Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kitalátor (másként) gondolkodó

215 bejegyzést írt és 18126 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    Kezdjünk barátkozni a Mi Hazánkkal! Ugyanis van rá esély, hogy a következő parlamentben ott lesz. És ha ott lesz nem mindegy, hogy hova áll. Kép; 24.hu Annyira a két nagy tömbbel foglalkozunk, hogy fel sem merül, miszerint bárki más is labdába rúghatna majd áprilisban a végelszámolásnál.…..
Kitalátor (másként) gondolkodó 2022.02.04 12:39:40
@alöksz róz: Az valaki, vagy megy valahova?
Kitalátor (másként) gondolkodó 2022.02.04 12:42:02
@birkamenet: Mindenki úgy ír, ahogy gondolkodik.
Kitalátor (másként) gondolkodó 2022.03.09 08:25:53
@pista18722: Inkább anarcholiberált agyagedény, tele van mocskos pederaszta kommunistákkal a blogja, olyan tudathasadt, mintha személyesen MZP írná.
Interjú Elpidios Vagianakis archimandritával a sátánról, a Fenevad jeléről, a mesterséges intelligenciáról, a politika, a tudomány és a vallások árulásáról - vagyis csupa olyan kérdésről, ami ma bizonyára a leginkább foglalkoztatja a világon az embereket. Megosztás   1. kérdés: Atyám, sok mindent…..
Kitalátor (másként) gondolkodó 2022.02.10 13:24:39
@Mira Viso: Tulajdonképpen mindegyikben megjelenik. Nem lennék meglepve, ha még kreacionista és laposföldhívő is lenne.
Ellentétben azzal ortodox egyházi közvéleménnyel, amely még zsinati kánonokat is képes a Szentlélek kegyelméből érvényteleníteni.
Kitalátor (másként) gondolkodó 2022.02.10 15:12:06
Sajnos nem találom azt az ortodox honlapot, ahol megjelent, de a lényeg itt is olvasható: www.szabadeuropa.hu/a/orosz-ortodox-egyhaz-bunosok-akik-elutasitjak-a-koronavirus-elleni-oltast/31342097.html
Pedig valamelyik orosz ortodox orvos-püspök nagyon szépen összefoglalja az ortodox járványellenes intézkedések történetét is.
Miraviso Kis Keresztény Katalógus 2022.02.08 21:47:04
Érdekes animációval mutatja be egy kreatív hívő, hogy kik azok a jellegzetes karakterek az Egyházban, akik nagy erővel tolják a rossz irányba a szekeret úgy, hogy talán nem is tudnak róla. A szerző eredetileg arról győzködi nézőit, hogy milyen motivációk hatására NE térjenek át addigi hitükről az…..
Kitalátor (másként) gondolkodó 2022.02.10 13:18:22
@Mira Viso: Az a 9. pont nem újabban jelent meg a római katolikus egyházban. Különben nem "javították" volna ki Jézus Krisztus szavait a Szentlélekről, nem írták volna át a nicea-konstantinápolyi hitvallást és az egész dogmatikát: "Ha eljön a Vigasztaló, akit az Atyától küldök, az Igazság Lelke, aki az Atyától származik, ő majd tanúságot tesz rólam."
Na erre az "anomáliára" az akkor még fiatal, de már akkor is bölcs Barsi Balázs o.f.m. hívta fel a figyelmünket 1976-ban.
Kitalátor (másként) gondolkodó 2022.02.10 14:10:56
@Mira Viso: Semmit nem kérdeztem, de mindegy. (Az ortodoxia nem használja a "mise" megnevezést a szent és isteni liturgiákra.)
Az Úr napjának megszentelése egyébként az előesti nagy és kis zsolozsma (vecsernye) és a reggeli zsolozsma (utrenye) is, mindjárt nem csak heti egy időpont adódik. Viszont nagyon megszilárdíthatja hitedet és elkötelezettségedet, ha a közelgő nagyböjt szerdáin és péntekein esténként részt tudsz venni a Dialógus ("Kettős Nyelvtudományú") Szent Gergely római pápa nevéhez kötött "előre megszentelt áldozat liturgiáin".
