jó régen? Így a hozzászólásod 3. és 4. bekezdése annyira lehet releváns és hasznos számukra, mint számodra ez a blogbejegyzés.

Amúgy mi okozta azt, hogy azt hittétek 16-ra kell menni? Itt már hetek óta fent van a pontos időpont: esportfest.hu/esportfest-lol-bajnoksag/

Mondjuk ez még mindig nem magyarázza meg a késést, mivel ha az történt, amit írsz, akkor ti már napokkal előtte megszerveztétek a beugró játékost. Aki tudta a csapat többi tagjával együtt, hogy mikorra kell menni. Vagy nem így volt? Amúgy mennyit késtetek?
Pene 2016.06.29 18:21:15
@Exworm: ah, bocs, hirtelen - hibásan - azt gondoltam te is játszottál. vélhetően az elmúlt évek exworm nélküli döntőinek kis számából :p

mindenesetre nekem sincs közöm egyik szervezőbrigádhoz sem közvetlenül, csak gondoltam megpróbálom közelíteni az álláspontokat. szerintem mindkét félnek ez az érdeke.
A gyanútlan újságolvasónak úgy tűnhet, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) állandóan baj van. 2009 és 2012 között az Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK) vezetése és a kari Hallgatói Önkormányzat (HÖK) egymásnak csalták el a közpénzt, 2013-ban az ÁJK gólyatáborában-, míg 2014-ben a Tanító- és…..
Pene 2016.05.10 18:14:47
Elég színvonaltalanra sikeredett ez a bejegyzés, emellett számtalan pontatlanságot vagy tudatos ferdítést tartalmaz, utóbbi vélhetően a Péterrel szembeni valamiféle ellenérzés okán. Ezekre a hibákra próbálok rávilágítani ezzel a hozzászólásommal. De még előtte fontosnak tartom megjegyezni, hogy a Péter fémjelezte EHÖK kabinet tisztségviselője (informatikai megbízott) voltam két évig, ill. a LEN-es szálnál említett, amúgy egy TTK-s hallgatói alapítványban megtestesülő "ellenfelének" szintén informatikusa voltam. Ezek azért is fontosak, hogy jelezzem: részese voltam egykoron a folyamatoknak, s ezáltal nekem konkrét rálátásom, ráhatásom és felelősségem is volt (2013 ősze és 2015 ősze között pl. az EHÖK-ben) így a cikkben citáltakra.

Az első bekezdés okán annyit jegyeznék meg, hogy szerintem itt, és más ELTE-s eseteknél is (amiből sajnos akad bőven), érdemes az ÁJK-t szinte teljesen különállóként kezelni, mivel sok más karhoz képest erősebb identitással, beágyazottsággal stb., és teljesen más szemlélettel rendelkeznek, és nekem mindig is egy eléggé zárt tömbnek mutatkoztak. Hasonlóan érdemes sokszor a BTK-t is külön kezelni, de ők már - szerintem - közel sincsenek annyira elszeparálódva a többi kartól (akárcsak a tanárképzés okán is, amikor a PPK-val, TTK-val, IK-val kell kapcsolatot tartaniuk, de még számtalan egyéb kapcsolódási pont is van, ami az ÁJK-nál fel sem merül).

Ugyanez az elszeparáltság a többi karnál nem, vagy csak kevésbé lelhető fel, mivel vagy egy campuson vannak másokkal (TTK, IK, TÁTK), vagy éppen hosszú évek óta közös (nagy)rendezvényeik vannak másokkal (Bárczi és TTK, TÓK és IK stb.).

Ami a TÓK gólyatáborában megtörtént az gyalázatos, és már nem egyszer magam is leírtam, hogy mennyire sajnálom a történteket (bár semmi közöm sem volt a szervezéshez), viszont ez a tett sajnos bárhol megtörténhet és megtörténik. Az elkövetőt is ismertem, nálunk is járt a TTK-n több rendezvényen, de ha megkínoznak sem tudtam volna megmondani róla, hogy ilyet tett már, vagy ilyet fog tenni. Évekig járt különféle rendezvényeinkre fotózni.

Emellett érdemes különválasztani magát a bűncselekményt és a TÓK HÖK elnök felelősségét abban, hogy az előzetes információi alapján nem zárta ki a résztvevőt a táborból. Emellett szintén fontos lenne, hogy ne - szokás szerint - a komplett HÖK-öt hibáztassuk egy ilyenért, mivel itt inkább személyi felelősök voltak véleményem szerint, illetve az általános - utáljuk a HÖK-öt, a HÖK lop, csal, hazudik - perspektíva nem mutatja meg a HÖK-öt valójában. A HÖK-ök egyáltalán nem úgy néznek ki és épülnek fel, hogy mindig mindenki tud mindenről.

"A 2005-ben elfogadott felsőoktatási törvény megszüntette az Egyetemen található kari hallgatói önkormányzatok viszonylagos autonómiáját, innentől kezdve megnövekedet az egyetemi hallgatói önkormányzat (EHÖK) érdekérvényesítő ereje a kari HÖK-ök rovására, így egy kézben összpontosult a döntés a rendezvények szervezőiről is."

