Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szindbad52

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A civilizációnk húsz éven belüli összeomlását jósolták meg egy nemrég megjelent interjúban a 24.hu portálon. Ezzel az előrejelzéssel nem tudunk egyetérteni. Ugyanakkor a Szkeptikus Társaság szerint is komoly problémákkal áll szemben az emberiség, amelyekre sürgősen megoldást kell találjunk...
Szindbad52 2022.07.29 14:02:31
Nyilván sok problémával nézünk szembe a civilizáció jelenlegi helyzetésben de sajnos van két dolog, amit célszerű figyelembe venni. At egyik az emberiség hajlandósága a változásra. Itt erős kétségeim vannak.

Egyrészt a világot és a gazdaságot irányító felső egy százalék belátásában nem bízom, a még több pénz és hatalom megszerzése minden más szempontot felülír. A cégeik által generált fogyasztói igények is a végkifejlet elkerülése ellen hatnak. Vedd meg, használd és dobd el, vegyél újat, lehetőleg még pazarlóbbat. Nagyobbat, gyorsabbat, drágábbat. A fenti blogbejegyzés nem osztja az ezirányú pesszimizmusomat, inkább egy optimista remény érezhető, hogy majd biztos megoldjuk valahogy.

Másrészt a természetben létezik egy olyan folyamat, amit gradációnak, vagy túlnépesedésnek hívnak. Ezt a sáskák, lemmingek, gyapjas pillék jól szmléltetik. Arról szól, hogy egy populáció addig szaporodik, amíg a környezete eltartó képességét meghaladja. Ezután az életfeltételek gyors leromlása miatt az egyedszám növekedés lelassul majd utána drasztikus kipusztulás következik és a populáció egyedszáma egy alacsony szintre esik vissza. És innen kezdődik minden előlről.

Ez a folyamat az emberiség esetén is megfigyelhető, az utóbbi ötven évben megkétszereződött az emberiség lélekszáma. A helyzeztet bonyolítja, hogy a technikai lehetőségeinkkel a föld eltartó képességét jelentősen megemeltük a természeti egyensúly megbillentésének az árán. Jelenleg a szaporodás üteme kezd lassulni, de hogy a népesedés görbe további futása milyen lesz, az igen nagy kérdés. Hasonló lesz a lemmingekéhez és a gyapjas pillééhez, vagy sikerül valahogy a helyzetet stabilizálni és milyen szinten? Tekintetbe véve az első pontot, nem vagyok optimista. Így azután Gelencsér professzor jóslatát sem merném hülyeségnek bélyegezni
Ass blaster Mi van ha mégis? 2018.08.27 15:41:43
Az utóbbi időben a helyzet fokozódik. Nem alaptalanul. A liberális világrend és az EU agóniáját látva és tapasztalva azok útólsó rúgásait egyre jobban jobbra tolódok. Hogy úgy mondjam átrugdosnak a jobboldalra. Továbbra is vannak liberális és konzervatív nézeteim, nagyjából fele-fele arányban de…..
Ass blaster Ezt elszabtátok 2018.04.01 18:36:17
Nem akartam nagyon trágár lenni ezért a Hofitól kölcsönöztem a címet. Három témáról szeretnék most beszélni. Az egyik a hamarosan elérkező választás. Előző erről szóló posztban már beszéltem az ellenzék töketlenségéről. Most viszont a hódmezővásárhelyi időközi választási eredménnyel egy irtózatos…..
Szindbad52 2018.04.08 19:51:44
@Quercus erdész: Bár az eredeti szakmám nekem is erdész, attól még vitatkoznék veled. A baloldal - jobboldal és a liberális - patriarchális két külön koordináta tengely. tehát legalábbis szerintem többféle kombináció is létezik. Sztálin meg Hitler a legkevésbé sem volt baloldali vagy konzervatív és semmiképpen sem voltak liberálisok. Mint ahogy nem baloldali az MSZP és nem jobboldali a Fidesz. Hiába állítják ezt magukról.
Szindbad52 2018.04.08 19:55:28
@diggerdriver: Szerintem Európában sem szabad mindent, még ha próbálkozások vannak is rá. Tetszett például, amit a büszkeség napja felvonulásról írtál. De az sem járja, hogy semmit sem szabad, ha nem vagy haver.
Szindbad52 2018.04.08 19:41:24
@diggerdriver: Nem állítottam, hogy minden eszme jó, de a hiba nem mindig az eszmékben van. Ezért hivatkoztam például a vallásokra. A keresztényi szeretet jegyében mekkora tömegeket kínoztak meg a és gyilkoltak le a történelem során, mégis kevesen akarják betiltani a keresztény egyházakat. A gond inkább az, hogy bizonyos csoportok visszaélnek az ideológiákkal. A liberalizmus számomra a másik ember tiszteletéről, jogainak elismeréséről szól mindaddig, amíg arra méltatlanná nem válik. Amerikában is alapvetően a liberális elvek uralkodnak (legalábbis ha fehér vagy), de azonnal ráhasaltatnak a motorház-tetőre, ha kihágást követsz el. Attól, hogy Magyarországon a liberalizus (libsi-bolsi) szitokszóvá vált a politikai propaganda céljaiból, attól még létezik liberális konzervativizmus is a világban, és szeretném, ha egyszer itthon is létezne, ha lehet még az én életemben.