Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Asbóth Márton

19 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
4 tisztifőorvos: 2018 egyik kétes értékű rekordja, hogy hányan fordultak meg ebben a pozícióban. Épp a múlt héten nevezték ki a legújabbat. Reméljük, ő tartósan a poziciójában marad, mert sok mindent kellene tennie. Például érdemi lépéseket a kórházi fertőzések ellen. Ennek első eleme az, hogy…..
Az állami szerveknek minden évben kötelessége nyilvánosságra hozni az előző év kórházi fertőzésekkel kapcsolatos statisztikáit. Idén ezt ugyan rendeletmódosítás és trükközés kísérte, de végül megismerhettünk néhány adatot. A jelentés idén sem lett érthetőbb, ezért mi végeztük el az állam helyett a…..
Emlékeztek még a nyári hírekre? Hogy most aztán nekiáll a kormány és rendet tesz a kórházi fertőzések terén? Sokat elmond a szándék komolyságáról, hogy ugyan nagy hanggal harangozták be az új rendeleteket, de hatályba még mindig nem léptették őket. Mondjuk a régi szabályokat sem tartják be: 2018…..
Bár már jogerősen is pert nyertünk az EMMI ellen, és kötelező lenne kiadniuk a kórházi fertőzések adatait, inkább az időhúzást választották: a Kúria felülvizsgálatát kezdeményezték. Emiatt most még pár hónap eltelik, mire megkapjuk az adatokat. Minden amellett szól, hogy a minisztérium ne várjon a…..
Előre tudtuk, ezért meg sem lepődtünk rajta, hogy a kormány nem fogja elárulni, hogyan teljesítenek a magyarországi kórházak a kórházi fertőzések ügyében. Az már izgalmasabb, hogy milyen indokokkal titkolóznak továbbra is. Nem várunk tovább, ahogy ígértük, ki fogjuk harcolni a kórházi fertőzéses…..
Elfogadhatatlan, amit a Magyarországon előforduló kórházi fertőzések adataival művel az állam. Bujkálás, kavarás, sunyiskodás, jogsértés, hülyének nézés – úgy tűnik, a kormányzati szerveknek bármi megéri, csak elkerülhessék az adatok nyilvánosságra hozatalát. Itt az utolsó esély: ha most sem teszik…..
Óriási indulatokat korbácsol az utóbbi években a kórházi fertőzések kérdése. Azt tudjuk, hogy többen halnak meg kórházban összeszedett fertőzésben, mint autóbalesetben, de az sosem derült ki, pontosan hányan. Az ÁNTSZ titkolózik, a szakmai jelentését alig páran értik, világos magyarázat helyett…..
A nyár közepén robbantotta a hírt az RTL Klub Híradója: az ajkai kórház elavult CT-je egy beteg életét követelte. A hír hallatán gyorsan bejelentették: mobil CT-t kap a kórház. A kormánypropaganda diadalmasan nyugtázta, hogy milyen szépen megoldották a problémát, és senki sem kérdezte meg: hogyhogy…..
Nemzetközi összefogásban igyekszünk kideríteni, Magyarország kivel osztja meg a nemzetbiztonság működése során szerzett titkos információkat. Megkérdeztük az ezzel foglalkozó minisztereket és az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságát is. Alig akartuk elhinni, mit válaszoltak – ha igazat mondanak,…..
Képzeld el, hogy testvéred a vasárnapi ebéd mellett egyszer csak levegő után kezd kapkodni. Kiesik a kanál a kezéből, te pedig ijedten rohansz és pánikolva tárcsázod a mentők számát. Szirénázva viszik be a testvéred a sürgősségire. A mentőben stabilizálják az állapotát, a közvetlen életveszély…..
Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Eleinte még felhúztad magad egy-egy szabálytalan sávváltáson, de mostanra már megszoktad az állandó dudálást is, és már az állami rádióból szóló propaganda sem hoz ki különösebben…..
Képzeld el, hogy hétvégén, mint évek óta mindig, elmész a barátaiddal focizni. Ez lesz az első alkalom, amikor a szétrúgott öreg stoplis helyett végre megvillanthatod az új cipődet, így különösen várod, hogy végre pályára vonulj. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az új cipőtől vízhólyagod lesz.…..
  Képzeld el, hogy egy rutinműtétre kell befeküdnöd egy kórházba. Régóta halogattad már, hiszen mindig volt jobb dolgod, mint egy kórteremben lábadozni. Győzködted magad, hogy bonyolult összeegyeztetni a napirendeddel, meg a szabadságodat sem pont így akarod eltölteni, de valójában kicsit félsz az…..
Mesedélután! A szegény ember világszép leánya is kaphat kórházi fertőzést. Ebből a népmeséből kiderül, hogy a kórházi fertőzések áldozatainak milyen jogi lehetőségei vannak. Vajon győzedelmeskedik az igazság? Mit tehet a szegény ember, hova forduljon? Mit tett a tűzokádó sárkány az egészségügy…..
A TASZ jelenti ÁNTSZ nekrológ 2017.04.04 16:39:07
Múlt pénteken megszűnt az 1991-ben létrehozott Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Az ÁNTSZ az utóbbi időben rengeteg kritikát kapott, többek között tőlünk is, így jogos a kérdés: baj ez? Igen, szerintünk ez nagyon rossz döntés. Az ÁNTSZ egy több szervből összeálló szervcsoport volt,…..
Válaszolt az ÁNTSZ az első bejelentéseinkre, amelyeket a kórházi fertőzések miatt indított kampányunkban továbbítottunk neki. Érdemi válasz nincs, vizsgálat nuku, de a téves jogi levezetés ezúttal sem maradhatott el...
Asbóth Márton 2017.04.03 10:44:22
@János Lipcsei: az ÁNTSZ-t éppen arra a célra hozta létre a kormány, hogy legyen egy szerv, amelyik garantálja az egészségügyi intézmények jogszerű és szakszerű működését. Az már válságtünet, ha egy intézményt be kell zárni, és arról tanúskodik, hogy az ÁNTSZ nem tette a dolgát akkor (sem), amikor még nem volt ekkora a baj.

