Regisztráció Blogot indítok
Adatok
attilamarton

64 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az otthontalanul kóborló kutyák megsegítése összetett, komoly szakmai tudást igénylő feladat. Ennek sikerességét sokszor megnehezítik az olyan, a realitásról a figyelmet elterelő közhelyek, miszerint minden kutya jó, minden kóborló ebnek otthont kell találni és egy mentett kutya örökké hálás lesz.…..
A szaporítás visszaszorítása jó sok éve napirenden lévő téma. Február elején jött a hír, hogy áprilistól itt aztán minden megváltozik. A FELIR szám jön, a szaporítók pedig mennek. De hogy egy szám mennyire fogja megváltani a világot? Ehhez jó alaposan a dolgok mélyére kell ásnunk...
attilamarton 2021.06.15 11:15:32
@Dr. Molnár Marcell:
A 2016/439 EU rendelet 1. számú melléklete tartalmazza, hogy mit tekint kedvtelésből tartott állat fajnak. Ezeket is két részre osztja. Gondolom a fajspecifikusság miatt.

A:
* Kutyák (Canis lupus familiaris)
* Macskák (Felis silvestris catus)
* Vadászgörény (Mustela putorius furo)

B:
* Gerinctelenek (a méhek, a Mollusca törzsbe tartozó puhatestűek és a Crustacea altörzsbe tartozó rákfélék kivételével)
* Vízi díszállatok
* Kétéltűek
* Hüllők
* Madarak: a tyúktól, pulykától, gyöngytyúktól, kacsától, libától, fürjtől, galambtól, fácántól, fogolytól és a laposmellű futómadártól (Ratitae) különböző madárfajok egyedei.
* Emlősök: nem élelmiszer-termelésre szánt rágcsálók és nyulak.

Szóval nem csak a kutyák és macskák esetében kéne alkalmazni az előírásokat. A FELIR esetében nem akarok nyilatkozni. Azt ilyen szempontból nem néztem meg. De ha jól emlékszem, ott abszolút nincs definiálva, hogy milyen fajokról is van szó...
attilamarton 2021.06.19 18:23:13
@Örömhernyó: az országban a fajtatiszta kutyák állománya jóval 10% alatt van. Kb 6-8% százalék lehet. Az összes többi keverék vagy fajtatisztának (valamennyire) látszó egyed.
Miről beszélünk?

Lehet itt tiltogatni jobbra-balra. Gyönyörű látszatmegoldás.
De azon kéne végre elgondolkodni, hogy az a sok felesleges kutya miért kerül be a menhelyre?
Aki kicsit is foglalkozik az állatok jóllétével – akár közvetlen, akár közvetett módon – tudja jól, hogy tennivaló és megoldandó probléma van bőven. Az egyik felvázolt megoldókulcs szerint itt az ideje, hogy végre működésbe lépjen az Állatrendőrség, amely végre rendbe tenné az áldatlan állapotokat...
Akinek kicsit is rálátása van az állatjólléti kérdésekre, tudja jól, hogy megoldandó probléma van bőven. Az egyik felvázolt megoldókulcs szerint itt az ideje, hogy működésbe lépjen az Állatrendőrség, amely végre rendbe tenné az áldatlan állapotokat...
Évek óta próbáljuk megtalálni azt a bizonyos határvonalat, megalkotni azt a szabályrendszert, amely segít meghatározni, hogy kit tekintsünk tenyésztőnek és kit átkozzunk el szaporítóként. De miért is fontos ez?..
Ha létezik a legfelkapottabb állatvédelmi kérdések toplistája, akkor az állatkínzás nagy valószínűséggel a dobogó legtetején áll. Kérdés viszont, hogy tisztában vagyunk-e azzal, mit is jelent állatot kínozni? ..
Mennyire oldaná meg az állatjólléti problémákat az, ha eltűnnének a kutyafajták?..
attilamarton 2020.06.02 17:59:47
@Bambano: mivel az utolsó mondatot idézted, akkor ezek szerint valószínűleg el is olvastad amit írtam. Csak értelmezni nem sikerült a leírtakat.
attilamarton 2020.06.02 18:37:40
@Bambano:
A rövid orrú kutyák nem az orrhosszúságuk miatt nem kapnak levegőt. Erről itt van pár tanulmány:
www.vet.cam.ac.uk/boas/publications