Ez a "megnövekedett" érdekérvényesítő szerep közel sem minden rendezvényre, és közel sem azonos mértékben érvényes. A tendencia azt mutatja, hogy a nagyobb rendezvények esetén az EHÖK-ös "beleszólás" nő, de ennek reális okai is vannak: Többek közt az, hogy ilyenkor esetenként több kari HÖK is részt vesz az adott rendezvény lebonyolításában (sőt, sokszor maga az EHÖK is), ergo érdemes belefolynia akár mint szervező, akár mint közvetítő. Vagy éppen mivel a kari HÖK-ök a "közös" büdzséből, az EHÖK-ön keresztül kapják meg a rájuk eső részüket, így szintén logikus, hogy a százezreket és milliókat felemésztő egyes rendezvényeknél össze kell fogniuk egymással és az EHÖK-kel. De akár azt is említhetném, hogy a legtapasztaltabb, legjobb HÖK-ös szakemberek általában az EHÖK-ben viselnek tisztséget, amivel az addigi éveikben az adott szakterületen (tanulmányi, szociális, gazdasági, rendezvényszervező stb.) összeszedett tudást hasznosítják, így nem gond az, ha megosztják tapasztalataikat tisztségviselőkkel vagy éppen segítenek nekik.

Ahogy fentebb is írtam, felesleges összemosni az első bekezdésben taglalt ügyeket, mivel azok például pont az ÁJK-TÓK összevetésben teljesen elkülönülnek, szóval "a rendszert ismerők számára további fontos kapcsolódási pont is található" tétel eléggé fals. Sőt, amire a cikk próbál utalni a második bekezdésével, hogy ezek az ügyek az EHÖK-ben, az EHÖK-nél, sőt, a többi bekezdésben már konkrétan Péternél kapcsolódnak össze, az hatalmas tévedés és szerintem elég szánalmas is ilyet állítani.

Az utóbbi évek rendezvényszervezési oldaláról nézve akár kapcsolódhatnának is az EHÖK-ben és Péternél (pl. az ELTE Egyetemi Szolgáltató Kft.-je által), de nem úgy teszik, mint ahogy azt a cikk állítja, hanem (sokszor kényszeres) gazdasági vonalon. És ez sem olyan "egysíkú", mint ahogy az le van írva: a HÖK, az EHÖK, az egyetem, az egyetem megbízott kft-jei és egyéb kisebb-nagyobb részegységek nem vállt válnak vetve mennek egyirányba. Vannak amikor kőkemény csatározások folynak, és van amikor jobban "egymásra találnak".
Pene 2016.05.10 18:15:39
De jöjjön a harmadik bekezdés, amihez talán a legtöbb közöm van. Ebben gyakorlatilag az van cinikusan megfogalmazva "Szép törekvések."-ként, hogy a célok habár nemesek, de nem valósultak meg, vagy éppen ne ebbe az irányba mozdult volna az EHÖK.

Elég csak összevetni a korábbi gyakorlattal a jelenlegi helyzetet: a jegyzőkönyvek, dokumentumok, határozatok fent vannak a neten (
ehok.elte.hu/dokumentumok), és azok bárki számára elérhetőek. Látható, hogy a tisztségviselők, a csapat, az elnök, de akár konkrétan én is például mit csináltam az EHÖK-ben eltöltött időszakom alatt!

Ugyanígy abba az irányba mozdultunk el, hogy mindenki láthassa, hogy mennyit "keresünk", keres egy HÖK-ös: ehok.elte.hu/rendszeres-kozeleti-osztondijak

Sorozat indult a hallgatók tájékoztatására arról, hogy mit, miért és miből csinálunk. Konkrét szerződésekkel, összegekkel stb.: elteonline.hu/kozelet/2013/09/17/hogyan-vesz-a-hok-szolgalati-telefont-hok-uvegzseb-3/

De talán a legfontosabb az, hogy a Péter által elnökölt EHÖK-öt sokszor az egyetem húzta vissza a transzparensebbé válás útján. Például mi azonnal kiadtuk volna az átlátszó által firtatott ÁJK HÖK-ös ösztöndíjak listáját (és amúgy nagyon sok hasonló iratot is), mivel úgy véltük, hogy ez közpénz elköltésének minősül, ergo kötelességünk erről is számot adnunk, de ezt az egyetem jogértelmezése és döntése alapján nem tehettük meg nagyon sokáig (ld. az elhúzódó jogvitát).

De akár magam is kikérhetném ezt a cinizmust: kettő, azaz két darab részönkormányzati honlap működött megfelelő módon, amikor tisztségembe léptem. Amikor azt elhagytam, mind az EHÖK-é, mind a további részönkormányzatoké ment és arra az EHÖK esetében rendszeresen, a részönkormányzatoknál amennyire épp akarták/tudták szintén felkerültek a jegyzőkönyvek, beszámolók, gazdasági dokumentumok stb. Ez igen nagy fegyvertény volt, főként úgy, hogy nem egy részönkormányzati honlapot én, mint az EHÖK tisztségviselője kellett megcsináljak. Ez nem volt egyáltalán dolgom, de megtettem. Ergo ez EHÖK megtette. Ergo Péter megtette.

De említhetném azt az "apróságot" is, hogy szinte az egész EHÖK-ös és részönkormányzati infrastruktúrát (levelezés, weboldalak, adattárolás stb.) migráltam az ELTE központi rendszerére, ami biztosítja, hogy az előző években rendszeresen megtörtént adatvesztések ne ismétlődhessenek meg, és ezáltal ne veszhessenek el fontos dokumentumok, ezen a módon ne sérülhessen a transzparencia.

