Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gyalogrépa

520 bejegyzést írt és 797 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A hétvége mutatványa a plov lesz. Mint annyi minden más, ez is szezonális. Úgy gondolom, hogy pont a paprikák miatt van éppen most itt az ideje. Paprikák nélkül a plov mit sem ér. A videó alapján eléggé passzívnak tűnik a részvételük az étel elkészültében, de ez tévedés. A plovhoz van a kapor, a…..
Még a múlt héten, a hajszárítós, meleg, szeles idő előtt körbenéztünk a Pilisben. Két különböző, egymástól pár kilométerre lévő völgyben jártunk két nap különbséggel. Az egyik határozottan melegebb volt a melegebb időre jellemző gombákkal, a másik hűvösebb, már-már őszre hajazó gombákkal, tipikus…..
Gyalogrépa 2020.09.15 05:35:09
@kocsmagomba: Nekem volt olyan helyem, ahova nyáron nagyjából minden "nedves" hétvégén kinéztem, de szeptember elejéig egy szem őzlábat nem tudott kiizadni, utána meg ez: suburbankitchen.blog.hu/2017/09/16/ozlabgomba_gyujtes
A 20 perces főzést elcserélném egy gyors blansírozásra, mert a 20 perc alatt kifő belőle minden íz. Utána még kevés zsiradékon totyakosra lehet készíteni. Aztán rendben van, én még levesbe belefőzve is el tudnám képzelni, amolyan németesen, tejfölösen.
Gyalogrépa 2020.09.15 05:39:59
@kocsmagomba: Amúgy meg már megint úgy néz ki, hogy kimarad az őszi szezon. Nagyjából egy hónapja volt normális eső. Most csütörtökön talán megint összejön valamennyi, de utána az őszi időben még két hetet kell várni a szedhető fajtákra. Az meg már október, ahol egyre nagyobb esély a hidegbetörésre. De ahogy elnézem, csütörtökön nem lesz nagy eső, utána meg száraz meleg a jövő héten.
Hazaérve kapcsoltam, hogy a képen látható bőségszaru eresztésből friss fogyasztásra alig van valami. Lássuk csak: kukorica, kápia, fejtőbab, salátaparadicsom, szőlő (Otelló, fehér és vörös saszla). Valóban, az eltevés jegyében válogattunk leginkább. Mivel tavaly olyan jól bevált, idén ismét készítek…..
Gyalogrépa 2020.09.15 05:27:19
@kocsmagomba: A 2-est jelölném meg, ugyanis elég rendesen megérett. Nekem a fajta voltaképpen mindegy, hogy Izabella, Néró, vagy Otelló, miután kiderült, hogy gyakorlatilag a rókaszőlő ízt keresem ezekben.
Gyalogrépa 2020.09.15 05:28:58
@Benikuty: Az derék, legalább neked jutott. Arra tippelek, hogy még lesz belőle egy nagy dömping idén, csak várni kelll még egy kicsit.
Kapható már hokkaidó tök, ami nagyon derék. Rá is próbáltak beszélni nemrég, de nincs most idő ilyenekre. Most van paradicsom, meg paprika, októberben nem lesz. Hokkaidó legalább december végéig, nagydobosi márciusig kitart, ráérek velük. Felmerülhet a kérdés, cukkinivel, salátauborkával mi a…..
Elég jól el tudom találni, mikor kell a pilisi helyemre vargányázni menni. Elvileg már a múlt héten jó lett volna, de túl sok volt az eső. Márpedig dagonyázás közben ázott gombát szedni nem jó. Az erdő bejáratánál egy fiatal nagy őzlábgomba fogadott. Itthon a fotók válogatása közben vettem észre,…..
