Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gord.ius

38 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gordius Szavazzunk!? – de hogyan? 2019.05.24 14:12:31
  2019. május 23-26. között kerül sor az Európai Parlamenti képviselők megválasztására. Az Európai Parlament egyik fundamentális értéke, hogy a világ egyetlen közvetlenül választott, transznacionális, vagyis nemzetek fölött álló testületéről van szó, amely képviseli az uniós polgárok érdekeit és…..
Szerencsésnek mondhatom magam, hogy a Pro Jure Egyesületnek köszönhetően egy évvel ezelőtt egy nagyon érdekes előadáson vehettem részt a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Az előadást dr. Sárhegyi István ügyvéd úr tartotta, aki az ELTE jogász szakán végzett és speciális…..
A független, pártatlan, igazságos eljáráshoz való jog mindenkit megillető alkotmányos alapjog. A tisztességes eljáráshoz való jogon keresztül a nyilvánosság, az átláthatóság fontos garanciális eleme tágabb értelemben az igazságszolgáltatásnak, szűkebb értelemben pedig processzuális alapelve a…..
Az információs társadalom elterjedése nyomán alapjaiban változik meg az általunk ismert világ. A változások mértéke és gyorsasága megkérdőjelezhetetlen, amelynek egyik kétségkívüli mozgatórugója nem más, mint az internet. Az infokommunikációs technológiák és a világháló mindennapos használata a…..
Gordius Hogyan tovább választás? 2018.04.10 12:35:33
2018. április 8-án hazánkban lezajlott az országgyűlési képviselők választása. A választások lebonyolításának szabályait a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény tartalmazza. Egy demokratikus jogállamban elengedhetetlen követelmény, hogy valamennyi eljárási szabály megsértése esetén…..
A sikeres alkotmányjogi panaszok beadásához az alkotmányossági és törvényességi vizsgálat ismerete nélkülözhetetlen. Az elhatárolása elég ködös határmezsgyén áll, de mégis egyfajta demarkációs vonalnak tekinthető, mivel a törvényességi vizsgálat kezdeményezése a panasz…..
Magyarországon és a világ más pontjain is a nők kisebbségben vannak a büntetés-végrehajtási intézetekben, azonban ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy ne kellene nekik is szembenézniük a szexualitáshoz kapcsolódó problémákkal. Cikksorozatunk korábbi részeiben megismerkedhettetek, hogy a börtönben mi…..
Gyakran tapasztalom a munkanélküli ellátásokat ismertető cikkek, bejegyzések, leíró művek kapcsán, hogy a „segély” kifejezés, elnevezés kerül előtérbe azok megnevezése kapcsán. A köztudatban, a mindennapi szóhasználatban is a „munkanélküli segély” alá rendelik, akként nevezik azokat az ellátásokat,…..
Május 9. Európa napja, a béke és egység ünnepe. Összeszedtük nektek, miért jó az Európai Unió tagállamának lenni. Kint jártunk a hétvégi rendezvényen is, ahol arról kérdeztünk titeket, mit jelent nektek az EU-hoz tartozás. A videó végén pedig elmondjuk, mit jelent nekünk az Európai Unió. :)..
A 2002. május 9-én történt móri események gyökeresen írták át a magyar kriminalisztika történelmét. A nyolc ártatlan ember halálát okozó, móri mészárlásként elhíresült bűncselekmény rendkívüli súlyossága az egész országot megrázta, az ezt követő büntetőeljárás pedig alapjaiban rengette meg a…..
„A család a társadalom természetes és alapvető egysége és joga van a társadalom, valamint az állam védelmére” az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 16. cikk 3. pontja értelmében. A család felbomlása, a szülők különválása esetén a legnehezebb és egyben a legtöbb vitát kiváltó és érzelmet a…..
Gordius A Ház fizet 2017.04.20 21:00:31
Sokszor felmerül az emberben, ha különélő szülő, hogy gyermekeit milyen módon köteles tartani. Általában a gyermekkel együtt élő szülőnek van egy igénye, vagy egy javaslata, elképzelése, amivel egyet lehet érteni, illetve azt lehet vitatni. A gyermekünk iránti szeretet ugyanakkor gyakran gúzsba köti…..