Az "új alapokra helyezett érdekképviselet"-et fentebb már részben taglaltam, de kiemelném még azt a nem elhanyagolható részét a munkánknak, hogy megszüntettük az eddigi rossz, papír-alapú szavazási rendszert, és bevezettük, bevezettem az ELTE-re az elektronikus szavazást. Vagy éppen azt, hogy ne EHÖK elnök és kis csapata-féle, "egyvoksos" szavazással dőljön el a legfontosabb hallgatói szervezet összetétele, hanem a tisztségviselőkről is egyesével szavazzon az EHÖK kgy. És még fontos megjegyezni, hogy Péter és az EHÖK nagyon szerette volna megvalósítani azt a rendszert, ahol a hallgatók közvetlenül szavazhatnak az EHÖK tisztségviselőire is. Ez végül éppen hogy, de kari szinten bukott meg. Remélem ez a változás a következő kabinetek egyik lépése lesz majd.

Szumma szummárum, a Péter által vezetett EHÖK hatalmas lépést tett előre az átláthatóságot és a másfajta érdekképviseletet érintően is, méghozzá úgy, hogy közben végig fújt szembe a szél és közel sem az volt csak az egyedüli munkánk, hogy végre helyre tegyük, stabilizáljuk a HÖK-öt. Naná, hogy nekem és a mi EHÖK-ünknek kellett adatigénylések tucatjait teljesíteni (megtettük, és nem azért, mert kellett, hanem mert ha közpénzről, közérdekű adatról van szó, akkor ez a minimum; én speciel minden ilyet beszkennelve feltennék a netre, akár MNB szerződés, akár HÖK-ös). Ezen időszak óta tudom, hogy ez tényleg mekkora munka, főként, ha nem te voltál a korábbi adatgazda, csak örököltél "valami teljesen rendszertelent".

De jöjjön a következő bekezdés: "Zaránd már az ÁJK 2013-as gólyatáborában részt vett" és utána rögvest megint az erőszak és a milliós tételre rúgó vandalizmus. Hát, gratulálok, megint sikerült odatenni Péter nevét, amihez semmi köze nem volt.

Az ÁJK-s, 1,6 milliós Jurátus pénzek ügye sem annyira egyértelmű, ha tudjuk azt, hogy szerintem ebből az ösztöníjból volt "fizetve" a teljes szerkesztőség.

Azt nem vitatom, hogy ez egy nagyon rossz gyakorlat volt, és ebben speciel van felelőssége Péternek, de azt sugallni, hogy ebből ő több mint másfél milkát zsebre tett, az erős csúsztatás.

A "közpénz áthelyezős", ÁJK-s dékáni-hökös ügyről sajnos semmi infóm, de szánalmas, hogy ilyen megtörténhetett. Mindenesetre Péternek ehhez vajmi köze lehetett, hiszen ha jól emlékszem az ÁJK HÖK-ben kommunikációs/főszerkesztő volt, de talán még az sem. Talán még el sem kezdte az egyetemet 2009-ben... De szokás szerint írjuk oda, hogy Péter. Az sose rossz.
Pene 2016.05.10 18:16:56
"Zaránd Péter volt az is, aki az EHÖK részéről új szereplőként behozta az ELTÉ-re a K&B Fest Kft-t". Így így. Továbbra is kenjünk mindent egy személyben Péterre.

A magam részéről mindig is rühelltem az ilyen ELTE-s vagy ELTE-közeli rendezvényszervező cégeket, vagy az éppen aktuális ELTE-s megoldást (ESZ Kft.) vagy egyéb manifesztációjaikat. Számomra és akár az EHÖK, akár a kari HÖK-ök, akár más, kisebb-nagyobb rendezvények szervezésével foglalkozó ELTE-s szervezetek számára is sokszor csak gondot okoztak: nem hogy nem valósították meg azt, amely célzattal létre lettek hozva vagy szerződtetve lettek (olcsóbb rendezvényszervezés, olcsób közbeszerzések, hatékonyabb megvalósítás stb.), de sokszor nagyságuknál, lehetőségeiknél, beágyazottáguknál fogva keresztbe tettek, hátráltattak stb. Ez szerintem globálisabb probléma annál, amit mi vagy bármely HÖK meg tudna oldani, ld. a magyar közbeszerzéseket és pályázati lebonyolításokat.

Szerencsére hökös pályafutásom alatt nem igazán mozogtam olyan téren, ahol velük kellett volna kooperáljak (egy LEN-t, egy gt-t és azt leszámítva, hogy két össz ELTE-s gólyatábori honlapos és regisztrálós melót informatikusként nekem kellett kiviteleznem és menedzselnem, ergo én voltam az egyik felelős azért, hogy pl. a BTK-s gólyatábori listabotránynál elhíresült lista-féle listák tényleg megsemmisüljenek részünkről, és tényleg azok és azt használhassanak fel ebből, akik és amit kell).