A kormány bezárása nem valódi lehetőség, az viszont talán igen, hogy az erre létrehozott szakosított szerv tegye a dolgát. Ezt próbáljuk elérni.
Asbóth Márton 2017.04.03 10:54:29
@diagnozis: Nem a mi feladatunk, hogy megértsük, pláne nem, hogy megoldjuk a kórházi fertőzések ügyét, bár szerencsére sok kiváló infektológus szakember segíti a munkánkat. Egy olyan jogvédő szervezetnek, mint amilyen a TASZ, az feladata ebben a helyzetben, hogy kikényszerítse a betegjogok érvényesülését, mert ezeket jelenleg súlyosan megsértikszerte az országban.

Azzal, hogy ennyire nagy az esélye annak, hogy egy beteg ma kórházi fertőzést kap, súlyosan sérül a biztonságos betegellátáshoz való alapvető alkotmányos jog. Az állam feladata, hogy biztonságos és mindenki számára hozzáférhető betegellátást nyújtson. A kórházi fertőzések közül a legveszélyesebbek a multirezisztens, azaz az antibiotikumos kezelésnek ellenálló kórokozók által okozottak. Senki nem állítja ugyanakkor, hogy a kórházi fertőzéseket teljesen meg lehetne szüntetni. Magyarországon viszont nem történnek érdemi lépések, nem tudjuk, hogy teljesítenek a kórházak e téren, az intézményeket nem ellenőrzi kellőképpen az ÁNTSZ, és nem biztosítja, hogy ne lehessenek jogszerűtlenül vagy szakszerűtlenül működő kórházak.

A TASZ egyébként az 1%-os felajánlásokból befolyó összeget teljes egészében a jogsegélyszolgálatának fenntartására fordítja. Évente 2300 ügyben nyújtunk ingyenes jogi segítséget a legkiszolgáltatottabb honfitársainknak, és ha te is felajánlod az adód 1%-át, ez a szám még nagyobb lehet. Köszönjük!
Asbóth Márton 2017.04.03 17:28:11
@diagnozis: nem értünk egyet, a TASZ szerint a kórházi dolgozóknak sem feladata, hogy megoldják a kórházi fertőzések ügyét, irreális is lenne ilyet elvárni tőlük. A koncepcionális megoldáskeresés az egészségügyi irányítás feladata lenne.

