Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hire.eu

0 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy vásárlási - felújítási tippsorozatot osztok meg, mellyel néhány egyszerű lépésben a semmiből szerezhetnek újszerű akkus csavarozót. Írásom a hozzávalók fellelhetőségéről és jellemzőiről szól, az összeépítésről százával találnak kipróbált, dokumentált anyagot. Még ponthegesztő leírással is…..
A legtöbb barátunknak az első kérdései mindig az összezártság és a kis hely nehézségei kapcsán adódtak. Hogy fogjátok viselni, hogy egy 1 négyzetméteres fürdőszobára lesztek hatan? Hogyha esik az eső, akkor be lesztek zárva az autóba? Mennyire lesztek önellátók, ha nem lesz rendes kemping? ...és így…..
Gáz vagy villany? A melegvíz-termelő berendezés kiválasztásakor valószínűleg sokakban felmerül a dilemma. Mint oly sok döntésnél, itt is mindkét oldalnak megvannak a maga pro és kontra érvei. Mivel egy család életében a melegvíz-termelő berendezés kiválasztása komoly és hosszú távú, továbbá…..
hire.eu 2018.09.04 22:00:08
@MCMLIX: Ott a pont. A gáz üzem ( átfolyós ) fele annyiba kerül mint a villany, nincs is miről beszélni. Forrázás természetesen nincs, mert az is állítható. 40 fokos elektromos bojlernél megnézném az utolsó kukaca mekkorát húzódik össze, - persze hány literes és mennyi fő ugye . . . Ha akarod reggelig használod stb. Az összes ellenérv az átfolyós ellen ostobaság és hozzá nem értés.
hire.eu 2018.09.04 23:35:41
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Kedves Józsefné vagy József! Csalódnom kellett a korábban tett, be na nem tartott ígéreted miatt:-) "A további kommentjeidet nem fogom elolvasni, persze ettől még válaszolhatsz, leszólhatsz, alázhatsz - leszarom."
A mi kis falunkban az ígéret szép szó . . . Én nem ígértem semmit, így érdeklődéssel olvastam pár igen jól sikerült hozzászólásodat. Bár az itteni, kicsit gyengére sikerült de a többi kárpótol. Sajnos vagy nem sajnos, azonos az érdeklődési körünk, így néha elő fogok fordulni, bár nem ezen a nick néven szoktam kommentelni, ez csak egy tartalék vész esetére:-) Vagy javaslom a jogász fórumok látogatását, az enyém meg az épületgépészet lenne:-) Látod? Most sem aláztalak meg:-)
hire.eu 2018.09.05 11:20:04
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Azért a bojleredet véletlenül se állítsd 70 C fölé, nehogy baleset legyen! Aggódom . . . : DD
Fűtéskorszerűsítés alatt a többség a fűtési rendszer teljes kicserélését érti: a régi bojler, a további egységek és a tárolótartály megy a kukába, az új rendszert pedig beszereli a szakember. Ennek ellenére ma már érdemes elgondolkodni a rendszer egyes darabjainak a kicserélésén – főleg akkor, ha…..
hire.eu 2018.09.03 12:00:50
@Mekk Elek ezermester: Nekem ezzel csak egy gondom van, hogy mennyire kapcsolgatja ( túl ) gyakran a gázkészüléket? Gondolom erre találták ki később a lángmodulációt. Ez nekem egy kis dilema, mert nekem is régi még a készülék és pont ezen gondolkodtam. Jó lenne egy kis gyakorlati tapasztalat . . .
hire.eu 2018.09.03 15:35:34
@énisfélek: Ez olyan Kovacs Nocraft Jozsefnes hozzászólás volt . . .

A kérdésem elsősorban az energia veszteség miatt íródott. Lehet, hogy Te a kocsmában tájékozódsz, viszont én szakdolgozatot vagy a témába magát mélyen beleásó, épületgépész posztjait szoktam olvasni.
Most nem akarom előkeresni, pont ebben a témában 8 oldalon taglaltakat, lehet amúgy sem értenéd. De egy rövid kis írás, hogy este nyugodtan tudjál aludni:-)
"A hőtermelő készülék túl gyakori ki-be kapcsolása, leállása és indulása szintén veszteségforrás. Az égő teljes végiggyulladásáig elégetlen gáz áramlik a kéménybe, továbbá a készülék az üzemi hőmérséklet eléréséig optimálisnál kedvezőtlenebb hatásfokkal dolgozik. Ez az indulási veszteség annál nagyobb, minél többször kell a hőtermelő égőjének begyulladnia. Általában azt lehet mondani, hogy átmeneti őszi-tavaszi időben, 0…+5 °C körüli külső hőmérséklet mellett a hőtermelő óránkénti 5-6 kapcsolása jónak mondható. Ha az óránkénti kapcsolások száma 10 fölött van, akkor azt valamilyen – leggyakrabban fűtés rendszertechnikai – hiba okozza, aminek felderítését szakemberre kell bízni. (A korszerű kétfokozatú kazánoknál és lángmodulációs készülékeknél általában a kapcsolási gyakoriság még kisebb értéke tekinthető elfogadhatónak.)"
A másik, ha már visszamentél 40 évre, esetleg második világháborús fűtési élmények? Üknagymama szenes vasalójának hővisszanyerő képessége?
hire.eu 2018.09.03 21:15:17
@énisfélek: Hány épületgépész posztja kell ahhoz, hogy ne félj beismerni, hogy rosszul tudod?

