Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ljerk

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Karakter A Julianus-algoritmus 2019.05.24 10:03:19
Vajon mit tudnak hozzátenni a természettudományok (például a matematikai statisztika, az informatika vagy a genetika) az ősmagyarság nyelvének és eredetének kutatásához? A jelek szerint sokkal többet, mint gondolnánk. Interjúnkban Németh Endre, az önkéntes alapon populációgenetikai modellezéssel is…..
A magyar királyok, királynők, főemberek és családtagjaik legfontosabb temetkezési helye évszázadokig a székesfehérvári királyi bazilika volt, amelynek szervezett kirablása 1543-ban, a város török megszállásával kezdődött el. A mintegy másfél évszázados török hódoltság alatt az épület romba dőlt,…..
ljerk 2018.08.31 10:33:34
Sok a részletekből az egészre szóló találgatás, a karosi honfoglaláskori sírok genetikai vizsgálatának ( doktori.bibl.u-szeged.hu/3794/1/Neparaczki_PhD.pdf ) elvégzője a két anomália (a vezérek kaukázusi jellege, és az egyértelműen 40%-os nyugat-európai génarány) alapján azt a következtetést vonta le az EGÉSZ honfoglaló népességre, hogy:

Alán vezérek hunokhoz csatlakozott gótokkal (esetleg vikingekkel) érkeztek be a Kárpát-medencébe. :)

A magyar őstörténet kutatás sajnálatos módon a rák módszerrel tud csak egyenlőre haladni, annyi látszik biztosan, hogy mivel a magyar honfoglalók vezető rétegének egységes volt a jelképrendszere a ruházaton, ékszereken és fegyverzeten - ez a Don és a Kárpát-medence közti területen, a honfoglalás előtt néhány évtized alatt egységesült, korábbi több különböző térségben meglévő elemből. Ezt Szőke Béla szlovákiai magyar régész már 1962-ben leírta Régészeti tanulmányok című könyvében (100-102. oldal) - azóta sem sikerült nagyobb előrehaladást, pontosabban időben visszafelé való visszafejtést tenni.
A koreai történelmi sorozatok nagy része Csoszonban (Joseon) játszódik, ami nem csoda, hiszen ez a kor van leghitelesebben dokumentálva, a korábbi korok államairól töredékes ismeretekkel rendelkezünk. Korjo (Goryeo), a Csoszon előtti koreai állam sem szerepel túl sok film és sorozat témájaként,…..
ljerk 2016.12.26 21:52:51
@KFDK: Félreérthetően írtam ezek szerint. Az ondol fűtésre gondoltam, hogy azt találták fel Baekjében (a Seo Dong Yo sorozatban is volt róla szó). Bár utánaolvasva, még régebbi rendszer - már a kőkorszakban is voltak előzményei a koreai félszigeten. De igazából a goreyoi időszak végén illetve a Csoszon dinasztia első évszázadában vált egyeduralkodóvá, ezért nem látni már a Csoszon korszakban játszódó filmekben a hivatalokon kívül székeket illetve ágyakat az otthonokban.

- www.antiquealive.com/Blogs/Ondol_Korean_Home_Heating_System.html
November 14-től vetíti a Duna Televízió a dél-koreai sikersorozatot, az Empress Kit, melynek magyar címe A császárság kincse lett. A 2013-ban forgatott szaguk középpontjában egy valós történelmi személy, Ki császárné áll, aki a maga idejében a világ egyik legnagyobb hatalommal bíró asszonya volt. A…..
ljerk 2016.11.21 10:42:37
A császárság kincse (Empress Ki - 51 részes sorozat) történelmi háttere:

A történet szereplői és a főbb események valós történelmi tényeken alapulnak, a többi történés illetve szereplők a történelmi hiányt hivatottak pótolni illetve nézhetővé tenni a filmet.

A 1320-as évek körül indul a történet Ki Nyang és édesanyja elhurcolásával. A felnőtt szereplők az 1330-as évben jelennek meg. A nevek többségét angol átírással fogom írni.