Mindenesetre azért azt valószínűsíteni, hogy egy személyben Péter a felelős ezen vagy a hivatkozott kft-kért és azok munkájáért, hibáikért, az elég meredek, de inkább megint csak hazugság. De erről is van bizonyíték, ld. a linkeket. Szóval én feljebb Péternél feljebb keresgélnék.

www.elte.hu/file/kbsz_2013_rendezvenysz_AF.pdf
www.elte.hu/file/kbsz_2013_rendezvenysz_SZ.pdf
www.elte.hu/file/kbsz_2014_golyatabor_AF.pdf
www.elte.hu/file/kbsz_2014_golyatabor_SZ.pdf

Szerencsére a fentieknél többet én sem igazán tudok, mivel soha nem érdekelt a HÖK munkájának ezen része.

Az utolsó előtti bekezdésről már nem igazán tudok érdemben nyilatkozni, hiszen több mint egy éve már nem vagyok se ELTE-s, se EHÖK-ös, de azért sokat elárul a "belsős pletyka"-kra történő alapozás, majd az utána történt, már konkrét ténymegállapítás(ok).

Azt még én is hallottam, hogy volt egy másik pályázat (ami vélhetően az a szervezet, ahol én évekig dolgoztam és önkénteskedtem), de amíg erről nem derül ki, hogy igaz, nemhogy tényként nem közölnék semmit, de nem is blogolnék róla. Még én sem, aki akár sérelmezhetné, hogy az egykori szervezete nem csinálhatott több LEN-t, pedig azok milyen jók voltak, meg hozzáértőek stbstb.

Jöjjön a vége: "Zaránd eddig mindent megúszott."

Aki dolgozik, hibázik. Péter biztos hogy hibázott a jurátusos ügynél, ezt el is mondtam neki, de kétlem, hogy ezért felelősségre vonható, mivel szerintem pont azért csinálták ezt, mert így volt jogszerű vagy éppen az ELTE, vagy a HÖK szabályzatának megfelelő, hogy a szerkesztőségnek is jusson. Persze ez a szabályozás hibás volt, talán én sem tettem volna meg, hogy így juttassak a szerkesztőimnek az én pénzemből, de hogy ezen felül Pétert még milyen felelősség terhelné, az eléggé kérdéses.

Kedvelem Pétert, de nem miatta írtam a fentieket. Inkább az akkori EHÖK miatt. Nagyon szerettem azt az EHÖK kabinetet, aminek része voltam. Jó dolgokat valósítottunk meg, és erőnkhöz képest felelősen használtuk fel a nekünk szánt két évet. Egy demokratikus, mások jogait tiszteletben tartó, nyílt, alapozó-újrakezdő-munkás-vitatkozós-előrevivő két év volt. Aminek a munkáját besározva érzem a fentiek által.

Nem sikerült a két program minden elemét megvalósítani, ez biztos. Volt amit mi nem akartunk/tudtunk egy idő után, volt ami elsikkadt, mert időközben más prioritások jöttek be stb. De azért belülről, több éves hökös pályafutással a hátam mögött egyáltalán nem így láttam, ahogy fent le van írva, és ezekre próbáltam tételes cáfolatot adni. Nem szóbeszédeket, hanem a konkrét tapasztalataimat, tényeket, esetenként linkekkel.

Szóval, ahogy írod a bekezdésben, "a rendszert ismerők számára" ez itt fentebb nagyon gáz. Mert jó része nem igaz, csúsztat, összemos és névtelenül mocskolódik.
A blog történetében immár negyedszer, tudósítást közlünk az index buszos fórumcsoportjának borsodi topicjában szerveződött, Ikarus 266-os típusú busszal tett fotóstúráról. Az utazás célpontja ezúttal a Bódva völgye volt: a tudósításból pedig most sem marad ki egy kis…..
Pene 2015.11.20 23:46:55
@Thomas a laprugós: erre nem vennék mérget a helyedben :D csak én kettő esetről tudok az elmúlt 10 évből :D
Pene 2016.03.22 14:00:22
@Thomas a laprugós: késői válasz, tudom, de: a megállapításom a nyílt vonali leszállás esetén arra vonatkozott, hogy volt hasonló megállás, de az nem az össznépi első megérkezést érintette. pl. volt két lány, akik egy esti vonattal jöttek valamikor 2007-8-ban, és őket is a vasúti útkereszteződésben tette le a mozdonyvezető (sőt, a fülkében utaztak vele, mint egyedüli utasok :D).
Pangea Krakatau 2016.03.02 19:11:52
A mai, igen nagy erejű földrengés nyomán ismét cunami riadó volt Indonézia partvidékének jelentős részén. A 2004-es tragédia emléke ma is él, ahogy egy 120 évvel korábbi, szintén a környék erőteljes lemezmozgásaihoz kötődő katasztrófáé is: a Krakataué. A Jáva és Szumátra szigete közötti…..
Pene 2016.03.04 20:37:25
@Sigismundus: direkt nem csinálunk ilyet, mert a globális felmelegedésnek akarjuk az ilyesféle "ráhagyó" módszerrel elejét venni :)
Fiers Gábor Világéletemben sportmániás voltam. Nyilván leginkább a mainstream sportágak (foci, kosárlabda, jégkorong, Forma-1) voltak előtérben, aztán valahogy egy idő után szépen jött a többi. De amikor már az aktuális kedvenceidet is kiismerted, jön a kérdés: mi van még? Hát elég sok minden.…..
Pene 2016.02.18 23:16:39
IDDQD Checkpoint 1x13: Esportok 2015.10.25 20:49:22
Még éppen sikerült a hét legvégén teljesíteni a podcastpenzumot, és mielőtt hétfőre vált az óra, még begurítok egy Checkpointot a vasárnapba, akárcsak Kodiak egy gránátot a de_dust2 lépcsőfordulójában. Aki esetleg nem tudja, kicsoda Kodiak, és mi az a de_dust2, feltétlenül…..
Pene 2015.12.26 16:09:49
@A_G_A: "Az, hogy ő milyen, az egyik egértesztjéből kiderül. „...az egeret meg kell emelni ha elfogy a hely...” Ó bazzeg, hát mekkora reakcióideje van ennek az embernek! Alap, hogy low sense meg crawl grip-hez kell beállítani az egeret, amit meg kell tanulni használni. Akkor nincs emelgetés."