A jelenlegi kampányunkban számtalan alkalommal hangsúlyoztuk, hogy milyen nagyra tartjuk az egészségügyi dolgozókat, akik lehetetlen körülmények között, megalázó fizetés mellett, erejüket megfeszítve dolgoznak azon, hogy a hivatásukat gyakorolni tudják és minél több emberen segítsenek.

Ezért is felháborító, hogy az állam nem tesz semmit. Ezen próbálunk változtatni, felszólítva az állami hatóságot, hogy tegye a dolgát. Nem az egészségügyben dolgozók, hanem az ÁNTSZ áll tehát a kampányunk fókuszában. Erről szólt a vitánk a Magyarul Balóval műsorában, amit itt lehet megnézni: rtl.hu/most/magyarulbaloval/magyarul-baloval-2017-03-17
Az ÁNTSZ közleménye szerint nyitott kapukat döngetünk, hiszen eddig is minden panaszt kivizsgáltak. Csakhogya a kórházi fertőzések visszaszorításáért indított kampányunk nem az egyedi panaszok kivizsgálásáról szól, hanem a rendszer működési hiányosságairól. Az ÁNTSZ-nek kell biztosítania az…..
Asbóth Márton 2017.03.16 17:16:44
@Kisebbség: szerintem nem létezik ilyen összeg és maga a megközelítés sem helyes. Megjegyzem, hogy a betegbiztosítási rendszer most sincs tekintettel arra, hogy ki mennyit fizetett be a betegkaszába, és nem válogat a rendszer aszerint sem, hogy ki milyen korú vagy egészségi állapotú. Ráadásul a betegre költött pénzösszeg és az életminőség javítás között nincs is egyenes összefüggés. Egy pár ezer forintos beavatkozással is lehet életet menteni, és a sokmilliós kezelés sem biztos, hogy sikerrel jár. Egy biztos: ha dönteni kell, hogy egy beavatkozást, egy kezelést elvégezzenek-e, ennek költsége sem elméletben, sem a gyakorlatban nem szerepelhet a döntési szempontok között.
Asbóth Márton 2017.03.16 19:20:09
@Kisebbség: egyelőre hasznos lenne, ha közelítenénk a GDP-arányos egészségügyi kiadásokat az EU átlagához, mert az utóbbi években csak a leszakadás volt jellemző. Az EU-átlag 2015-ben 9,9%, a magyarországi ugyanekkor kevesebb mint 5%. Ezzel az összes visegrádi ország megelőz bennünket, és csak Románia, Bulgária, Ciprus és Horvátország áll nálunk is rosszabbul. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a nyugati országok, amik a GDP-jük 9-10%-át költik az egészségügy finanszírozására, mivel jóval magasabb a GDP-jük, abszolút értékben aránytalanul többet költenek, mint mi.

