Regisztráció Blogot indítok
Adatok
NRebeka

132 bejegyzést írt és 135 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Svédországra gondolva nem feltétlenül a kertészkedés jut elsőként az ember eszébe. Fenyőerdők, jávorszarvas, esetleg Spotify…de ki akarna paradicsomot, vagy almát kínozni a skandináv időjárással? Pedig nem lehetetlen, sőt! Csak a termesztés helyét és a termesztendő növényt kell megfelelően…..
Ahogy azt már többször megígértük, a végeredményt bemutató házfelújítós videónk is elkészült. A házban már szinte minden készen van, a hiányzó apróságokat várhatóan ezen a nyáron pótoljuk. A kész házat bemutató videó itt érhető el: A felújítás kezdetén készített videónkat mindenkinek ajánlom,…..
4 nappal ezelőtt, azaz március első csütörtökén a svédek (egy része) Småland nemzeti ünnepét ülte. Småland egy tájegység Svédországban, ami több megyére is kiterjed (Kronoberg, Jönköping, Kalmar, Halland, Östergötland) és a legdélebbi, Skåne megyétől északra található. Habár maga a tájegység már…..
Valamikor 2020 tavaszán néhányszor láttunk a ház környékén somfordálni egy macskát, aki ráadásul erősen sántított az egyik hátsó lábára. Ekkor még csak intéztük a házvásárlást, de azonnal érdeklődtünk a bácsiknál, hogy esetleg tudják-e, kié lehet. Ők valószínűsítették, hogy egy kóbor jószágról van…..
NRebeka 2023.09.11 15:04:59
@Sylvia89: Szia! Minden rendben van, csak zsúfolt az életünk és sehogy se tudok eljutni odáig, hogy blogot írjak, pedig lenne miről ?. Október elejére várjuk az első babánkat, mellette még dolgozok és elkezdtem újból egyetemre járni, szóval zajlik az élet ?. De a szándék megvan a blogírásra, remélem az időt is megtalálom előbb-utóbb. Szerintem megéri belevágni, bár az eleje nehéz, de aztán beleszokik az ember, kiváltképp a gyerekek.
NRebeka 2024.03.10 07:40:04
@geegee: Ez biztosan így is van, habár itt felénk még a kinti macska alatti pokrócok is rendszeresen cserélve vannak, így nincs sok esélye összefagyni :)
Svédországban járva sokkal többször találkozik az ember a svéd zászlóval, mint például Magyarországon a piros-fehér-zöld lobogóval. A hivatalokon és közintézményeken kívül nem csak települések parkjaiban látni gyakran, de meglepően sok családi ház kertjében, farmokon és tanyákon is állnak…..
NRebeka 2024.03.10 07:32:27
@α Ursae Minoris: Valóban érdekes, köszönjük. :)

@geegee: A szomszédjaink nagyon pontosan betartják, onnan is jött az ötlet a posztra. :)
Habár a blogon nem voltunk aktívak, hiszen egész 2023-ban nem volt bejegyzés, az előző évünk sem a semmittevésről szólt. Az elkövetkező, azaz 2024-es évben megvalósítandó céljaink között azonban szerepel a rendszeresebb blogolás is, amit remélem meg tudunk valósítani. Első bejegyzésként egy rövid…..
Az elmúlt napok havazásai során a madarakra is gondoltunk, és tettünk ki nekik egy etetőt. Hamarosan meg is jelentek nagy tömegben, erről hoztam nektek egy összeállítást, aminek a végén egy váratlan vendég is feltűnik. :)..
Az előző bejegyzést ott hagytam abba, hogy a falakra felkerültek a párnafák, amik a gipszkartont tartják. Ezt követte a kőzetgyapot szigetelés, amire két okból volt szükség: egyrészről a hőszigetelés, valamint a hasonlóan fontos hangszigetelés miatt. A hálószobák elhelyezésével kompromisszumot…..
NRebeka 2021.11.05 18:57:53
@Mimi Stuttgart: Köszönjük. Néha még magunk is meglepődünk, hogy ezt mind mi csináltuk :)
NRebeka 2023.01.02 08:44:20
@Cséti Attila: Kedves Attila!
Köszönjük, igyekeztünk mindent a lehető legjobban átgondolni és megcsinálni. Mivel szinte tudás és előzetes tapasztalat nélkül vágtunk bele ezért biztosan rengeteg hibát elkövettünk, de amit lehetett azt javítottuk.
