Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Savaria MHV Múzeum

41 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
múzeumi mozaik A gyermek Bacchus 2019.11.19 11:48:59
A kisméretű, római kori, bronz szobrocska a gyermek Bacchust ábrázolja. Haja kúpos csigákba rendezve keretezi az arcát, mintegy sugárkoronát képezve. A szeme túlzottan kiemelt, nagyméretű. A fején hátul a választék és a hajszálak is jól kidolgozottak. Testsúlyát a jobb lábára helyezi, bal lába…..
A Szombathelyi Képtár 2005 körül került kapcsolatba a Sensaria társasággal. Nagy sikerű kiállítást rendeztek 2006-ban. A későbbiekben a Magyar Nemzeti Galériában mutatkoztak be.Az elmúlt évek tapasztalataihoz viszonyítva újdonságként hatott, hogy fiatalos lendületük, éles eszük nem párosul…..
A kompozíció előtanulmánya szerepelt 2014-ben, a képtárban a „Párhuzamok és találkozások” című kiállításon, melyen Ilona Keserü Ilona és tanítványai vettek részt. Az itt kiállított kép datálásából kiderül, hogy a téma már tíz évvel ezelőtt is foglalkoztatta a művészt. A mű interpretálhatóságának…..
A parasztházak világítása a villanyvilágítás megjelenéséig sok archaikus vonást megőrzött. A XIX. század végén már ismerték a petróleumlámpát, de ahol volt, ott sem sokat használták. A lakók mindennapi élete, munkabeosztása a felkelő és lenyugvó naphoz igazodott. Lámpást nyári időben sokszor csak…..
Veres Gábor alkotása a 2010-ben a szombathelyi Jáki úti temetőben, ünnepélyes körülmények között felavatott 1956-os emlékműhöz készült egyik tanulmány. Az emlékmű előkészületeiről így ír a művész:„A mű létrehozásának apropója egy 1956-os emlékmű készítésére való felkérés volt. T 72-es orosz…..
múzeumi mozaik Hullámzás 2019.08.13 09:36:27
Cságoly Klára Munkácsy-díjas iparművész a magyar avantgárd textilművészet jeles képviselője volt, aki 1956-1960 között a Magyar Iparművészeti Főiskolán Schubert Ernőtől tanulhatta a mesterségbeli fogásokat.  Főiskolai tanulmányai befejezése után a Lakástextil Vállalat tervezője lett. Korai…..
 „Nincs szomorúbb, mint a merő életöröm, a paloták, a ruhák, az ékszerek, archeológiai sírzsákmány, kacér Szűzmáriák, kisportolt Krisztusok, múzeumi szenzációk, lakomák és persze meztelen nők.” – írja egy helyütt Hamvas Béla. Az igazi szépségben azonban a tradicionális társadalmak tagjai a…..
A két teljesen azonos színű és formájú, mázatlan, áttört pereckulacs a burgenlandi Csáván 1894-ben készült. Anyaguk jó minőségű, finomított agyagból magas hőmérsékleten keményre égetett, világossárga színűre égett keménycserép. Legszembetűnőbb részük a kerek, lapított kulacstest, mely két, formába…..
múzeumi mozaik Kerek a világ 2019.06.03 12:44:00
Geszler Mária a magyar és a nemzetközi kerámiaművészet élvonalához tartozik sajátos technikájú és szemléletű műveivel. Főként az utóbbi évtizedek munkáinak köszönhetően tartják számon. Kevesebb szó esik a 70-es évek alkotásairól, amelyekhez viszonyítva első látásra nagyon eltérőek a később…..
A Vasvármegyei Kultur-Egyesület 1908-ban alapított állattárának bemutatkozó "őskiállításában" – a gyűjteményalapító, egyben annak első őre, Chernel István által megálmodott és berendezett vitrinekben – Vas megye madárvilágával ismerkedhettek az érdeklődők. A madarak jelentős része a kurátor saját…..
A dagerrotípia egy korai, a 19. század közepén ismert és alkalmazott fényképészeti eljárás: egy ezüstözött rézlemezre készített fénykép, amely már a készítésekor pozitív képet mutat. Mivel a készítéséhez nem használtak negatívot, így nem volt sokszorosítható, ezért gyakorlatilag minden egyes…..
múzeumi mozaik Királynéi korty 2019.04.29 10:08:00
165 évvel ezelőtt, 1854. április 24-én kötött házasságot I. Ferenc József osztrák császár és magyar király Wittelsbach Erzsébettel, aki ettől a naptól lett Magyarország királynéja. A népszerű „Sisi” többször is járt Magyarországon. Egyik ilyen látogatása emlékét őrzi egy, a Smidt Múzeum…..
