Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Füredi Zoltán

78 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2016. november 18-20-a között került megrendezésre Egerben a Barlangkutatók "Szablyár Péter" Szakmai Találkozója. Az eseményről videó jegyzetet készítettem, amelyet itt, a blogban szeretnék közreadni. A konferenciaprogramhoz kötődően, a szokásokhoz híven szakmai kirándulásra került sor a pénteki…..
A böngésző címsorában, az URL előtt megjelenő kis képet favicon-nak nevezzünk. Lehetőséged van ezt lecserélni, ehhez a következőket kell tenned: Ha gyári sablont használsz, akkor azt először le kell másolnod, ehhez az alábbi linken találsz…..
Füredi Zoltán 2018.12.10 10:49:29
Ugyan ez a helyzet.
barlangaszat.blog.hu/

Mindent megcsináltam, vártam pár napot. Újra átnéztem mindent. Mit tegyek???
Füredi Zoltán 2018.12.10 23:07:45
@Jet_Pack: Oh, köszönet! Értem. Ezt lehet, hogy jó volna beleírni az útmutatóba mert talán más is félreérti. Köszi még egyszer!
A Mongol Sagaj Klub szervezésében sagaj lövészet és különböző birka bokacsont játékokat játszunk szombat délután a Szimbiózis Fesztiválon. A fesztiválról: A Szimbiózis Napok kulturális antropológiai fesztivált immár 13. alkalommal rendezzük meg 2018. május 11–12-én a Három Holló kulturális…..
Mongol Sagaj Klub Homboroo dobás 2018.02.14 23:17:34
                      A játékban 2 - 4 játékos vesz részt, 4 bokacsonttal dobnak, egymás után. Az alábbi kidobott variációk értékesek: 2 - 2 egyforma - a dobás 2 pontot ér. (Ilyenkor a játékosok azt kiáltják: "god", vagyis "lábszár bőr". Hogy ezt hogy lehet lefordítani, nem tudom. Talán…..
Mongol Sagaj Klub Lóverseny 2018.02.08 00:49:00
Főleg a kisebb gyerekek kedvelt játéka a lóverseny. Különösebb ügyességet nem igényel, ugyanakkor izgalmas és szórakoztató. Neve mongolul: "mori uralduulakh". A játékosok először kirakják a "pályát", azaz lovacskát formázó bokacsontokat helyeznek sorban el a szőnyegen. A játék hossza - a szerencsén…..
A holdújév első napjaiban a mongolok szívesen játszanak birka bokacsontokkal, hogy egész évre biztosítsák a család szerencséjét. Mi is mongol és magyar családokat várunk, hogy játékkal ünnepeljük az ázsiai újévet. Elsősorban birka bokacsontokkal fogunk játszani ügyességi, célba lövős, dominó szerű,…..
Az első játékfilm, amit Mongóliában készítettek, a Mongólia fia 1936-ból. A film, tulajdonképpen szovjet alkotás, a Lenfilm produkciója: a stáb, a rendezőt is beleértve elsősorban oroszok. A szereplők viszont már „valódi” mongolok, az akkor alapított Ulánbátori Állami Nemzeti Színház színművészei,…..
A rendszerváltás utáni, a XXI. századba lépő Mongólia legjellemzőbb, legárnyaltabb és talán legbájosabb képét A mongolok három napja című film rendezői festik: Mongol népviseletbe öltözött férfi apró lován a dombtetőre kaptat. Előhúz egy távcsövet, és a vidéket lesi. Füves puszta bokrokkal, a tájat…..
A rendező, Sumxüü, főleg történelmi akciófilmek, úgy mint A zavar után (1966) vagy A rejtekodúban (1972) rendezésével szerzett magának hírnevet. Később érdeklődése fordulatot vett és három modern drámát rendezett, melyek első emlékezetes darabja A motor hangja.Ahogy a Bárcsak lenne lovam…..
1986-ban készül el J. Buntar filmje, a Múló idő. Ez az az év, amikor Mongólia szarvasmarha tenyésztésének stagnáló helyzete kizökken és végképp kritikusra fordul. Az ország folytatta a nagymértékű befektetést a gazdaságok gépesítésére, ugyanakkor a szarvasmarha tenyésztésben semmi fellendülés nem…..