Mint ahogyan azt már korábban is írtam, ez év januárjától a diplomámnak megfelelő szakmában dolgozok - azaz tanárként. Az egész a diplomám honosíttatásával kezdődött még az előző év közepén, itt ugyanis bizonyos szakmák képviselőinek el kell fogadtatniuk a külföldi diplomájukat/papírjaikat mielőtt…..
NRebeka 2022.09.27 16:09:05
@Androsz: Igen, előfordul.
Pár nappal ezelőtt nálunk is véget ért a "rezsicsökkentés", de egészen más okokból, mint Magyarországon. Lejárt ugyanis a fix áras szerződésünk az áramszolgáltatóval, és a lehetőségeket látva úgy döntöttünk, hogy a hosszabbítást a korábbiakhoz képest lényegesen más feltételekkel kötjük meg.…..
Tulajdonképpen az egész 2021-es év a változásokról szólt számunkra. Az év elején már nyakig benne voltunk a házunk felújításában, aztán tavasszal jött a költözés, igaz, még folytatódott a felújítás is. Mindeközben különböző okokból mindketten elkezdtük némiképp kényelmetlenül érezni magunkat a…..
NRebeka 2022.06.06 18:31:59
@Bodnar1996: Köszönjük!

@Mimi Stuttgart: Köszönjük! Mind a kettőt tervezem, remélem hamarosan fel tudom tölteni. :)
Svéd(d)élet(t) Üvegház 2022.06.06 18:28:04
A svéd kertek jellegzetes tartozéka az üvegház, amit egyrészt növénytermesztésre használnak, de meglepően nagy arányban találni csak kiülős-beszélgetős célokra berendezetteket is. Ezekben nyoma sincs a termőföldnek, az odabent található pár cserpes növény leginkább csak dekorációs célokat szolgál és…..
Svédországban költözésünkkor elhatároztuk, hogy a lehető leghamarabb megpróbálunk beilleszkedni az új környezetünkbe, új embereket megismerni és aktív kapcsolatban lenni velük - vagyis nem csak pusztán a saját kis buborékunkban élni valahol külföldön. Ennek a megvalósításában persze szerepet…..
A bölcsek három dolgot szoktak mondani a házfelújításról: sokkal tovább tart, mint ahogy tervezzük sokkal embert- (házasságot) próbálóbb, mint gondoljuk sokkal, de sokkal többe fog kerülni, mint ahogy kalkuláljuk Ezek természetesen a mi esetünkben is igaznak bizonyultak, de leginkább csak az…..
NRebeka 2021.07.25 07:39:52
@Userbh: Szia
Köszönjük :). Tervezek egy videót az elkészült belső terekről is, remélem másnak is tetszeni fog, nemcsak nekünk.

A kezdetekben SEB ügyfelek voltunk, de nem volt túl jó a kommunikáció az ügyfelek és a bank között ezért (és a közelebbi bankfiók miatt) a Swedbankra váltottunk. Tőlük kértünk hitelt először, ők voltak, akik pénzmosás gyanújával elutasították a hitelkérelmünket. Ez csak annyit jelentett, hogy a megtakarításaink egy része még a Magyarországról hozott pénzünk volt és ezt nem tartották ellenőrizhetőnek. Végül a Länsförsäkringar-nál kötöttünk ki, ahol simán kaptunk hitelt, és az ügyintézéssel is elégedettek voltunk. Szerintem érdemes tájékoztatni a bankot a számlanyitás előtt, hogy van külföldről hozott megtakarításotok és rákérdezni, hogy szükségük van-e valami igazolásra.
A Länsförsäkringar nekünk nagyon bevált, esetünkben minden flottul ment és más témákban is (pl. nyugdíj előtakarékosság) képben voltak és készségesen segítettek. Többen ajánlották a Nordea-t is, ez nekünk kiesett (nincs fiókjuk a közelben), de nagyobb város esetén érdemes lehet őket is megnézni.
NRebeka 2022.01.07 15:57:20
@geegee: Köszönjük. Igen, a Niva most vár a sorára, bár már többen kérdezték, hogy eladnánk-e. :)
A drón egy DJI mavic mini.