 A mai modern társadalmi rendszerben sokkal elfogadottabb, és gyakoribb a kiskorú gyermek egyedül, egy szülő által történő nevelése. Ez köszönhető részben annak, hogy jóval több a házasság felbontása, köznapi szóval válás, illetve több gyermek születik házasságon kívül, akár élettársi kapcsolatban,…..
Ahogyan cikkünk előző részében utaltunk rá, ebben a részben a férfiak közötti szexuális kapcsolatokat mutatjuk be részletesebben. Választ kaphattok arra, hogy konkrétan kik között kerül sor erőszakon alapuló szexuális kapcsolatokra, hogy jelen vannak-e prostitúciós körök a börtönben, valamint hogy…..
Nowadays, in the overview of international law [1] it is quite interesting to talk about non-state actors. But why have non-state actors achieved the attention of a relevant part of the academic world, and a spot in the international policy?..
Gordius Damages against Airlines 2017.03.30 11:17:38
When it comes to travelling by airplane we have to bear in mind so many details that we just cannot wait for the time our plane finally takes off. But what if the plane has delay and we are stuck on the airport for more than 3 hours? What if we are denied access to the flight due to an…..
Sok esetben nem is gondolunk bele, hogy ha megfogunk egy poharat, megérintünk egy ablakot vagy akár egy kilincset, az ott hagyott ujjlenyomatból egész személyiségünk megállapítható. Már nem csak a filmek teszik lehetővé számunkra az ujjlenyomat-olvasó készülék megismerését, hiszen az a hétköznapok…..
  A technikai eszközök az elmúlt évtizedben ugrásszerű fejlődésen mentek keresztül. Ennek köszönhetően az internet és a különböző okos-eszközök a mindennapi életünk részévé váltak. A közösségi oldalak megjelenésével az információk egyre gyorsabban és egyre szélesebb körben terjednek akadálytalanul.…..
Dr. Gyurkó Szilvia, gyerekjogi szakértő 2017. január 11-én gondolatébresztő előadást tartott „A szexedukáció vajon mi?” címmel, ahol megvilágította a gyermekek szexuális felvilágosításának hiányossága és a gyermekbántalmazások közötti összefüggést. Ugyanakkor, nem csupán a kettő közötti kapcsolatot…..
A Debreceni Egyetem nem adja ki az Átlátszó Oktatás által igényelt közérdekű adatokat. Az ÁO tagjai a HÖK Monitor nevű projekt keretében, 2016 júliusában közérdekű adatigénylést nyújtottak be az ország húsz legnagyobb egyeteméhez, köztük a Debreceni Egyetemhez is, hogy megismerjék a hallgatói…..
Napjainkban a médiának köszönhetően bárki tudomást szerezhet az igazságszolgáltatás működéséről, hiszen egyes sajtóorgánumok percről percre tudósítanak a kiemelt jelentőségű eljárásokról. A társadalom széles rétege a tárgyalásokról, a meghozott ítéletekről és azok indokairól legtöbbször kizárólag a…..
Egy tabu téma, melyről hazánkban csak a médiából kaphatunk információkat, és a tudományos világ is kevésbé foglalkozik vele. Az erőszak és a szexualitás jelen van a börtönökben, de ennek okai nagyon összetettek, célok és motívumok rendkívül szövevényes hálóját szükséges megérteni ahhoz, hogy ezt a…..
Setting up a business in Belgium as a non-EU citizen is the topic of this three-part series of articles. After discussing how to get started (Part I.) and reviewing the next steps to take (Part II.), let's see how is it to live in Belgium as an enterpreneur...
Is exclusion of evidence considered a Trojan Horse in Europe? Do we really need to live by ancient wisdom and beware all Greeks bearing gifts, even they are in the form of forward-looking constitutional rules? Through an overview of European constitutions, we shall have a look at how differently…..
Setting up a business in Belgium as a non-EU citizen is the topic of this three-part series of articles. After discussing how to get started, let's see the next steps to take...