Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kisgyerek a nagyvilagban

19 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Oktatói Hálózat (OHA) listáján olvastam egy tömör, s mégis szívbemarkoló búcsúlevelet. Ezt teszem közzé, név nélkül, de a szerző engedélyével: „…jelenleg még egy fél évig nem tanítok, utána pedig külföldre költözöm, így végülis nem lesz közöm a magyar…..
Ha már van "bérleményünk", akkor már van bérleti szerződésünk...Ezzel a szerződésen feltüntetett dátum után 7 napon belül be kell jelentkeznünk az illetékes Okmányirodába (Ordnungsamt/Bürgeramt/Meldestelle) mert ha nem tesszük meg, kapunk egy büntit, nem olyan nagyot,…..
kisgyerek a nagyvilagban 2012.01.31 18:30:15
@szendrei1969: Szia,

Hát most megfogtál, mivel ez tartománya válogatja, hogy hogyan néz ki a nyomtatvány...
de a főbb támpontok vannak... odakint szívesen segítenek, de hogy a család is megy ki, arról még hallgass, míg a próbaidőd le nem jár, mert nehogy egyik napról a másikra megszűnjön a munkahelyed, és csak lesel, mint a lukinyúl. igaz, hogy próbaidő után még van 2 hét, mint felmondási idő, de ha a család is kint van, úgy nem olyan könnyű mozogni.

A meldeformularra visszatérve.... kell a személyid, egy bérleti szerződés. illetve, hogy ha nem akarsz "kirchensteuert" fizetni, akkor mikor a csaj kérdezi, akkor nem vagy vallásos... mivel a bruttó fizud 4-5 % (bruttó 1000€ nál már 40) bánja...persze a nettóból levonva... illetve, hoyg házas vagy, illetve van/vannak gyerekeid... ez azért fontos... mert a cégnél, ahol dolgozol, besorolnak egy adókategóriába, és az adóhatóságnál ezek is landolnak, és ha nem intézkedsz, akkor beraknak SK 1 be, és alapból 40% adót vonnak, ha házas vagy, és van gyerek, akkor SK 4, ami 16 %... szóval nagyon nem mindegy...

szóval nem egy komplex dolog, csak egy kicsit oda kell figyelni.