Mi teszi a svéd tájat igazán, jellegzetesen svéddé? Mondhatnám, hogy az erdők vagy a tavak, de ezek más országokban is vannak. Számomra az igazán “svédes” tájkép egyik fő tartozéka a pirosra (bordóra) festett faház. Érdekes, hogy a mostani házunkba költözés előtt még sosem laktam faházban.…..
Van pár olyan dolog amire már számítottunk mielőtt kiköltöztünk (olvastuk más magyarok blogjain), de tapasztaltunk olyanokat is, ami teljesen meglepett bennünket. Először is, a svéd nép nem komor és barátságtalan. Furcsa, de Magyarországon egyszer sem jött velem szembe az utcán olyan ember aki csak…..
NRebeka 2017.08.10 18:26:26
@Szülikutya: Igen, teljesen egyetértek azzal, hogy itt is vannak végletek, de nem érezzük azt, amit Mo-on nyomnak mindenhol a bevándorlók "hordáiról". Van ismerősünk, aki minden héten azzal hív fel, hogy látta a híradóban otthon, hogy Malmöben már az egész város lángokban áll, és minden nap robbantanak a bevándorlók, mi még élünk? És nem hiszi el, hogy amúgy nem robbantanak fel egy fél várost minden nap...Nagyon érdekes, hogy kb. 5-6 éve még nem éreztem ennyire rosszul magam Budapesten, mint az elmúlt két évben. Mindennapos volt, hogy utánam szóltak mindenféle szexuális tartalmú megjegyzést téve rám az utcán, a tömegközlekedésen mellém hányt a hajléktalan, és senki rá sem szólt, és olyan volt, mintha senkinek nem lenne igénye a jobbra. Persze ez is általánosítás, és csak saját tapasztalat, de valahogy megváltozott a légkör. Olyan társadalmi feszültségek vannak (nem csak a politika miatt) amiket nagyon nehéz lesz feloldani a következő évtizedekben, ha egyátalán fel lehet. Ahogy onderon hozzászólásából is sugárzik az, hogy ha már neki szar, akkor lehetőleg legyen mindenkinek az, de ezekkel tényleg nem szabad foglalkozni :).

A zöldségek-gyümölcsök vonatkozásában is áll az, amit fentebb írtam, hogy az utolsó néhány évben nagyot esett a színvonal, és közben nagyot ugrottak az árak (ez leginkább az elmúlt 1 évben történt). Már lassan ott is import volt minden, de semmi íze nem volt se a zöldségeknek, se a gyümölcsöknek (mikor szezonban 699 Ft kilója a paradicsomnak és olyan, mintha műanyagot ennél az nagyon szomorú).Képzeld el, hogy milyen íze lehetett az otthon kapható friss dolgoknak, ha az itteni nagyon jónak tűnik :). Elegem volt belőle, hogy amit veszek hús az másnapra megbüdösödik (hűtőben), hogy nem tudtam egy sima bio citromot venni, mert 4 db volt kitéve, és az egész össze volt penészedve, stb. Én szinte már csak Lidlbe és Aldiba jártam vásárolni, a Tescokat, Auchant messziről kerültem. A legnagyobb baj, hogy a piacok nagy részén is az import vackok voltak. Persze vidéken más a helyzet, csak ott meg munka nincs, úgyhogy ez egy ilyen ördögi kör :). Pedig én nagyon szerettem volna a diplomámmal elhelyezkedni, de hát a nettó 100 ezer Ft-ból nem tudtam volna atombiztosan megalapozni a jövőmet.

Lehet, hogy nem maradunk örökre a svédeknél, és azt sem tartom kizártnak, hogy egyszer csak fordul a kocka, és büdös, kirekesztett bevándorlóknak fogjuk érezni magunkat, akiknek sosem lehet jó, de jelen pillanatban nagyon örülök neki, hogy nem kell minden napomat elkeseredetten befejezni a napi hírek miatt, és gyomorgörccsel bemenni másnap dolgozni.
NRebeka 2017.08.13 13:27:07
@létkoktél: Soha nem mondtam azt, hogy itt fogok megöregedni, de jelen pillanatban nálam a svédek győztek az összehasonlításban. Lehet, hogy ez 2 hónap, vagy 2 év múlva megváltozik, lehet, hogy nem. Pont ezért is írtam, hogy ez egy teljesen szubjektív blog, és nem gondolom, hogy mindenki másnak ugyanazt kellene éreznie, mint nekem.
