Regisztráció Blogot indítok
Adatok
drmsz

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A zselatin az egyik leggyakoribb élelmiszeripari adalékanyag, amely az üzemek csarnokai mellett szinte minden háztartásban megtalálható. Használják gumicukrokhoz, fagylaltokhoz, csokoládé töltelékekhez, torták krémjébe és tetejébe, ízesített joghurtokba, margarinba és lekvárba hogy tartást adjon az…..
drmsz 2016.11.05 20:47:05
Történelmileg úgy alakult ki, hogy anyósom főz - egyébként nagyon jól.
A probléma az, hogy olyan területen és generációban nőtt fel, amelyben a hús kincs volt, és minden napot áldani kellett, amikor az asztalra került, és ezzel a paradigmával lett háziasszony: most, amikor fussa rá, szó szerint a zöldséglevesből sem tudja kifelejteni.

Én jól elvagyok a hússal, de messze nagyobb az igényem a (csak) zöldségalapú kajákra is, mint ami e rántott hús formájú országban jellemző. Nincs ebben semmi reform, semmi nyúéjdzs vagy lázadás, egyszerűen szeretem még a spenótot és a finomfőzeléket is.

Ilyen leosztás mellé jött 4-5 éve, hogy részvényes lettem gyomorégésben, refluxban. Utánaolvasva láttam, hogy vissza kéne fogni a szénhidrátot és/vagy fehérjét. A cél érdekében a húsról volt a legegyszerűbb lemondanom - laktózérzékeny lévén a tejtermékek eleve csak mutatóba szerepeltek az étlapomon. Szóval főztem/pároltam/rendeltem magamnak, a családi konyháról legfeljebb főtt csirkehúst csipegettem.

Csináltam ezt egy jó fél éven át, és a gyomromnak jót is tett, azt hittem, minden nagyon gromek.
Aztán véradáson a beugrós vérteszten szóltak, hogy köszönik az addigi részvételemet, de minimálnívó alatt van a vasam, menjek isten hírével, egyek több gombát, zöldséget, hüvelyest, mint szoktam, és nézzek vissza 3 hónap múlva.
Tisztáztam, hogy aki nálam többet tol ezekből, az csal. Többet nem is kérdezett a dokinéni, csak mondta, hogy nem rá tartozik, de fiatal vagyok én ahhoz, hogy vegasággal csesszek ki magammal, hogy aztán inkább nekem kelljen vért adni, mint fordítva, ahogy megszoktuk: egyek vörös húst és májat.

Persze össze is állt a kép, hogy nem (csak) a családdal járó kevés alvás miatt kókadoztam a megelőző hónapokban, hanem a szétcseszett hemoglobinszint miatt. Kicsit be is szartam, mert gyerekkoromban vérzékeny voltam, más se hiányzott, mint előhozni valamit génekbe beépített kórságot. Elkezdtem egyensúlyozni, éppen annyit disznólkodni és marháskodni, amennyinek a következményeit még kis savkötővel le lehet gyűrni.
3 hónap múlva újra adhattam vért és azóta is.

Uff!
drmsz 2016.11.05 20:50:13
@Lady.Bird: 'Egyébként megnéznék hasonló filmet a bionövények előállításáról: érdekelne az a rlsz, amikor a földek trágyázásához használt állati ürülék "termelését" látnánk visszafelé, a jó kis bio-paradicsom-szüret előzményeként..'

Csak óvatosan! Akad, akinek hozzászólástörlássel és kitiltással honorálták, hogy rávilágított a krumpli és paradicsom tisztátalan eredetére.
Érzékenyek vagyunk, mint a gyilkos mimózák.
drmsz 2016.11.05 20:54:32
@Ariane40:

:) Szokás mondani, hogy "ha neked a hülyeség fájna..." De persze senkinek nem fáj. A hülyeség következményei annál inkább.