Goryeo (más néven Korjó vagy Korió) az első egységes koreai állam a félszigeten, amit a 900-as évek elején alapított meg a Wang dinasztia.
Szerencsétlenségükre 3 barbár birodalom is Goryeo idejében élte a fénykorát a félszigettől északra egész Észak-Kínát uralva. Először a Khitan majd a Korai Csin birodalom (Jin - A fény hercegnőjében szereplő Kései Csinek elődei) voltak Goryeo ellenfelei.
Az utóbbi birodalmat Dzsingisz mongol kán és fiai söpörték el az 1200-as évek első felében. Dzsingisz kán halála után sem állt le a mongolok terjeszkedése - Perzsia, az orosz és ukrán síkság meghódítása után Batu kán tatárjárás néven ismert hadjáratát mi is megszenvedtük.
Goryeot 1231-től próbálták meghódítani, de a Wang dinasztia helyett uralkodó hadurak 40 évig hevesen ellenálltak, Ganghwa szigetre helyezték át a fővárost és hatalmas természetes erőddé alakították. Az ország 6 pusztító hadjáratot szenvedett el míg behódolt.

Kublai (Kubiláj) nagykán idejében érte el a birodalom a legnagyobb kiterjedését, de ez a nagyság magával hozta a bukás előszelét is, mivel a világtörténelem legnagyobb egybefüggő birodalma 4 részre vált, amik hol szövetségben, hol háborúban álltak egymással, valamint állandó belső konfliktusok gyengítették őket. Jüanban is az 1330-as esztendő körüli 5 évben 6 császár és ellencsászár váltotta egymást:

- Jüan (Yüan) dinasztia (Kublai nagykán hozta létre - a mongol pusztákat, egész Kínát és Goryeot foglalta magába)
- Chagatai kánság (Közép-Ázsia)
- Ilkhatan kánság (Perzsia, Bagdad és a nagy folyók vidéke, Kaukázus)
- Golden Horde (Arany Horda - Batu kán utódai - az ukrán, orosz és az Uraltól keletre levő sztyeppéken)

Kublai nagykán Kína, majd Goryeo meghódítása után a koreai félszigetről kiindulva kétszer is megpróbálta Japánt meghódítania, de mindkétszer az isteni szél (kamikaze), azaz a tájfun szétszórta a mongol-goryeoi hadiflottát.
Marco Polo is ezt a csodálatosan nagy és virágzó birodalmat írja le utazásaiban, megemlítve a legendás Xanadut (Shangdu - az első főváros, ami később a nyári főváros lett) is. A fővárost aztán a mai Pekingbe helyezték át (Zhongdu, Khanbaliq, Dédo, Dadu neveken is említik).

Goryeo a behódolás után bábállam lett - ami rosszabb az adófizető vazallus államnál is - mivel a királyokat nem jóváhagyta a Jüan császár, hanem ő nevezte ki, és területén Jüan katonai parancsnokságot is létrehoztak. Rendszeresen adót, rabszolgákat, nemes családokból származó szüzeket, eunuchokat kellett Jüanba küldeniük.
Miután Chungnyeol goryeoi király elvette Kublai nagykán lányát, a Wang dinasztia tagjai keresztházasságokat kötöttek a Jüan dinasztiával - így mongolosodott el a goryeoi királyi ház.

Az első részekben feltűnő 6 főbb szereplő:

- Ki Nyang - egy hivatalnok-nemes család lánya Goryeoban

- Wang Yoo (Vang Ju) - Goryeo koronahercege, majd királya - apja volt az előző király, aki Chungnyeol és Kublai nagykán leszármazottja volt

- Wang Go (Vang Ko) - a címe Shenyang királya - a Wang királyi ház tagja, valójában egy tartományúr Goryeo és Jüan között, ő is Chungnyeol és Kublai nagykán leszármazottja (Wang Yoo apjának unokatestvére), és ő is mongol hercegnővel házasodott össze.

- Toghon (Ta Hwa) - Jüan hercege, ezekben az években több Jüan uralkodó váltotta egymást gyors egymás utánban, ő is egy volt a lehetséges utódjelöltek között

- El Temür - Jüan régense (maga is a Jüan dinasztia leszármazottja)

- Budashiri - özvegy császárné (nem Toghon anyja)

A térkép a mongol birodalmat mutatja az 1300-as évek elején, a birodalmon belül Dadu (a mai Peking) a Jüan dinasztia központja. Kaesong pedig Goryeo fővárosa.

i1321.photobucket.com/albums/u545/Ljerk/Egyeb%20Azsiai%20filmek/EmpressKi%20-mongol%20kaacutensaacutegok%20map%20-%202%20edited_zps2kvlce9j.jpg