Budapest szerintem az elmúlt 2-3 évben rengeteget romlott, de azt természetesen nem tudom megcáfolni, hogy egy 2 milliós városban elérhető az, ami egy pár ezresben/tízezres lakosúban nem. Erre az elején mindig figyelmeztetnem is kellett magam, mert szerintem nem várható el, hogy egy 7000 fős településen ugyanaz legyen a kínálat, mint egy 2 milliós fővárosban. Én éltem jó pár évet "vidéken" is, mondjuk az is 30 ezer fős város volt, de a töredéke sem volt meg annak, mint Budapesten. Nem voltak hiperek, amik este 10-ig (vagy éjjel-nappal) nyitva vannak, nagyon kevés tematikus bolt volt (papírbolt, kismamabolt, ruhabolt, stb.), és a szórakozáshoz utazni kellett egy órát (pl. mozi).
Ha pedig egy 7000 fős magyar települést nézünk (pl. Vésztő, Kerekegyháza), akkor ott találnánk egy Coopot/CBA-t (drágán és siralmas választékkal), egy faluházat, és egy általános iskolát, ahol esetleg vannak sportprogramok (ennél magasabb fokú intézmény nincs). Szerintem, ha az almát az almával, és nem az almát a körtével hasonlítjuk össze máris kicsit más képet kapunk.
Egyébként nekünk szerencsére a netes vásárlás nem nagy hátráltató tényező, mert már Mo-on is ezt csináltuk, és itt is mindent megkapunk a neten. Pont tegnap láttam fluormentes fogkrémet, amikor fájdalomcsillapítót rendeltem egy online patikából (32 kr, 75 ml, ez kb. otthoni ár asszem). Ha rákeresek az íjászatra, akkor rögtön fel is dobja a svéd íjászklubot (www.bagskytte.se/).
A fiatalság Mo-on is el vagy hülyülve, drogozik, iszik, és a szórakozás csimborasszójaként értékelik, ha megnézhetik az Éjjel-nappal Budapest legújabb részét. Ez globális jelenség.
Lehet, hogy ez mind a puszta véletlen műve, lehet, hogy nekünk sem fog tetszeni és sikerülni, de azért megpróbáljuk, hátha tényleg jó kaland lesz.
És őszintén kívánom, hogy sikerüljön megtalálni azt, amit kerestek, és olyan életetek legyen, amilyet szeretnétek ott, ahová költöztök (Magyarországon, vagy egyéb helyeken).
NRebeka 2021.03.07 22:15:21
@Mollich: Köszönjük a kedves hozzászólást, mi is hasonlóképp gondoljuk és azóta is nagyon szeretünk itt élni
Ahogy arról már nyáron írtam ebben a bejegyzésben, Viktor minden évben kétszer kap egy nagyobb, élelmiszerekkel teli ajándékcsomagot a munkahelyétől. Ezeket a két legnagyobb svéd ünnepre időzítik, vagyis midsommar és karácsony idejére. Ebben az évben sem történt ez másként, karácsony előtt pár…..
NRebeka 2021.03.07 22:14:13
@Ha nem írok ne válaszolj!: A napokban jön egy videó a házfelújítás jelenlegi állásáról.
Habár ez már a harmadik karácsonyunk lesz Svédországban, meglepő módon mindeddig nem írtam bővebben a karácsonyi hagyományokról. A svéd Mikulás részben az amerikai Télapóból (leginkább a kinézete), részben Szent Miklós legendájából, továbbá a svéd folklór szerinti, házak körül élő törpékből tevődik…..
Hoztunk egy videót a házfelújítás jelenlegi állásáról (pontosabban az egy héttel ezelőtti állapotról) amiben reményeim szerint sikerül jobban bemutatni az épületet kívülről-belülről. Vigyázat, munkaterület, belépés csak siskaban és munkavédelmi ruhában! :)..
Mint ahogy azt már a korábbi bejegyzéseimben is írtam, a leendő házunk megvásárlása és a telekleválasztás kapcsán rengeteg adminisztrációs teendőnk volt, plusz még egy bankváltást is megejtettünk. Ennek köszönhetően viszont rengeteg időnk volt gondolkozni, ötletelni, tervezgetni, számolgatni, hogy…..