Gyalogrépa 2020.07.05 08:36:41
@kobold63: Én is csak max ötvenet. Egy őszi pereszkézés biztos kifogna rajtam. :)
Gyalogrépa 2020.09.05 06:43:33
@kalapos gomba: A selyemgombák kalapszéle bordázott, aminek látszani kéne már ebben az állapotban is. A galócák és a selyemgombák esetén is van bocskor, jelen esetben viszont ennek semmilyen nyoma nincs. Látszik, hogy egy nagyobb gumószerű valami nyúlványa a tönk, majd a kalap. Ugyanakkor rendelkezik a nagy őzlábgombára jellemző tővel, tönkkel, és kalappal. A kalapon és a tönkön már megfigyelhetőek azok a repedések, amelyek később, a termőtest fejlődése során szétnyílnak és azt a cserepes felületet adják, ami a nagy őzlábgombák sajátja. Színre is stimmel. Nem gondolom, hogy más őzlábgomba lenne, mert egyik sem nő ekkorára ilyen korai fázisban (nagyobb, mint 18-20cm).
Ajánlom a miskolcigombász oldalán a fiatal "csecsemő" nagy őzlábakról készült fotókat: www.miskolcigombasz.hu/fajlistank.php?action=showKind&langOrder=hu&caller=kindList&kindId=417
Ráfordultunk arra az időszakra, amikor egyre több figyelem jut a savanyúságok eltevésére. Uborka és cukkini volt eddig is, de ezek az apró cukkinik már ecetes lébe kerülnek. A piros és pirosba forduló paprikákat a cukkinik közé dugtam ízesítőnek és dekorációs elemnek (Szépnek találom a vegyes…..
Gyalogrépa 2020.08.27 06:46:14
@Benikuty: Köszönöm.
Gyalogrépa 2020.09.03 06:37:05
@Andrass9: Az még máig sem derült ki. Még nem ettünk át magunkat a cukkini, kukorica, paprika és paradicsom hegyeken. Majd utána.
Nem egészen pontosan érzékelhető, hol billen át a nyár őszbe - a piaci kínálat alapján. Valójában ilyen átbillenés nincs is. A szőlő egész biztosan az őszhöz tartozik. A paprika és a paradicsom nyári, de kora őszi is. Az őszibarack pedig inkább nyári, nevezzük bárhogy. Egyre kevesebb helyen kapni…..
Külvárosi konyha Telepi gombák 2020.08.27 06:39:17
Déli tőkegomba. Ízletes fajta. A képen lévő példányok pedig a legjobb állapotukban vannak. Kár hogy egy parkoló közvetlen közelében nőnek, különben levesben végezték volna. A következő valamilyen szömörcsög a Wekerle csücskében a Shopmarkkal szemben. Büdös dögszagával vonzza a rovarokat a nyálkás…..
Nem, nem a gyeptéglákat keverjük be, hanem egészen konkrétan FŰ-szereket használunk. Padlizsánkrémet pedig ízesíteni kell, mert magában elég semleges ízű, ami előnye is egyben. Lehet füstölt paprikás - diós, tahinis, és még számtalan más, a hagyományos zakuszkákról nem is beszélve. Még nemigen akad…..
Gyalogrépa 2020.08.12 06:42:35
@Benikuty: Nocsak! Még nem is hallottam mustárról a padlizsánkrémben. Próba, szerencse!
Vitathatatlan, hogy az egyik legkedveltebb streetfood a hamburger. A gyorséttermektől kezdve a kézműves burgerezőkön át a legnevesebb éttermek étlapján is megtalálható. De nincs annál jobb, amikor egy otthoni kerti partyn saját ízlésünk szerint készíthetjük el a család hamburgerét. Így hát…..
Akkora kazal bazsalikomot vettem, hogy csak! Megmosni, leszedegetni a leveleket sok. Felaprítani, apróra vágni sok. Leturmixolva, pestonak bekeverve: "Csak ennyi?" Megvettem idén az első tétel friss fejteni való babot, amiből a nagy melegre hivatkozva tejfölös fejtett bableves készült. Behűtve,…..
