Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nicola Venerdi

28 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Napjainkban a kávé közkedvelt italféleség mellett egy valóban trendi divat termék is lett egyben, ezért nem véletlen, hogy sokan más üzletágakhoz hasonlóan újszerű marketinggel próbálnak belőle különleges és újszerű terméket kreálni, amit aztán természetesen sokkal drágábban lehet eladni...
Valószínűleg a kávézással kapcsolatban már mindenki hallotta az Arabica és Robusta kifejezéseket, csak sokan nem tudják pontosan, mit jelentenek és a mi a gyakorlati jelentőségük a kávék közti különbségek terén, vagy éppenséggel, mint gyakran tapasztalom, teljesen összekeverik őket...
A giallozafferano blog-on található sütemény egy krémes Caffé Borbone kávéval készült ricotta torta a friss túró és a kávé kellemes aromájával. A gyorsan elkészíthető könnyű sütemény majdnem úgy néz ki, mint egy puding, glutén- és élesztőmentes, tökéletes reggelire, snacknek vagy az ebéd végére. Egy…..
A “Sötét kapuk” című regény főszereplője, a szimpatikus Dr. Antonio Leonardi ókori történelmet tanít a londoni egyetemen. Ebbéli ismeretei okán kéri segítségét egyik régi ismerőse, a Lady Eva Fraser nevű arisztokrata hölgy, akinek Firenzében tanuló lánya félelmei szerint egy Ízisz-vallási szekta…..
A dán Lars von Trier által életre hívott, kitalálójából egyenesen kult-rendezőt avató Dogma mozgalom tizenkettedik filmjeként megszületett dán/svéd alkotás valójában egy ironikus vígjáték, ami a sorozat többi filmjétől eltérően nem a polgárpukkasztásra helyezi a hangsúlyt. Természetesen a nehéz…..
Az olasz kávé kétségkívül egy valódi fogalom a világban, egy önálló márka és egy minőségi jelző, amely a legtöbb igényes kávé fogyasztóban már elsőre bizalmat ébreszt. Nem véletlen, hogy a nem olasz kávé cégek „olaszos pörkölés”, „olaszos karakter” vagy „olaszos ízvilág” jelzőkkel vagy éppen olasz…..
A Carnevale di Venezia (Velencei karnevál) kétségtelenül az egyik leghíresebb és legrégebbi karnevál a világon. A múltidéző gyönyörű jelmezek, a jellegzetes velencei maszkok és a káprázatosan színes forgatag úgy átalakítják az egész várost, mintha egy másik korba csöppentünk volna. Az esemény kb. 3…..
A leginkább az olasz bárokban, kávézókban, pékségekben és cukrászdákban fellelhető Bomba vagy Bombolone (többes számban Bomboloni, ezért a leggyakrabban így van kiírva) az olaszok híres fánkja, amely a nevét a golyó formájának köszönheti, nem pedig kalóriabomba mivoltának. Természetesen a forma nem…..
Olaszországban a legelterjedtebb, gyakorlatilag kihagyhatatlan húsvéti édesség a Colomba (ejtsd: kolombá), melynek jelentése galamb. A nevéhez hűen galamb alakú, leginkább kalácstésztára emlékeztető sütemény eredetileg Lombardiából származik, de mára már az egész országban elterjedt és többféle…..
A Húsvét hiába „univerzális” keresztény ünnep, azért országonként más-más módon ünneplik az emberek, mivel az adott kultúra jellegzetességei és az ország hagyományai eltérően alakítják a szokásokat is. A vallásos Olaszországban sok minden másként zajlik ilyentájt, mint nálunk és másféle ételek…..
Aki járt már Olaszországban, az tapasztalhatta, hogy sok más dologhoz hasonlóan a kávézásnak is megvannak a maga „szabályai”, amelyeknek „betartását” természetesen nem követelik meg szigorúan, de azért általában furcsán néznek ránk, ha megszegjük őket, egyértelműen elárulva, hogy bizony „stranierik”…..
Olaszországban január 5-ről 6-ra virradó éjjel érkezik a ronda, de jóságos boszorkány, hogy megajándékozza a gyerekeket. Az érdekes hagyomány eredetileg antik római szokásból alakult ki, mára azonban már jócskán átalakult és a Befana gyümölcs helyett inkább drágább meglepetésekkel ajándékozza meg a…..