NRebeka 2020.11.02 19:19:58
@elephant919: A sparheltet valószínűleg nem fogjuk használni a jövőben (csak a kemencét), a kályhákból pedig 1 fog maradni, a nappaliban. Valószínűleg nem a képeken szereplő Husqvarna kályha lesz az, hanem egy szebb vas/cserépkályha, de ezt még nem döntöttük el. :)
NRebeka 2020.11.02 19:27:53
@ulobika: A "nagyvárosi" helyzettel nem vagyok teljesen képben, de itt, vidéken nincs nagy változás az életben. A tömegrendezvények az egész országban korlátozva vannak, de ezen kívül nincsenek tiltások, inkább csak ajánlások. Mindenki tartja a másfél métert, kb. minden településen van lehetőség az élelmiszerboltokban online vásárolni és a kiválasztott időpontban ávenni (egy 4000 fős kisvárosban is). A boltokban plexifal van, és pár méterenként kézfertőtlenítő. Kötelező maszkviselés nincs, pánik sincs. Én a "svéd modell" mellett vagyok, szerintem jobban bevált, mint más módszerek (természetesen szomorú a sok halott, de sajnos most úgy néz ki, hogy a tavasszal mindent lezáró országokban sem lesz kevesebb). A munkahelyünk még megvan, a férjem home office-ban van március óta, az ügyfelekket is online meetingelnek. Röviden: most nem erről szól az életünk, nem ez a fő téma a mindennapokban.
NRebeka 2020.11.04 19:39:22
@elephant919: Nem is tartjuk meg őket :) Teljesen stabil mivel egyrészt nincsenek méteres havak, másrészt nagyrészt földkábelek vannak, így nincs minek leszakadnia. Azok az igazi hóviharok csak kb. a sarkkörön túl vannak, nálunk nem esik (sokkal) több hó, mint egy átlag alföldi településen.
Vigyáztak rá, csak a felújítások alkalmával "elfelejtették" leszedni/felszedni az előző rétegeket, úgyhogy most pár hónapig csak bontottunk. :)
Itt, a blogon tartottam egy kis nyári szünetet, azonban pihenésről szó sem volt, hiszen időközben teljes erővel vágtunk bele a házfelújítás tervezésébe, és egy idő után a kivitelezésbe is. Legutóbb ott hagytam abba a házvásárlás történetét, hogy aláírtuk a szerződést az eladókkal, átutaltuk nekik…..
Mielőtt nekikezdtem volna ennek a bejegyzésnek átfutottam, hogy mikről írtam egy évvel ezelőtt, a “Két év Svédországban” című bejegyzésemben. Gyakorlatilag a véleményem nem sokat változott azóta, az erre az évre kitűzött céljainkat pedig már majdnem meg is valósítottuk. Munka terén nem hozott nagy…..
NRebeka 2020.06.26 20:25:39
@BOB: Mindenki jogosult SFI-re és egyebekre járni akinek van személyi száma. Csak simán be kell menni a legközelebbi felnőttképzési központba vagy a neten beírni a keresőbe, hogy SFI+a kommun neve ahol laksz (vagy a városé) és kidobja, hogy kivel léphetsz kapcsolatba. Kisebb városokban általában azonnal lehet kezdeni, nagyobb helyeken szokott sorban állás lenni, de érdemes beregisztrálni.
NRebeka 2020.09.06 20:16:58
@AdamA: Szia! Elnézést a kissé megcsúszott válaszért. A svéd nyelvtudás azért még nem garancia a munkára - főleg, ha az ember csak bizonyos (szakmájához közvetlenül) munkakörökben hajlandó dolgozni. A jó szakembereket persze itt is keresik, de nem hiszem, hogy ez svéd sajátosság lenne.
A másik kérdésre sem egyértelmű a válasz. Biztosan könnyebb kapcsolatokat teremteni így, de azért kedvesnek lenni 0-24-ben elég nehéz és nem is mindig kifizetődő. Így inkább csak azt mondanám, hogy a korrekt és megbízható embereket a munkaadók általában kedvelik (szintén nem csak a svédeknél).
NRebeka 2020.09.13 19:49:13
@Hjkliuytr: Ha mindegy, hogy milyen pozícióban, hol és milyen munkaidőben, akkor lehetséges. De azért a kisebb városokban még úgy sem mindig egyszerű, főleg a mostani helyzetben.