Ezeket érteni és érezni is kell, nemcsak hallani, azért (bár a semminél több, de) csalóka az online "misehallgatás".
Az "óorosz" az a kultúra. (De régen hallottam már Lepahin Valerijról!) Annak a nyelve az ószláv, vagy pontosabban az egyházi szláv, amelynek Leninék még az emlékét is el akarták törölni. A kizárólag az egyházi szláv nyelvű liturgiához való merev ragaszkodás véleményem szerint csak akkor méltányolható, ha valaki teljesen bírja azt a csodálatos és gazdag nyelvet (amellyel az összes mai szláv nyelv is érthetővé válik). Nem sokan vannak e csonka hazában, de már talán Oroszországban sem, bár abban a kultúrában felnőve legalább megértik. "A hit hallásból ered", de nem holmi nyelveken szólásból, vagy a hallgató számára azzal egyenértékű ismeretlen nyelvű szövegből. A kettészakított magyar ortodoxia orosz felének a templomai közül nem véletlenül szinte mindegyikben a magyar az elsődleges liturgikus nyelv, azzal együtt, hogy a hívek összetételének, a pap (-ok) és az énekes (kántor) szellemi adottságainak a függvényében hagyományosan legalább egy-két imát, könyörgést az azon részt vevő más (szerb, görög, román, arab, német, angol, francia, stb.) anyanyelvű, esetleg más patriarchátushoz tartozó hívek nyelvén is mondanak, hogy ők is értsenek valamit.
Kitalátor (másként) gondolkodó 2022.02.10 14:21:36
@Mira Viso: Sokkal általánosabb fogalmak.
Konvertita: egyik felekezetből a másikba "átváltott" személy.
Prozelita: a neofiták, az "újhitűek" másik megnevezése, akik valami teljesen másból tértek be egy kereszt(y)én(y) felekezetbe. A (gyakran színleg, kényszer hatására) "kikeresztelkedett" zsidókat is így hívták.
Mint amikor a könyv-handlé bekopogott a régi vevőjéhez, egy fiatalasszonyhoz, és egy újabb talmud-magyarázatot kínált neki:
- De kérem, én már keresztény vagyok, nincs szükségem olyanra!
- Akkor ajánlhatok esetleg egy Újszövetséget?
- Ó igen, sőt, ha lehet a legújabbat!
Az alábbi poszt eredetileg hozzászólásnak íródott az egyik nemzetközi, soknyelvű katolikus közösség egyik bejegyzése alá, ami arra a kérdésre kereste a választ, hogy miért elégednek meg az emberek, akik már megkapták a "meghívójukat" annyival, hogy a "maguk módján" maradnak vallásosak ahelyett, hogy…..
Kitalátor (másként) gondolkodó 2022.02.10 13:05:43
Drága szívem, te nem a római egyetemes egyházat hagytad el, hanem Isten kegyelméből a vallástalan (ateista/panteista) létformát. Mivel nem volt ezek szerint időd sem arra, hogy rácsodálkozz az ott honos közösségi imákra, kimaradhatott egy nagyon fontos mondat a számodra: "Ne vétkeinket nézd, hanem egyházad hitét, és őrizd meg szándékod szerint békéjét!"
Persze könnyű(?) annak, akiknek nem kuriózum a felszentelt pap, aki dolgozott (lehetőleg fizikai munkát) és mulatott együtt papokkal, szerzetesekkel és ilyen hivatásokra készülő (kortárs) fiatalokkal. Aki ettől távol nőtt fel, az gyakran képzeli vagy (fél-) istennek, vagy egytől egyig aljas gazembernek őket. Leginkább mikor minek. Pedig valójában ők is ugyanolyan emberek, mint mi, egy olyan (általuk többnyire nem is kért) hivatással, ahol csak egy a biztos: legalább egy nagyságrenddel több kísértésben lesz részük "tanulmányaik befejezéséig".
Mindez természetesen az ortodox papokra is vonatkozik.