2017. július 9-én különleges helyszínen, a Mátyásföldi repülőtéren ünnepeltük a Nádomot. A Mongol Sagaj Klub életében különösen jelentős ez az alkalom, mert egyrészt a budapesti nádomok sorában először került megrendezésre a sagaj lövészet valóban tradicionális keretek között, másrészt az ünnepség…..
Lővei Gábor sporttárs meghívására lövészetet szerveztünk a Fenyvesliget családi- és sportnap délutánján Kistarcsán, a Fenyvesliget lakóparkban. A mongol birka bokacsont lövészet mintegy belesimult a rendezvény hangulatába, ami családias, mosolygós és emelkedett volt. A lövészpályát a rock koncert…..
A Mongol Sagaj Klub hatalmas sikerrel szerepelt a Nagy Sportágválasztón! Először is azért, mert itt mutathattuk be először versenysportként a sagaj lövészetet, ráadásul rögtön egy 22 ezer fős sportrendezvényen. Másrészt pedig azért, mert tisztában voltunk az esemény jelentőségével, és nagyon…..
A Mongol Sagaj Klub kint lesz a Nagy Sportágválasztón! A két nap alatt kilátogató kb. 20.000 emberből 3-4 ezer biztosan megfordul nálunk is. Nem tudom, hogy Mongólián kívül valaha láttak-e ennyien birka bokacsont lövészetet egy rendezvényen. Várunk mindenkit szeretettel! 2017. május 26-27., Merkapt…..
Tegnap sor került a Mongol Sagaj Klub első nyilvános bemutatójára! A Mongólia Nagykövetsége által, a Vörösmarty téri forgatag közepén felállított jurtában rendezkedtünk be, ahol már hétfő óta zajlanak a mongol kultúrát bemutató programok. A legnagyobb meglepetés a pakolászás közben ért minket,…..
A szakdolgozatban nem szerepel. Teljes film..
Baatarbat Batsukh, az Európai Mongol Sagaj Szövetség vezetője Varsóból üzent a magyaroknak és a Magyarországon élő mongoloknak...
A hétvégén került sor az év első nemzetközi megmérettetésére Varsóban. Életem első csigacsont lövő versenyén vettem részt. Csudaszép, mondhatom!  ..
Nincs adat...
Szintén a mongol forradalom a témája B. Sumxüü, A nagy út elején című filmjének, amelyben a népi legenda műfaja születik újjá. Az első mongol játékfilm, I. Trauberg, Mongólia fia című filmje ugyancsak ezt a témát dolgozta fel népmesei műfajban...
A szakdolgozatban nem szerepel. A film D. Tsevegmid azonos című regényéből készült. A történet egy kedves kisfiú, Najdan mindennapi életén keresztül mutatja be az 1921-es forradalom előtti Mongólia állapotát, a nélkülözést és a megaláztatást, és - természetesen - az "új idők"…..
A film a Xalxa folyónál vívott csaták ütötte sebekről beszél, mindezt egy férfi tragikus szerelmi történetén keresztül elmesélve. A mongol filmeket méltató irodalom ezt a filmet mindig megemlíti.„Egy nagyon jó példa lehet az a jelenet, ahol a bánatos apa és anya ül, túlságosan összetörve ahhoz, hogy…..
(Cím változatok: Medvežija usluga = Medve-szolgálat / Družba družboj = Barátságos barát. Maga a Tus bish us egy szólás, aminek nem értem pontosan a jelentését. Valamiképp a hálátlanságra utal, tehát "segítség helyett víz lesz" a jutalmad. Olyasmi lehet, mint ahogy a hamis kutya belékap a felé…..
Az új nemzedék úgy érezte, hogy még egyszer végig szeretné járni a pionírok útját és a régi témát, a forradalmat mint történelmi, társadalmi, sőt, pszichológiai tényt az új idők új megközelítéseivel feldolgozni. Erre példa A nép küldötte (1959) című film is.A film, a Cogt Taij operatőrének,…..
A film témája a szegénység, a nyomor kérdése. A nincstelen kínja (1994?) rendkívül egyenetlen színvonalon, a komikumra, az iróniára épül. Történetében egy fiatal tanító házaspár álmodozik a meggazdagodásról és a szomszédos faházban tengődő, agyafúrt öregasszonnyal szövetségben kutatnak az elhalt…..