Regisztráció Blogot indítok
Adatok
j.sz.

3 bejegyzést írt és 59 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A történelmi alkotáshoz illendően, lelkiismeretesen igyekeztem követni az új alkotmány tervezetének általános vitáját, s ha egy-két hozzászólást el is mulasztottam, az biztos, hogy a parlamenti képviselők többségénél lényegesen több időt töltöttem a felszólalások…..
Rogánnál szökkent szárba Orbán titkos tanácsadójának szerelme – ezzel a sajátosan romantikus címmel ismerteti a Blikk mai felfedezését a Népszabadság. A love story aktuális főszereplője a Fidesz spindoktora: Habony Árpád. A koronagondnokból lett politkai tanácsadó…..
Végighallgattam az Alkotmánybíróság jogköreinek korlátozásáról szóló ma esti  általános vita első két óráját. Különös parlamenti esemény volt, nagy kár, hogy feltehetően csak néhány száz, esetleg néhány ezer választópolgár követhette. Ha valaki kizárólag ezt…..
j.sz. 2010.11.03 16:36:44
@radala:

Pontosan. Ha később nagyobb a gáz (ergo olyan történik, ami már nagyon is húsba vágó, lásd gazd-i ügyek), akkor utólag még ezt is hozzácsaphatják a választók, hogy "jé, tényleg, ezek már akkor is ilyenek voltak". Ehhez viszont szerintem nagy 'gebasz' kell történjen, hogy így álljon össze a kép. Mondom, elsősorban azért, mert egy átlag választópolgárt nem érdekel, hogy Paczolay Péternek kevesebb jogköre lesz, stb.

jsz
j.sz. 2010.11.03 17:50:27
@halihalo:

Persze, a 25-30 év után jogosan (törvényileg is) járó összeg nem tartozik ide. Én azért abban bízom, hogy az emberek tudnak különbséget tenni ezek között, még ha nem is érintettek. Az érintettek meg nyilván forronganak, ha ez az erősködés a megérdemelt, egy ledolgozott élet után járó pénzüket csapolja le végül, nem kis mértékben.
Az egy jó kérdés, hogy miért vannak többségében inkább jobboldali szakszervezetek. Mondjuk az MSZOSZ (mint az egyik legnagyobb tömörítő szervezet) még mindig balosnak tűnik, tehát azért kicsit árnyaltabb a kép. Az biztos, hogy nálunk nincs meg ennek az egész érdekképviselet problematikának a kulturális alapja, hagyománya (mitől is lenne?). A kérdésre részben választ adhat, hogy az előző kormányok megszorító-elvonó politikája nem tett sok szakszervezetet a baloldal "barátjává". Ahogy annak idején a Bokros-csomag is sokat tehetett ezért. Lehet tehát egy ilyen típusú magyarázatot adni. De azért a kérdést nem teszi tisztába teljesen.

jsz
Bár az önkormányzati választás – ha lehet egyáltalán fokozni - az áprilisi parlamenti voksolásnál is lefutottabbnak látszik, a pártok önmagukhoz képest azért okozhatnak meglepetéseket. Most éppen az LMP nehézségeivel van tele a sajtó, az Index egyenesen készülő…..
j.sz. 2010.08.31 22:50:31
@szbi:

Nagyjából egyetértek azzal, amit mond (mondasz, ha nem sértem/sértelek meg). A másik hibájára/gyengülésére való kivárás szerintem sem hoz sikert, ahhoz kell egy olyan felépítmény is, amivel elő lehet lépni potenciális váltópártként. Hogy az, akkor és ott legyen a reális alternatíva. Én nem tudom, hogy most ezen az úton hol áll az LMP, hogy őszinte legyek. Szerintem is van stratégia, mégpedig ez a sasszézás. Talán az LMP túlságosan hű a választási ígéreteihez olyan értelemben, hogy nem gondolkodott el komolyan azon, hogy a szakpolitikai megnyilvánulásai nem légüres térben, hanem a magyar pártrendszer értelmezési keretében zajlanak. Szép és jó a zöld gondolat, az emberi jogok hangsúlyos védelme, de ezeket nem lehet deskriptív, leíró módon előadni. Hosszabb távon meg kell nyilvánulni ilyen értelemben is. Ha komoly tényező akar lenni a jövőben, akkor mindenképpen.
2004. május 10-én – közel egy hónappal az első hazai európai parlamenti választás előtt - Orbán Viktor követ dobott az állóvízbe, amikor kijelentette: „emberileg és erkölcsileg vállalhatatlan dolgok történnek Irakban”. A Fidesz elnöke szerint „a…..
j.sz. 2010.08.26 00:16:45
Szerintem az, hogy erről mit gondol egy párt, sokban függ a párt által betöltött pozíciótól: ellenzékben avagy kormányon van? Jól látható, hogy -sajnos mindkét oldal, leszámítva talán az MSZP-t jelen esetben- nem igazán jellemző a konzekvens, korábbi álláspontokkal koherens véleményegyüttes. Például a Fidesznél érthető az ellenzéki léthez képest a váltás, hiszen a nyíltan atlantista-vonalat képviselő Martonyi-Németh külpolitikában egy csapatkivonással hatalmas feketepontot lehetne szerezni.
Ugyanakkor sajnálatos, hogy egy ilyen kérdésről nem tud kibontakozni vita, melyben valóban megismerhetnénk a pro és kontra érveket. Hasonló példa a kormány-IMF tárgyalás is. Azon kívül, hogy két narratíva fut (Fidesz-Jobbik: gazdasági szabadságharc, MSZP: felelőtlen gazdpol), sokat nem tud meg a hétköznapi választó arról, hogy mivel járhat az, ha az IMF rácsukja az ajtót a tárgyaló magyar félre (az persze igaz, hogy aki roppantmód érdeklődik, pl. felmegy a portfolio.hu-ra vagy az origora, és tájékozódik). Azonban erről sincs értelmes, pro és kontra érvelés. Talán a pártok félnek tőle, hogy az ilyen magasabb röptű vitákban az általuk fetisizált marhaság jönne ki vesztesen (több, mint valószínű).
Egyelőre marad a maszatolás, a felszín kapargatása, a pr-kodás. Ebben úgy érzem már minden, a politikai napirendre felkapaszkodó párt profinak tekinthető. Hiába, úgy látszik, hogy a mediatizált politikában ezt kell elsőnek megtanulnia a politikai szereplőknek. De hogy itt megáll a tudomány sokszor, az tragédia. Példa van rá bőven.

j.sz.
Rendhagyó bejegyzés lesz, előre elnézést is kérek érte, éppen csak egy gondolat, valamiről, amit nehéz elfogadni. Egyszer a rádióban hallottam valakit arról beszélni, hogy mit is jelent a hazaszeretet. Nagyon megfogott, amit mondott: azt állította, hogy hiába a látványos…..
j.sz. 2010.08.23 21:09:47
Kedves TG,

Én örülök a bejegyzésnek, mert megmutatja, hogy az objektíven vizsgálódó elemzőnek is van tapasztalata és szubjektív véleménye a minket körülvevő világról (még hogyha ez a mindennapi élethelyzetekről, és csak áttételesen a politikáról szól-bár kétségtelenül nem nehéz beleképzelni: lásd 2/3-os többség, mint lehetőség, vagy éppen az állam szerepe a kultúra területén, stb.) Szerintem sok bloglátogató örülne a hasonló bejegyzéseknek.
Ami a témát illeti: szerintem bunkó, másokról tudomást nem vevő emberek mindenütt élnek szerte a világban. Az azonban egyértelműnek tűnik, hogy nálunk az ilyen egyének erősen felülreprezentáltak (biztosan túlzottan felértékelem a mikrokörnyezetemben tapasztaltakat, de azt látom, hogy nem csak én érzem így). A nagy probléma az, hogy az emberek fejében olyan káosz uralkodik, amely csak hosszú évtizedek alatt mozdulhat meg pozitív irányba. Ez a mostani örökség, amiben élünk, a társadalom kollektív tudatában, szocializációs mintázatában rejtőzik, és tör felszínre nap mint nap. Közhelynek számít, de a Kádár-rendszer sokat tett azért, hogy mindenki a saját pecsenyéjét sütögesse, és természetesen csak az érdekelje. A civil szféra teljes hiánya a diktatúra alatt megtette hatását, és sajnos ma sem látni számottevő biztató jelet, hogy ez rövid időn belül megváltozhat.
A politikai elit szerintem annyit tehet, hogy a szabályszegést, a normák felrúgását határozottan elítéli -legyen szó bármelyik politikai pólus bármelyik pártjáról. Az, hogy a nevelés-oktatás területén mit lehet tenni, szerintem már rázós kérdés. Lehet, hogy fel kell nőjön egy olyan generáció, amely már mentes a korábbi önző gondolkodásmódtól, reflexektől. Addig marad a moci fullon járatása. Szerintem ebben az esetben a csendrendelet nem sokat ér. Valahogy a fejekben kell rendet tenni, na.

