Regisztráció Blogot indítok
Adatok
second

15 bejegyzést írt és 45 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bár idődről időre előkerül a világmédiában a legerősebb és legnagyobb hadseregek kérdése, valójában állandó változást mutat a helyzet, hiszen az egyes nagyhatalmak különböző mértékben fejlesztik vagy éppen hanyagolják el katonai potenciáljaikat. A sorrend tehát mindig változik, még a legelső 10-15…..
  Az Országgyűlés szerdán elfogadta a munka törvénykönyvének módosítását, amely tartalmazza többek között a lehetséges túlórakeret 400 órára emelését. Az ellenzék már hétfőn kivonult a parlament ülésterméből, szerdán pedig megpróbálták ellehetetleníteni a szavazást síppal, dobbal,…..
second 2018.12.13 14:29:33
Szeretném azt írni, hogy szimpatikus a poszt gondolata arról, hogy a munkaerőpiacon is érvényesül(jön) az egyenlő felek alkuja, de inkább érzem relevánsnak azt az észrevételt, hogy rettenetesen felületes ez a megközelítés.
Ahol itthon munkaerőhiány van, az nem a sosem látott konjunktúrának köszönhető, hanem az elvándorlásnak. Azaz a munkavállaló az esetek többségében alig van jobb helyzetben, mert összességében a fizetőképes kereslet és a hatékonyság, termelékenység nem javult, azaz nemigen van miből többet adni a dolgozónak.
Az, hogy többlet munkával jusson több bevételhez a dolgozó, az még ha névleg önkéntes is, csak kényszer, mert a valódi megoldás a jobb bérezés messze van. Az az út, hogy a meglévő dolgozók dolgozzanak többet nem fenntartható fejlődési irány. (Mondjuk pont nem a családok védelméről szól még egy nap a munkában...)
Az pedig, hogy itt és most a munkavállaló és munkáltató általában messze-messze nem egyenrangú felek, szinte közhely. Csak sajnos igaz közhely.
Nem beszélve arról, hogy a kisebb vállalkozások körében vígan és háborítatlanul működik, működhet az a gyakorlat is, hogy a munkáltató az Mt.-ből csak a jogokat gyakorolja, kötelességeket alig. (4 órára bejelentett teljes munkaidősök, írott munkaszerződés nincs, írott műszakhirdetés nincs, munkaidőkeret nyilvántartása ismeretlen, szabadság nyilvántartása ismeretlen, stb...) Ezért is komolyan aggályos minden efféle fellazítása a kereteknek.
  Hülye cím, mi? Nem az én érdemem, illetve csak részben, hiszen a Bogaras szülők néven tegnap este elindított, új, TV2-s sorozat eredetileg a Lice Mother, azaz Tetű Mami címre hallgatott, még amikor a hollandok megalkották, merthogy egy külföldi sorozat magyarításáról van szó. A licenszet…..
Félszavakból megértjük egymást? Vagy inkább féldalokból? Ezt a tíz számot egészen biztosan kívülről fújják a mai rockpapák és rockmamák, generációs alkotásokról emlékezünk meg, olyan remekművekről, amelyek igazodási pontot jelentenek a mai negyvenes korosztálynak...
second 2017.04.30 20:16:15
second 2017.04.30 20:21:33
second 2017.04.30 20:27:12
www.youtube.com/watch?v=rxO7htBksXE
(1:05-ig nem feladni ám!)
Jött egy olvasói levél Facebookon:   A segítségeteket szeretném kérni . Jön vidékről 13 éves unokaöcsém és szeretném Budapesten pár érdekes helyre elvinni, ami biztos, hogy izgalmas lehet neki, légyszi javasoljatok pár helyet , maradandó élményt. Az állatkert,…..
Először éni is csak hirdetés és az oszlop állapota közti furcsa összefüggést szerettem volna lefényképezni (amúgy a Kétfarkú Kutya Párt akciójáról van szó), de aztán rájöttem, hogy az igazi kincs a falfirkákban rejlik. Na de kinek van igaza? Mészkő-e a márvány? A…..
second 2012.02.20 10:53:16
@Aradebil: Nem, én gépész, de az asszony kövekből doktorált. ;)
second 2012.02.21 10:24:35
@Aradebil: Arról a szellemi forrásvidékről származik az én felszínes ismeretem is, kár lenne tagadni :), de az 1979-es, az Építési kőanyagok kőzettani megnevezései és osztályai c. MSZ 18281 szabvány is alkalmazza a tömött mészkő megnevezést. (2. fejezet, 1. táblázat.)
Eladó a 2004-es év háza. Az ingatlanos szerint ilyenben lakott James Bond (im) Konyhapultba épített gótikus templom kaputelefonnal Állítólag “reneszánsz hangulatú” lakás, de nekem a falra akasztott képekről más jut az eszembe... + bónusz: kalitkába zárt…..
Itt a turistaszezon, sokan utaznak Horvátországba. Türkménbasi még tavaly járt ott, és ezeket lőtte: Én a blogodban azokat a bejegyzéseket szeretem, amiken jót lehet röhögni. Szerintem a csatolt étlapok ételnév félrefordításai ilyenek, a horvát tengerpart éttermeiben bukkantam…..
second 2011.07.18 11:05:25
@Leiter Jakab: A Google nem fordít közvetlenül horvátról magyarra. Ezek a fordítások angolon keresztül mennek. Ezekhez az "egzotikus" nyelvekhez nincsen elég közös anyag, amiből dolgozhatna.
Nem arról van szó, hogy rossz az irány, hanem arról, hogy fél órával egy törvény elfogadása előtt még azt sem lehet tudni, hogy mi az irány. Így nem lehet kormányozni. (Fotó: Index.hu) Tegnap szokatlan dolog történt: Bencsik János államtitkár a Facebookon nyíltan bírálta…..
second 2011.01.28 22:26:12
@Biederman: A kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés primerenergia-megtakarítást és ezen keresztül ÜHG-kibocsátáscsökkenést jelent ahhoz képest, mint ha a két energiát elválasztva terméelnénk meg. Ráadásul egységnyi primerenergia-megtakarítást ezzel a technológiával messze a legolcsóbban lehet elérni. A zöld jelleg igencsak valós.
Ha komolyan vesszük, a földgázfüggőség csökkentésének, az ÜHG-kibocsátás csökkentésének fontosságát, akkor bizony a támogatást nem volna szabad leradírozni.
Bencsik János (akit legtöbben alighanem Tatabánya rendszerváltás óta regnáló, erősen Tarlós-karrierű, sikeres polgármestereként ismerünk) mint klíma- és energiaügyi államtitkár adott  interjút tegnap. A téma a 2011 január 15-én, vagyis kevesebb mint egy hónap múlva…..
second 2010.12.16 11:03:18
@Androidus: Első hallásra ez érdekes kísérlet, de nagyon komoly vissza nem térítendő támogatás nélkül nem hiszem, hogy életképes. Mármint a hőszivattyús áttérésetek.

