Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gulyásmelinda

228 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
ágas-bogas A Fabelman család 2023.01.28 18:54:58
Steven Spielberg 2022-es filmje az eddigi legszemélyesebb vallomás önmagáról, családjáról. A filmcím is utal arra, hogy nem (csak) önéletrajzi a történet, ha hasonlóságot vélnénk felfedezni a Spielberg és Fabelman család között, az csak a véletlen és Spielberg műve. A családtagok száma és karaktere…..
ágas-bogas Larry 2023.01.03 17:04:20
Ki miért megy moziba vagy színházba? Van, aki jól akar szórakozni, nevetni, van, aki félni és rettegni akar. Van, aki meséket szeretne látni, egy elképzelt távoli világot. Sokan szeretik az izgalmakat, rejtélyeket, nyomozósdit, vagy egy régi történelmi eseményt néznek szívesen. De néznek az emberek…..
Ruben Östlund filmjét már nagyon vártuk, mert korábbi munkái újszerűségével, szókimondásával és legfőképpen témaválasztásaival mindig nagy vihart és kritikát kavarnak. Mind a Lavina, mind a Négyzet különleges produkció, de A szomorúság háromszöge felülmúlja mindezt. Könnyebben érthető, kevesebb…..
A C'mon C'mon- Az élet megy tovább című 2021-es amerikai filmdráma Mike Mills rendezése. A fekete-fehér filmszalagon sok esemény nem történik, egy felnőtt és egy kisgyerek ismerkedésének, egymásra találásának, beszélgetéseinek vagyunk tanúi. Többszörösen bonyolult családi felállásban él a 9 éves…..
ágas-bogas Szia, Életem! 2022.09.05 18:58:46
A Szia, Életem! című magyar film a napokban került a mozikba, Vékes Csaba és Rohonyi Gábor munkája. Egy kisfiú története újdonsült apukájával, de nem mesefilm, kimondottan felnőtt tartalommal és sok-sok maradandó 16 pluszos poénnal. Népszerű, ismert és a csapból is folyó színészek a főbb…..
ágas-bogas Békeidő 2022.08.18 13:31:17
Nagyon szeretem Hajdu Szabolcs filmjeit, a 2006-os Fehér tenyér és a tíz évvel későbbi Ernelláék Farkaséknál is a kedvenceim közé tartoznak. Mindegyik komoly témákat feszeget, nem egy vidám kategória és lehangolóak is, de tovább gondolkodásra késztetnek. Nagyon minimális költségvetéssel, szinte csak…..
Hosszú szereplőlista nincs a végén, három és egy fél név kerülhetett fel Charlie McDowell rendező munkájára a Váratlan szerencse (Windfall) című filmben. Igazából három főszereplő és tízpercre egy elkóborolt mellékszereplő van összezárva a narancsliget eldugott kis luxuskéglijében. Váratlannak…..
ágas-bogas Karantén Zóna 2022.07.14 20:14:52
Az HBO Maxon látható az a közösségi finanszírozású "szívességfilm", amit Zsótér Indi Dániel rendezett Vida Orsolya forgatókönyvével és a Karantén Zóna címet viseli. Öt olyan rövidebb történetből áll, ami nem meglepő módon a karantén idején játszódik. Idősebbek, fiatalok, egyedül élők, házasok és…..
ágas-bogas Külön falka 2022.07.04 20:04:45
2021 szeptemberében került a hazai mozikba Kis Hajni első nagyjátékfilmje, a Külön falka. Több nemzetközi szakmai sikert ért el, itthon méltatlanul keveset játsszák (mint minden magyar filmet). Jóval kisebb költségvetésből készült, mint egy átlagos filmanyag, de ez nem vált a kárára. A…..
ágas-bogas A játszma 2022.06.22 20:46:17
Ez a 2022-es magyar játékfilm, A játszma a 10 évvel ezelőtt készült Vizsga folytatása. Bár a korábbi rendezőt, Bergendy Pétert váltotta Fazakas Péter, addig a forgatókönyvíró Köbli Norbert maradt és a főbb szereplők is. Külön öröm, hogy sztrókja után felépülő Kulka János is maradhatott a történet…..
A Zanox: Kockázatok és mellékhatások című film minden porcikájában magyar alkotás, nagyon kevés pénzből, mostoha körülmények között készült. Baranyi Benő rendező első nagyjátékfilmje nagyszerűre sikeredett minimális Nemzeti Filmalap költségvetésből, 19 nap alatt leforgatva 2 darab kamerával. Nemcsak…..
ágas-bogas A besúgó 2022.05.29 19:08:36
Nagyot gurított az HBO Max az új magyar 8 részes sorozattal, Szentgyörgyi Bálint rendezte A besúgóval, ami rögtön 61 országban mutatta meg a nézőknek az 1980-as évek magyar szocializmusát. Nagyon sokan támadják hitelességét, valódiságát, a besúgó rendszer félremagyarázását, amit nem értek, nem érzem…..