0: claw :)
1: Egy 2009-es videóból idézel, amikor még nem volt akkora divat a szőnyeg méretű egérpad. De még ezek elterjedése óta is van bőven emelgetés, főleg az fps-ek műfajűban. Nézz meg pár profi meccset, ahol látszik az egértartó kéz mozgása is :) Ha sikerül, akkor nézz olyat, ahol CS:GO-ban awp-zik az arc. Meg fogsz lepődni :)
Szóval van emelgetés mind a mai napig :)
Pene 2015.12.29 16:30:30
@A_G_A: lehet, hogy te amatőrnek tartod az emelgetést, de ettől létezik, sőt, a top játékosoknál is normális.

ilyenkor mérlegelni kell, hogy a kisebb sensitivity-vel elérhető pontosabb célzást szeretnéd-e, vagy éppen ebből beáldozol valamennyit a gyorsabb, nagy szögű fordulásért. előbbi esetben lehet, hogy néha emelned kell az egeren annak újrapozicionálása miatt.

tessék, itt egy lista a top játékosok beállításairól: docs.google.com/spreadsheets/d/1UaM765-S515ibLyPaBtMnBz7xiao0HL5f-F1zk_CSF4/edit#gid=1762004852

ha megfigyeled az f oszlopot, láthatod, hogy ha 360 fokot akar fordulni egy-egy játékos CS:GO-ban, ahhoz 40cm felett kell az egerén mozgatni. és ha ehhez hozzáveszed, hogy általában az egérpad közepén vagy ahhoz nagyon közeli helyen van általában az egered, akkor simán emelgetned kell az egered, mert a pad széléhez értél. és remélem látod a neveken, hogy ezek a legnagyobb sztárok, akik a legnagyobb jóindulat mellett sem nevezhetőek amatőrnek. persze te tarthatod őket annak, csak ekkor olyan érzésem támad, mintha a nagyit rakná el a befőtt.
Pene 2015.12.30 13:11:33
@A_G_A: Abban igazad van, hogy az fps esport még nem tart ott, mint az rts esport. Komoly előnyt hozott össze utóbbi Dél-Korea révén. Viszont én nem hasonlítanám össze a kettőt, mivel teljesen más a két játékcsoport, és nem biztos, hogy azokon a tereken van lemaradva, amiről itt épp vitatkozunk (gyk. periféria használat), inkább szervezeti téren és társadalmi beágyazottságban, valamint az általam csak esport kultúraként aposztrofált témakörben.

Amit megtehetsz egy SC2-ben, azt nem játszhatod el CS:GO-ban. Előbbinél az egységek csoportosítása, az építés, a unit mozgás állapotváltásai, a mapon történő váltások stb. egytől egyig megoldhatóak billentyűzettel és egérrel is, mivel azt a játék built-in tartalmazza, így egyértelmű, hogy a technikailag gyorsabb, billentyűzetes irányítási technika lett a győztes. Viszont ugyanez közel sincs meg egy fps-ben. Célozni nem fogsz tudni billentyűzettel, ami ott a legfontosabb része a játéknak. Ezért teljesen más technikákat is követel meg.

High sense beállítást direkt nem használnak a profik fps-eknél (tisztelet az egy-két kivételnek), mivel egy hosszabb távon leképezett egérmozgással pontosabban lehet célozni. Igazad van, hogy magasabb sens-zel úgymond gyorsabban odaérne a delikvens egere és ezáltal a célkereszt is a megfelelő helyre (bár itt nem tudom, hogy éppen ms-ekben mérve mekkora időtartamról is beszélhetünk), viszont ez olyannyira finom mozgásokat igényelne, amihez már nem elég tökéletes szerv az emberi csukló (nem véletlen az sem, hogy annyi koreai profi panaszkodik csuklóproblémákra, vagy épp hagyja abba a karrierjét, mert már szétmentek az ottani ízületei). Vagyis saját akadályába ütközik a játékos, amit az alkar bevonásával tud orvosolni.

Ezen felül, ha már sportos példát hozol fel, akkor beleesel a saját csapdádba. Az rts egérhasználat ugyanúgy lehet amatőr a jelenlegi szinten, mivel azt is meghaladhatja a jövőben valami új technika.