Abban viszont egyet étünk, hogy óvatosan kellene a kötelezőséggel bánni.

Nem mondom, hogy mindenképpen elvetendő a kötelező jelleg. És éppen az energetika az a terület, ahol a hosszútávú nemzetgazdasági előny "kikényszerítése" a rövid távú egyéni érdekekkel szemben igényli az állami erejű beavatkozást. Csak él bennem a szkepszis, hogy a mélyebb, rendszerszintű összefüggéseket is átlátó előkészítés elmarad, és emiatt a várt eredmények sem jönnek, csak a bosszúság nő.
second 2010.12.16 11:06:39
@Mt: Ezek nem egymás ellen mennek.

Állítólag nagy remények vannak a napelem-technológiában is. Hogy majd az olcsó kínai napelem már a gazdaságos sávba tolja ezt az áramtermelést. Azt persze nem tudom, hogy globálisan mekkora a nyereség a Kínában mindenféle környezetvédelmi megfontolást mellőző technológiákkal gyártott napelemekkel óvni a klímát Európában...
 Borospincékből klassz vendégházak, szépen berendezve672 m²-es penthouse a Ferencvárosban 766 millióértCicis kép (2) és falra szigetelőszalagozott feszület (3)Luxus lakás a Váci utcában 18 négyzetméteres ablakkalA feladat: jusson el az alaprajzon a konyhából a…..
Fkincows egy kezelési útmutatóból vett találatokkal szórakoztat bennünket.Persze a legutóbbi BKV-s posztot [a beküldés július 19-ei. pocak] nem tudom überelni (Homing Beacon, OMFG...), de remélem azért sikerül mosolyt csalni félrefordításokra éhes polgártársaim arcára…..
second 2010.10.25 14:50:18
@efhábé: "ahogy a nyolcszögű, középen likas, menetes cucc sem lánycsavar, hanem anyacsavar"

