Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Blog Újság

22 bejegyzést írt és 213 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A hivatalosan közzétett adatok alapján túl vagyunk a járványterjedési csúcson, azaz lassú, fokozatos csökkenés várható a napi új fertőződések számát tekintve. A legtöbb napi új megbetegedés november 29-én volt, 6819 fertőződéssel, majd december elején még előfordultak 6 ezer feletti számok (pl…..
Forró nyári napok után feltámadhat bennünk az érdeklődés: hol lehetnek a világon a legforróbb területek, legmelegebb országok, legtikkasztóbb városok, ahol a számunkra már szinte elviselhetetlen 35 fokos hőség mindennapos dolognak számít és ahol akár még ennél 10-15 fokkal forróbb hőmérsékletek is…..
A koronavírus hivatalosan március 4-én jelent meg Magyarországon (nem hivatalosan valószínűleg sokkal hamarabb), majd március 11-én elhozta a "rendkívüli vészhelyzet" elrendelését, illetve március 16-án a magyar iskolák bezárását. Aztán jött egy gyors felfutás: március 15-én elhunyt az első…..
Blog Újság 2020.06.22 22:32:26
@felucca02: idióta
A középkori történelem egyik legérdekesebb fejezete a keresztes-háborúk kora, melyben a pápa hívó szavára és az európai főnemesség vezetésével tízezrek indultak a Közel-Keletre, hogy harcban foglalják vissza a kereszténység ősi, szent városát, Jeruzsálemet. A közrendűek bűnbocsánatért, a köznemesek…..
Blog Újság 2020.06.08 22:54:54
@Arkadiai: Igen, így van. Nálam mindkettő benne van a "történelem 30 legjelentősebb csatája" listában.
A fényképek mindig egy adott időpillanatot rögzítenek, örök időkre kimerevítve egy bizonyos emlékképet, mely többnyire egy hangulatot is kifejez. Az itt következő gyűjteményben olyan ikonikus hírességek fotóit láthatjuk - többnyire párokban - akiknek életútja, munkássága a XX. század egy-egy…..
A cím kicsit nyilván csalóka, hiszen nehéz objektíven lemérni a kegyetlenség szintjét és az öt legkegyetlenebb történelmi alak kiválasztása is szubjektív, mert a rengeteg szóba jöhető figura közül mindenki mást választana az első ötbe. Jelen poszt mégis arra tesz kísérletet, hogy öt olyan ismert…..
Blog Újság 2020.05.13 13:45:42
@kugi: Bizony hogy része volt Vlad Tepes a magyar történelemnek, tekintve, hogy Havasalföldet ütközőállamként vezetve számtalan török támadást hárított el, melyeket így megúsztunk.
@Szarazinda: Azért volt Endre László kevésbé kegyetlen mint a többiek, mert míg a másik négy sajátkezűleg gyilkolt, addig Endre László "csak" a szervezésben vett részt.
Sokan foglalkoztak már a kérdéssel - mely napjaink koronavírus-járványának egyre súlyosabbá válásával ráirányítja a figyelmet az epidemiológia különböző területeire - hogy vajon melyik nagy világjárvány volt a legpusztítóbb az emberiség történetében. Több kutató az 1918/20 -as spanyolnátha járványra…..
Ha valaki szereti a kémtörténeteket - és így a karantén-bezártság idején szeretne egy filmes "kiruccanást" egy egészen elképesztő világba -  annak érdekes "filmcsemege" lehet a Vörös veréb (Red Sparrow) című thriller, mely napjaink Oroszországába kalauzol bennünket, pontosabban a Putyin vezette…..
Európa egyik leghosszabb időn keresztül uralkodó koronás fője, a 68 éven át trónon helyet foglaló Franz Joseph von Habsburg-Lotaringen volt, vagy ahogyan mi magyarok hívtuk: Ferenc József császár. Az 1848/49-es szabadságharctól kezdődően tekinthetjük a magyar történelem meghatározó alakjának, hiszen…..
Blog Újság 2020.05.01 20:43:22
@Control_: Az ambivalenciát illetően egyetértek: Ferenc József történelmi szerepének megítélésében a történészek sem egységesek.
Épp 34 éve történt, 1986 április 26-án, hajnali 1 óra 23 perckor a Szovjetunióban - egészen pontosan Csernobil és Pripjaty városok közt a Lenin atomerőmű 4-es reaktorában - egy rosszul megtervezett és szabálytalanul végrehajtott kísérlet során. A Viktor Bruhanov igazgató tudtával és Nyikolaj Fomin…..
