Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gyalogrépa

575 bejegyzést írt és 922 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Cukorral, fűszerekkel, és borral egész jó kompótokat lehet kihozni; ezt tudjuk. A tipikus kompótnak való gyümölcs kemény, kissé éretlen. Ezért kell a cukor, fűszerek, és a bor. Innen már csak egy ugrás a párolt, mázas, glasszírozott füge. A füge ugyan érett volt, de mivel bírja a lassan párolást,…..
Muszáj modoroskodni, mert csak úgy nem lehet kárálni összevissza ilyen kultúrközegben, mint a blogom. Nem tudok egy rühes kovászos kenyeret összerakni. Magam sem értem, miért. Antikovász-talentum vagyok. Nem először álltam neki. Egy időben sütöttem is vele kenyereket, amik laposak lettek, folytak…..
Gyalogrépa 2022.06.12 16:26:37
@GretiNagy: Köszi. Most elkezdtem ránézésre adagolni, és kétszer már feljött. Nem eléggé egy sütéshez, de talán sikerül két etetéssel később. Ha ezzel sem jön össze, jelentkezem. :)
Gyalogrépa 2022.06.12 16:30:45
@Kyria: Az Aránról van szól. Ezv a fogbeletörés elég szubjektív. A kovászos baguette-jüket alaposan meg kell rágni, de a sima alapkenyereik kérge az első nap ropog valamennyire, aztán nyilván elkezd szívósabb lenni. Van, hogy másfél hétig is kitartott nekem. Négy-öt nap után már pirítósban, gombócban, illetve levesbe mártásban kell gondolkodni inkább, mert már eléggé szívós. De másfél hét után is szeretem tejbe áztatva magában enni.
Sárga gévagomba: aggresszív parazita és korhadékbontó. Nem mellékesen ehető. Könnyen lehet, hogy az idős nyárfa állomány megtizedeléséért is ez a gomba a felelős. A nyárfák gyorsan és nagyra nőnek. Azonban közel sem olyan hosszúéletűek, mint a bükk, vagy a kocsányos tölgy. A fiatal, friss…..
Gyalogrépa 2022.05.18 21:11:40
@Kedélyes Paraszt: A gévával egyszer már én is felhagytam. Ezúttal a felét fűszeres ecetes pácban készítettem el savanyúságnak. A másik felét vörös bréznek (valahogy így kell elképzelni: www.youtube.com/watch?v=EA2Mx1m7NAI ) Ez utóbbit már volt módomban kóstolni. Nagyon jó lett.
Kimentem a pórésba, a veteményesbe, amit nem én gondozok. Homokon, ahol az akácok pusztasága van, ott lehet összeakadni velük. Van ez nyaras mellett is, szóval amolyan síkvidéki növény. Idén príma a termés. Nem is volt meleg, amitől a magszár megindult volna, de volt elég csapadék, amitől nagyra…..
Kimcsi vonalon indulunk tovább. A mottó: jelenleg a jégcsapretek a besztbáj zöldség a cékla, az újhagyma és a kelkáposzta mellett. A jól ismert kimcsi kínai kellel készül, azonban kiválóan helyettesíthető jégcsapretekkel. A jégcsapretek egy bizonyos szemszögből nézve egy jól fejlett káposztatorzsa.…..
Kora tavasszal az első esők után (igen, merthogy mostanában a tél száraz, mint a Szahara délben) érdemes kitekinteni még az amolyan reménytelennek tűnő erdőbe is, mint egy akácos. Akad pár juhar, ostorfa, ezek alatt meg eltenyészik a turbolya, vadpóré, vadsnidling, árvacsalán, ibolya,…..
Hiába van tavasz, a jó nagy semminek van ilyenkor szezonja. Többek között lehet nyúlni a káposztás hordó után. Koreában az onggiban kotorásznak savanyúság után ilyenkor. Ongginak hívják a kimcsis köcsögöt, amit a kert végében állítanak fel egy egyenes padozaton a többi kimcsis és egyéb…..
Szereted a vargányás rizottót? Én is. De nem mindig sikerül eltalálni azt a pár napot, amikor már elég nagyok a vargányák, de még nem reménytelenül férgesek. Ráadásul mindenkinek a vargánya kell. Nyáron sokszor fogadják az embert változékony, vagy céklatinóruk az erdőben, amik nehezebben…..
Közkedvelt étel, menzák gyöngyszeme lehetne akárhol. Márcsak azért is, mert hát ami a Közel-Keleten lencsével kezdődik, az általában valami hétköznapi, úgy is mondhatnánk közönséges étel. De nem, minden negatívum nélkül. A hétköznapok gyönyszeme, mert egyszerűsége, laktatósága, és olcsósága mellett…..
Gyalogrépa 2021.11.19 06:22:31
@A fickó: Milyenek kerültek a kosárba?