A genetikai mutáció pedig nem keverendő a genetikai diverzitással.
Az utóbbi előny, az előbbi pedig az, amiből az egészségügyi problémák származnak.
attilamarton 2020.06.02 18:45:00
@Bambano: egyébként meg a lényeg az (ha megnézed a finn tanulmányt), hogy a keverék kutyák genomja is terhelt genetikailag öröklött megbetegedésekkel.
Mit is jelent az, hogy az állatoknak „jogaik” vannak? Pontosan mihez van joguk? Az állatvédelmi törekvések esetében ezen jogokat kell, kéne védenünk. De tisztában vagyunk azzal, hogy valójában miről is van szó?..
attilamarton 2019.10.11 09:43:00
@Monika Ballai: mert a blog címe "kutyabajok". Ebből adódóan kutyákkal foglalkozik.
A kutya forrása, ahonnan jön, sok mindent meghatároz. De alapvetően maga az ár is, illetve annak elgondolása, mit hiszünk, mennyibe is kerül nekünk az, ha kutyánk lesz.És az, amit minderről gondolunk, egy csomó probléma okozója lehet...
Amikor az állatjóllét helyzetének javításáról van szó, általában az állattartási kultúra változtatása, a szigorúbb jogszabályok és a keményebb jogérvényesítés kerül szóba, mint megoldás. Viszont van egy tényező, amiről nagyon kevés szó esik. Nagyon sok múlik azon, hogy akik ezeket a problémákat a…..
A hazai állatvédelem rendkívül felkapott témaköre a szaporítók „áldásos” tevékenysége és mindaz, amit ez okoz. És ez egy jó ideig még így is lesz. Viszont meg tudjuk-e határozni azt pontosan, kiket is nevezhetünk szaporítóknak?..
Elképzelhető, hogy egy nap eljutunk arra a szintre, hogy a jelenleginél sokkal többen fogják tudni, hogy minden kutya fajtiszta. És még az is benne van a pakliban, hogy egy szép napon az is világos lesz, mit is jelent maga a „fajta” és mitől fajtatiszta egy kutya...
attilamarton 2019.09.14 14:56:36
@Pierr Kardán:

A klónozás gondolathoz:
A fajtajellemzők (azok a jellemzők, amelyek meghatározzák a kutya külsejét ahhoz, ahogy adott fajtához sorolható legyen) megléte nem azt jelenti, hogy egy kutya egy az egyben úgy néz ki. Az ezeket az elvárt tulajdonságokat a fajtastandardok tartalmazzák.
Adott fajtán belül sincs két pontosan ugyanolyan anatómiai és egyéb küllemű (pl szőrzet) egyed.
Nem az a lényeg, hogy egy az egyben úgy nézzen ki, hanem az, hogy a fajtára jellemző tulajdonságokkal rendelkezzen.
Úgyhogy nem kell klónozni. :)

Az pedig, hogy a génállományból egy idő után mi "csapódik" ki, lehetetlen megmondani...
A „felelős állattartás”, mint fogalom, jó pár éve a köztudatban van. Nagyon sokan, nagyon sokszor használjuk. Csak éppen sok esetben úgy tűnik, abszolút nem világos az, hogy valójában mit is jelent...
attilamarton 2019.09.04 13:40:15
@Hortenz: teljesen egy véleményen vagyunk. Lehet, hogy nem fejtettem ki normálisan, de semmi bajom nincs azzal, ha valaki családtagként tekint egy kutyára és úgy tartja.
A gond azzal van, hogy csak ez így nem elegendő. Mert ahogy te magad is írod: "rengeteg időt igényel és nem fogják fel, hogy a cukiság nem lehet indok a tartásukra."
attilamarton 2019.09.04 15:07:23
@AJeges: de attól mert ez így van, nem hinném, hogy szó nélkül kéne ezt hagyni...
Hozzátartozik a történethez.
Az állatvédelmi problémák jelentős része – talán az összes – az emberi cselekvésekre vezethető vissza, amely alapja az, hogyan vélekedünk a világról, mit tartunk elfogadott viselkedésnek. A kérdés pedig: hogyan tudjuk megváltoztatni saját magunk hozzáállását?..
Az állatvédelmi problémák az emberi viselkedésre, illetve annak következményeire vezethetők vissza. A kóbor kutyák, az állatbántalmazások és a tömött menhelyek nem önmagukban létező problémák, hanem valamilyen előzetes történés következményei, ami mögött az esetek többségében az ember áll...
attilamarton 2018.10.17 08:37:44
@Le a spammerekkel:
Az ország állapotát tekintve igazad van.
Senki sem mondta, hogy ezek lennének a világ legnagyobb problémái.
Ha nem foglalkoznánk ezekkel, attól még a többi dolog nem lenne jobb állapotban.
Nem ez okozza azt, amitől frusztrált vagy.
Kötve hiszem, hogy lenne olyan menhelyen dolgozó, önkénteskedő ember, akinek ha ezt a kérdést feltennénk, csodálkozva vágná rá: „Kösz, nálunk minden rendben!”..
Kutyatartó nemzet vagyunk. Magyarországon egyszerűen imádjuk a kutyákat! És ez a kutyák legnagyobb veszte...
attilamarton 2018.10.07 22:58:41
@ételizésítő: Arra azért kíváncsi lennék, hogy képes vagy-e úgy leírni a véleményedet valamiről, hogy abban nem a személyeskedés az, ami dominál.
Az állatok jóllétéről alkotott véleményünk mindig változik. Így változik az is, hogy mit tekintünk állatbántalmazásnak, melyek az egyáltalán el nem fogadható bánásmódok. Lassan és fokozatosan, új elemmel bővül az állatkínzás fogalomtára. Ez pedig nem más, mint az ivartalanítás...
attilamarton 2018.09.26 09:27:16
@bodhiszattva:

Boldog lennék, ha egyszer eljutunk odáig, hogy a témakörben jelenleg meglévő tudományos kutatásokat egymással szembe állítom.
De jelenleg még ott tartunk, hogy a kutyáknak szülniük kell, az anyai örömöt meg kell élniük. Meg ott, hogy az év első napján tömegek keresik a chip nélküli, otthonról elszökött kutyájukat....

