Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sultan2004

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vízi polgárőrség kezdi meg ténykedését Gyenesdiáson, majd a keszthelyi öbölben – közölte Bozsóky Ferenc, a keszthelyi térség polgárőrségének régióvezetője kedden. A vízi polgárőrség alapvető célja, hogy segítséget nyújtson a mentésben, az orvhalászat és…..
Hogyan intézik legfontosabb ügyeinket az erre felkent tudósok és politikusok a mindennapokban, amikor nem a tévéközvetítés miatt ordibálnak egymással? Megnéztük, íme. "Fókuszcsoport-találkozók! Jövőképkészítés!" - kiáltotta Schmuck Erzsébet levezető elnök a…..
sultan2004 2008.05.08 12:05:33
Ha van a világon egy talpalattnyi föld, amit a hazámnak takintek, az a Tisza-tó régió. (Jó nagy talp kell hozzá az biztos, de még így másodjára is tetszik a képzavar...)

Merengünk itt a jövőről, hogy mit, hogy kellene, de lassan fásuló arccal tapasztalom, hogy amely lehetőségekkel MOST rendelkezünk, azokkal is hogyan bánunk...

A Tisza-tó vízszintjét a kiskörei(KK)duzzasztó állítja be. KK-felső nyáron kb. 720-as értékkel állítja be a tározó nyári szintjét. Teljesen tipikus a legutóbbi árhullám kezelésének rövid krónikája.

A Felső-Tiszán és a vízgyűjtőben lezúdult a csapadék, tisztán látszott, hogy hirtelen sok vízről van szó, ami csak egy komolyabb árhullámmal jöhet át a rendszeren. KK hogyan várja a nagy vizet? Duzzaszt. Napokon keresztül emeli a vizet. Amikor aztán Vnamény súlyos métereket jön néhány nap alatt, akkor pánikszerűen elkezdi leengedni a vizet. A megérkező víztömeg már kezelhetetlen (ha alacsonyabb kezdő szinttel fogadta volna Kisköre, akkor más lenne a helyzet) a Tisza-tó É-K-i (felső) felén 70 cm-rel magasabb vizet eredményez a normálnál, miközben a KK-i árvízkapu nyitásával a KK-i alsó és felső víz szintje parizálódik kb. 650-nél, és iszonyat sebességgel zúg át a víz a műtárgyon. A gyors víz szívó hatására az abádszalóki és Poroszló környéki árterek szintje jelentősen a nyári víz szintje alá csökken.(!!!)Szalókon a frissen leívott dévérikra szárazon marad, ottrohad, a bűz szinte elviselhetetlen. Közben a Tisza-tó füredi régiójában és az északi részen a magas vízen (nyári víz felett 70-80 cm)kezd ívni a hal. Majd az áradás lecsengőben, KK semmit sem csinál 650 körüli szintet tart. Kisköre alsó gyorsan apad. Ahogy lassul a víz, a tározó alsó része kezd feltöltődni (elfogy a szívó hatás), megy be a víz Szalókra és Poroszlóra, miközben az É-K-i részen drasztikus apadás kezdődik, a víztömeg lefelé mozdul és fentről már nincs utánpótlás (eddig itt ívtak a halak) Kisköre semmit sem csinál, tartja a kb. 650-et. Tiszafüreden 3 nap alatt a nyári víz +70 centiből nyári - 40 centi lett(!!!) Ikrák köszönik szépen... Ez a fiúk, csak okosan.

Hozzáteszem, hogy a május közepi dátum ellenére a Tisza-tavi öblítőcsatornák zsilipjei még az idén nem kerültek nyitásra. Minek is, nehogy már könnyedén kijusson az ívó hal az ártérre!

Olyan érzésem van, mint régen a seregben. Ami kerek, azt cipelik, ami kocka alakú, azt görgetik.

Jövő hét közepén lesz Tiszafüreden a "30 éves a Tisza-tó" konferencia (Vajon hogy számolták ki, amikor az összes fontos műtárgy 1973-ban üzembe lett helyezve és a megkezdődött a próbaduzzasztás?). Felkértek engem is egy előadásra a horgászati lehetőségekkel kapcsolatban.

Szóval megy a tudományos megközelítés, a jövőkép ápolgatása, szezon elején a PR...de hogy gyakorlatban normális vízszinttel támogassák a természetes szaporulat létrejöttét, az meghaladja a vízügy képességeit.

Hány évtized kell hozzá, hogy megértsék: nincs az a milliós telepítés, ami pótolni tudná a kieső természetes szaporulatot. Nem kellene semmi különöset csinálni, csak hagyni a természetet kicsit működni. És nem durván ellene dolgozni.
    Az ehavi Arany Gébnyálka-díjas fotórészlet: "Sporthorgász"  mobil mészárszékkel, munka közben.   III. Prudens fárasztás hajtókar nélküli orsóval Meglepetés mindjárt a 3. helyen, ugyanis a A Magyar Horgásszövetség Központi…..
sultan2004 2008.04.17 00:47:04
"Szóltak", hogy dobogós lettem. Hát, nem egy Pulitzer-díj, de gondoltam azért beköszönök. A III. helyre taksált "hajtókar nélküli" orsóm egy ABU C 503-as, fém házas, fém rotoros, fém hajtókaros kis ékszer. Bizony HAJTÓKAROS. És csillog a napfényben.

Feltettem a Magyar Horgász honlapjára az eredeti kép nagyított részletét.
www.mahor.hu/images/Cikkek/orso_hajtokar.jpg

A hajtókar annak pillanatnyi állása, és a fotózás szöge miatt fedezhető fel nehezebben. A képen SEMMIFÉLE RTUSÁLÁS NEM TÖRTÉNT.

Soha nem hittem volna, hogy valaha bizonygatnom kell, hogy az orsón, mellyel épp halat fárasztok, van hajtókar. :-)

Egyébként felmerülhetett volna a post szerzőjében, hogy vajon miért kellene retusálni egy olyan teljesen egyszerű képet, amin mégcsak hal sincs, és a horgászat egy ezerféleképp megjeleníthető, bár kétségkívűl fontos jelenetét ábrázolja; s mint ilyen, könnyedén helyettesíthető.

Szóval, megköszönném, ha a hivatkozott nagyított részletet megjelenítenéd egy kis magyarázattal. A valótlan állítás miatt bocsánatkérésre nem tartok igényt, azt viszont erősen sérelmezem, hogy ilyen összefüggésben és kontextusban szerepel a fotóm; miközben saját eszközeimmel - megjelent fotóimmal, írásaimmal -, aktívan küzdök azért, hogy a horgászlapok képanyagai tükrözzék a halakkal való kíméletes bánásmódot, a tiszteletet.

Üdvözlettel,

Szarvas Zoltán
A Magyar Horgász állandó munkatársa
sultan2004 2008.04.18 16:31:11