Persze azt képzelik sokan, hogy a hivatalosan is nős, családos papoknak, lelkészeknek könnyebb, ezért is hitelesebbek. Ezt többnyire a saját házasságkötésük előtt, talán a mézesheteik alatt is, legjobb esetben a második gyerekük fogzásáig vagy az első kamaszodásáig (ami gyakran együtt jár az életközépi válsággal is) képzelik a rajongók.
Nagyon kevés olyan emberről hallottam, aki felnőttként tért meg, esetleg felnőttként is keresztelkedett meg (többnyire újra, mert a szülei és keresztszülei nem voltak urai a szavuknak, amikor csecsemőként megkeresztelték), otthagyta az első egyházát, és megállt a második felekezeténél. (Ennek üdítő alesetei a katolikus szerzetesrendeket sorra próbáló "hivatások".)
Nagyon nehéz a fogyasztói szemléletből kilépni és alkalmazkodni, nem pedig a mai divat szerint keresni egy olyan "szolgáltatót", aki a legközelebb áll az elképzeléseinkhez. De ugyebár a szél ott fúj, ahol akar, és ami embernek lehetetlen, az az Istennek lehetséges...
Lestár Ferenc a doktornő munkatársát is fojtogatta, mert nem adott neki bianco lepecsételt recepteket, elítélt bűnöző. A visszaeső, már egy 2014-ben elkövetett esetért büntetőeljáráson tettlegességért elítélt álorvosról törvényszéki megerősítéssel a Bors, a lejárt működési engedélyéről a cikkem…..
El van szegény Barack Obama átkozva a magyar újságírók által. Először korcsnak nevezik, aztán a Blackberry-jéből csinálnak autót (ami engem is annyira megzavart, hogy ezt neveztem az első félrefordításnak róla, megfeledkezve a korcsosról), majd egy értelmetlen szót adnak a…..
Kitalátor (másként) gondolkodó 2019.06.26 14:13:14
@sTormy: Pl. a szájszuronyos istállólégy.
Az elmúlt másfél év során sokat foglalkoztam a hivatásommal, és újra feltettem magamnak azokat a kérdéseket, amelyekre már évekkel ezelőtt elkészítettem a konyhakész válaszaimat. Miért lettem én jezsuita? Egészen egyszerűen és röviden: Isten hívott, találkoztam emberekkel, akik segítettek, igent…..
Amint arról nemrégiben értesült a világ, 2019. február 4-én az Egyesült Arab Emirátus fővárosában, Abu Dhabiban Róma püspöke Dokumentum az emberiség testvériségéről a világbéke és a közös együttélés érdekében (Documento sulla fratelanza umana per la pace mondaale e la convivenza comune) címmel közös…..
Kitalátor (másként) gondolkodó 2019.02.19 14:55:58
@jabbok: A hipotézis-tézis-antitézis folyamaton átment magatartástudományi-etológiai vizsgálatok eredményei szigorúan indexre kerültek, és bár ezt az indexet nem a Tanítóhivatal állította össze, de nem is emelt szót ellene. Citálásuk tragédiák sorozatához vezethetne, tudományos pályákat törhetne ketté az Internet előtt e tárgyban született kutatási eredmények előszedése.

Tisztázzuk: Én részemről semmiféle hittételt nem írtam le. Mások megtették, gyakorlatilag nulla eredménnyel. A szexuális devianciák és ivari személyiségzavarok körének meghatározása, tipizálása véleményem szerint nem morálteológia, bár olyan szempontból is vizsgálható lesz, amint nem lesz kötelező korunk meddő szexista bálványa előtt hódolni, és újra lesz szólás- és kutatás-szabadság. Amikor majd az ezzel kapcsolatos tabuk is elfoglalják méltó helyüket, azaz a szent pápa által "öngyilkos kutúra" néven nevezett korszak vége után.