Gyalogrépa 2021.11.21 09:35:34
@A fickó: A legjobbak.
Gyalogrépa 2021.11.21 09:36:19
@Benikuty: Is. Meg krumplit.
Mi a baj a fritőzzel? Tök jó benne a hasábburesz, ha jól van elkészítve. Tök jó benne a rántott csirke, ha jól van elkészítve. És tök jó benne a rántott padlizsán, ha jól van elkészítve. A gond nem a fritőzzel adódik, hanem a bő zsírban sütéssel, és a technológia pontatlan felhasználásával. Egy…..
Gyalogrépa 2021.09.27 20:06:47
@Gábor Révész: Jó fritőzzel nem bűzlik a lakás. Nagyon jó szűrő van a fritőzöm szellőzőjén. Valóban, a félkész dolgokra nem gondoltam, bár ott is inkább a kevés olaj, és a rövid elkészítési idő az előny. Az, hogy kevesebb zsiradékot tartalmazna a kész rósejbni? Arra nem vennék mérget, bár nem is volt vita tárgya.
Kamembert azért nem mondok, mert vannak sokkal alkalmasabb sajtok is erre a feladatra. Fontos paraméter, hogy magas zsírtartalmú legyen. A colommiers, amivel itthon gyakran összefutni, meglehetősen fura, kicsit éppen beinduló káposztára emlékeztető szagú, ami felmelegítve elég kellemetlen lehet.…..
Gyalogrépa 2021.09.20 20:57:24
@Benikuty: Valóban. Lemaradt a fokhagyma felszelése, némi orrtúrás, meg az alufólia keresgélése. Pedig biztosan gazdagabb lenne a poszt. :)
Gyalogrépa 2021.09.21 21:22:48
Gyerekkoromban nem voltam egy nagy lecsó kedvelő, de egyszer csak átkattant valami és elkezdtem enni, nagyon megszerettem. Amikor még Magyarországon éltünk, volt fagyasztó ládánk és minden nyáron befőztem lecsót télire. Néhány év kimaradt ebből, mivel fagyasztó ládánk nincs, viszont most már ha…..
A képen az a kuriózum, az a ritkaság, amit szinte sehol nem kapni a városban. Főzőalmák. A pirosas rozmaring egy régi magyar rétesalma-fajta. A mucsuval, ezzel a nagyon fiatal japán almafajtával olyan pite készült tavaly, hogy megszólalt. A birseket pedig útközben szedtük a dzsindzsában. Nem volt…..
Külvárosi konyha Balkáni bab 2021.08.30 03:57:22
Reggel cidri van, este korábban sötétedik. A telepi almafa lombja itt-ott sárgul, vörösödik. Ez a zsigerekben megmozdít valamit. Tartalmas egytálételekre jelentkezik ösztönös inger. Sült bab. Korábban nehezen képzeltem volna el azt a húsmentes sült babot, amihez ne kívánkozna egy rágcsálnivaló…..
Gyalogrépa 2021.08.31 05:06:11
@Benikuty: Hogy lesz egzotikus, ha a kertben nő? :) Csak viccelek, oraganoval és kakukkfűvel is jó lehet.
Kezdünk ráfordulni az őszre. Ezt mi sem igazolja jobban, mint a szőlő. Egy néró, és egy irsai olivér. Ez nem a sztenderd csemegeszőlő ízvilág, már csak azért sem, mert az irsai konkrétan borszőlő, a néró pedig csemegeszőlő létére elvileg alkalmas borkészítésre. Kérdés, hogy milyen bor készül egy…..
Sztenderd nyár végi idill. Alacsonyabban jár a nap (két hónapja elhagytuk a nyári napfordulót) és délelőtt még bőven besüt. Soványnak tűnik a felhozatal, hiszen jó ideje hiányzik a képekről az uborka, cukkini, chili, és ritkás a friss fogyasztásra szánt paradicsom is. Ennek az az oka, hogy egy…..
Jelentős részben a gabonafélék segítségével sikerült kivakaróznunk a halászó-vadászó-gyűjtögető életmódból. A paleósok szerint vesztünkre, de most nem ez a témánk. Bizonyos helyeken nem is nagyon mentek tovább ennél a pontnál. Erre egy jó példa a gofio. A Kanári-szigeteken mai napig élő szokás…..
Gyalogrépa 2021.08.19 06:28:37
@Benikuty: Köszönöm.
Ha már kapni friss spenótot márciusban-áprilisban, akkor biztosak lehetünk benne, hogy itt a tavasz. Nem kell ide a nyári meleg, a hideg, hűvös időben nőtt spenót a legjobb. A levelek igen édesek, legjobb esetben még aprók is; erre mondják, hogy gyenge spenót. Munka alig van vele, annyira gyenge,…..
