Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pethő.anni

72 bejegyzést írt és 60 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ígérd meg, hogy nem töröd össze a szívemet - kéri a minden bizonnyal lenyalt hajú énekes a kísérő dalocskában, miközben az előző szezon összefoglalóját láthatjuk. Igazán szívmelengető a melódia, főként amikor ahhoz a részhez érünk, amikor Bridget is a láncfűrészhez nyúl Sandy néni fészerében. Aztán…..
(Mielőtt belevágnánk az immáron hivatalosan is utolsó évadba, jöjjön az elmaradt finálé a 6. szezonból.) Szóval olyannyira szürreális jelenetsorral nyitunk, hogy egy ideig komolyan meg vagyok győződve arról, hogy ezt Smitty csak álmodja. Sandy néni épp befejezi a cigiszünetét, megy vissza…..
Puhány legény ez a Roger Mackenzie, nem bírja az indiánok kedvességét, hamar földre kerül. Így aztán a vesszőfutás után továbbra is fogoly marad, nem fogadják be a törzsbe a helyiek. Egy gyerek megráncigálja a szakállát, mond is valamit, a többiek röhögnek. Mindeközben Fergus…..
Roger egészen biztosan megérkezett Wilmingtonba, míg Bree-ről ezt még nem tudhatjuk. A zene egyszerre melankolikus és zaklatott, hasonul ahhoz az egyre elkenődöttebb hangulathoz, ahogy ifjú történészünk mindenkitől a lány után érdeklődik, miközben a fesztiválon készült közös…..
pethő.anni 2019.05.07 07:03:09
@djökerek: nekem az a törekvés tetszik az adaptációban, ahogyan jobban kihegyezik a kulturális különbségekből fakadó feszültségekre/konfliktusokra az egyes jeleneteket
pethő.anni 2019.05.07 07:07:51
@Gabba: 25 éve, amikor én voltam gimnazista, tutira nem volt szó róla a tankönyvben, amúgy egész jó kis tanmese az egyéni felelősségvállalás szép példájáról
Mondtam, hogy lesz csúszás, sajnálom. Cserébe a Drót egyik legfaszább jelenetének alapmotívumát ellopva összefoglalom az eseményeket azoknak, akik nem akarnak olvasni. A rendes hogyvót utána. Petting Bravúros tracking shottal nyitunk, Samu kálváriájának ezredik stációja az első…..
pethő.anni 2019.05.04 16:15:30
@Magua85: Ned és Robb esetében egyetértek, de tudom azt is, hogy nyilván én, aki akkor kezdtem neki a sorozatnak (és daráltam le két hónap alatt 6 évadot), mikor már zajlott a hetedik évad (amiről szintén eljutott hozzám közben egy-két infó), más arányaiban látom az egészet, mint aki annak idején hétről-hétre követte figyelemmel.
Nyilván ha valaki majd egyben nézi meg ezt az évadot, könnyebben helyén fogja kezelni az Éjkirály szerepét is, de szerintem most teljesen legitim befogadói magatartás/attitűd, ha valaki azt érzi, hogy fenn lóg a levegőben a kérdés, hogy akkor most mi van. Ami nem feltétlen jelent negatív kritikát, a hiányérzet is csak egy érdekes nézői tapasztalat a lehetségesek közül.
pethő.anni 2019.05.04 22:20:54
@Che21: ó, ők egészen visszafogott emberek, ahhoz képest, hogy mikre lehet még bukkanni a jutyubon (nemkedvelt szereplő halálakor örömükben twerkelni kezdő nők és hasonlók)
Szolg.közl.: sok vót a hét. Meaculpa. Nem mondom, hogy nem lesz még ilyen, mert lesz. Deres all the way Ha valaki aszitte, hogy majd ebben a részben lesz olyan történés, ami előrébb tekeri a westerosi történelem valíriai acélpánttal megerősített, korhadó kerekét, azon még Vas-szigeteken is…..
pethő.anni 2019.04.30 14:56:24
@GENERATI: szerintem az epizód maga az első képkockától az utolsóig gyönyörűen volt megkomponálva látvány, cselekményvezetés és zene tekintetében is
csakhogy ha az összképet nézzük, hogy hogyan kapcsolódik ez az egy rész a nagy egészhez, akkor totál blődnek hat, hogy miért úgy alakult, ahogy
pethő.anni 2019.04.30 18:01:36
@nota19: nyilván, nem feltétlenül kell egyet is érteni benne foglaltakkal ahhoz, hogy valamit poénként kezeljünk.
A sokadik jutyubos reakcióvideó megnézése után nekem egyértelmű, hogy nagyon ügyeltek a készítők arra, hogy minden, a kisebb-nagyobb jelentőségű, de nevesített szereplők esetében sorsdöntő pillanat egyértelműen kivehető legyen.