Történelmi érdekességek rovatunkban ezúttal a középkor lovagi kultúráját és a lovagi tornákat vennénk górcső alá. De előtte érdemes tisztázni a "lovagkor" fogalomkörét. Nehezen datálható "nem hivatalos" korszakot jelentett Európában, melynek kezdetét több történész is a 732-ben Franciaországban…..
Az 1930-as évek Európáját sajátos viszonyok jellemezték: a kontinens országainak jelentős része tekintélyuralmi rendszereket működtetett - így például Lengyelország (Pilsudski-rendszer), Jugoszlávia, Bulgária, Románia, Magyarország (Horthy-rendszer), Törökország, Portugália (Salazar-rendszer) - és…..
Blog Újság 2020.04.20 12:54:16
@Arkadiai: Igen. A német - szovjet "látszat barátságot" jól tükrözi a posztban lévő karikatúra. :)
Már lassan 4 hónapja (január elseje óta) nézhetjük minden hétköznap este a Bátrak földje című magyar történelmi teleregény újabb és újabb részeit (az egyik hazai TV csatornán) mégpedig intrikák, családi rejtélyek és egy szerelmi háromszög (vagy négyszög) érdekes alakulásán szórakozva. Már közel…..
Blog Újság 2020.04.17 11:38:58
@Argus_: Igen, amikor 18-20 évesen elhatározta, hogy orvos lesz belőle, valószínűleg kinevették, hiszen a Magyar Királyságban (és feltehetően az egész Habsburg Birodalomban is) CSAK férfi doktorok praktizáltak ekkoriban. Svájcig kellett mennie, hogy olyan egyetem találjon, ahol egyáltalán nőként volt esélye tanulni. De elvégezte és bár hazatérve jó ideig nem ismerték el a diplomáját, végül csak összejött neki minden!
Blog Újság Aki megölte Lincolnt 2020.04.13 17:57:02
Épp 155 éve annak, hogy 1865 április 14-én - pont öt nappal az április 9-én megvalósult appomattoxi fegyverletételt és így az amerikai polgárháború lezárulását követően - John Wilkes Booth a washingtoni Ford Színházban este 22 óra 30 perckor hátulról fejbe lőtte Abraham Lincoln amerikai elnököt. A…..
Blog Újság 2020.04.14 16:03:00
@degreen: javítva
A londoni The Sunday Times örömteli hétvégét okozott az Egyesült Királyság (és a világ) számára, amikor egyik cikkében bejelentette, (mégpedig szombaton, azaz április 11-én) hogy az Oxfordi Egyetem laboratóriumának kutatócsoportja, Dr. Sarah Gilbert vakcinológus-professzor vezetésével elkészítette a…..
Blog Újság 2020.04.12 12:22:09
@illaim: Ez teljes mértékben így van! A Föld nem csak erre a vakcinára van utalva. (A cikk első bekezdésében is szerepel, hogy még számtalan helyen folynak vakcina-kísérletek. )És az is igaz, hogy a poszt valóban csak az oxfordi felfedezéssel és előrelépéssel foglalkozik. Ezúttal ERRE akartuk felhívni a figyelmet! Szerintünk ez most a legreményteljesebb! De mindegy honnan jön a megoldás, a lényeg: JÖJJÖN! :)
Mindenki hallott már a "hős" forradalmárról, Fidel Castro segítőjéről és jobbkezéről, az 1953-1959 közti kubai forradalom nagy harcosáról, akinek arcképe - jellegzetes, szakállas ábrázata, szúrós tekintete - számtalan pólón szerepel és akit Kubában ma is nemzeti hősnek tartanak. A neve: Che Guevara.…..
Az Európában január 24-én megjelent és azóta kontinensünkön 640 ezer fertőződést illetve 47 ezer halálesetet okozó SARS-CoV-2 vírus (és COVID-19 betegség) terjedési üteme és pusztítása jelenleg mintha lassulni látszódna. A két leginkább fertőzött európai országban: Spanyolországban és Olaszországban…..
Blog Újság 2020.04.07 11:10:44
@Control_: Sajnos valóban csak a tömeges vakcinázás hozhat megnyugtató javulást, de az a második "szezon" fertőzöttjein segíthet csak, majd jövőre. (Ha egyáltalán elkészül 2021 márciusáig a vakcina.) A legelső, vagyis mostani szezon védtelen egyelőre a vírussal szemben. És egy teljes éven keresztül kiszolgáltatottak leszünk. Max a járványgörbén laposíthatunk, de a népesség harmada - fele úgyis elkapja. Előbb - utóbb.
