Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vízkémia

20 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A visszagyűjtendő flakonok jó részét le sem kellene gyártani! A műanyag flakonok visszagyűjtése és az újrahasznosítás mellett a szemlélet formálás, a fogyasztói szokások megváltoztatása is jelentős eredményt hozhat fenntarthatósági szempontból. Ha a vízminőségről és víztisztítókról szóló…..
Az NNK frissítette az ivóvízzel kapcsolatos lakossági tájékoztatóit. Átláthatóbb lett, és könnyebben elérhetők a vízfogyasztókat leginkább érintő tudnivalók is. A Közegészségügyi Laboratóriumi Főosztály oldalán az <infokommunikációs anyagok>  menüpontból kiindulva az egyes alpontokban…..
A WHO minden évben megrendezi az „ólomexpozíció megelőzés témahetet” [ILPPW - international-lead-poisoning-prevention-week],  amelyen belül pl. Amerikában az ivóvíz általi ólomexpozíció külön témanapot kap évről-évre. A cél a prevenció, a minél szélesebb kört elérő tájékoztatáson keresztül. A…..
 "Az ivóvíz ólomtartalma visszafordíthatatlan szellemi károsodást okozhat a csecsemőknél és kisgyermekeknél, még 10 µg/dl alatti vérólom szint esetén is. A publikáció szerint az 5 µg/l feletti ólom mennyiség az ivóvízben jelentősen emelte a 6-24 hónapos gyermekek vérólom szintjét…a csapvíz…..
 Wekerle ólomkockázati térképe [forrás:NNK] - még a 10mikrogramm/L  határértékhez hasonlítva   "...az ivóvíz ólomtartalma visszafordíthatatlan szellemi károsodást okozhat a csecsemőknél és kisgyermekeknél…  Az Irányelv átdolgozásában megadott célérték 5 µg/l, amelyet a szolgáltatási ponton 2036.…..
Az, hogy egy adott vízvételi helyen az egészséges ivóvíz hogyan biztosítható és milyen feltételekkel (pl. környezetkímélő, gazdaságos, kényelmes, fenntartható módon), számos paramétertől függ. Megfelelő döntés előkészítéssel, és az abból következő megoldásokkal, a vezetékes víz optimális…..
Karácsony Gergely                                                                                 Főpolgármester úr részére Tisztelt Főpolgármester Úr! 2019 tavaszán, Jávor Benedekkel sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a csapvíz ólomszennyezésével kapcsolatos problémára[1],…..
Kisgyerek korban visszafordíthatatlan következményekkel jár az ólomszennyezett víz fogyasztása: idegrendszeri károsodás, IQ csökkenés, viselkedési zavarok.   Az NNK felmérése szerint kb. 746.000 ember él olyan háztartásban, ahol a szolgáltatott víz az ólomcsövek, szerelvények miatt szennyeződik,…..
A vízmű csak a vízóráig felel a vízminőségért, a csapvízben mérhető ólomszennyezés legtöbb esetben az épületen belül található csövek, szerelvények ólomtartalma miatt kerül a vízbe.Az ólom súlyosan egészségkárosító nehézfém, várandós nők, 6 év alatti gyerekek számára az ivóvízben nincsen elfogadható…..
"A fogyasztók releváns információkkal kapcsolatos jobb tájékozottsága és a nagyobb átláthatóság várhatóan erősíteni fogja a polgárok számukra szolgáltatott vízbe és vízszolgáltatásokba vetett bizalmát, ami a csapvíz ivóvízként történő nagyobb mértékű fogyasztásához kell, hogy vezessen..."    AZ…..
"...az épületeken belüli rendszeres vízvizsgálat - egyes speciális esetektől eltekintve - jelenleg nem előírás. ...az új ólomra vonatkozó határértéket 2036. január 12-ig kell biztosítani..." NNK, [a] Hiába mérjük, tudjuk; azt tapasztaljuk, hogy a cselekvés legtöbbször elmarad. Az ólomszennyező…..
  Az EU ivóvíz irányelvének egyik célja a csapvíz fogyasztás ösztönzése. Ennek egyik eszközeként fontosnak tartja a fogyasztók tájékoztatását annak érdekében, hogy növekedjék a bizalom a csapvíz minőségével kapcsolatban.     Érdemes okulni abból, ami Newarkban történt! Nem lenne szerencsés, ha a…..
2021. OktóberUpdate: az NNK után az újságírók is elvégezték feladatukat. Számos ismertető cikk jelent meg az ólomtérképek értelmezésével, a víztisztítók kiválasztásának fontosságával kapcsolatban.  2020. Október Elkészült az NNK <Módszertani útmutató az ivóvíz ólom tartalmával kapcsolatos…..
Soha nem látott részletességű vizsgálatot végzett a fogyasztóhelyi ivóvíz minőséggel kapcsolatban az NNK.  Elkészültek a valós mérési adatokon alapuló  ólomkockázati besorolások, az ólom eltávolítására alkalmas víztisztítók eredményeit összefoglaló táblázat, és az eredmény értelmezéséhez szükséges…..