A vasi húsvéti tojások között kiemelt helyet foglalnak el a gencsiek. Gencsen 1890 és 1910 között a helyi kántortanító, Pungor Ferenc és felesége tanította meg a helyi lányokat, asszonyokat a húsvéti karcolt tojás készítésére. Ezekkel az emlékkönyvek rajzaihoz, valamint a reneszánsz virágozáshoz…..
múzeumi mozaik Apis bika feje 2019.04.09 12:20:14
Szépen kidolgozott, hatalmas bikaszobor töredéke. A világon eddig előkerült legnagyobb ilyen ábrázolás, amely ismeretlen lelőhelyről, a Dunakanyarból származik – minden bizonnyal egy jelentős szentély tartozéka lehetett a környéken. Apis Osiris egyiptomi isten görög megfelelőjének, Serapisnak…..
Ez a ritka és érdekes festmény az 1670-es években készült, mindössze öt hasonló kép ismert (Budapesten egy, Trencsénben kettő és Kőszegen egy). A sötétbarna háttérből emelkedik ki szalagokkal átfont babérkoszorúban a magyar korona a Magyar Királyság tartományainak címereivel. A korona körül…..
Ardai Ildikó az 1970-es években indult új textiles mozgalom egyik oszlopos tagja. Szőnyegtervezőként a székely "festékes" szőnyegszövés tradícióját keltette új életre a tiszai gyékényszövés mellett. Az 1980-as évektől nagyméretű, térbe helyezett textilszobrokat is készített, melyek közül az egyik…..
A síremlékek a vallásos gondolkodás sajátos emlékei, hiszen felirataik és ábrázolásaik az elhunyt, vagy éppen a túlélő családtagjainak a halál utáni életről való elképzeléseit tükrözik. Közöttük is különösen izgalmasak számunkra azok a kőemlékek, amelyen csillagok, a Hold vagy a Nap képe jelenik…..
A kvarc az egyik leggyakoribb ásványunk. Kvarcból áll a puszták, a sivatagok, a tavak, s részben a tengerek homokja, a folyóágyak kavicsa és a homokkő is. Bármerre tekintünk környezetünkben, biztosan jelen van a kvarc. Ha máshol nem, a kvarcóránkban. A kvarc szilícium-dioxid, képlete SiO2. Ezt az…..
74 éve, a második világháború végéhez közeledve, 1945. március 4-én az amerikai légierő súlyos bombatámadást hajtott végre Szombathely ellen. A várost és a szombathelyi püspökséget helyrehozhatatlan károk érték. 4471 lakóházból 3575 megsérült, elpusztult a városháza, találatot kapott a székesegyház…..
Ferenczy Béni (Szentendre 1890 - Budapest 1967) művész családból származott, apja Ferenczy Károly festő, a nagybányai művésztelep vezető egyénisége volt, ikertestvére Ferenczy Noémi kiemelkedő kárpitművész, a kortárs magyar gobelin megújítója, míg Valér bátyja elismert festőművész. Ferenczy Béni…..
múzeumi mozaik Üvegbe zárva 2019.02.11 11:15:00
A türelemüveg a XVI. század óta ismert Európa nagy részén. Magyarországon a XVIII. századtól lett kedvelt dekorációja a parasztházaknak. A faragványokat egy palack belsejében – művészi módon és irreverzibilisen bezárva – helyezik el. A kiválasztott üveg olyan akadályt jelent az alkotónak, amelynek…..
A kitüntető díjat Gothard Jenő kapta 1888-ban. Az érem előlapján Luis Jacques Mandé Daguerre-nek, a fotográfia atyjának arcképe látható születésének és halálának dátumával. A hátlapján olajággal keretezve Eugen v[on]. Gothard Hereny felirat olvasható, körben pedig magának a díjnak az elnevezése,…..
múzeumi mozaik A lélek szövete 2019.01.29 10:46:51
Polgár Rózsa 1967-ben végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán szövött kárpit és gobelin szakon. 1968-1970 között több európai országban megfordult tanulmányi úton. Pályafutása kezdetén selyemfestéssel, valamint színházi tervező munkával foglalkozott. A selyemfestés megtanította a drapériaábrázolás…..
Ártó szándékú varázslások elhárítására a rómaiak amuletteket használtak, amelyek a testen, kivált nyakban vagy gyűrűként hordva viselőjük mágikus védelmét látták el. A változatos kivitelű és megjelenésű varázstárgyak között különös helyet foglalnak el a néhány centiméter hosszú, hengeres vagy…..
90 éve, 1929. január 13-án született Szombathelyen Nagy Marianna (Bagdi Lajosné) olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok műkorcsolyázó, edző. A Hollán Ernő utcában nőtt fel, édesanyja jóvoltából már kisgyermekként megismerkedett a korcsolyázással. Bátyjával, Nagy Lászlóval együtt gyakorolták a…..