Egy kazánnak csak dermesztő hidegben, -15°C külső hőmérsékletek esetén kell a csúcsteljesítményen dolgoznia, de például külső 0°C-nál már csak fél-teljesítményen, ősszel és tavasszal +6°C külső hőmérséklet esetén pedig már csak 15-20%-os teljesítményen kellene dolgoznia.
Ha a kazán nem képes ilyen picire leszabályozni a teljesítményét, akkor a téli enyhébb napokon délelőttől délutánig, illetve az őszi és a tavaszi időszakokban teljes napokon (kb. 24 órán át) ki-bekapcsolásokkal fog működni, ami nem energiatakarékos, sőt az élettartamra vonatkozóan kimondottan káros hatású!

Forrás: www.cu-technik.hu/index.php?folder_id=3&article=148

Elégetlen veszteség:

Az elégetlen veszteség az égő gyújtásánál jelentkezik. A gázszelep nyit, a gáz egy ponton meggyullad, a láng kiterjed az égő teljes felületére, miközben a gáz egy része elégetlenül kiáramlik a kazánból. Ilyenkor jelentős a szén-monoxid-képződés is, egészen addig, amíg az égéstérben ki nem alakul az üzemi hőmérséklet. Ezért kedvezőtlen az olyan üzemvitel, amikor nagy a ki-bekapcsolások száma.
A hőigény csökkenésére a kazán modulációs égője a teljesítmény csökkenésével reagál. Ha azonban a hőigény a még lehetséges legkisebb teljesítményt sem éri el, a berendezés szakaszos működésre áll át. Egy fűtési időszakon belül hosszú ideig működik így a kazán, ha az épület hőigénye sokkal kisebb, mint a legkisebb modulációs teljesítmény. Másképp fogalmazva, az ilyen kazán túlméretezett. Az sem mindegy, hogy a szakaszos üzemmódon belül milyen gyakorisággal kapcsol ki és be a berendezés. Egy német, fűtésracionalizálással foglalkozó cég az egyik munkájánál tapasztalt ilyen markáns különbséget. Két, gyakorlatilag azonos helyszínen (épület, fűtési rendszer, kazán stb.) az egyik berendezésnél 24 óra alatt százhatvan startot regisztráltak, a másiknál csak hetvenet (1. ábra „a” és „b”).
A készenléti állapotra leállt kazánnál jelentkezik a belső lehűlés vesztesége. Ezért is káros a túlméretezés, és az ezzel járó sok készenlétben töltött idő. A szakaszos működés egyébként a kazán igénybevételét növeli, az elhasználódás gyorsabb.

Forrás: www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2014/julius-augusztus/3415-kondenzacios-gazkazanok-ii

Egy kazánnak csak dermesztő hidegben, –15°C külső hőmérsékletek esetén kell a csúcsteljesítményén dolgoznia, - de 183 fűtési napból kb. 150...180 napon keresztül elegendő az 55% alatti fűtésteljesítmény, - ősszel és tavasszal +6°C külső hőmérséklet esetén pedig már csak 15...20%-os fűtési teljesítmény kell. Ha a kazán nem képes ilyen picire leszabályozni a teljesítményét, akkor a téli enyhébb napokon délelőttől délutánig, illetve az őszi és a tavaszi időszakokban teljes napokon (kb. 24 órán át) ki-be-kapcsolásokkal fog manipulálni!!! És aki egy kicsit is ért a műszaki gyakorlathoz, az tudja, hogy a gyakori ki-be-kapcsolás az nem igazán szokott - sem energiatakarékosabb lenni, - sőt az élettartamot sem javítja a gyakori ki-be-kapcsolás.

Forrás:
www.homor.hu/unical/kondenzacios/fali-kondenzacios-kazan-18-24-28-35-kw/hogyan%20m%C3%A9rheti%20ki%20hogy%20a%20h%C3%A1z%C3%A1hoz%20mekkora%20kaz%C3%A1n%20kell.pdf
Természetesen nem szabad a teknőst a békával, a körtét a villanykörtével, a professzort a processzorral összehasonlítani, de érdemes némi párhuzamot vonni az úszósportban a közelmúltban lejátszódott események és a magyar politika mozzanatai között. Gyárfás Tamás kirobbanthatatlannak tűnt az elnöki…..