Nagyon "érdekes", hogy minden emberi megnyilvánulás vizsgálható evolúciós szempontból is, ide értve az adaptív szexualitást is, kivéve a lassan kötelező "alternatív szexuális magatartásformákat" és a szexusban megnyilvánuló személyiségzavarokat. Az is egy gyakori, főleg az egykori (csak egykori vezetőinek többnyire csak átmeneti meggazdagodásához mérhető adósságot hátrahagyó) SzDSz köreihez és szellemi leszármazottaihoz köthető "vitakultúra", hogy egy blogkommenttől (amit az emberek többsége, így én is általában telefonba pötyög be, és amint itt is látszik, küld el, néha tévedésből túl hamar, időnként csonkán és/vagy duplán) a tudományosság kritériumait várják el, miközben "ex katedra" ítéletet mondanak, "természetesen" a másoktól elvárható tudományossági kritériumok, kiváltképp a források (másoktól habzó szájjal követelt) pontos feltüntetését "elegánsan" mellőzve. És legtöbbször fel sem tűnik, mivel ők uralják a közbeszédet. Azt a közbeszédet, amely immár trágárságok, hazugságok, irrealitások és blaszfémiák láncolata, köszönhetően ezeknek a "szakértőknek".
Az eredeti téma közelébe visszakanyarodva: véleményem szerint ez a Móritzka-féle, mindent a (homo-) szexualitásból eredeztető, mindent ahhoz mérő gondolkodásmód addig lesz hegemón, addig lesz mainstream, amíg a jelenleg leggazdagabb államok lakosságának többsége nem lesz istenhívő. Jelenleg az atlanti "öngyilkos" kultúrájú régiók 2-10% közötti tételes vallásgyakorló kisebbségéhez talán +10-15% olyan embert lehet hozzászámolni, akik számára az istenhit (legyen az bármilyen is) valamiféle értéket, életformáló, magatartás-befolyásoló erkölcsi tényezőt jelent. Ettől még a transzcendencia, vagy legalábbis a misztikum a mainstream média számára szinte egyedül elfogadható formája, a horoszkópok és egyéb babonák is több ember életét, gondolkodását befolyásolják jelenleg. Az iszlámnak az európai demográfiai, noogén és lelki vákuumba történő betüremkedése néhány évtizeden belül ezt meg fogja változtatni.
Ha beledöglünk, akkor is!
Kitalátor (másként) gondolkodó 2019.02.19 15:55:42
@jabbok: A "melleslegben" maximálisan egyetértek. A szülők számozásában vagy bármilyen mechanikus természetellenes megkülönböztetésében szerintem sincs jó, mindkét fél számára hosszú távon is tartható megoldás. Önmagában egy ilyen képes lehet tönkretenni egy (bármilyen jellegű) szoros emberi kapcsolatot.
A többiben nem értek egyet, ugyanis ha egy szervezeti dokumentum valakit megnevez írásban, azt abban a szervezetben szóban is úgy kell, úgy fogják nevezni. Lásd pl. személyzetis –> hr-s (háeres)!

(Egyébként ki a hamisító? Az, aki állításként leírja a saját, evidenciákon és mások (esetleg kevéssé ismert, netán agyonhallgatott) kutatási eredményein, ezek felismert "koherens, konzisztens és konzekvens" összefüggésein alapuló meggyőződését egy kérdésben, vagy az, aki összemossa a disszertációt a kommenttel, az eredményt a véleménnyel?)
Kitalátor (másként) gondolkodó 2019.02.19 18:39:09
@Hermes the God in Yellow: Ugyanolyan, tehát szintén ember és szintén férfi. Az Azar nagymecset és egyetem egyben (ott tanított arab nyelvet a "mi" Germanus Gyulánk is), nem világegyház.
Amikor körbenézünk magunk körül, milyen kultúrában, milyen politikai rendszerekben, ideológiák közepette élünk, olykor magunk is rácsodálkozunk azokra a jelenségekre, eseményekre, cselekedetekre, melyeket nem értünk, sőt akár ellentétben is állnak a gondolkodásunkkal, életfelfogásunkkal, mégis…..
Kitalátor (másként) gondolkodó 2019.02.12 13:04:08
@uszo: A bűnbakká válásért az emberi társadalmakban meg kell küzdeni. (Voltam én is többször "akárki volt, te voltál". Általában rövid lelkiismeret-vizsgálat után rá tudtam jönni magamtól is az okára. Az emberek nem csirkék. A naposcsibéknél teljesen természetes, hogy ha az egyiknek a hátára széles piros filccel húznak hosszában egy piros csíkot, az ártatlan, romlatlan, frissen kikelt cuki sárga pamacs kiscsibék egy órán belül széttépik.
