Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Norden

0 bejegyzést írt és 74 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Törzsolvasóink tudják, hogy mi itt a Lemilnél imádjuk a listázást (ebben is hasonlítunk egynémely, sportot kedvelő magyar politikushoz) és az ehhez kapcsolódó szavazóposztokat. Sorozatunkban foglalkoztunk már kiemelkedő hadvezérekkel, a papírformát felrúgó ütközetekkel, történelemformáló…..
Hét tenger Égés 2018.04.26 09:38:45
Kötelékben manőverező hajók esetében mindig komoly kockázata van az összeütközés veszélyének, az ókortól kezdve napjainkig tipikus, és meglehetősen gyakori balesetnek számít az ilyesmi minden tengerészetnél. Az ilyesféle koccanások a modern korban sem mennek ritkaságszámba, a radar használata nem…..
Hét tenger Közlemény 2018.04.10 09:22:49
    Hosszas vajúdás után megszületett végre első könyvecském, az orosz-japán háború tengeri harcairól szóló „Port Arthurtól Csuzimáig”. Akik annak idején látogatták az acélmonstrumot is, nagyrészt ismerhetik már a szöveget, az anyag nagyobbik része az ott megjelent írásokból áll össze, ezeket…..
Norden 2018.04.11 22:18:37
Itt még elérhető hellyel-közzel a Zoli hajói (néhány helyen a képek hiányoznak):
web.archive.org/web/20170309094744/http://acelmonstrum.host22.com:80/
Mindenki spájzolja be, akit érdekel mert nem biztos hogy örökké tart.
A könyvet azért megveszem.
Hét tenger A szégyen napja 2017.12.06 09:51:41
  Guadalcanal után itt van megint egy újabb második világháborús évforduló, amit nem szeretnék kihagyni. Különösebben ugyan nem vagyok rákattanva az évfordulókra, és nem érzem úgy, hogy minden ilyen alkalommal valami megemlékezésfélével kellene megpróbálni feldobni a blog látogatottságát, de Pearl…..
Norden 2017.12.06 19:02:32
@eMM2: Ajánlott olvasnivaló: www.combinedfleet.com/economic.htm Szvsz. az USA által a japánok lenézéseben benne lehetett az is, hogy ha háború lesz akkor simán leverjük őket, csak nem olyan hülyék hogy nekünk jöjjenek.
Amúgy tényleg érdekes mi lett volna ha nincs japán hadüzenet, hogy sikerül lenyomni az amerikai közvélemény torkán, hogy háborúzzunk az angol meg holland gyarmatokért. Főleg ha a japánok előadják, hogy ők felszabadítók, és csinálnak egy-két bábkormányt.
Norden 2017.12.07 18:19:46
@savanyújóska: Mégha elsüllyesztik a maradék kettő anyahajót is érdemben nem változtatott volna a végkimenetelen. H az ostoba Halsey meghal vagy elzavarják az meg még plusz is az amerikaiaknak. (A korábbi linkemen van scenario 4:1-es vereség helyett 0:3-as japán győzelemre). Különben a japánoknak a pilótahiány tett be alapvetően, anyahajóik még így is voltak, csak a pilóták fogytak el. Illetve az új amerikai gépek minőségi fölénye is nyomott még a latban.
Érdekes hogy a japánoknál szinte hagyomány volt, hogy a terv legnagyobb ellenzőjét (illetve a legkevesebb tapasztalattal rendelkezőt) nevezik ki végrehajtónak:
-Nagumo Pearl Harbornál, illetve Midway-nél
- Kurita Leyte-nél
- Ito - a Yamato öngyilkos támadásánál (mondjuk itt már végképp mindegy volt)
Pangea Csanád, merre vagy? 2017.10.15 20:00:00
A 2017. október 3-i döntés értelmében, miszerint Trianon 100. évfordulóján Csanád vármegye (neve) visszakerül a térképre  több kérdés merült fel bennünk, mint amit magunk meg tudnánk válaszolni. Ezért egy rövid történeti-földrajzi áttekintés után megosztanánk az átnevezéssel kapcsolatos…..