Nem nyolc. Hat.
1 Főtáv áldozat dühös, nem meglepő módon. Házuk tavaly nyáron állt át a saját mérőórás távfűtésre, ugyanazon okból, mint annyian előttük: úgy érezték, a cég sorozatosan átveri őket. De hiába a szerződés, a Főtáv több, mint egy év alatt sem volt hajlandó…..
second 2010.09.17 15:51:19
@j311: "Szerintem meg sima radiátorszelepet is lehet tekergetni, nem csak nyitva és zárva állása van."

Ez is igaz, de egyes rendszerek esetében eredendően nem voltak kézi szelepek, más esetekben pedig működésképtelenné váltak mára. Továbbá a termosztatikus szelep önműködő és akkor is elzárja a radiátort, ha olyankor süt be a nap, amikor a felhasználó mondjuk nincs is otthon. Ez előny.

"Akit eddig érdekelt a dolog az nem az ablakot nyitotta ki, hanem a radiátort tette takarékra."

A helyzet az, hogy különnösen nagy épületekben egyetlen lakó takarékoskodása a számlában nagyon sok felé oszlik, így a takarékoskodó motivációja csak a belső meggyőződés lesz, nem a költségcsökkenés. Ezért van az, hogy a költségosztókkal jelentősen jobb megtakarítások jönnek össze.

"A költségosztó meg akkor érne valamit, ha hőmennyiséget mérne. "

Radiátoronként nagyon bajos jó hőmennyiségmérést csinálni. Ha meg pontatlan, akkor kár drágát építeni. Ezért vált be általánosságban a költségosztó.
second 2010.09.17 15:54:09
@enamel: "De, ilyet elég sokan mondanak. Többek között gázostól is hallottam már. "

Az illető e téren szakmailag alulképzett volt. Komolyan vehető források, többek között a távhőszolgáltatók sem állítanak ilyet.
second 2010.09.17 15:58:20
@kigyurt álat: "Hőmennyiséget baromi egyszerű lenne mérni..."

Elvben igaz, de a rendelkezésre álló eszközökkel az a pontosság, ami miatt ilyen drágább megoldást érdemes lenne kiépíteni, nemigen jön össze.
Illetve ha sikerülne tökéletes hőmennyiségmérést építeni radiátoronként, még mindig csak költségosztásra lenne jó a mért mennyiség nem közvetlen elszámolásra. Nem éri meg.
Nem annyira rossz a költségosztók rendszere, de kétségtelenül vannak korlátai, amik miatt ésszel kell alkalmazni.
Sose tudtam, hogy az AWI-hegesztés alapmotívuma a vulva, hogy lehet barkácsboltból igazi repülőt építeni, és hogy van ember, aki lézervágógépet rak össze saját gyönyörűségére egy budai garázsban. Aztán Laciéknál meghalt a hegesztőgép, pont a szabadságom elején.…..
Az Urbanistán mindig is törekedtünk arra, hogy a legszűkebb rétegek igényeit is kielégítsük, ezért most azon kedves olvasóinknak szeretnék kedveskedni, akik Magyarországon élő száműzött elf hercegek. Nincs könnyű dolguk, ha szállást keresnek, de a helyzetük nem…..
second 2010.06.10 21:58:06
@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: A főépítész nem a tulajdonos, építtető, hanem a tervező. Az építtető egy kamionos vállalkozó volt. Azt nem tudom, hogy még most is az övé-e.
Amikor épült ez a ház(írhattunk úgy '94-et talán), elég nagy meghökkenést keltett. Legalább is bennem. A környéken ilyen léptékű épület nem volt. Hacsak nem számítjuk a majdnem szomszéd sportcsarnokot. Annak hasonló lehet a szintterülete. :)
Azóta a sétány mellett épült másik brutálisan nagy ház. Csak az nem ez a stíl.
  Aki a panelek lakóit is komolyan veszi!!! - szól a cég szlogenje három felkiáltójellel, amelyet hirdetésük minden képére rányomtattak. Többek közt erre is. A nagy kérdés, hogy minek, főleg, hogy a szövegben amúgy is leírják: Az ingatlan műszaki állapota tényleg…..
second 2010.05.11 13:54:20
@Angeleye: Engem igazán nem vádolhat senki azzal, hogy bajom van mindennel ami "vasból" van. (A Stebeck ráadásul alumínium. Azért is nem lukad ki.) Ez a készülék az oválkarimájával minimum ipari egy lakásbelsőbe. Egyébként persze karakteres, és éppen ezért szerethető is. Legfeljebb nem nekem. ;)

