Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gyalogrépa

580 bejegyzést írt és 924 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Azt hiszem, sokan kaptunk már olyan bort ajándékba, ami nem ízlett. Lehet, hogy hibás volt a bor, de az is lehet, hogy egyszerűen nem az ízlésünkhöz való. Ha nekem nem ízlik egy bor, nem iszom tovább csak azért, hogy elfogyjon. Korábban próbáltam főzésre használni ezeket a borokat, több-kevesebb…..
Gyalogrépa 2017.11.27 20:56:07
@Grabb: Köszönöm, ennek utánanézek. Jó, hogy kiírtad ide. Itt kész borokkal, és kész ecettel dolgoztam, aztán ecetes erjedést indítottam. Forrásra nem kell számítsak.
Gyalogrépa 2017.11.29 06:44:11
@Dora Dora: Sok sikert hozzá! Minél előbb elkezded, annál előbb tudod megkóstolni. Az ecetsavbaktériumok nem kapkodják el a munkát. :)
Gyalogrépa 2024.02.04 12:37:25
@Tangó Suszter: Ha az ecetanya, akkor alatta már kész ecet van. Pontosabban fordítva kell követleztetni: ha alul jófajta ecet van, akkor a takonyszerű valami valószínűleg ecetanya. De nagyon óvatos lennék, akármi lehet az: akár úszó penészgombatelep is.
Néha a legegyszerűbb ételek közül kerülnek ki nagy kedvencek. Pár dolgot kell felaprítani, összeönteni, megmikrózni, aztán leönteni ezzel-azzal, és kész is. Én sem vagyok mindig kapható még egy közepes komplexitású étel elkészítésére sem. A bulgurra könnyű ráoltani, hogy íztelen, száraz köret.…..
A marcipán a wikipédia szerint áll mandulából és cukorból. Opcionálisan kulturánként használnak más ízesítőket is, illetve eltérő a cukor-mandula arány. Itt ki kell térni arra, hogy az édes mandulából (a köznyelvben ezt csak "mandulának" hívjuk) készülő marcipán (igen, a definíció szerint ez is…..
Amolyan majonézes krumplisaláta, és tojásos tonhalsaláta hibridje. De mégis, a sáfrány elviszi egy egészen sajátos irányba. A sáfrányt leggyakrabban valamilyen rizses fogás (piláf, rizottó, paella) mellett találjuk meg, azonban kiváló majonéz készül vele. Legalábbis annak, aki szereti a sáfrány…..
Külvárosi konyha Citromlé 2020.04.21 03:28:59
Az üveges citromlé vagy vacak, de olcsó, vagy jobb és drága. Ezek közé verek éket minden év elején, mikor a citromszezon a tetőfokára hág. Ilyenkor lehet a legfinomabb citromokhoz hozzájutni, a lehető legalacsonyabb áron. Nem állítom, hogy ez nem jár áldozatokkal, de megéri.Felmerülhet a kérdés,…..
Gyalogrépa 2020.04.23 05:11:49
@steery: A magam részéről a citromlevet a citromíz miatt használom, amit nem tud nyújtani az aszkorbinsav.
Gyalogrépa 2020.04.24 14:31:17
@Benikuty: Fogyasztok én aszkorbinsavat, csak tabletta formájában. A tabletta forma lehetővé teszi, hogy minél előbb a tápcsatorna mélyebb részeibe juttassam, mielőtt az ízét meg kéne tapasztalni. Haraptál már el 1000mg-os C-vitamint? :)
Gyalogrépa 2023.04.24 19:15:52
@thomas76: Igen, működhet.
Egy nagydobosi tök szép dísze lehet a szobának télen - már amennyiben sértetlen a héja. Van, ahol az ilyen vastag héjú óriás tököket egészen tavaszig eltartják, vigyázva arra, hogy sem a szedés, sem a tárolás alatt ne sérüljön meg a gyümölcshéj. Így volt el legalább két hónapig a szobámban egy…..
Szóval, új fűszerpaprika került hozzám, ami elég jó. Ilyenkor le kell futni a kötelező köröket. Nem azért, mert valami szabály előírja, hanem mert tök jó illata van, és megindítja a fantáziát, hogy akkor ezzel most mit is kéne kezdeni? Több irányból, többféleképpen. Zsíros deszka még a hazahozatal…..
Cukorral, fűszerekkel, és borral egész jó kompótokat lehet kihozni; ezt tudjuk. A tipikus kompótnak való gyümölcs kemény, kissé éretlen. Ezért kell a cukor, fűszerek, és a bor. Innen már csak egy ugrás a párolt, mázas, glasszírozott füge. A füge ugyan érett volt, de mivel bírja a lassan párolást,…..