Hét tenger Nyelvészkedők 2017.09.26 07:45:02
Bár nagyon sok kedvem nincs ilyen badarságokkal foglalkozni, de azt hiszem szerencsésebb lesz most tisztázni álláspontomat abban a kérdésben, melyet a tengeri hadviselés iránt érdeklődők kicsiny tábora Magyarországon alighanem a legalapvetőbb kardinális kérdésnek tart, vagyis a „helyes és szakszerű”…..
Eddigi tapasztalataim szerint a tengeralattjárós történetekkel valahogy úgy vagyunk, mint a gasztronómiában a velős pacallal, a partnerkapcsolatokban a vörös hajjal vagy mint a csapatsportokban a kosárlabdával: nem mindenkit érintenek meg, akiket viszont igen, azok a tűzbe mennének értük. Ezen…..
Norden 2017.09.07 21:24:41
@Lacusch69(Sch.Lacika): Oli hajóin ki volt fejtve. A németekhez Hoffmann-t nem tudom mennyire tiltakozott, de Weisspfennig hajóorvosként lövöldözött túlélőkre.
Ha már japán flotta a www.coombinedfleet.com-ot mindenki ismeri? A "mi van ha Midway 0:3 4:1 helyett" scenário nagyon érdekes rajta.
Norden 2017.09.08 18:37:49
@fzoli415: Ez egy másik oldal, ezt amerikai történészek írták.
Amire te gondolsz az a Zoli hajói, molnibalage felrakta pdf-ben ide:
www.mediafire.com/?712jt3pqzu28z
Illetve a szerző blogot indított:
htenger.blog.hu
Norden 2017.09.09 19:10:25
@Minorkavidor: Szerintem félreértettél én csak erre akartam utalni (ami pont arra jutott, amit te írtál):
www.combinedfleet.com/economic.htm
A japánok egyszerűen fel sem fogták, mennyire nincs esélyük.
Amúgy a japánok a meglévő hordozókat sem tudták már pilótákkal ellátni a 44-ben. Az Unryu-osztály-t már csak szállításra használták.
Rendvédelmi, titkosszolgálati és katonai témákkal foglalkozó szakblogként a Lemil már eddig is többször érintette a terrorizmus és a terrorelhárítás különböző aspektusait. Mai, több szempontból is rendhagyó posztunk egy hosszú beszélgetés első részét tartalmazza (a másodikra még várnotok kell néhány…..
Jól ismert történelmi és geopolitikai okok miatt a haditengerészeti érdeklődésű magyar military-fanok úgy száz éve vannak nehezebb helyzetben, mint a másik két nagy haderőnem rajongói. Azt ugyanis sokan tudjuk (az újságírók zömére ez most nem vonatkozik), hogy mi a különbség egy vadászgép és egy…..
Norden 2017.05.16 20:32:29
@proletair: Hát igen az űrben más a helyzet. De elég nagy a kavarodás ott is. A Homeworldben a mothership az egész flottát fel tudja venni. A Starcraftban a protossoknak carrier van drónokkal, illetve a Starwarsban a szuper-csillagromboló-t hívják heavy-carriernek is swfanon.wikia.com/wiki/Revenge-class_heavy_carrier
Furcsa kérésnek teszünk eleget, a jenki filmipar és a katonaság kapcsolatát boncolgató cikk szerzője, Havasmezői Gergely keresett meg minket egy ajánlás erejéig, mi pedig erre nyitottak vagyunk, mivel ez a kérdés abszolút a Lemil témáiba illeszkedik. Arról már nem is beszélve,…..
A II. világháború nagy hadviselő nemzeteit szemügyre véve az olasz mellett a japán hadiipar volt az, melynek teljesítményét a külföld alapvetően negatívan ítélte meg. Ennek összetett okai más lapra tartoznak, de annyit bizonyosan elkönyvelhetünk, hogy mennyiségi és minőségi…..
Az Ellis-sziget a huszadik század elején élte virágkorát. Itt létesítették azt az épületegyüttest, amelynek kizárólagos feladata volt a friss bevándorlók fogadása, szűrése, kategorizálása és amerikai papírokkal történő ellátása...
