Regisztráció Blogot indítok
Adatok
A. R.

107 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Meghitt családi ebéd, az egyik vendég egy huszonöt és harmincöt közötti fiatal nő. Mit kérdeznek tőle a rokonok? „Hogy haladnak a tanulmányaid?” „Miből írod a szakdolgozatodat?” „Hogy érzed magad a munkahelyeden?” „Mi érdekel mostanában? Miket olvasol? Hová szoktál eljárni?” Nem valószínű. „Mikor…..
A nők jogait korlátozzák a transzneműekre való hivatkozással. A transzneműek jogait meg a nem binárisokra való hivatkozással. Ügyes.     A transz emberek jogai nem a „hatvanféle nemi identitásról” szólnak „Rögzíti az alaptörvény: a férfi és a női nemet különböztetjük…..
Nem, a világért sem akartam a Rowling-ügyről írni. Ettől az értelmetlen, fárasztó és csúsztatásokkal teli vitától már odáig eljutottam, hogy az írónak (akinek a műveit egyébként kedvelem, de sajnos most nem az alkotói érdemeivel van tele a net) az ábrázatát sem szerettem volna látni egy…..
Bart Staszewski lengyel LMBT-aktivista és filmrendező június 17-én hazája köztársasági elnökénél, Andrzej Dudánál járt. Duda néhány nappal korábban nyíltan olyan nézeteket hangoztatott, miszerint az LMBT-jogi mozgalom „veszélyesebb, mint a kommunizmus”, továbbá szerinte az „LMBT” kifejezés nem…..
A Genderfészek/Szabadnem/Prizma online karanténworkshop-sorozata keretében május 8-án Dittera-Balogh Andrea (FreeThinker) előadását hallhattuk, „Gyertyám két végén égetem”. Bi/pánszexuális portrék a történelem csarnokából címmel. Beszámolónk első részében a biszexualitás fogalmáról és a korai…..
A Genderfészek/Szabadnem/Prizma online karanténworkshop-sorozata keretében május 8-án Dittera-Balogh Andrea (FreeThinker) informatív és érdekfeszítő előadását hallhattuk, „Gyertyám két végén égetem”. Bi/pánszexuális portrék a történelem csarnokából címmel. Az idézet a szabad szellemű Edna St.…..
Április 24-én, pénteken került sor a Genderfészek/Szabadnem/Prizma újabb tematikus karanténworkshopjára. A hazai aktivista színtéren újonnan feltűnt 23 éves egyetemista, Bába Dorottya nagy érdeklődés mellett tartott az interszexualitásról informatív, átfogó előadást, majd válaszolt a közönség…..
Az utóbbi napok történései után talán nincs is a világon olyan ember, akinek be kellene mutatnom a koronavírust, az azt körülvevő pánikot, vagy a megannyi intézkedést és rendeletet, amikkel próbáljuk megvédeni magunk és a szeretteink egészségét. Ha szó szerint nem is, képletesen mindenképpen az…..
Nagy érdeklődéssel vártam 2020. február 27-én, csütörtökön a „Nemek és nemváltók" című publikus előadást a CEU-n, a Határtalan tudás c. ismeretterjesztő sorozat keretében. Ezzel nem voltam egyedül: amikor beléptem a terembe, négy transznemű ismerős integetett, és végül velük hallgattam végig az…..
Január 27. és február 2. között kerül sor Budapesten, az Arénában a BIDF  Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválra. A program igen színvonalas és változatos – a magyar történelem különböző korszakaitól ( #tabutémákfelszabadulása ) a dél-afrikai diáktüntetéseken át a szíriai földalatti…..
Egy ismerősömmel, akivel leginkább az interneten tartjuk a kapcsolatot, hónapok óta terveztük, hazalátogatása alatt, a személyes találkozást. A kiválasztott nap estéjén sor került egy közéleti vitára, ami mindkettőnket érdekelt, így a javaslatomra azzal kezdtük a programot. Aktívan részt vettünk,…..
Cameron Post rossz nevelése (The Miseducation of Cameron post, 2018, r. Desiré Akhavan) A közelmúlt szerintem legjobb LMBTQ témájú filmje. A kilencvenes években játszódó történet, középpontban a leszbikus tinédzserrel, lerántja a leplet a gyakorlatilag átnevelő táboroknak minősülő USA-beli,…..