A kelenföldi "ruszkikban" a konyhai radiátor a nappalival közös falra van fordítva. És - legalább részben - csepeli acéllemez tagos radiátorok vannak. Amik egyébként szintén nem olyan rosszak. Nálunk az első kb 35 évesen lukadt ki. Aztán persze minden évben egy csatlakozott a klubhoz...

Úgy általában véve ez a lakás elég jó beosztású szerintem. Jók a szobaméretek. Csak a belmagasság kicsi.
A nagy jelentőségű első Black Sabbath lemezen túl egyéb komoly évfordulókat is hoz még a 2010-es év, s nekem feltett szándékom, hogy ezek közül megemlékezzek azokról, amelyek leginkább közel állnak hozzám. Ma egy ilyen alkalomról számolhatok be, s mi több, mindjárt két…..
  Egy eladó Eric van Egeraat-villa önmagában is érdekes lehet, mert nagyjából ő az egyetlen világsztár építész, akit idehaza is ismernek. Itt van egy Nagykovácsiban álló villája 520 ezer euróért. Persze ha valaki sokallja, megveheti 99 euróért is. Figyelem nagyon súlyosan…..
second 2009.12.01 13:47:26
Ufómegfigyelési üzletágat indított Magyar Villamos Művek vagy különleges rakétaelhárító lézereket tesztelnek a Szentendrei úton? Egyik sem. Mindenesetre a közelmúltban több furcsa tükörszörny jelent meg az MVM székházának tetején, ami nem hagyta nyugodni Gábor fantáziáját…..
Egy alaprajz a Csillagok háborújábólRómai erődrendszer maradványa mint pult + egy ablak a padlón (vagy mi)Mesebeli hófehér nappaliGaléria barlangrajzzalRengeteg serleg zsiráfmintás kődíszítésselGyönyörű ház jópofa galériázássalFalra kúszó konyhapult (csempe helyett…..
second 2009.02.13 11:56:48
www.ingatlan.com/h2908010?hf
"... kínálunk megvételre, egy első emeleti 133 m2-es..."

"A lakás az épület földszintjén helyezkedik el..."

"Emelet: félemelet "

Átlagban ki is jön. :)
Ritka műfaj az épületvicc, becsüljük is meg azt a sokmillió euróba kerülő borzalmas tréfát, amit az osztrák állam által megbízott szakemberek + Spark hoztak össze a fővárosban. A hétvégén jártunk Bécsben, megnéztünk 1-2 nevezetességet, majd eljutottunk a Parlamenthez is,…..
Apa blogot hajt Sutty! 2008.03.19 22:44:00
Persze shame on me, hogy ki tudja mióta nem jelentkeztem, de sajnos olyan az élet, hogy mostanában a gyerekre magára is kevesebb időm jut, mint jó lenne, nem hogy a dokumentálásra.Azért aranyos dolgok mindig történnek.Pici most éppen beteg. Mint a hétfőn a doktornéninél kiderült…..
Délelőtt kosármeccs volt, délután töriverseny, hogy a középiskolák jelentős csoportjait tudjuk megszólítani.Mivel sokat hibázom, ezért most egy szuperextramegahiperjóizgalmas sztorit kaptok hirtelen. Lassan verespálnénak saját rajongói klubja lesz a blogon? Nem állhattok…..