Kitalátor (másként) gondolkodó 2019.02.13 06:11:18
@uszo: Ismétlem, nem lehet tartósan fenntartani. Kreálni lehet, de ha nincs valóságalapja, elhal. És igen, gyakran visszaszáll azokra, akik másokat rágalmaznak.
Értem én, hogy valami KEE-kötődődésed és/vagy valamely kirívóan közösségellenes tulajdonságod, tetted miatti (képzelt) kiközösítettséged, miatt fortyog benned a Fidesz-fóbia, de azt nem, hogy ez miért hatalmaz fel arra, hogy uramként látatlanban ítéletet mondj rólam, és fenyegess...
Kitalátor (másként) gondolkodó 2019.02.14 09:11:25
@uszo: "Menj haza és tartsál önvizsgálatot és szégyeld magad." " Nem mondtam ítéletet rólad, csak erről a jelenségről és a következményeiről beszéltem valamint sajnálkoztam miatta."
Ennyit rólad.
Olyan SzDSz-szagot érzek...
Ismeritek, melyik az az öt jellemző kijelentést, ami papok szájából általában nem szokott igaz lenni? Elárulom. Az öt mondat így hangzik: 1. „Rövid leszek.”; 2. „Imádkozom érted.”; 3. „Otthon felejtettem a pénztárcámat.”; 4. „Ó, az csak egy ajándék.”; 5. „Ő pedig az unokahúgom...” :)..
Kitalátor (másként) gondolkodó 2019.02.12 10:57:24
@pacsy: + Buddha: "Minden az élet!"
Sokan hatalmas áldozatokat vállalnak, pénzt, időt és fáradságot nem kímélve messzi utazásokra vállalkoznak, hogy méltó pályamunkával, kiváló fotókkal jelentkezhessenek a National Geographic fotópályázatain. A nagy presztízsű folyóiratba valóban csak a legjobb felvételek…..
December végi történet, de azért elég sokkoló, főleg a horrorsérülést látva, amit csak a poszt legvégére mertem betenni, óvatosan scrollozzon, aki nem bírja az ilyesmit. Teljesen érthetetlen, hogy  miért nem adtak egy ragtapaszt meg egy kis Betadine-t a sérültnek a kincstáriból. Annyira abszurdnak…..
A tanító egyház feladata hasonlít az evangéliumi példázat házigazdájának ténykedéséhez, aki kincseiből újat és régit hoz elő (Mt 13,52).  A pápai tanítóhivatal esetében természetesen fontos hangsúlyozni a tanbeli folytonosságot, ám kétségtelen, hogy olykor lényeges hangsúlyeltolódások is történnek.…..
Kitalátor (másként) gondolkodó 2019.01.31 09:59:56
@puccini: Abszolút klerikus (főtisztelendő) barátomtól én úgy tanultam, hogy "a hit legnagyobb próbája az egyházi alkalmazás".
Kitalátor (másként) gondolkodó 2019.02.05 09:10:05
@Déli pályaudvar: Abszolút erkölcsi kérdésekre adott meglepően (mismásolás nélkül, sarkosan, egyenesen, nehezen félreértelmezhetően) krisztusi válaszokat. Szerntem.
Kitalátor (másként) gondolkodó 2019.02.05 14:41:52
@Déli pályaudvar: Sem nem mindentudó, sem nem mindenható, sem nem mindenütt jelenvaló. Nem Isten, hanem Isten szolgáinak a szolgája, aki teljesen más kegyelmi adományokat kapott, mint XXIII. János, vagy II. János Pál. De még XVI. Benedek pápától is annyira különbözik, amennyire két "pályatárs" csak tud különbözni, pedig előéletükben mindketten nagy tudású teológusok voltak.