Ha igazad van, akkor éveken belül el fog terjedni a high sens technika a profi fps játékosok körében is, és kb. csuklóból fognak játszani, az alkart nem is mozgatva. Viszont én közelről figyelve az fps közösséget közel sem azt a trendet látom kibontakozni, ami az rts-eknél elterjedt.
IDDQD Checkpoint 1x15: Blizzard 2015.11.19 12:37:40
A szokásosnál kevesebb hanghibával és több röhögéssel jelentkezik a Checkpoint tizenötödik adása. Mivel most volt Blizzcon, a Blizzardról beszélgettünk majdnem másfél órát kellemes akolmelegben egy régi cimborá... akarom mondani szakértő vendéggel. Én éppen nem voltam valami…..
Pene 2015.12.26 14:50:34
@thinkEdem: sőt, a dotában is van pandaren brewmaster.
sőtsőt: a broodwarban is volt valami hasonló: www.youtube.com/watch?v=BdfPsKWyQik :)
Pene 2015.12.29 16:29:40
@thinkEdem: a lore-hoz nem kapcsolódnak, csak érdekességként jeleztem, hogy látni lehessen: mind előtte, mind utána léteztek a Blizzard játékaiban a pandák. még egy külsős világban is, mint amilyen a Starcrafté.
A modern menekültügy megteremtője egy különös norvég tudós, akit bátor és úttörő északi-sarkvidéki földrajzi és oceanográfiai felfedezései repítettek olyan társadalmi pozícióba, hogy egy több millió emberen segítő intézményrendszer atyja lehessen. Nem mellesleg a modern…..
Nem is olyan rég történt egy olyan esemény, amire már számítani lehetett, de még csak most következett be. Nagyon nagy problémának tartok sok mindent ezzel kapcsolatban és szépen sorba is szedem őket. Mindemellett vettem a fáradtságot és írtam a tRICKED szervezetének, ahol azon…..
Nem a mostani lett a legsikerültebb adásunk, de egy hosszú sorozatba - és a Checkpointot hosszúnak szánjuk - óhatatlanul becsúszik egy-egy megbicsaklás. Ezúttal az történt, hogy kiszemelt vendégünnkel az istennek nem sikerült olyan időpontot találni, ami jó volt neki is, nekünk is…..
Még évekkel ezelőtt jártamban keltembe az online világában, egy fantasztikus ütőhangszerre lettem figyelemes. A neve Hang drum. Ez az ufó kinézetű hangszer egy komplett előadás alatt teljes katarzis élményben tudja tartani a hallgató közönséget.A wikipédia magyar bejegyzése…..
Nos, valószínű valami ilyesmi lehetett az elképzelés eme pálya elkészítése mögött. Itt ha nyög valaki, akkor azért nyög, mert éppen szénné ég a talpa. Brutálisan jó szórakozásnak néz viszont ki egymást molotov koktélokkal dobálni, szóval lehet megpróbálom majd rávenni a…..
2005-től közel 10 évig, minden évben aktívan játszottam a FIFA sorozattal. Úgy ahogy az a nagykönyvbe megvan írva, gyakoroltam, versenyeztem, győztem, vesztettem, majd megint győztem. Belecsöppentem az elektronikus sportok világába. Nem is csöppentem, egyenesen zuhantam, olyan mélyre…..
Pene 2015.01.11 14:38:32
:)
Tegnap volt egy kis összejövetel a belvárosban, biztos a kedves olvasó is találkozott már vele, ha más nem Facebookon vagy Tumblren vagy akár a Magyar Nemzet címlapján is, elég nagy hepaj volt, vonultak tízezren, meg lóbáltunk telefont, illetve néha olyanokat skandált a tömeg,…..
Pene 2014.10.29 10:50:53
a Business insider szerint a világ 2. legfontosabb híre volt a tegnapi tüntetés ( 444.hu/2014/10/29/a-business-insider-szerint-a-vilag-masodik-legfontosabb-hire-a-netadoellenes-tuntetes/ ). idézném a kommentem is:

miközben az info rádión kb. a következő hírcsokrot adták le 9-kor:
- két amerikai cég érintett az áfacsalásokban, és még egy is szóba jöhet, aki ellen argentin hatóságok vizsgálódnak.
- a nemzetbiztonsági ülés anyagait/megállapításait(?) a vasárnapi tüntetésekről nyilvánosságra kéne hozni egy csóka szerint. a fidesz az igazságot akarja kideríteni.
- kilógattak eu-s zászlót a parlamentből tegnap.
- a jobbik alelnöke szerint a baloldal rátelepedett a netadó elleni tüntetésre.
- a foglalkoztatottság a harmadik negyedévben micsoda mértékben nőtt, miközben a munkanélküliség 7,x százalékon van.
és még 5 szánalmas hír mondjuk. egy k*rva szó nem esett olyan kontextusban a tegnapi napról, hogy tízezrek voltak utcán. majd jött legalább negyed órányi blokk a belső turizmusról. gratulálok. agymosás ezerrel. nem véletlenül akarják az internetet is megregulázni.
A szokásos éves landömping újabb állomásán vagyunk túl. Az, hogy ez nekünk jó-e vagy sem, azt majd mindenki döntse el magának. Én igyekszem kicsit mindkét oldalról megvizsgálni az ügyet és leírni mindent, amit tapasztaltam, amit hallottam és átéltem ezen a hétvégén a csarnok…..
Pene 2014.10.28 02:08:46
Nos, a bejegyzést nem minősítem, ahhoz véleményt nem is igazán fűznék. Ha bajod van akár az ICL-lel, akár Pierce-szel, akár mással, akkor azt anonim módon nem fogod tudni lerendezni és csak kárt okozol vele.