A képen apró szemű, gyorsan romló, de nagyon érett, és nagyon illatos málna, valamint fanyar egres. Mellettük az év első szilvái, bogyiszlói. Újdonság a bal alsó sarokban lévő mizuna saláta, amivel eddig még nem volt dolgom. A Pink paradicsom nagyszerűen bevált salátaparadicsomként. Hátránya, hogy…..
Most már aztán tényleg nyáriasra fordult az idő, nem csak úgy egy-két napra, hanem kissé tartósabban. Nem kell fanyalognunk, hogy hát az eső elverte a meggyet, a hidegben nem érik a paradicsom. Sárgabarack tényleg nincs, leginkább csak imitátum. Lefogadom, némelyik tényleg viaszból van. Na, de idén…..
Gyalogrépa 2020.07.14 05:39:10
@kobold63: Zöldbabbal, tejszínnel, petrezselyemmel készült vele leves.
Virágzik a vadpóré és a vadsnidling. Tavaly kóstoltam kapri bogyó módjára eltett medvehagyma bimbót. Nos, felénk nem él medvehagyma, ellenben tömegesen van póréhagyma és vadsnidling, amik épp ilyenkor virágzanak. Ezeknek a bimbóiból szedtem. Lesóztam, lepréseltem. Hamarosan átkerülnek üvegekbe,…..
Külvárosi konyha Gombás szilvafa 2020.06.25 05:51:56
Valamilyen tintagomba és szarvasagancsgomba rágódik egy mirabolánszilva, alias fosóka gyökerein. Ezek nem paraziták, valami más baja lehet a beteg fának. Szedtem pár éretlen gyümölcsöt róla, hiszen úgysem tudja megérlelni mindet a többi magasabb fa között...
Külvárosi konyha Betoncsiperke 2020.06.24 05:43:42
Egyes gombák képesek áttörni a járda burkolatát. A kétspórás csiperke hajlamos erre. A gyanúm szerint az aszfalt egy olyan megrepedt része alatt jön létre a termőtest, amerre a járda vize szivárog. A jobb oldali már sikeresen áttört, a bal oldali épp most emel fel egy aszfaltburkolatot a kalapjával…..
Mindig is utáltam a rukkolát. Legutóbb - azt hiszem - három éve próbálkoztam vele. Talán majd most megszeretem! A képen egyszerre van cseresznye és meggy. Találós kérdés: melyik, melyik? A fekete cseresznyét nagyon keresni kellett, tavaly ez nem így volt. A cseresznyéből tejespite készül. Nem…..
A hűvös időnek és a termelőnek hála ez a zöldborsó nagyon rendben van. Snacknek is kiváló! Már lehetne rókagomba, de most csak termesztett csiperkére futja. Rókagombához több eső kell, meg vagy két hét türelem, mire megjelennek. Az újhagymák elkezdtek gömbölyödni, ami a fehér rész javára válik. A…..
Elővettem két bevált receptemet: a petrezselymes parázsburgonyát és a préselt, sült császárt.  ..
A képen vadpórék sokasága. A legtöbben túl apró voltak, hogy érdemes lett volna felszedni. Kevés volt az eső, és későn jött a tavasz, emiatt ismét nyurgák lettek. De azért mindegyik derekasan növeszti a magszárakat. Ilyenkor már kár felszedni őket, a száruk kemény és egyre szárazabb, rostosabb. A…..
Most már tényleg ideje lesz kovászos uborkát készíteni. Elkészül az év első tökfőzeléke is. Az eperbe ismét sikerült belenyúlni, elég finom. Felmerülhet kérdés, hogy mihez kezdek ennyi zöldfűszerrel egyszerre? A "leveles" kapor nem a kovászos uborkába kerül hanem a tökfőzelékbe. Uborkához ott a…..
Gyalogrépa 2020.05.18 06:26:25
@Benikuty: Sose becsméreld egy gyalogos répa répáját! :)
Amúgy tényleg nem nagy durranás, de a tök volt nagy csalódás. Totál ízetlen. Ami a répát illeti, a Lidl és Aldi csomagolt biorépát rágcsálom rendszeresen, ami elég magas léc más répákra nézve. Most megpróbáltam ezt is, nem jött be, de majd próbálkozom később.
