Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Theologian

3 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
II. 1. A cheszed az Ószövetségben 245-ször fordul elő a következő eloszlásban: Zsolt 127x; 2Sám 12x; Gen 11x; Péld és 2Kón 10x; Ézs 8x; Jer és Hós 6x; továbbá 1Kir, Neh, 1Krón 5x;Ex, 1Sám 4x; Dtn, Józs, Mik, Jób Rúth, Ezsd 3x; Num, Bír, Jón, JSir, Eszt, Dán 2x; Jóel, Zak 1x. Az Ézs-ban a 8…..
I. 1. Ezzel a gyökkel csak a héber és az arámi nyelvben találkozhatunk. Míg a héberben a pozitív jelentés (cheszed »jóság, kegyelem«) az uralkodó és a negatív (cheszed »szégyen«) csak a Lev 20,17-ben és a Péld 14,34-ben fordul elő (ld. még Sir 41,22; 1QM 3,6; chszd pi. »gyalázni, ócsárolni,…..
Ezen a blogon szeretnénk az Ernst Jenni és Claus Westermann által írt Theologisches Handwörterbuch zum Alten Testament (THAT) alapján szeretnénk néhány ószövetségi fogalom nyelvi, történeti, teológiai hátterét olvasóinkkal megismertetni. Reméljük elnyeri teszésüket!..
Összetörte a szívem. Még egy gyülekezet bezárt. Ennek a gyülekezetnek hihetetlen potenciálja volt. Csakugyan megvolt a “virágkora”, de csak egy pillanatig tartott. 10 éve még kevesen gondolták volna, hogy be fog zárni. Ma már csak egy újabb statisztika az egyházi temetőben. . Tudom. Nem…..
Theologian 2017.05.02 17:13:57
Teljesen helyénvalónak érzem a fenti cikk megállapításait, amin - ha megengedi a blogger - finomítanék.
1.) A kulturális kereszténység halálával kapcsolatos megoldási javaslatot nem látom elég konkrétnak. Felmerül a kérdés, hogy miért is mennének az emberek a templomba? Természetesen azért, hogy az életükre vonatkozó hasznos, azaz életbevágó útmutatást kapjanak. A textus pszichologizáló vagy moralizáló fejtegetéséből nem nyernek semmit az emberek. A prédikáció legyen egzegetikus, teologikus és etikus. Erre ki nem mondottan vágynak az emberek és főleg a fiatalok.
2.) Valóban érezze magát kényelmetlenül a gyülekezeti tag, de csak akkor, amikor a Szent Lélek kijelentése mozgatja meg őt belülről. Ehhez a fent felvázolt igehirdetői munka vezethet el.
3.) (forrása a Zebedeus-fiak története)
4.) A lelkész végezze azt először és tanítsa meg a gyülekezet evangelizálásra hajlandó tagjait is arra a beszédmódra (tanuljanak együtt, ha eddig nem csinálták. Lesznek kudarcok az elején - sok kudarc lesz -, de Isten meg fogja áldani a szolgálókat.
5.) Teljes mértékben egyetértek. Vagy ahogy Kádár elvtárs mondta: "A krumplileves legyen krumplileves!" A bibliai fogalmak tisztasága attól is függ, hogy kiszűrjük-e azokat a profán, közönséges beszédmódból is. És kiszűrjük-e a közönségességet a mindennapi beszédünkből?
6.) Minden dologgal kapcsolatban tegye fel magának a gyülekezet, vagy annak döntéshozói a kérdést: Jézus tette, vagy nem tette? Váljék a gondolkodás evangéliumivá, azaz lássuk a Szentírást és az életünket is az evangéliumon keresztül!
7.) Fel kell hagyni a konfliktus negatív szemléletével. A konfliktus nem jó vagy rossz dolog, mert ahol embereknek kell együttműködniük, vagy akarnak együttműködni valamilyen cél megvalósítása érdekében, ott lesznek konfliktusok. A gyülekezet szánjon időt és energiát arra, hogy megtanulja az eredményre vezető konfliktuskezelést, mivel a konfliktusban (egy adott dolog különböző látásában) a megoldás lehetősége van benne, amit ki is kell termelni.
8.) Teljesen így van, de a gyülekezeti találkozók ne váljanak a parttalan szóf...ás színtereivé. Minden hozzászóló érezze a szabatos, tömör önkifejezés felelősségét, de ne húzódjon vissza (incl. a lelkész).
9.) Igen. Ismerjük el, hogy nem vagyunk azok az IQ-huszárok, akiket a világ megkövetel, mert az Isten fiainak a megjelenését várja a világ és nem a megoldáskovácsokat. Ha azok lennénk, akkor nem kellett volna a Krisztusnak eljönnie. Isten az hitre és az imádságra válaszol és nem a kiókumlált megoldásomra teszi fel áldásban a pontot.

szolgalogyulekezet.wordpress.com/2016/01/10/a-gyulekezet-nagykovetseg-es-nem-barati-klub/

Halász Zsolt