Dél-Európában általánosságban vallásosabbak az emberek, így a Karácsony, mint a kereszténység legnagyobb ünnepe is komolyabb, illetve kissé másféle jelentőséggel bír. Ugyanezen ok folytán a Télapó kultusz sem olyan erős, mint az Észak-Európai országokban, vagy a Mikulás imídzsét karácsonyi filmek…..
Firenze egyik legjellegzetesebb, semmivel össze nem téveszthető és gyönyörű látványossága a Ponte Vecchio, azaz a Régi Híd. Az építészetileg egyedülálló hídon minden Firenzébe látogató turistának legalább egyszer végig kell sétálnia, a hölgyekre pedig valószínűleg a hídon sorjázó káprázatos…..
Amikor megálltam a három oldalról óriási hegyekkel körülvett fenséges látványt nyújtó Braies tó előtt, arra gondoltam, milyen furcsa is az élet, mert ezt a különleges pillanatot tulajdonképpen annak köszönhetem, hogy egy unalmas szombat délutánon kapcsolgattam a TV-t és belebotlottam az eredetileg…..
A fórumok mindig is a római és a romanizált városok életének nyüzsgő központjai voltak, ahol a vallási és hivatalos ügyintézés mellett emberek találkoztak egymással, hogy megvitassák ügyes-bajos dolgaikat, vagy hogy, egyszerűen csak sétálgassanak egyet. Róma legrégebbi fóruma a köztársaság korabeli…..
A patinás Antico Caffé Greco kávéház Róma legrégebben működő kávéháza, amit egyébként egész Olaszországban is csak a velencei Caffé Florian előz meg korban. A kávézót egészen pontosan 1760-ban alapították és a nevét egykori görög tulajdonosa után kapta, vagyis, ahogy a „Bazi nagy görög lagzi”…..
Olaszországban a tiramisu legalább annyira kultikus édességnek számít, mint nálunk a Somlói galuska, vagy a Gundel palacsinta, szó szerinti fordításban „Dobj fel”-t jelentő neve pedig egyáltalán nem véletlen, hiszen a benne lévő jó erős feketekávé valóban felvillanyozza az embert, a változattól…..
Azt már minden Rómába látogató turista régóta jól tudja, hogy a metró kocsikon sajnos sok zsebes vadászik áldozatai értékeire, azonban amint azt egy felmérés kimutatta, utazás közben nemcsak a pénztárcánkat, hanem a szívünket is könnyen elveszíthetjük...
Noha az augusztus 15-i Ferragosto ünnep eredete a távoli ókorba nyúlik vissza, igazi össznépi olasz szabadságra indulássá csak Mussolininek köszönhetően vált az olasz fasizmus időszakában, amikor a Nemzeti Szabadidő Szervezet (Opera Nazionale Dopolavoro) szervezésében az olaszok szinte ingyenes…..
A szórakozni vágyók egyik első számú olaszországi paradicsomaként számon tartott Rimini és környéke számos egyéb érdekes kikapcsolódási lehetőséget is kínál azok számára, akik a nyaralásukat tartalmasan, és nem pusztán a hasukat süttetve kívánják eltölteni. Gazdag kínálatában, legyen szó kultúráról,…..
A tavaly augusztus végén történt földrengésig valószínűleg kevesen hallották a Marche tartományban lévő Amatrice kisváros nevét, azt pedig főleg nem tudták, hogy az Amatriciana tésztaszósznak is ez a városka a névadója. A rengeteg áldozatot követelő szomorú esemény azonban egy csapásra világszerte…..
Firenzétől mindössze bő 10 kilométerre, a toscanai Chianti völgyben található a legalább 900 éves Montegufoni kastély, amely hosszú történelme során többek között Botticelli „Tavaszát” és még 260 további világhírű műtárgyat is megmentett Hitler karmai elől...
Segafredo Zanetti, Manaresi, Illy, Lavazza, Epos, Barbaro, Borbone, Costadoro - csak néhány kávémárka a számtalan közül, amivel az olaszok meghódították az egész világot, noha a sors különös iróniájaként Itáliában egyetlen árva szem kávébab sem terem. Ennek ellenére a tészta mellett a kávé a…..
Noha az olasz konyháról elsősorban a halak, tészták és zöldséges ételek jutnak az eszünkbe, a finom hússzeletek sem elhanyagolható elemei az itáliai szakácsművészetnek, ám amíg a tésztákhoz valóságos szósz orgia áll rendelkezésre, addig a húsokhoz visszafogott és általában egyszerű mártásokat…..