Gyalogrépa 2020.05.19 07:12:58
@Benikuty: Most rágcsálok egy másik répát ugyanabból a csomagból, ez meg tök finom. Ki érti ezt?
A képen malátaecet, két hónapja lejárt pecorino sajt, két és fél éve lejárt miso, és négy hónapos kimchi. Az ecet esetében nem vagyok biztos, de a másik három biztosan életben van - a szó legszorosabb értelmében! Úgy tűnik, kedvelem azokat az ételeket, amiket már egy másik, vagy több teremtmény…..
Nizzai módra készül az a fogás, amiben fokhagyma, szardella, paradicsom, olajbogyó és zöldbab dominál. Ez így már önmagában is kiad egy kiváló salátát, de érdemes ehhez még hozzátenni ezt-azt. Olyannyira kedvelem a nizzai saláta ezen verzióját, hogy a hozzá vásárolt (leárazott, de még így is borsos…..
Gyalogrépa 2018.04.24 20:14:02
@Attilajukkaja: Örülök neki. Végül beruháztál az üveges tonhalba, amiről beszéltünk a karfiolleves kapcsán?
Gyalogrépa 2020.05.13 04:47:31
@Benikuty: Ezeket mindannyian várjuk. Mármint a zöldbabot és a tonhalat.
2020 év végére megváltozik a Magyar Élelmiszerkönyv trappista sajtokra vonatkozó leírása, ami szigorítja a jelenlegi szabályokat. Ez még 6 hónap legalább, ezért szerettük volna megtudni, hogy jelenleg melyik trappista sajt a legfinomabb. Következzen a 18 sajton elvégzett vaktesztünk eredménye!..
Gyalogrépa 2020.05.08 05:43:07
@Cymantrene: Nahát! Félkemény/kemény sajtokból szoktam több darabot venni, mikor például féláron kapom. Így van az, hogy már négy hónapos sajtok is vanna a gyári csomagolásában a hűtőben. Ezek már elég stabilak, nem nagyon változnak. De hogy a trappistába lyukak nőjenek, arra végképp nem gondoltam. A hűtőben lehet érlelni, vagy ~15 fokos kamrapolcon?
Gyalogrépa 2020.05.09 05:20:11
@Cymantrene: Meglepő. Nem láttam még ilyet. Nem is gondoltam volna, hogy ezek még ennyire aktívak. A fehérpenészes sajtokkal az a tapasztalatom, hogy vagy olyat veszek, amit rendesen megérlelve szállítanak, vagy semmilyet. A pultra kerülés után pedig három-négy napon belül megeszem, mert valahogy ezek tönkremennek a bolti nyitott hűtőben, meg az otthoniban is. Nem megromlik, csak a minősége kezd hirtelen esni, mintha ki is száradna az egész, pedig be van bugyolálva. Sajnos a szavatossági idő lejárta előtt akár egy héttel is már reménytelennek nyilvánítom ezeket.
A kékpenészesek közül a Stilton (ami elég alaposan érlelt) viszont hónapokig is elvan a hűtőben minimális változással. Bontott Stiltonnal már sikerült véletlenül ementálit fertőzni, pedig nem is egy polcon voltak a hűtőben, és frissentartó fóliában voltak mindketten. Biztosan nem a szokványos zöldes-kékes penész volt az ementálin, mert nem penészíze lett, hanem Stilton-íze.
Külvárosi konyha Pisztricgomba 2020.05.05 05:30:01
Egy másik parazita, ezúttal korhadékbontó feladatkörben. Amúgy ehető a pisztricgomba, csak hát nekem nem sikerült ezt az ízletes kategóriába átlökni. Liszt és uborkaízű. Jó, jó! Panírozni mindent lehet. Kérdés, érdemes -e?  ..