Ugyanakkor pont ezekből a nézői videókból az is látszik, hogy a legtöbben ugyanott tanácstalanodnak el, ugyanazon jelenteknél bosszankodnak, hogy nem látták, hogy akkor most kivel (jajj, talán csak nem egy kedvencével?) történt valami (pl. kit vittek földre, kit sodortak/rántottak le a várfalról, stb) - nyilván ezek a jelenetek szándékoltan voltak így komponálva.
Viszont jó alapot szolgáltatnak a néző habitusától függően a kelletlenkedésre vagy a poénkodásra.
pethő.anni 2019.05.03 07:25:58
@pocokman: Davos jelenetei a kis úrnőkkel (Shireen és Lady Mormont) előrevetíthetik, hogy egy olyan esetben, ha Danynek és Jonnak kislánya születik, aki aztán árván maradva örökli a trónt, Davos akár még fontos tanácsadó is lehet mellette. Sőt, gyanítható, hogy a végére ő marad egyedül olyan, aki egyáltalán szóba jöhet egy Hand of the King/Queen pozícióban. (Varyssal ugyebár valami történni fog, s megvan rá az esély, hogy Tyrionnal is)

Apropó Davos és a kislányok: a 2. epizódbeli kislány egyesek szerint Qyburn madárkája.
Na. Célegyenes. A végén meg valaki a Vastrónon, de addig van még hat rész, izgalom, intrika, miazmás. Ha valaki arra kíváncsi mi vót eddig, akkor javaslom ennek a linknek a matatását, mindenki másnak meg csak annyit, hogy Tél van, Éjkirály.Falat döntesz, de miért?Úgyis megszívod. Deres Kisfickó…..
pethő.anni 2019.04.24 10:22:27
@Tronolok: ha történik valami a kriptában, akkor annak valószínűleg inkább az északiak saját történelméhez lesz köze, valamihez, amihez _eredetileg_ kötődött az észak emlékezik/nem felejt szófordulat (Valószínűleg Sam "kölcsönvett" könyveinek is lesz még valamilyen formában szerepe ebben.)

Az Aftermath címet kapott teaserben nem csak Tyrionra, hanem gyakorlatilag minden fő szereplőre utalnak valamilyen jellegzetes tárggyal, így ez inkább azt sejteti, hogy fel kell majd adni Derest. Szépen hátrálnak majd dél felé, kb sejthető, milyen helyszínek játszhatnak majd még szerepet ebben.

Hopp, viszont most jut eszembe, valamikor csak fel kellene végre bukkannia Howland Reednek is (gondolom, majd egy megfelelően drámai pillanatban), ha hátrálnak az élők, akkor pont útba esik/eshet az ő területe is.
pethő.anni 2019.04.24 15:10:13
@Cérnahuszár: az, hogy találkozik még Melisandréval és hogy nem éli túl Deres ostromát elvileg nem zárja ki egymást
Meglehetősen forró cold opennel nyitunk, de senki ne dőljön be a látottaknak: naná, hogy Roger csak álmodja, vagy még inkább csak képzeli, hogy forró zuhanyt vesz odahaza, a 20. században. A tükörben saját arcképe helyett a kék fejdíszes indián néz vissza rá. Irány tovább,…..
A cím William Butler Yeats Innisfree tavi szigetén című versének utolsó szókapcsolata. A sor, amelyben található Erdődi Gábor fordításában így hangzik: "S a szív csobog s én hallgatom". Szomorkás zene, szomorkás hangulat, most, hogy már tudja mindenki a családból, hogy mi…..
Hölgyeim és uraim, lédízenddzsenc, mádámzömisziőz, íme a 10 pontos Outlander-epizód! Miután az előző részben minden fontos szereplő Wilmingtonban tartózkodott, nem az volt a kérdés, hogy megtörténik-e az apa-lánya találkozás, hanem hogy mikor és hogyan. Már az epizód…..
A főcím végén valaki lekváros zsemlét csomagol, több mint valószínű, hogy Brianna lesz az, de azért várjuk ki a végét. Aztán már látjuk is a lányt a félig-meddig havas tájban gyalogolni. Rögtön érezni, hogy a múltban jár, ez a kopár és kihalt táj pedig valahogy nekünk is…..