j.sz.
Az eddigi elnökválasztások második legnagyobb támogatottságával, 263 szavazattal már az első fordulóban államfővé választotta Schmitt Pált a parlament. Ilyen frakciófegyelemre elnökválasztásnál még nem volt példa: az adatok alapján nehéz másra gondolni, mint hogy a titkos…..
Pár napja olvasgatok két írást. Nem egyszer, sokszor. Az egyik a parlamenti választás jelentőségét elemzi, a másik a nemzeti együttműködésről szól. Tanácstalan vagyok velük kapcsolatban, meg kicsit gondban is, mert a cikkek három szerzője közül kettőt személyesen is ismerek,…..
A miniszterelnök ma ismertette azokat az első lépéseket, amelyek megítélése szerint a „nemzeti együttműködés gazdasági rendszerének alapjainak lerakása” miatt fontosak. Itt van tehát az első Orbán-csomag, mindjárt 29 lépéssel. A suszter maradjon a kaptafánál, ezért…..
j.sz. 2010.06.08 17:04:34
@kódex:
Hát ez merész kijelentés azért, értékrendre inkább konzervatívak, gazdasági értelemben pedig megoszlik a mezőny, nálunk biztosan a paternalizmus a domináns :)
Szerintem semmi sem fekete vagy fehér, én is szimpatizálok mindkét ideológiai oldallal :))) Kiválasztom magamnak mivel tudok azonosulni, és kész. Persze ezt nehéz a magyar politikára lefordítani, dehát mi egyszerű manapság!
j.sz. 2010.06.08 17:09:32
@A nép fia:
Tudod mint a foci, ehhez mindenki ért :D
j.sz. 2010.06.08 17:26:48
@kódex:
Rendben vagyunk, művel csodákat ez a kommentelés :D
Ilyenre még nem volt példa: a Népszabadság szerint a Fidesz-KDNP – ahogy erről Orbán Viktor már korábban is beszélt - mindössze a határidő lejárta előtt pár nappal kívánja megnevezni jelöltjét a köztársasági elnöki posztra. Miközben korábban – emlékezzünk csak…..
A Fidesz ma bejelentette: Schmitt Pált jelölik a parlament elnökének. Sajnos a jelölésről egyelőre szinte semmilyen részlet nem derült ki; nem világos, hogy pontosan milyen eljárás alapján döntött a frakció, ki tette a javaslatot, hányan támogatták azt, és vajon volt-e…..
Ártanak-e a Jobbiknak a támadások? – ezzel a címmel írtam március végén azokról a botrányokról, amelyeknek a célja egyértelműen a radikális párt hitelességének aláásása lehetett. A fagyi azonban ma visszanyalt… A kampány legnagyobb botránya – írja a…..
j.sz. 2010.04.07 22:35:46
@kamasuka:

az lehet hogy SZV érdekes jelenség (finoman mondva), de nála profibb kampányguru ma nincs Magyarországon. lehet vele vitatkozni, hiszen ez egy szubjektív vélemény volt :)
j.sz. 2010.04.07 22:36:58
@discretio:

én nem reménykedem, de sokan vártak ilyesmit. lehet igazad van, de azért várjuk meg ezt a két napot, mit spinelnek meg belőle a riválisok!
j.sz. 2010.04.07 22:38:08
@Lucilius:

későre jár nézd el nekem, az e-mail az más tészta. delete, junk a megoldás. kubatov kicsit más dolgokról beszél (mobiltelefon miegymás).
Az MSZP az Országos Választási Bizottsághoz fordul, mert sérelmezi, hogy az MTV döntése értelmében a Fidesz és a KDNP egyaránt saját időt kap a választás előtti „bemutatkozó” műsorban. Amikor először meghallottam a televízió döntését, magam is hajlottam arra,…..
Hiába a közelgő választás, az ünnep előtt a politika már csak pislákol. Ugyan Bokros Lajos még kísérletezik azzal, hogy végleg pártjára húzza a szélsőjobb elleni harc (SZDSZ által már) viseltes mezét, de aztán kiderül, az ATV esti beszélgetésén kívül csak arra jó a…..