Muszáj modoroskodni, mert csak úgy nem lehet kárálni összevissza ilyen kultúrközegben, mint a blogom. Nem tudok egy rühes kovászos kenyeret összerakni. Magam sem értem, miért. Antikovász-talentum vagyok. Nem először álltam neki. Egy időben sütöttem is vele kenyereket, amik laposak lettek, folytak…..
Gyalogrépa 2022.06.12 16:26:37
@GretiNagy: Köszi. Most elkezdtem ránézésre adagolni, és kétszer már feljött. Nem eléggé egy sütéshez, de talán sikerül két etetéssel később. Ha ezzel sem jön össze, jelentkezem. :)
Gyalogrépa 2022.06.12 16:30:45
@Kyria: Az Aránról van szól. Ezv a fogbeletörés elég szubjektív. A kovászos baguette-jüket alaposan meg kell rágni, de a sima alapkenyereik kérge az első nap ropog valamennyire, aztán nyilván elkezd szívósabb lenni. Van, hogy másfél hétig is kitartott nekem. Négy-öt nap után már pirítósban, gombócban, illetve levesbe mártásban kell gondolkodni inkább, mert már eléggé szívós. De másfél hét után is szeretem tejbe áztatva magában enni.
Sárga gévagomba: aggresszív parazita és korhadékbontó. Nem mellékesen ehető. Könnyen lehet, hogy az idős nyárfa állomány megtizedeléséért is ez a gomba a felelős. A nyárfák gyorsan és nagyra nőnek. Azonban közel sem olyan hosszúéletűek, mint a bükk, vagy a kocsányos tölgy. A fiatal, friss…..
Gyalogrépa 2022.05.18 21:11:40
@Kedélyes Paraszt: A gévával egyszer már én is felhagytam. Ezúttal a felét fűszeres ecetes pácban készítettem el savanyúságnak. A másik felét vörös bréznek (valahogy így kell elképzelni: www.youtube.com/watch?v=EA2Mx1m7NAI ) Ez utóbbit már volt módomban kóstolni. Nagyon jó lett.
Kimentem a pórésba, a veteményesbe, amit nem én gondozok. Homokon, ahol az akácok pusztasága van, ott lehet összeakadni velük. Van ez nyaras mellett is, szóval amolyan síkvidéki növény. Idén príma a termés. Nem is volt meleg, amitől a magszár megindult volna, de volt elég csapadék, amitől nagyra…..
Kimcsi vonalon indulunk tovább. A mottó: jelenleg a jégcsapretek a besztbáj zöldség a cékla, az újhagyma és a kelkáposzta mellett. A jól ismert kimcsi kínai kellel készül, azonban kiválóan helyettesíthető jégcsapretekkel. A jégcsapretek egy bizonyos szemszögből nézve egy jól fejlett káposztatorzsa.…..
Kora tavasszal az első esők után (igen, merthogy mostanában a tél száraz, mint a Szahara délben) érdemes kitekinteni még az amolyan reménytelennek tűnő erdőbe is, mint egy akácos. Akad pár juhar, ostorfa, ezek alatt meg eltenyészik a turbolya, vadpóré, vadsnidling, árvacsalán, ibolya,…..
Hiába van tavasz, a jó nagy semminek van ilyenkor szezonja. Többek között lehet nyúlni a káposztás hordó után. Koreában az onggiban kotorásznak savanyúság után ilyenkor. Ongginak hívják a kimcsis köcsögöt, amit a kert végében állítanak fel egy egyenes padozaton a többi kimcsis és egyéb…..
Szereted a vargányás rizottót? Én is. De nem mindig sikerül eltalálni azt a pár napot, amikor már elég nagyok a vargányák, de még nem reménytelenül férgesek. Ráadásul mindenkinek a vargánya kell. Nyáron sokszor fogadják az embert változékony, vagy céklatinóruk az erdőben, amik nehezebben…..
Közkedvelt étel, menzák gyöngyszeme lehetne akárhol. Márcsak azért is, mert hát ami a Közel-Keleten lencsével kezdődik, az általában valami hétköznapi, úgy is mondhatnánk közönséges étel. De nem, minden negatívum nélkül. A hétköznapok gyönyszeme, mert egyszerűsége, laktatósága, és olcsósága mellett…..
Gyalogrépa 2021.11.19 06:22:31
@A fickó: Milyenek kerültek a kosárba?
Gyalogrépa 2021.11.21 09:35:34
@A fickó: A legjobbak.
Gyalogrépa 2021.11.21 09:36:19
@Benikuty: Is. Meg krumplit.
Mi a baj a fritőzzel? Tök jó benne a hasábburesz, ha jól van elkészítve. Tök jó benne a rántott csirke, ha jól van elkészítve. És tök jó benne a rántott padlizsán, ha jól van elkészítve. A gond nem a fritőzzel adódik, hanem a bő zsírban sütéssel, és a technológia pontatlan felhasználásával. Egy…..