A számolás joga (Hidden Figures, 2016, r. Theodore Melfi) Bámulatos alkotás az ötvenes évekbeli USA-ról, igaz történet alapján. Hitelesen bemutatja, hogy az űrverseny éveiben hogyan boldogult és épített karriert - a tomboló szexizmus és rasszizmus közepette - három zseniális afro-amerikai…..
Napok óta gondolkodom. Próbálom szavakba önteni, amit érzek, de nehezen megy. Újabb két gyermek, akinek haláláért felelős a bíró, az ügyész, a rendőr, az orvos és kb. mindenki, aki a korábbi bűncselekménye miatt került kapcsolatba azzal a lénnyel, aki kivégzett két ártatlan gyermeket, egynek…..
2021   24.hu 2021.04.04. Az autentikus női szexualitásról beszélni férfigyűlölet és családellenesség lenne? (Shere Hite és a Hite-riport)   2020   24.hu 2020.12.15. Az „erős nő” fogalma sokszor csapda – Novák Katalin videójában is  2020.12.06. A genderőrületet kiáltóknak…..
A Szimpozion Egyesület beszélgetős estjei már évek óta jelentenek garanciát a tartalmas kikapcsolódásra az LMBTQ emberek és az érdeklődő szövetségesek számára. A legutóbbi alkalommal, november 30-án a szokás szerint zsúfolásig megtelt teremben egyenesen egy tündérmese elevenedett meg. Virág Zsolt…..
A NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület közel negyedszázada rendezi meg a családon belüli és párkapcsolati erőszak meggyilkolt áldozataira emlékező Néma Tanúk felvonulást, melyre idén november 23-án került sor. Az eseményen a megölt nőket életnagyságú piros sziluettek jelképezik,…..
A beszámoló első részét lásd ITT!  A második nap második blokkjának „B” szekciójában Fedor Zsuzsanna szerzőtársaival, Snakóczy Rékával és Kengyel Judith Gabriellával közös kutatását mutatta be. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem pszichológushallgatói a catcalling (utcai zaklatás, füttyögés,…..
Tizenötödik születésnapjához érkezett a Szegedi Tudományegyetemen Társadalmi Nemek Tudománya Kutatócsoportja (SZTE TNT) által „Nyelv, ideológia, média” névvel minden ősszel megrendezett genderkonferencia. Idén először fordult elő, hogy az egyetem vezetőségét nem képviselte senki a megnyitáskor, de…..
„Az Always leveszi az egészségügyi betétek csomagolásáról a nőnem jelét a transzneműek miatt” – olvashatjuk a hírekben. A márka anyacége, a Procter & Gamble állítása szerint azért döntött így, hogy kifejezze a sokszínűség iránti elfogadását és az LMBTQ közösség támogatását. Ezek számomra is…..
Mi jut eszedbe először arról, hogy prostitúció? A kiváló kereseti lehetőség? A nők szabadsága, önrendelkezési joga? Úgy gondolod, hogy ha egy nő azt csinál a testével, amit akar, akkor joga van azt áruba bocsátani? Amellett kardoskodsz, hogy semmi baj azzal, ha két felnőtt ember megegyezik egy…..
A közelmúltban szűk két hét alatt két családirtás (Buda, Andornaktálya) és egy feleséggyilkosság (Tata) jelent meg a hírekben. Arra is fény derült, hogy - a budapesti Zöldlomb utcai esetnél mindenképp - rendőri mulasztás is áll a háttérben.   Miután a nőjogi, emberi jogi alapú érvelés az elmúlt…..
Tavaly közfelháborodást keltett, hogy egy pécsi bevásárlóközpontban a biztonsági őr rendőrt akart hívni egy csecsemőjét szoptató anyára. Történt ez annak ellenére, hogy a nő diszkréten eltakarta a mellét egy textilpelenkával – a vehemens alkalmazott mégis közszeméremsértést emlegetett, és a…..
Július 3-án a Hír TV Terc c. műsorában Szánthó Miklós, a fideszes finanszírozású, és az Isztambuli Egyezmény elkaszálásáért is részben felelős Alapjogokért Központ (nem viccelünk, tényleg így hívják) vezetője, illetve Szilvay Gergely, a "melegházasság" ellenes érveinek 500 oldalas könyvet szentelő…..
Túl sokan vagyunk már, akiket vérig sért a kormány. Eddig megkapták a magukét a szegény családok, a civil szervezetek, a gondoskodási feladatokat végzők, a hajléktalan emberek, a tudatosan vagy akaratuk ellenére gyermektelenek, a gyermeküket egyedül vállaló és nevelő nők, valamint a társadalmi nemek…..