Ha nem tűnt volna fel, a csoportban pont az irányba tereltük az események folyását, hogy a problémák előjöjjenek, ami megoldódhat az legyen is rendezve stb. Mert a te módszereddel csak a susmus terjed, de megoldása nem lesz a dolgoknak.

Ismerünk olyanokat, akiknek ez a módszerük, de azoknak nem a hazai esportélet fejlesztése, maximum a saját zsebük megtömése a cél. Neked vélhetően nem, de sikeres gyomrost vittél be ennek az egésznek... Így van egy-két keresetlen szavam ahhoz, amit csináltál... Előzetesen: az gusztustalan, a mi munkánkat vágja sutba, és kifejezetten dühítő, főleg számomra.

Egyedüliként neked megengedtem, hogy anonim módon a hazai esport fejlesztéséért(!) létrehozott csoportba bekerülj. Eleddig szinte semmit sem tettél hozzá a közös munkához, de pár egyéb taghoz hasonlóan inaktivitásod sem volt zavaró.

Az viszont kifejezetten zavaró tud lenni, hogy ha visszaélnek az ember bizalmával. És itt nem csak az én bizalmammal éltél vissza, hanem mindenkiével. Gratulálok.

Sikerült az eddig is oly törékeny hazai egységet (ami persze közel sem egység, mi sem akarjuk magunkat ebbe a felesleges ábrándba ringatni, mindenesetre eszméletlen munkánk van benne, hogy idáig eljutottunk) egy szimpla poszttal megrepesztened. Köszönjük szépen. Most majd várhatjuk, hogy az eddig is gyenge bizalmi bázisunk mellett továbbra is megtisztelnek a posztjaikkal a BELSŐ, ismert tagjaink.

Ha nem tűnt volna fel, próbáltunk a korrektség, az összetartás és a megbízhatóság vonalán mozogni, még akkor is, amikor ezért minket, az Esportmilla szervezőit kezdték ki egyes tagok. Felvállaltuk a konfrontációt, mert jó ügy érdekében tesszük, mert ezt az óvodát, ezt a mocsarat, amiben 10 éve lábat lógatunk, már nem bírjuk.

Sikerült újra a nagy érdekcsoportok(?) között szítani a tüzet, az árkot még egy kicsit mélyíteni. Akkor, amikor normális hangra lenne szükség. Amikor felnőtt emberek képesek apróságokon úgy megsértődni, hogy abból háború lesz. Nagyon remélem, hogy se a wild, se az icl, se a sog, se más nem veszi fel a kesztyűt, és lazán továbblép az irományod felett.

Ami habár konstruktívan indul és még haszna is lehetne, de ezt egy meggondolatlan csapással sikerült tönkre zúznod.

Nem utólag kell bocsánatért esedezni egy blogposztban, ami kifejezetten NEM alkalmas arra, hogy hozzátegyen valamit is a hazai közösség fejlődéséhez, hanem előre gondolkozni. Ha szinte végtelen jóindulatomban megengedem neked, hogy együtt "játssz" a többi esportéletet irányítóval, akkor - finoman szólva - ideges vagyok, amikor homokvárat építesz a közepére, majd belerúgsz Béluska és Ákoska autójába.

Szóval még egyszer gratulálok. Remélem legközelebb átgondolod, hogy mit csinálsz, de nem ilyen szűk látókörűen...
Az ELTE BTK honlapjára került ki Dezső Tamás dékán hosszú levele, melyben feltehetően a Heti Válasz tegnapi cikkére reagál. A HV kikérte az egyetemi szenátus szeptember 22-én zajlott ülésének hangfelvételét, és ez alapján úgy látja, hogy az egyetem egyes vezetői, köztük…..
Pene 2014.10.13 15:16:47
@fortin2: Ugye az időrendedbe az is belefér, hogy egy ilyen reformfolyamat nem egy-két hónap alatt fog végbemenni? És hogy a kívánt cél az lenne, hogy visszásságok (akár a gazdaságiakra, akár az erőszakolásra gondolunk) ne történhessenek?

Ezt látja DT is, és tesz is ellene. Zajlanak a vizsgálatok, feljelentések, az egész hóbelebanc felforgatása. Ami jogos sérelem (és van ilyen, tudjuk), ott pedig változtatni kell.

Mellesleg DT nem tiltakozott a vizsgálatok ellen, sőt. Ezt nem tudom honnan veszed, hallgasd meg kérlek az ülés hanganyagát, ne a HV elferdített és manipulált összefoglalójából tájékozódj csak. Olyan az a kivonat, mintha én a te fenti hozzászólásodból kivágnám a "tök" szót. Órákig folyt a diskurzus, és azt pár, általuk kiemelt mondatban elintézik. Óriási fegyvertény...

Ha pedig kiderültek problémák, akkor tenni kell ellene, hogy ilyen ne fordulhasson elő. Most éppen ez a folyamat zajlik. Ez is benne van az időrendben. Nem fognak egyik napról a másikra megváltozni a dolgok :( És ha az összes HÖK el van hordva mindennek, abból az lesz, hogy összezárnak, ahelyett, hogy önkritikát gyakorolnának. Ezt a szintén egészségtelen folyamatot akarja DT megállítani. És nem a vizsgálatokat.
Pene 2014.10.13 15:28:25
@diszkriminans: Csak magamból tudok, és a körülöttem lévőkből. Ez sem fekete-fehér, vannak olyanok, akikre az általad leírtak érvényesek, vannak olyanok, akik normálisan képviselnek hallgatókat, azok érdekeit stb.