Blog Újság 2020.04.07 11:17:45
@tireless treehugger: "Munka-megfontolás nélkül?" Nos, ha kutatási anyagokat, tudományos cikkeket akarsz, akkor ne egy blogbejegyzést olvasgass. Ha viszont egy most érzékelt tendenciaváltás érdekel, arra ez a poszt is jó szerintem. Rávilágít pár egyszerű grafikonnal, hogy 4 napja változik a helyzet. Ennyi.
Évtizedeken keresztül elvárta a magyar pártállam - előbb Rákosi Mátyás, majd Kádár János vezetésével - hogy megünnepeljük minden év áprilisának negyedik napját, mert a "hősies" vörös hadsereg ezen napon "szabadította fel" hazánkat a nácik uralma alól. A "felszabadulás ünnepe", ahogyan  akkoriban…..
Olaszország már a koronavírus európai megjelenése után néhány héttel, vagyis már február elején-közepén a koronavírus járvány egyik legnagyobb mértékben sújtott területe lett. A Dél-európai országban február 21-én halálozott el a legelső beteg, de 10 nappal később, már 30 idős ember búcsúzott az…..
Blog Újság 2020.04.04 20:37:19
@Arkadiai: Sajnos én nem tudok hinni a nyájimmunitásban, főleg hogy azt sem tudják még a kutatók, hogy a korona megbetegíthet e kétszer (vagy többször).

Ami a legvalószínűbb: addig tart, amig a népesség legalább 8-10 százaléka nem kap vakcinát. Az nem mostanában lesz. (:
Blog Újság 2020.04.04 21:30:40
@VV Erőlegény: Akkor rettegj! :) Csak tartsd be az elemi dolgokat. Ennyi.
Blog Újság 2020.04.05 10:57:19
@Argus_: Húsvét után valószínűleg elrendelik nálunk.
A koronavírus-járvány, mely Európában először január 24-én jelent meg (Franciaországban) - és azóta 70 napja tart megtorpanás nélkül, folyamatosan a Föld összes országában megjelenve és 1 millió fertőzést illetve 52 ezer halálesetet okozva - létrehozta a maga saját, külön "embertípusát" a Homo…..
Régi történelmi "recept", hogy az emberiség bizonyos vészhelyzetekben különleges jogokkal ruházza fel vezetőit, hogy hatékonyabb, gyorsabb és egyszerűbb legyen a döntések meghozatala és ne kelljen minden alkalommal, (amikor minden perc számíthat) több száz törvényhozásbeli tagot összehívni egy-egy…..
A járvány miatti otthon ücsörgés, házba vagy lakásba zárkózás és elszigeteltség kreatívvá teszi az embert a szabadidő eltöltése terén. Ez az én esetemben bizonyos filmek újranézését jelenti (egyelőre). /Aztán lehet, hogy idővel a hátsó-kertből a versailles -i park másolatát készítem majd el, ha…..
A magyar iskolák március 16-án ideiglenesen, a tanév végéig bezártak, miután a kormány 5 nappal korábban (március 11-én) országos vészhelyzetet hirdetett az egész világot érintő koronavírus-járvány miatt. A lépésre szükség volt (sőt talán egy héttel hamarabb is megléphették volna). Március 16 óta a…..
Blog Újság 2020.03.30 12:16:03
@Gevlekte Salamander: Én fejtsem ki? Majd a kormány kifejti pár napon belül! :)
Steven Soderbergh (Ocean's Eleven, Mint a kámfor) 2011-ben egy izgalmas thrillert készített "Fertőzés" (Contagion) címmel, mely megdöbbentő módon hajszál pontosan azt a történetet meséli el, melyet most átél a világ: egy Kínából kiinduló világméretű járványt, mely az egész emberiséget…..
Blog Újság 2020.03.29 21:13:41
@Jericho_: Egyik eddigi SARS járványra sem igaz egyidejűleg, hogy

- Kínából indult ki
- zoonozisa denevér-sertés
- az egész világon elterjedt 700 ezret meghaladó betegszámmal
- globális pánikot váltott ki
- 30 ezer feletti halottszámot generált három hónap alatt

A felsorolt 5 tényező csak a filmbeli járványra és a jelenlegi koronavirus járványra igaz. Egyetlen másik járványra sem az elmúlt 80 évből.
Épp 87 éve született meg Németországban, 1933 március 24-én az Ermächtigungsgesetz, azaz a felhatalmazási törvény, mely bevezette az egészen 1945 májusáig (vagyis a világháború végéig) tartó náci diktatúrát. A törvény eredetileg 4 évig volt érvényes, ám 1943-ig kétszer is meghosszabbították, majd…..
Blog Újság 2020.03.28 16:43:33
@midnightcoder2: Viszont a posztnak semmi köze Leninékhez.