Norden 2015.01.07 16:01:11
@slowmotion: A statisztikában Magyarország van nem magyarok. Az Ady által megénekelt 3 millióból a fele nem is az akkori magyarországi részről ment el. Amúgy magyarországi részről is többségben voltak a nemzetiségiek.
hu.wikipedia.org/wiki/Osztr%C3%A1k%E2%80%93Magyar_Monarchia#Kiv.C3.A1ndorl.C3.A1s_a_monarchi.C3.A1b.C3.B3l
1945-re Európában lényegében eldőlt, hogy a Második Világháborút a szövetségesek nyerik. A német fegyverletétellel viszont nem lett vége a világégésnek, hiszen a japánok elleni győzelem még hátra volt. A japánok nem adták olcsón a bőrüket, és a szövetségeseknek, (és…..
Norden 2014.12.23 21:16:12
@Hiryu 2,0:
A tengeralattjárók nagy korszaka 44 volt, persze a japán hajógyárakban is készült azért hajó:
en.wikipedia.org/wiki/Allied_submarines_in_the_Pacific_War
A tengeralattjárós 44-es 2 700 000 Tonnához képest azért szép eredmény a 45-os 6 hónap alatt 1 250 000. Persze valószínűleg ebben elég sok part menti szállításra használt hajó is volt. Bónusz effekt hogy a 45 konvoj útból 37-et fel kellett adni, így a tengeralattjárók is koncentráltabban voltak bevethetők.
Norden 2014.12.23 21:24:49
@proletair:
Hát elvileg az Észak Koreai példa lapján a távol keleti társadalmak jobban viselik az éhezést mint az európaiak, de egy szint fölött azért ott is elszakad a cérna.
Norden 2014.12.23 21:33:10
Amúgy a japán kitartásról Zoli véleményével (acelmonstrum.host22.com/surigao.html) (a végén) értek egyet. Összegezve: A japán szárazföldi hadsereg gyakorlatilag intakt volt, némi peremvidéki veszteségektől eltekintve. A tisztek kb. úgy lehettek vele hogy a flotta kudarcot vallott most jön a sereg, meg az igazi küzdelem. Hirohito is azt nyilatkozta, hogy a szovjet támadás (meg a vele szembeni japán összeomlás), nagyobb pofon volt, mint a két atombomba. Persze, hogy ebből mennyi az igazság meg mennyi az atombomba ellenes duma azt nem tudni.
25 évvel ezelőtt ezen napon kezdődött és tartott 10 napig a Ceausescu-rezsim megbuktatása, amelyet a diktátor sem élt túl. A kommunista diktatúrák közül egyedüliként a román rendszer megdöntése torkollott fegyveres összecsapásokba 1989-ben...
Az 1861-65 között lezajlott amerikai polgárháború története itthon nem túlságosan ismert, két okból is érdemes pedig a figyelemre: ebben a háborúban mutatkozott be a XX. századi hadviselést meghatározó legtöbb találmány, és ezek az események a mai napig alapvetően…..
A Titanicról és belsejéről készült fekete-fehér képeknek egy orosz szerkesztő, Anton Logvinyenkó adott színt, az eredeti fotókat használta fel, és a modern technika segítségével új életet lehelt az 1912-ben készített képekbe...
Norden 2014.09.05 23:50:49
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
próbálkoztak:
en.wikipedia.org/wiki/SS_Californian
"
Fifteen minutes after spotting the vessel, Groves went below to inform Lord. The latter suggested that the ship be contacted by Morse lamp, which was tried, but no reply was seen.
"
Mondjuk a titanivcon is balfasok voltak:
Ten minutes later, Titanic hit an iceberg. Ten minutes after that, her lookout, Frederick Fleet, spotted a nearby ship. She sent out her first distress call 25 minutes later.

Ilyenkor lesszarom mennyire sérült a hajó - full speed a másik hajó felé, ha melletük van csak észreveszik.
Norden 2014.09.06 00:00:44
@Andrassy Gabor:
Ez mellé ment tele helyesírási hibáva, a gyorsaság átka, elnézést.
Ha baj van,tessék jelezni a szülőnek,akkor is,ha nem látszik tünet,hogy legalább tudjon róla,és eldönthesse,mit tegyen! Tisztelt Praxis Blog!     11 éves kislányom a testnevelés órán egy pénteki napon leesett a bordásfalról a fejére. Lefelé kellett lógni, és nem…..