Egy bizonyos pénzmennyiség felett a költések növelése nem vezet emberéletek megmentéséhez. Egyelőre viszont ott tartunk, hogy az egészségügyi ráfordítások emelése a halálozások csökkenéséhez vezethetne. Szerintünk elfogadhatatlan, hogy sokaknak azért kell meghalniuk, mert nincs pénz a legbanálisabb ellátásokra vagy kezelésekre sem.
Asbóth Márton 2017.03.23 12:47:41
@Kisebbség: itt vannak a legfrissebb adatok: „Magyarországon az egészségügyi kiadás 2015-ben vásárlóerőparitáson számolva lakosonként 1371 euró volt, még az EU-28-ak 2781 eurós átlagának felét sem érte el. Míg a válság az uniós országok többségében nem volt jelentős hatással az egészségügyi költés reálértékére, a magyar egészségügyi büdzsé még mindig nem érte el a 2005-ös bázisév szintjét. A kiadások harmadát a lakosság közvetlenül finanszírozza - derül ki "Az egészségügyi kiadások alakulása Magyarországon 2010-2015" című, frissen publikált KSH jelentésből.” www.napi.hu/magyar_gazdasag/ezt_tette_az_orban-kormany_az_egeszseguggyel_het_ev_alatt_grafikonon_a_meghokkento_eredmenyek.631920.html
Az előző posztban Bence esetén keresztül végigvettük, a betegjogi panasz miért alkalmatlan a kórházi fertőzéses esetek kivizsgálására. Röviden: azért, mert nem egy független szerv, hanem a kórház maga vizsgálja ki őket. Nade ott a bíróság mint független, igazságszolgáltató szerv. Érdemes-e odavinni…..
Asbóth Márton 2017.03.01 10:40:29
@Le Orme 2: A kórházi fertőzések jellegzetessége, hogy kórházi körülmények között alakulnak ki és ellenállnak az antibiotikumoknak. Ezeket nem a bekerülők hurcolják be, hanem az intézményben lehet elkapni. Árulkodó az is, hogy olyanok is megfertőződnek, akik egyébként nem valamilyen fertőzöttség vagy krónikus betegség miatt kerülnek be, hanem pl. baleset miatt, vagy azért, mert szülnek.

Ma, abszurd módon, a kórház valóban veszélyes üzem, ahol fennáll a veszélye annak, hogy bárki elkaphat egy életveszélyes fertőzést. Éppen azért indítottuk el a kampányunkat, hogy elérjük, az ÁNTSZ tegyen a katasztrofális helyzet ellen. Segíts te is, küldd el a kórházi fertőzéses esetedet, hogy elérhessük a te eseted kivizsgálását is! korhazifertozes.tasz.hu/kuldd-el-a-panaszod/
  A héten induló kampányunkban arra biztatunk mindenkit, hogy küldje el saját, kórházi fertőzésekről szóló történetét, hogy ezek alapján szólíthassuk fel az ÁNTSZ-t ellenőrzések lefolytatására. De miért nem nyújtunk be panaszt, perelünk, jelentünk fel? Elmagyarázzuk...
Asbóth Márton 2017.02.28 10:32:51
@miketbeszéltek: Az, hogy a multirezisztens kórokozók antibiotikumokkal alig kezelhetők, nem jelenti azt, hogy nem lehet semmit tenni ellenük. Nem azt mondjuk, hogy 0-nak kellene lennie a kórházi fertőzéses esetek számának, mert ez irreális elvárás. Azt mondjuk, hogy az államnak célzott eszközökkel kellene fellépnie, és hogy a kórházi fertőzések száma csökkenthető. Addig, amíg nincsen alkoholos kézfertőtlenítő, szakszerű takarítás, kézmosási lehetőség a kórtermekben, egyágyas elkülönítőszobák a fertőzötteknek, infekciókontrollal betegenként foglalkozó szakorvosok és nem adott még egy sor feltétel, addig az állam nem tesz eleget a fertőzések visszaszorításáért.

A mostani kampányunkban épp azt szeretnénk elérni, hogy az ÁNTSZ folytasson le célzott vizsgálatokat az egészségügyi intézményekben, azt ellenőrizve, hogy minden adott-e a fertőzések leküzdéséhez. Nem feljelentésre biztatunk, hanem arra, hogy konkrét, megtörtént tragédiák ne maradhassanak következmény nélkül. Az ÁNTSZ dolga, hogy fellépjen, ha az egészségügyi intézményekben jogszabályt vagy szakmai előírást sértenek. Meglátjuk, hogy a bejelentéseinknek milyen következményei lesznek.

Végezetül: a nozokomiális fertőzések magyarországi száma nem alacsonyabb, mint a nemzetközi átlag. Viszont – az ÁNTSZ érvelése szerint – nem is összehasonlíthatók a számok az eltérő adatgyűjtési módszertan miatt. Másrészt pedig sokkal rosszabb a diagnosztizálási arány és a jelentési fegyelem sem jó, ezért a fertőzések egy – sokak szerint jelentős – hányada be sem kerül a hivatalos statisztikába.