Gyalogrépa 2021.09.27 20:06:47
@Gábor Révész: Jó fritőzzel nem bűzlik a lakás. Nagyon jó szűrő van a fritőzöm szellőzőjén. Valóban, a félkész dolgokra nem gondoltam, bár ott is inkább a kevés olaj, és a rövid elkészítési idő az előny. Az, hogy kevesebb zsiradékot tartalmazna a kész rósejbni? Arra nem vennék mérget, bár nem is volt vita tárgya.
Kamembert azért nem mondok, mert vannak sokkal alkalmasabb sajtok is erre a feladatra. Fontos paraméter, hogy magas zsírtartalmú legyen. A colommiers, amivel itthon gyakran összefutni, meglehetősen fura, kicsit éppen beinduló káposztára emlékeztető szagú, ami felmelegítve elég kellemetlen lehet.…..
Gyalogrépa 2021.09.20 20:57:24
@Benikuty: Valóban. Lemaradt a fokhagyma felszelése, némi orrtúrás, meg az alufólia keresgélése. Pedig biztosan gazdagabb lenne a poszt. :)
Gyalogrépa 2021.09.21 21:22:48
Gyerekkoromban nem voltam egy nagy lecsó kedvelő, de egyszer csak átkattant valami és elkezdtem enni, nagyon megszerettem. Amikor még Magyarországon éltünk, volt fagyasztó ládánk és minden nyáron befőztem lecsót télire. Néhány év kimaradt ebből, mivel fagyasztó ládánk nincs, viszont most már ha…..
A képen az a kuriózum, az a ritkaság, amit szinte sehol nem kapni a városban. Főzőalmák. A pirosas rozmaring egy régi magyar rétesalma-fajta. A mucsuval, ezzel a nagyon fiatal japán almafajtával olyan pite készült tavaly, hogy megszólalt. A birseket pedig útközben szedtük a dzsindzsában. Nem volt…..
Külvárosi konyha Balkáni bab 2021.08.30 03:57:22
Reggel cidri van, este korábban sötétedik. A telepi almafa lombja itt-ott sárgul, vörösödik. Ez a zsigerekben megmozdít valamit. Tartalmas egytálételekre jelentkezik ösztönös inger. Sült bab. Korábban nehezen képzeltem volna el azt a húsmentes sült babot, amihez ne kívánkozna egy rágcsálnivaló…..
Gyalogrépa 2021.08.31 05:06:11
@Benikuty: Hogy lesz egzotikus, ha a kertben nő? :) Csak viccelek, oraganoval és kakukkfűvel is jó lehet.
Kezdünk ráfordulni az őszre. Ezt mi sem igazolja jobban, mint a szőlő. Egy néró, és egy irsai olivér. Ez nem a sztenderd csemegeszőlő ízvilág, már csak azért sem, mert az irsai konkrétan borszőlő, a néró pedig csemegeszőlő létére elvileg alkalmas borkészítésre. Kérdés, hogy milyen bor készül egy…..
Sztenderd nyár végi idill. Alacsonyabban jár a nap (két hónapja elhagytuk a nyári napfordulót) és délelőtt még bőven besüt. Soványnak tűnik a felhozatal, hiszen jó ideje hiányzik a képekről az uborka, cukkini, chili, és ritkás a friss fogyasztásra szánt paradicsom is. Ennek az az oka, hogy egy…..
Jelentős részben a gabonafélék segítségével sikerült kivakaróznunk a halászó-vadászó-gyűjtögető életmódból. A paleósok szerint vesztünkre, de most nem ez a témánk. Bizonyos helyeken nem is nagyon mentek tovább ennél a pontnál. Erre egy jó példa a gofio. A Kanári-szigeteken mai napig élő szokás…..
Gyalogrépa 2021.08.19 06:28:37
@Benikuty: Köszönöm.
Ha már kapni friss spenótot márciusban-áprilisban, akkor biztosak lehetünk benne, hogy itt a tavasz. Nem kell ide a nyári meleg, a hideg, hűvös időben nőtt spenót a legjobb. A levelek igen édesek, legjobb esetben még aprók is; erre mondják, hogy gyenge spenót. Munka alig van vele, annyira gyenge,…..
Gyalogrépa 2018.04.07 04:42:40
@nagypapi: Végül is, ha már kenyeret is eszem hozzá... :)
Szeretem, mikor a folyós tojássárgája a spenóttal keveredik, ezért a tükörtojás. A kenyeret belemártom a sárgájába aztán a spenótba.
Gyalogrépa 2021.08.18 05:09:36
@nagypapi: Az indiai bundás kenyérnél megjelent hozzászólásod alapján jutott eszembe, hogy most már legszívesebben én is bundás kenyérrel eszem a spenótot.