a Freizügigkeitsschen az meg már egy másik pite
Igen tudom... ennél szebb szó csak már csak a Landwirtschaftsausstellung mondaná egy pár ismerősöm.Ugye írtam, hogy úgy el hajtottak, hogy felejtsem el, erre nekem nincs is szükségem.Érdekes szitu, mert itt a tyúk, meg a tojás majdnem egyszerre lett, mivel már jó pár hete van…..
Ha valaki autóval szeretne munkába járni, ami ajánlatos, mivel az itteni közlekedést míg megismeri, igen sokba kerülhet, és sok időt elemészt, illetve a bevásárlást is megkönnyíti.Magyar rendszám: egy kicsit unalmas lesz egy idő után, ha olyan helyen lakik az ember, ahol nem…..
Előre elnézést kérek, hogy el vagyok maradva, de meglepő módon minden elintéződött...engem is nagyon meglepve. mint mindenki aki itt munkát vállal, vártam a "Landeskreisamt" -tól a "freizügigkeitsbescheinigung"-omat, ami ahhoz kell, hogy kapjak adószámot...…..
Üdvözlet mindenkinek. Tegnap este... helyesbítenék, ma hajnalban (23.08.2011) kiváncsi voltam, hogy merre is kell mennem, hogy legyen egészség biztosításom.Ahogy böngészgetem belebotlottam az Allianz -ba..https://www.allianz.de/produkte/krankenversicherung/index.htmlnevetni fogtok,…..
Majdnem elfelejtettem a bankszámla nyitását Németországban.Érdemes közeli bankot választani, hogy ha be kell menni valami ügyet intézni, ne kelljen 20-30 km et utaznotok, de előnyös az internetbank, emiatt meg később nem kell berohangálni, ha pénz akar az ember utalni valahova.Van…..
Hát ami mindenhova kell:akárkit kérdeztem én is, mikor Mo-n voltam, hogy kell - e útlevél, meg hova mi kell...mindenki nekem az útlevelet magyarázta, hogy az elengedhetetlen (nekem 2011 februárjában lejárt).Ezen felindulásból felhívtam a müncheni bevándorlási hivatalt, mivel ők a…..
Ilyenkor sok kérdés felmerül az emberben, hogy lakás - munkavállalói - tartózkodási - stb...Itt eddigi tapasztalatom szerint eléggé készségesek az irodákban.mivel külföldről akar albérletet találni az ember... marad a net, és magyar számról hívogatni az embereket...nem akarok…..
A német mentalitást, és jogrendszert ismervén... a szóbeli megállapodás is bíróság előtt, illetve magánúton is ÉRVÉNYES... legalább is Németországon belül mindenképp...Még volt egy beszélgetésem a közvetlen kollégámmal, hogy szimpatikusak vagyunk - e egymásnak, hogy…..
szóval a második cég meghívott, hogy személyesen is találkozzunk...az azt jelenti, hogy valahogy kijutni münchenig...opciók: Repülő - Lufthansa - 130€-tól kezdődik az oda-vissza jegy (ha 1,5-2 hónapra előre meg van a jegy) a többi légitársaság kilőve... mivel azok ugyan azon…..
A második körök után kiderült, hogy melyik cég mit is keres...Az első cég egy tanácsadót kereset/keres, aki egy egész projektet A-tól Z - ig egyedül levezényel... Projekt managementtől kezdve, a a technikai végrehajtásig... mármint egy egyszemélyes hadsereg... és az anyagiakban…..
Az első cég egy multinacionális cég... aki épp IT - tanácsadót keresett a ruhr vidéken... 30-45 perc telefonos beszélgetés... az önéletrajzról, illetve, hogy hol-mit csináltam...a cégre jó benyomást tehettem, mert úgy 1 óra múlva hívott is a fejvadászcég, hogy mikor lenne jó…..
Épp már kezdtem is elfeledni a két fejvadász céget, egyszer csak csörög a telefonom...hogy találtak több pozíciót is, és mit szólnák hozzá, ha továbbítanák az önéletrajzom...úgy voltam vele, hogy persze, hát vesztenivalóm nincs, egy próbát megér...és már egyből le is…..
Eltelt egy hét - két hét... semmi...tovább küldözgettem az önéletrajzaimat, egyre jobban kezdtem elcsüggedni, hogy ebből nem lesz semmi.már azon gondolkodtam, hogy fogok egy hátizsákot... kimegyek, és valami időlegeset találva, közben keresgélek, még is könnyebb, mint…..
Egyik nap a munkahelyemen megcsörren a telefonom...Hogy ők egy fejvadász cég, és érdeklődnének felőlem, hogy pontosítsuk a dolgokat...én készségesen mondtam, hogy persze, semmi akadálya.30 perc - 1 órás kötött, és kötetlen beszélgetés...majd még jelentkeznek.2 napra rá,…..
Egyik napról a másikra... kb 1-2 hét után jöttek vissza az kérdések, vagy egyből elutasító válaszok.De legalább tudom, hogy nem csak a kukába került a levelem, hanem legalább valaki megnyitotta.... legalább is valaki van a "cső" másik végén...Volt, ahol…..
Rá kellett szánni legalább egy fél napot, mire nagy vonalakban tisztába lettem a német CV-k alapjaival...Ekkor jött a CV átalakítása...(megjegyzem, hgoy lehet hatékonyabb lett volna a word-ben a "File->New" opció, mert ha minden sort négyszer nem fogalmaztam/helyeztem át,…..
Nekem még Mo ban is néha komoly problémákat jelentett, hogy az úgynevezett "motivációs" levelet írjak, nem hogy egy teljesen más országban... teljesen más mentalitással rendelkező helyeken, csak úgy vaktában találjak ki valamit...első próbálkozásnak csak feltettem a…..
Üdv,Az egész úgy kezdődött, hogy párommal babát vártunk, és úgy döntöttünk, lakást vásárolunk Budapesten, hogy albérleti díjként ne fizessük más törlesztő részletét, anno 2007 tavaszán.mint minden "kezdő" a svájci frank alapú kölcsönt választottuk, mivel az…..
Sziasztok! Pedagógusként dolgoztam 21 éven keresztül. Jött a rendszerváltás, leépítések, majd mint a mai 40-es korosztály közé tartozó munkaerőt engem is elküldtek. Nem számított szakmai előmenetelem, az sem, hogy pályázatokat nyertem a gyerekekkel, szerettek a tanulók,…..
Az ilyenek miatt kellene szigrítani a jogosítványszerzést és annak megtartását is. Az egyik legveszélyesebb állatfaj példányával találkozott Péter néhány napja. Azzal, amelyiknek fogalma sincsen róla, hogy valamit nagyon nem jól csinál és nem érti, miért dudál és villog naki…..