Gyalogrépa 2018.04.07 04:42:40
@nagypapi: Végül is, ha már kenyeret is eszem hozzá... :)
Szeretem, mikor a folyós tojássárgája a spenóttal keveredik, ezért a tükörtojás. A kenyeret belemártom a sárgájába aztán a spenótba.
Gyalogrépa 2021.08.18 05:09:36
@nagypapi: Az indiai bundás kenyérnél megjelent hozzászólásod alapján jutott eszembe, hogy most már legszívesebben én is bundás kenyérrel eszem a spenótot.
A képen a vastag falú cinque buchi névre hallgató tészta, amire a zártszelvény a megfelelő magyar elnevezés. A különböző üregeinek és zugainak köszönhetően rengeteg sűrű szószt képes felvenni. Egy falat, egy darab tészta. Egy komolyabb tonhalkonzerv lecsepegtetett olaján megsütöttem a nagyobb…..
Gyalogrépa 2021.08.13 20:02:36
@nagypapi: Így belegondolva, tényleg kilóg az egyetemes "szabályok" szerint. Akkor ez eszembe sem jutott. Pedig ez már a második tétel volt ugyanebből. Direkt tettem másodjára is sajtot, mert milyen jó volt a tetejére.
  Néma csönd honol,Sziklaszirtbe hasít kabócazene (Vihar Judit fordítása) Nézzük, mi köze is lehet a haikunak a budapesti Salt étterem ételeihez, Tóth Szilárd séf miniatürizált, ámbátor sok összetevős étel műremekeihez. A konyhának is van költészete, ez talán nem újdonság. Éppen ezért nem…..
Külvárosi konyha Vadalma 2021.08.04 04:52:31
A közeli garázsvárosban a dzsindzsás kellős közepén nő egy almafa, ami jóízű, kissé borízű, kőkemény, de apró és elég rendesen kukacos almát terem. Teleszedtem egy kosarat, a vájkálásukra és kompótnak való befőzésükre ráment egy délelőttöm - ilyen kis méretnél a hámozás nem definiálható, vagy ha…..
Gyalogrépa 2021.08.07 17:44:21
@Benikuty: Mondjuk, egy metszés nem ártana neki. Legalább meg lehetne szedni a törzs körüli részeket is. Pár méterre van egy nyeszlett körtefa - egy szem körtével. Ránőtt egy nyárfa. :) Ez ilyen senki földje, a gaz is derékig ér az alma körül. Van jópár diófa is, de ott már embermagasságú a dzsindzsa.
Gyalogrépa 2021.08.09 05:40:09
@Benikuty: Almafánál a metszésre vállalkozom. Arrafelé sokan járnak pl. villamosmegállóhoz, sok a kutyasétáltató. A körtének a legnagyobb baja az a ~15 méteres nyárfa, ami fölénőtt. :)
Úgy sikerült fejtőbabot venni, hogy hát két helyen volt kevéske, ugyanolyan gyatra, én meg nagyon szeretem a fejtettbablevest. Így alakult, hogy egy helyre került a pergamenes kopogós szemű, meg az olyan, amiben miniatűr halványzöld babszemek figyeltek a vastag, lédús hüvelyben. A jóravalóknak egy…..
A zöldfűszerek tömkelegét árulták hatalmas vízzel töltött tejes ládából. Apró levelű sima, lila levelű, és óriás levelű bazsalikomot, borsikafüvet, és oregánót lehetett kapni. A képen egyetlen csokor bazsalikom és oregánó látható. Sajnálatomra intenzív ízű meggyet már nem lehetett találni - csak a…..
Gyalogrépa 2021.08.02 06:12:49
@Benikuty: Van még harcsatepertő, meg pisztráng is. Ezeket még nem kóstoltuk.
Nem jár messze az igazságtól az, akit félkész "falafeltésztára" emlékeztet a recept. Sárgaborsófasírtot is készítenek falafel módjára attól függően, melyik hüvelyes adódik. Azonban a sárgaborsófasírt összetevőiből nagyszerű saláta is készülhet. A recept változatosan variálható. A szezámmagot…..
A kertemben megfordult padlizsánokról szerettem volna írni, de úgy érzem, hogy nem vehetem egy kalap alá a többi padlizsánnal ezt a Japán különlegességet a Kamo-t. Autós hasonlattal úgy lehet elképzelni, ha egy normál jó padlizsán mondjuk a Mercedes akkor a Kamo a Rolls Roys vagy Mclaren - kinek mi…..
Gyalogrépa 2021.07.28 04:21:09
@Benikuty: Micsoda? Eddig nem szeretted a padlizsánt? Ez hogy történhetett? Padlizsánkrémek, padlizsánsaláta, padlizsános piláf, darálthússal töltött, reszelt sajttal megszórt padlizsán?