A magyar forgalmazási szabályozás a víztisztítókra olyan, hogy a döntés felelősségét a fogyasztóra, a választást segítő korrekt tájékoztatást a kereskedő lelkiismeretére bízza. Nem mindegy, honnan tájékozódik, kitől kér és kap valódi, szakmailag naprakész információt és segítséget víztisztító…..
Ólommentes víz! Ivóvíz? 2020.08.28 12:51:04
Erre az ólomszennyezésre a Doulton Ultracarb szűrőbetétes víztisztító jöhet szóba megbízható megoldásként... www.olomavizben.hu www.csapvizszuro.hu..
Az, hogy egy adott munka környezetben az egészséges ivóvíz biztosítása hogyan oldható meg környezetkímélő, gazdaságos és kényelmes módon, számos paramétertől függ. Magyarországon -néhány ritka kivételtől eltekintve- a szolgáltatott vezetékes víz elég jó minőségű ahhoz, hogy   felhasználható legyen…..
  A határérték több, mint 50-szerese!A XI. kerületi társasház 7. emeleti vízmintái döbbenetes ólomszennyezést mutatnak! Kinek a felelőssége az, hogy ebben a házban a lakók eddig nem tudtak erről a súlyos ólomszennyezésről? Ólom kockázat értékelés a 200731-1150 vizsgálati jegyzőkönyv alapján A…..
  ⚠️LESZ FELELŐS? "A termékenységi ráta 12 százalékkal csökkent, a magzathalálok aránya 58 százalékkal nőtt és a születéskori egészségi állapot is leromlott más michigani városokhoz hasonlítva." [*kiemelés a makronom.mandiner bejegyzésből].Végigolvastam az eredeti 68 oldalas tanulmányt,…..
Ólompara? ÓLOM a vízben? 2019.12.17 08:48:13
Az ólomszennyezés tudatos fogyasztói magatartással kiküszöbölhető!  Az utóbbi időben egyre több hírforrás számol be a csapvíz minták ólomtartalmának vizsgálati eredményeiről. A tények aggasztóak: a 70-es évek előtt épült házak többsége érintett. Az is elgondolkodtató, hogy az újonnan épített…..
Múlt heti bejegyzésünkből már kiderült, hogy a mikroműanyagok több forrásból, így a műanyag palackokból lehúzott kortyok nyomán is a szervezetünkbe juthatnak. Ezen a héten sem távolodunk el túlságosan a témától, mivel a palackozott vizekről lesz szó: mi áll a folyamatosan növekvő fogyasztás…..
Csapvizben lévő ólom-szennyezettségre és az épületeinkben lévő azbeszt veszélyeire hívja fel a figyelmet a Szubjektív Értékek Alapítvány programja. A demonstratív mérések során, véletlenszerűen kiválasztott hazai épületeket vizsgáltunk a csapvíz ólom koncentrációját. Az 5 vizsgált lakásban 2 esetben…..
vízkémia 2019.07.01 18:01:51
Kedves Kollégák!

1) Sajnos mérési eredményeink alapján ettől jóval magasabb koncentrációk is mérhetők a háztartásokban(pl. Wekerle).
2) A kiengedés, mint megoldási lehetőség -mérési tapasztalataink alapján társasházakban nem mindig segít,sőt, van olyan, ahol rontott a helyzeten. Az amerikai szakirodalom már nem ajánlja a "flush"-t mint módszert az ólomtartalom csökkentésére.
3) Már vannak (a flinti katasztrófának köszönhetően) az ólom (és azbeszt eltávolítására is) megbízható, nem RO háztartási kis berendezések.
Az NSF/ANSI 53 ólom eltávolítására is listázott berendezések közül a magyar csapvizeken is teszteltük a Doulton Ultracarb szűrőbetétjét. Még 210ppb ólom koncentrációnál a szűrőbetét élettartamának végén is kimutatási határ alatti az ólom (wekerlei valós háztartási használat mellett).
Az RO háztartási célú propagálását jobb lenne elfelejteni, tekintettel a nagyon sok negatív tapasztalatra. A magyar csapvizek esetében egyáltalán nem indokolt ennek az alkalmazása, ugyanakkor sem a használók, sem a kereskedők nem kellően tájékozottak ahhoz, hogy a működtetésében rejlő kockázatokat felmérjék.
A fent említett szűrőbetét rendelkezik forgalmazási engedéllyel, és az egyetlen jelenleg, ami magyarországi csapvizekben lévő akár 210ppb ólmot is igazoltan, és megbízhatóan eltávolít.
Laboratóriumunk a márka szakmai felügyelője és a forgalmazási engedély tulajdonosa.
Üdvözlettel,
Azari Katalin vegyészmérnök (1990 BME)