ágas-bogas Katinka 2022.05.23 18:51:39
2022 május 12-én mutatták be a magyar mozik Hosszú Katinka úszónő fiatal éveiről, sportsikereiről készült filmet, Pálinkás Norbert rendezésében. A Katinka címet viselő alkotás az elmúlt 2 és fél év alatt készült el, egyedülálló 560 milliós költségvetéssel. Kellett a pénz ahhoz, hogy 14 országban,…..
ágas-bogas Richard király 2022.05.08 09:29:36
A Richard király (King Richard) című amerikai életrajzi dráma nem egy kosztümös, várkastélyos, királylányos történet, hanem talányos módon két teniszcsillagról szól, pontosabban apjukról, Richardról. Serena és Venus Williams néhány évét mutatja be, kamaszéveiktől egészen az első nagy sikerekig,…..
ágas-bogas Emberek a napon 2022.05.03 19:07:49
Az Emberek a napon című norvég történet vígjáték kategória, de messze túlmutat azon, igazi társadalmi dráma a maga csekély 78 percével. Per-Olav Sorensen rendezte filmben összesen 6 szereplő van, két házaspár, egy szöszke kisfiú és egy fura öregasszony. A helyszín is meglehetősen szűkre szabott, két…..
A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című film (2020) történetét értelmezni pont annyira körülményes, mint magát a címét megérteni. Horvát Lili munkája titokzatos és bonyolult, akár egy ébrenlétben végzett agyműtét, ami a sztori egyik fontos jelenete. A rendezőnő korábbi filmje a…..
ágas-bogas CODA 2022.04.05 18:27:12
Az idei Oscar gálán tarolt a CODA, a legjobb film, a legjobb adaptált forgatókönyv és a legjobb férfi mellékszereplő díjakkal. Valóban ennyire nagyszerű ez a film? Bizonyára igen. Vagy nem. Ha a témaválasztást és annak társadalmi hatását nézzük, akkor biztosan, ha kompenzálni akarjuk a hétköznapi…..
A kutya karmai közt című film elrepít bennünket 1925-be Montanába egy marhafarmra, ahol lassan peregnek a homokszemek és a virágok is csak papírból készülnek. Jane Campion új-zélandi rendezőnő alkotása tartogat néhány meglepetést, csak győzzük kivárni a lassan csordogáló 126 perces filmben. A…..
ágas-bogas Bigbug 2022.03.06 17:08:03
A Netflix 2022-es újdonsága a Bigbug olyan, mint a magyar foci. Minden adott ahhoz, hogy nagyszerű élményt adjon, mégis csalódást okoz. Ott vannak a túlfizetett focisták, a vadonatúj stadionok, híres edzők, mégis hatalmas kudarc az egész 90 perces produkció. A Bigbug c. filmhez adott a jó rendező, a…..
ágas-bogas 5X2 2022.02.13 11:48:34
Az 5X2 című francia filmet Francois Ozon rendezte 2004-ben, egy férfi és egy nő megismerkedését, egymásra találását, házasságkötését, gyermekük születését, majd válását mutatja be visszafelé az időben. 5 jelenetben láncolja össze ezt a kapcsolatot a két fiatallal. Ez a visszafelé tekintés más…..
Az elveszett lány című film 2021-ben készült Maggie Gyllenthaal rendezésében felnőtt nézők számára Elena Ferrante könyvéből. A történet néhány nap leforgása a görög tengerparton, lehetne ennél gondtalanabb, nemigen. Mégis talán az első 10 perc kivételével (míg Léda elhelyezkedik a napozóágyban)…..
Nekem a Rocky Horror Picture Show egyenlő Meat Loaf rockzenésszel, azzal a négy perccel, amikor 28 évesen bemotorozik egy különleges szokatlan, kissé őrült filmbe. Richard O'Brian (a szőke púpos fiatalember a történetben) már 1973-ban megírta a történetet, majd két évvel később el is készült ez az…..
ágas-bogas Az unoka 2022.01.11 19:14:28
Deák Kristóf első nagyjátékfilmje igazán nagyszerűre sikeredett eddig nem feldolgozott témában. Míg korábbi Oscar-díjas kisfilmjében, a Mindenkiben a gyerekeké a terep, addig itt az idős emberek a főbb szereplők, inkább áldozatok. Nem titok, ez a 2022-es történet az unokázós csalókról és a…..
Ezt a 2021-es Netflixes évzáró alkotást már nagyon vártuk, rengeteg jó színésszel nagyszerű filmnek ígérkezett. Ha valaki izgalmas katasztrófafilmet várt vagy társadalmi drámát, esetleg egy vígjátékot, annak csalódnia kellett. A Ne nézz fel! című Adam McKay rendezte amerikai művet leginkább…..
Messze elkerülöm a karácsonyos animációs filmeket, inkább két Homár és egy Platform, mint egy Jéghercegnőcske vagy kiskutyák megmentése egy bundás néni karmaiból, de van az a zombi állapot fölött kicsivel, amikor kényszerű otthonlétben, már nem beteg, de még nincs jól szituban találsz egy animációs…..