Természetesen te csak azt látod, hogy xy az xy pártból hökös volt, de gondolj bele, hogy hol van az a több tucatnyi egyéb hökös, akit nem látsz? Ezek teljesen átlagos emberek. Te látsz mondjuk közülük 10-et, 20-at talán? De olyan, hogy hökös van még több száz, és volt még több ezer. Ezek az emberek ugyanúgy napi 8 órában dolgoznak, tanulnak, gyereket nevelnek stb., mint te vagy én.
Itt most nem a nemi erőszakról lesz szó, arról pláne nem, hogy vajon tisztában van-e bárki a tényekkel – ezt amúgy is végigvettük már néhány napja Rents Öcsém tolmácsolásában. Ami érdekes most, hogy tisztában van-e egy egyetem vezetése és a diákok érdekeit képviselő(?)…..
Pene 2014.10.09 15:17:55
@Piimpa: A tények a legkevésbé sem zavarnak véleményalkotáskor, ugye? :) Lehet itt buzihökösözni, de azért ha elolvasnád újra a megtámadott lányokról szóló cikket, akkor kiderülne, hogy egyik erőszakoló sem volt hökös. A TÓK-os fotós másik karról érkező külsős, míg az ÁJK-s pedig random gólya. Persze ha a korrekt terminológiát néznénk, akár az egyikük lehetne hökös is, mivel ugyebár aki az egyetem hallgatója, az hökös (de ugye ne kezdjem el magyarázni a hökös alapszabályt, ami erről rendelkezik, mert úgy sem erre gondoltál, és amúgy is figyelmen kívül hagyod).

A lényeg, hogy te is beálltál bégetni, mert fél füllel hallottál valamit, és megpróbálod a saját problémáid megoldása helyett a világ egy általad ismeretlen szegletét szapulni. Mert az könnyebb, főleg az interneten.

Én meg buzihökösként, gólyatábor szervezőként, szimpla egyetemi polgárként stb. meg szégyenlem magam miattad is és az erőszakolók miatt is. De ahelyett, hogy beállnék a sorba, teszek az ellen (sőt, évek óta aktívan gyakorlom ezt), hogy ilyesmi még kisebb eséllyel fordulhasson elő a jövőben.
​Módosul az ELTE szabályzata: mostantól az, aki HÖK-ös pénzre pályázik, vállalja a nyilvánosságot. Zavar, hogy mindenki megtudja, hogy mennyi pénzt kapsz a HÖK-től? Akkor ne kérj pénzt! - lényegében erről van szó. Az új szabály megkerüli a problémákat és azt mondja,…..
Pene 2014.07.07 13:53:16
A világért sem szeretném kisebbíteni e pillanat jelentőségét, sőt, jómagam is sokféleképpen közreműködtem ennek tető alá hozásában (évekig tartott a folyamat), illetve nagy örömmel tölt el, hogy végre megvalósult, de találni "belső" példát is, ahhoz nem kell Szegedre menni... Sőt, kicsit groteszk is, hogy Török Márk egyetemével példálóztok...

Az ELTE TTK HÖK már évekkel ezelőtt is hasonló, sőt, egy fokkal még ennél is transzparensebb módszert alkalmazott. A fent is citált szabályozás ugyanis feltételes módot használ, míg a TTK HÖK-ben az elektronikus jutker (immáron khteö) bevezetése óta (~2011 eleje, ha emlékezetem nem csal) a leadással párhuzamosan a pályázat (beleértve a teljes megpályázott összeget és azt is, hogy ebből ki milyen mértékben részesül, illetve a pályázat indoklását stb.!) teljes mértékben megtekinthetővé és a hallgatók által is véleményezhetővé vált! Arra sajnos nem emlékszem, hogy ez szabályzati szinten hogyan valósult meg, mindenesetre a végeredmény szempontjából ez irreleváns. A gyakorlatban a TTK HÖK ezt már megvalósította anno. Ebből kellett visszább lépnie a jelenleg is látható módszerre (
ttkhok.elte.hu/khteo) ~1 éve, majd vélhetően nemsokára újra visszaáll a "régi rend" a fentiek tükrében.

Emellett az egyes hökösöknek juttatott rendszeres havi ösztöndíjak összege is feltüntetésre kerül régóta már alapszabályi szinten is, ugyanis abban hosszú évek óta meg van határozva, hogy ki pontosan mennyi ösztöndíjat kaphat maximum (a hallgatói normatíva bizonyos százalékát), de aki kevésbé szeret jogszabályokat értelmezni, annak itt van ez is: ttkhok.elte.hu/tisztsegviselok-osztondijai

És a harmadik "nagy" tortaszelet, a HÖK működési kerete is nyilvános már régóta, ugyanis arról minden évben szavazott a Küldöttgyűlés, és az elfogadott költségvetést nyilvánosságra is hozta. Most épp erre találhatóak ezek a doksik: ttkhok.elte.hu/mukodesi-keret

Szóval kifejezetten sajnálom, hogy szinte mindig csak a rossz példa jut el az ingerküszöbötökig, annak ellenére, hogy az ott van az orrotok előtt :-/

Inkább ezt adjátok közre: imgur.com/Yu3Bpsk (bár mintha két apróbb hibát látnék rajta...)