Üdvözlet  újra a hülye parókák és a váratlan családegyesítések sorozatában! Rögtön érkezik is egy másik rég látott figura, hiszen  Lord John Grey lepi meg Jamie-t fűrészelés közben. Nagy az öröm, majd a lord elmondja, hogy magával hozta Willie-t is, de a fiú a pataknál…..
pethő.anni 2019.02.20 10:04:00
@dmke: Ó, hát én nem is vettem észre, hogy ez tegnapra volt időzítve.
hogyvolt Outlander 4x05 - Savages 2019.02.18 13:00:00
Hát akkor következzen az évad általam leginkább várt epizódja (bár előzetesen nem tudhattuk, hogy pont ez lesz az), melyben újra kis családunk körében tudhatunk egy szereplőt, akinek annyira jól sikerült, oly népszerű lett a tévés változata, hogy könyvbeli alteregójával…..
Nyitásképp Jamie épp aláírja a szerződést a 10 ezer holdas birtokról. Tryon kormányzó felajánlja, hogy Claire addig természetesen társadalmi helyzetének megfelelő környezetben maradhat, míg nem lesz a hely lakható. Jamie köszöni, de nem szükséges, felesége is aktívan részt…..
pethő.anni 2019.02.15 10:09:36
@dmke: jön az, jön, jönnek szépen sorban a részek, főleg mostantól
amúgy készülnek már a cikkeim a "Droughtlander" idejére, csak még ráncba kell szednem az oldalam (nem, nem a történelmi regényeset, egy másikat). Emiatt aztán nálam többek között John Adams újranézés van soron.
Szóval Bridget eltűnt, Mac is felszívódott, csak a lány nyaklánca marad utánuk, amit Ray talál meg. Innen folytatódik a történet az új részben, és nem is kérdés, merrefelé kell ezután venni az irányt: nyomás Long Islandre. Csendben ülnek mindhárman a kocsiban, Mickey nagyon…..
Invernessben járunk 1970-ben, valakik épp költöznek be a tiszteletes házába. Az odabent gitározgató Roger? Nem, úgy tűnik Fiona talált magának egy férjet, az ő otthonuk lesz a hely. Jókívánságok, tószt meg a kulcsok átadása. Hogy miért látjuk mindezt, rögtön kiderül, hiszen…..
pethő.anni 2019.02.06 08:24:58
@dmke: Régebben, ha kérdezték, melyik korba mennék vissza, nekem azonnal a rokokó/ 18. század közepe volt a válaszom, ráadásul fősulin/egyetemen is egy időben rendre erről a korszakról írtam beadandókat, sok szempontból izgalmas téma, de bennem mindig megmarad egyfajta történészi közvetettségtudat, és ezt a mentális falat nem is nagyon akarom áttörni, hogy _tényleg_ belegondoljak, milyen lenne ha.
Viszont a fikció (regény, film ,sorozat) meg azért fikció, hogy ne is annyira értsük, hanem inkább érezzük annak mondanivalóját, így az Outlanderben nagyon szeretem azt az egy-két pillanatot, amikor mégis egy-egy szemvillanásnyi időre csontig hatolóan utolér ez az "úristen, tényleg milyen érzés lehetett" érzés. A sorozatban amikor megérkeznek Versailles-ba és Claire körbenéz, hogy húha, hát akkor itt van a 18. századi Versailles-ban, a könyvben meg amikor Roger döbbenten visszakérdez, hogy hát akkor Claire _tényleg_ ismerte azokat az embereket, akikről tőle kérte, hogy nézzen utánuk.
Az előző rész óta sem a költségvetés nem lett nagyobb, sem más szakembert nem sikerült találni, így marad a béna vetített háttér. Hőseink érthetően rossz hangulatban vannak a rablótámadás után, s magukat okolják balszerencséjükért, hiszen egy percig sem lett volna szabad…..
Nincs megállás, vágjunk is bele nyomban a 4. évadba! Az utóbbi néhány részben jócskán eltávolodtunk a fontos történelmi eseményektől, jobban előtérbe került az időutazás motívuma, s az sem titok, hogy hőseink az új szezonra átteszik székhelyüket a gyarmatokra. Ízes…..