Szóval lépésről lépésre kéne haladni... egyrészt (egyre jobban) hiányzik a tudás a kutyákkal kapcsolatban, másrészt az emberek felelős kutyatartása is nagyon sok esetben kritikán aluli.
attilamarton 2018.09.26 09:36:03
@bodhiszattva: köszönöm szépen! :)
Normális esetben mindenki úgy tartja a kutyáját, arra törekszik, hogy annak egészséges, boldog élete legyen. De mitől lesz egy kutya boldog? Normális esetben mindenki úgy tartja a kutyáját, arra törekszik, hogy annak egészséges, boldog élete legyen. De mitől lesz egy kutya boldog?..
Sokszor hasonlítgatjuk a dolgok állását ahhoz, hogy egy másik országban hogyan is működnek azok. Nincs ez másképp az állatvédelemben sem. Az esetek többségében keserű szájízzel, vagy éppen reményt keltő lelkesedéssel nézzük azt, máshol hogyan működik az, ami nálunk lehetetlen küldetésnek tűnik...
attilamarton 2018.09.13 10:11:17
@Terézágyú:
Az ivartalanítással kapcsolatban annyit még.
Addig, amíg Magyarországon ekkora felesleges populáció van, addig az ivartalanításnak nagyon komoly szerepe kéne, hogy legyen. Az otthoni elletés ipari méreteket ölt lassan.

Az, hogy ez az állatnak jó-e.... a párzási ösztön, amit nem tud adott esetben kiélni, az tuti nem jó neki,

Az állatorvosok esetében pedig ha nagyon szigorúan csak gazdasági szempontból nézem a dolgot, akkor egyértelműen az ivartalanítás NEM szolgálja az érdeküket. Egyszeri műtétről van szó, egyszeri összegért, amely meggátolja a további egyedek létrejöttét.
Tekintve, hogy jelenleg mennyi egészségügyi problémái vannak a kutyáknak, az állatorvosoknak gazdasági szempontból pont az lenne az érdekes, hogy ne legyen ivartalanítás és a továbbiakban is tömegével szülessenek az agyonszaporított kutyák.
attilamarton 2018.09.13 11:41:00
@Terézágyú:
Olyan, hogy "túltenyésztés" nincs. Nem is lehet azt értelmezni. Min "túl"?
Olyan van, hogy egy adott populáció genetikailag túlterhelt.
Az meg egyértelműen hibás elképzelés, hogy a keverék kutyákat ne érintenék a genetikailag öröklött betegségek.
Az pedig, hogy ebben kihatása lenne annak, hogy az városi, vagy nem városi kutya, úgyszintén nem sok relevanciája van.
A genetika nem így működik.

Az egészség pedig annál sokkal összetettebb kérdéskör, mintsem hogy egy kutya fajtatiszta, vagy hogy városi.
attilamarton 2018.09.13 16:18:34
@Terézágyú:
A "genetic depression" koncepciója lett a "genetikailag túlterhelt" néven magyarosítva.
Nagyon röviden arról szól, hogyha egy adott populációban a génállomány elveszti diverzitását, akkor a homozigózis miatt a genetikai mutációk felütik a fejüket.
Ezért lesz túlterhelt a génállomány.
Nem én találtam ki.

A többire nem reagál, mert az személyes vélemény lenne, elmondani meg ahogy látom tök felesleges.
Sajnos az egyet nem értés kezelési módja az, hogy 2-3 kör után az egész átcsap személyeskedésbe.
Jó pár héttel ezelőtt elhatároztam, hogy lefuttatok egy kis tanulmányt. Körbe szerettem volna nézni, hogy mi a helyzet a különféle „állatos” Facebook csoportokban. Nem, nem az egyre növekvő számú, olcsó kutyákat eladásra kínáló csoportokba néztem be, hanem pár olyan népesebb virtuális közösségbe,…..
attilamarton 2018.04.06 18:21:37
@Pihent Operátor: Ha a "kutyabajok" névre hallgató, kutyák állatvédelmi és -jóléti dolgaival foglalkozó blogon kecskékről írnék, úgyis találnál mást, ami nem teszik.
Úgyhogy nem is töröm magam. ;)
Jó pár évvel ezelőtt a kutyatámadások elég felkapott témának számítottak a médiában. Manapság már csak az igazán extrém esetek nyernek széles nyilvánosságot. Megkopott az ilyen esetek hírértéke. Viszont ettől még szó sincs arról, hogy a kutyatámadások száma visszaesett volna...
Kutyabajokból van elég. Viszont mielőtt továbbmegyünk, vessünk egy pillantást arra, mi történt eddig...