Én sem értem minden nyilatkozatát, és nemcsak ezért, mert a mainstream sajtó egyben következetes: szövegösszefüggéseiből primitíven vagy ravaszul kiragadott félmondatokkal, bekezdés-részletekkel hergelik ellene a jónépet. Mivel nyelvtudás és a releváns teológiai ismeretek hiányában szinte egyetlen, médiába bekerült beszédét, írását, illetve azok kiragadott részeit sem tudtam teljesen megérteni, ezért nagyon sok általa tett és/vagy neki tulajdonított kijelentését én sem tudom elfogadni. Egyben azonban teljesen biztos vagyok: (hasonlóan szent elődeihez, és ellentétben azon elődeivel, akik esetében a boldoggá, szentté avatás fel sem merült lehetőségként) nem habozna egy pillanatig sem, ha Jézus Krisztusért, és azokért, akiket Jézus szeret (értünk) vértanúságot kellene vállalnia.
(A szenvedéstűrő mártírságban nem vagyok 100%-osan biztos...)
Elmúlt hónapjaim egyik magával ragadó írója Etty Hillesum. Zsidó származású nőről van szó, aki Auschwitzban halt meg 29 évesen. Nagy hatással volt rám. Talán azért, mert egyidősek vagyunk. Talán mert ő is törékeny művészlélek, aki az élet teljességét keresi. Tán mert bennem is vágyik valami arra a…..
TÖPRENGŐ DÖGÖLJ MEG, ADY! 2018.09.08 12:39:20
Megdöbbenésemben nemigen tudok szóhoz jutni. Az imént beleolvastam gimnazista kislányom véletlenül nyitva maradt irodalmi szöveggyűjteményébe, ahol a következőre bukkantam: „Kicsi kunyhó, szerető sziv,  Messze égbolt, tiszta, kék - Fulladjon meg Ady Endre Lehetőleg máma még." Le kellett ülnöm a…..
A holland Willem Eijk bíboros még márciusban nyilatkozott az Il Timone olasz havilapnak. Az alábbiakban az interjú két részletének magyar nyelvű fordítását közöljük. Willem Eijk bíboros az azonos neműek közötti házasságokról: A hormonális fogamzásgátlók legalizálása az 1960-as évek elején azt…..
Kitalátor (másként) gondolkodó 2018.09.04 12:22:46
Itt van nekünk ez a 43 milliárdos csoda, a kőrőshegyi völgyhíd. Seggünk kilóg a gatyánkból, de ilyenre futja - gondolhatnánk, némi joggal. Persze azt is mondhatjuk, hogy amikor megtervezték, kitalálták, akkor még a Pannon Puma szökdécselt erőtől duzzadva a Kárpát-medencében…..
Nagy a zűrzavar a fejekben, és a népvándorlás jellegű utazások, költözések közül mára már csak a turizmus és a reguláris hadsereg által végrehajtott hódítás fogalma tiszta, úgy-ahogy. Talán.    Aki menekül a hazájából a háború, forradalom, éhínség, vallásüldözés stb. elől, az megáll…..
Kitalátor (másként) gondolkodó 2018.03.11 16:37:19
@főpilóta: Szia! Technikai kérdésem lenne: hol a bajban van Androidon az Admin menü? Telefonon nem tudok posztolni.
Kitalátor (másként) gondolkodó 2018.03.11 16:45:25
Ferenc pápa 2016 év végén elbocsájtotta a Pápai Életvédő Akadémia valamennyi tagját, és az intézményt bezáratta. Az Akadémiát a Szentatya 2017-ben nyitotta meg ismét, új alapszabályzattal, új vezetéssel, és új tagokkal. Az új alapszabály immár nem követeli meg a tagoktól, hogy életvédelmi…..
Kitalátor (másként) gondolkodó 2017.10.29 22:24:32
Egy október 11-én az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa tagjai előtt mondott beszédében Ferenc pápa azt mondta, a halálbüntetés témája "megfelelőbb és következetesebb teret" kellene, hogy kapjon a Katolikus Egyház Katekizmusában. A pápa szerint ez a téma "nem redukálható puszta emlékké egy történelmi…..
A lelkész 6 napon át láthatatlan, a hetediken érthetetlen – mondják a rosszmájúak. A lelkész vasárnap dolgozik 1 órát, de máskor mit csinál???  ..
Kitalátor (másként) gondolkodó 2017.10.04 11:20:59
Kitalátor (másként) gondolkodó 2017.10.04 11:59:24