A svédeknél is több formája van a fizetésen kívüli juttatásoknak, itt azonban inkább az élelmiszer jellegű ajándékokat részesítik előnyben, szemben a magyarokkal, akik sokszor a munkavállalói költségeket térítik meg (pl. utazási hozzájárulás). A közös céges reggelik, a kollégákkal elköltött ebédek…..
Az előző bejegyzést ott hagytam abba, hogy hiába találtuk meg álmaink piros, svéd faházát, mivel a Swedbank úgy döntött, hogy nekik a magyarországi megtakarításunk gyanús, ezért minden korábbi ígéretük ellenére nem álltak szóba velünk lakáshitel ügyben. Így nem volt más lehetőségünk, mint keresni…..
NRebeka 2020.06.26 03:24:36
@kiralysannyi: Köszönjük :)

@Mimi Stuttgart: Köszönjük, igyekszünk :)
NRebeka 2020.07.06 16:46:29
@Király Simon: Kedves Simon!
Amikor tervezgetni kezdtük a házvásárlást, mi is hasonló kérdéseket tettünk fel egy kedves svéd ismerősünknek a faházak szigetelésével és a hőérzettel kapcsolatban. Elmondtuk neki azt is, hogy nálunk Magyarországon túlnyomó többségben tégla/beton házakban laknak, ezért kérdezünk ilyeneket. A válaszát azzal kezdte, hogy ”hát igen, Svédországban is elkezdtek terjedni a tégla házak, de hát ő el sem tudja képzelni, hogy abban milyen lehet lakni, mert az biztos sokkal nehezebben fűthető fel télen, mint a fa”.
”Általános” szerkezetről egyébként nem is feltétlenül lehet beszélni. Az első látásra országszerte egyformának tűnő piros, sárga, fehér faházak országrészenként is más-más technológiával készültek, attól függően, hogy a környéken milyen építőanyag volt olcsón elérhető, illetve az idő előrehaladtával is más építési módok jöttek divatba. Ha szívesen belemélyednél a témába, akkor két könyvet is tudok ajánlani (a legtöbb könyvtárban kölcsönözhetőek, így megvenni sem kell): Andreas af Malmorg & Johan Månssson: Trähus, illetve Erik Olsson: Värd av gamla hus.
Az általunk vásárolt ház egyébként a 2000-es évek elején kapott kívülről egy plusz 5 centis kőzetgyapot szigetelést, annak ellenére, hogy továbbra is két vaskályhával fűtötték. Mi viszont nagyon örülünk ennek, mert így a leendő kazán még kevesebb energiát fog elhasználni.
Ahogy @mayflower36 is írta, nem csak a régi ablakok készültek fából, hanem az új építésnél, vagy felújításnál szintén fa ablakokat szeretnek beépíteni. A régebbi ablak szerkezeténél fogva is biztosít egyfajta szellőzést, az új gyártásúakon pedig résszellőzők vannak beépítve, ez nagyon fontos része a faházaknak, ugyanis ez biztosítja a háznak - nem csak a lakótérnek, hanem magának az épületszerkezetnek is - a megfelelő átszellőzését, ettől (is) lesz hosszú életű a fa. A tényleges hőszigetelést nem a légmentes záródás, hanem a jó - általában 3 rétegű - hőszigetelt üvegezés biztosítja. Hogy kell-e cserélni? Az alacsonyabb fűtésszámla érdekében érdemes lehet elgondolkodni rajta. Ha ún. szabvány méretű ablakok vannak a házban, akkor ezt lényegesen olcsóbban meg lehet úszni, mintha egyedi méretre kellene csináltatni, mivel viszonylag sok cég árul jó áron ilyen előre gyártott ablakokat.
NRebeka 2020.07.06 16:48:00
@elephant919: Köszönjük szépen, igyekszünk! :) Most ugyan kissé időzavarban vagyunk, mivel egyszerre dolgozunk és házat felújítunk, de egyszer majdcsak utolérjük magunkat. :)
Svédországba költözésünk legnehezebb része az volt, hogy lakást találjunk magunknak. Viszont amint ezt sikerült megoldanunk - óriási szerencsével, fél év után sikerült första handos szerződést kötnünk - máris elkezdtük tervezgetni a hosszú távú jövőt, ami természetesen egy saját ház vásárlása volt.…..