pethő.anni 2019.01.22 06:49:32
@dmke: no, hát ennek örülök, hogy mi (én meg az Outlander-stáb, hehe) szolgáltattuk a napi pozitívumot

amúgy én reménykedem, hogy erre a szezonra előbújik több szemérmes olvasó is, tele van az évad csupa olyan jelenettel, amit így vagy úgy, de nehéz szó nélkül hagyni
pethő.anni 2019.01.23 05:10:26
@dmke: a SPOILER-es részhez: hajjjaj, látom, a vén lókötő a magyar szíveket is bőszen hódítgatja
no, de csak várjon mindenki a sorára, még épp hogy csak belekezdtünk a szezonba ;)

@ficekence: a negyedik könyv kb egyharmadánál tartok és nagyon érdekes figyelni, hogyan másként kanyarog a történet, egyre bátrabban, határozottabban térnek el az alapanyagtól, s kicsit a sorozat és a könyv viszonya, mint amikor egy egész jó ötletekkel próbálkozó, de kusza és szétcsúszott kéziratot ráncba szed egy erős kezű szerkesztő (én fordított Outlander-fogyasztó vagyok: előbb a sorozat, aztán a könyv)
pethő.anni 2019.01.23 23:16:43
@dmke: Kösz :) Amúgy műhelytitok: az első három évadban nem, de most én is hétről-hétre haladok, legalább is a "nyers" változattal, szóval up to date vagyok az friss részekkel kapcsolatban is, de gondoljunk a többi hogyvoltolvasóra is, akik esetleg nem.;)
Hát a "Droughtlander" (szezonszünet/" Outlander-aszály") hosszú lesz, mert még csak februárban kezdik forgatni az 5. szezont. Öröm az ürömben: akkor mi még javában hogyvoltozunk:)
@ficekence: Az "eredeti" hangokkal azért csak óvatosan! :))) Én amikor először meghallottam David Berry (Lord John Grey) jellegzetes ausztrál akcentusát, nagyon elszontyolodtam. Hova tűnt az az előkelő angol?! Duncan Lacroix-nak (Murtagh) meg a hangszíne is más, ha saját hangján beszél. (De persze értem, hogy hogyan értetted, amit írtál.;))
hogyvolt Ray Donovan 6x10 - Babe 2019.01.22 13:00:00
Ray csapódik ki egy ablakon egy sötét sikátorban. Nem dobták, ő ugrott. Rad és Danny futnak utána az esőben, még rá is lőnek, de ő időben átmászik egy falon. Sam Winslow újabb prezentációt tart, kénytelen elővenni legmézesmázosabb énjét, mert a befektetők már nem hiszik a…..
Naná, hogy hatásvadász jelenetsorral indítunk, ez ilyen pavlovi reflex lehet a forgatókönyvíróknál: évadzáró, ding-ding-ding, előbb jöjjön a meglepő következmény, s aztán mutatjuk csak, hogyan jut a történet odáig. Szóval Claire-t látjuk egy kötélbe gabalyodva süllyedni a…..
pethő.anni 2019.01.20 11:06:19
@Gabba: Kösz. Bizony jön a 4. évad és nagyon oda teszi magát. Legalább is írni mindenképp jól lehet róla.
Már épp zuhan az eddigi legmélyebb pont felé a lelkesedésem a sorozat iránt, amikor egyszer csak Alan Alda jelenik meg a képernyőn. Emberek! Alan Alda a Ray Donovanban! Előtte persze még újra végig kell néznünk, ahogy Ray szalad Abby után, majd beleugrik az East Riverbe, jó lenne…..
hogyvolt Outlander 3x12 - The Bakra 2019.01.09 13:00:00
Emlékszünk még az előző évad fináléjára, amikor szépen lassan helyükre kerültek a történet kis mozaikkockái? Nos, akit az előző pár rész nem kedvetlenített el a folytatástól, a szezon utolsó két epizódjában megkapja érte a jutalmát. Lássuk! Az egész karibi kaland…..
pethő.anni 2019.01.10 10:47:35
@ficekence: Szívesen.
(Közben rájöttem, hogy félreérthető egy mondat, Geillis csak majd', azaz majdnem tépi le a zafírt lordunk öltözékéről.)
hogyvolt Outlander 3x11 - Uncharted 2019.01.04 13:00:00
Hogy mennyire nem tudják az alkotók, mihez is kezdjenek ezzel az egész tengeri kalanddal, érzékelhetjük, ahogyan az epizód elején negyed órán át azt láthatjuk, hogyan barátkozik Claire a hajótörött élettel. A víz ugyanis úgy tűnik, nem oda sodorta, ahova a hajóról kiugrás…..
A halál az epizód központi motívuma, erre a címben (Aki egyszer halott volt) is felhívják rá a figyelmünket. A szokásos összefoglaló után - amelynek az egyre komorabb és feszültebb zenéje szinte kiverhetetlen hetek óta fejemből - Rayt megint abban a lépcsőházban látjuk, ahol…..
Unalom a köbön a két hajón, és magában a sorozatban is, kezdünk kicsit nagyon laposodni. Az Artemisen Jamie a kését fenegeti, Fergus próbálja a házias ifjú férj látszatát kelteni pótapja előtt, és mutatja, hogy sikerült szobaillatosítót szereznie Marsali számára. Ismét azt…..
pethő.anni 2019.01.02 10:28:39
@Gabba: Tutira létezik egy gonosz Elgépelést Utólag Szövegbe Csempésző Manó, akinek néha azért humora is van. :))
Amúgy kitartás, a szezon végére megint felpörgünk.