Regisztráció Blogot indítok
Adatok
doktorur

4 bejegyzést írt és 486 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olaszországban mindig is a nemzeti öntudat része volt a muzsika, és amikor már nem az operák áriái és kórusai voltak a popkultúra, akkor a Sanremói Dalfesztivál aktuális slágereit ontotta minden rádió, és fütyülte minden kőműves. Vannak olyan sztárok, akiket mindenki imád: Vasco Rossi, Fabrizo de…..
Szerző: Papp-Felber Anita Mindig megdöbbenek azon, hogy a vezető hírek alatti kommentekben mennyi gyűlölet és rosszindulat van. Vagy közöny. Vagy undor. Vagy okoskodás. Itt le is írom gyorsan, hogy a napok óta terítéken levő szexuális zaklatásról írok, így akinek unalmas a téma, zárja be a…..
doktorur 2017.10.28 17:26:55
@a ribancok is kidobják a csikket: lehet, hogy zagyvaság, ettől még bennem ez fogalmazódott meg. Két apróságra zért felhívnám a figyelmed: 1. én szélsőségesen liberálist említettem a hozzászólásomban. Vagyis egy bizonyos politikai/társadalmi attitűd képviselőinek egy olyan igen szűk csoportját, akik véleményüket arrogánsan, militáns hangnemben, ámde annál nagyobb elhivatottsággal és kártékonysággal tolmácsolják. Egy agresszív, törpe minoritás egy amúgy tiszteletreméltó közösség legszélén. 2. Semmilyen nőverő nem menő. Sem a fityiszes-vakkomondoros, sem az otthonivós-mindenértazasszonyahibásos, sem semelyik. Abból, hogy a szélsőségesen liberális nézeteket vallók nézeteit társadalmilag károsnak vélem, még nem következik logikusan - legfeljebb a te fejedben - hogy egy másik társadalmilag káros viselkedésmintát meg kedvelek. Hogy egy egyszerű példával éljek: attól, hogy elítélem a fasizmust még nem fogom kedvelni a kommunizmust. Éppúgy elutasítom mindkettőt. Én elhiszem, hogy egy kommentből - főleg, ha olyan zagyva (ahogy írod) mint az enyém - nehéz kihámozni, hogy akkor most a fejedben engem most melyik skatulyába is kellene tenni, de javaslom a gondolkodás és a párbeszéd évezredek óta fennálló intézményét...
doktorur 2017.10.28 18:10:43
@a ribancok is kidobják a csikket: nem, nem mentem el :) Csak a kapitalizmus - no meg persze a saját ütődöttségem - fogja vagyok, és hétvégén is dolgozom, ebből kifolyólag a kommenteket nem frissítem, csak a válaszértesítőt látom. Szóval: számomra (a témához kapcsolódóan, vagyis az attitűdjük ezen témát érintő részével kapcsolatban) az a szélsőségesen liberális, aki a meglévő társadalmi-genetikei- rasszbéli-földrajzi különbségeket megpróbálja mesterségesen annulálni. Jellemző rájuk a "minden ember egyenlő" - amúgy alapvető (ám azt eredendően korántsem az egyenlőséget minden aspektusában értelmező - lásd pl. a vallások közti különbségtételeket) - liberális statútum "túltolása", és annak a társadalomra való erőszakos - és mindennemű közmegegyezést nélkülöző - rákényszerítésének szándéka.
fáymiklós Valamit mondani kell 2017.10.25 07:26:00
Nyilván kínos és értelmetlen bármit hozzátenni a Marton László-ügyhöz, meg ha az ember róla beszél, akkor magáról is beszél, vegyetek példát rólam, mennyivel jobb fej vagyok mint a rendező úr. Nem is róla szólnék, hanem a Vígszínház tegnap kiadott közleményéről, ami ötször is megérkezett a…..
A párizsi terrortámadás messzire csapó médiahullámai számos érzékeny kérdést vetettek fel. Olyanokat, amelyek mellett nem lehet elmenni, amelyekre minden magára valamit is adó értelmiséginek reflektálnia kell. Mik a szólásszabadság határai, létezik-e kultúrák közötti…..
doktorur 2015.01.12 14:10:05
@maxval bircaman szerkesztő: Kedves Birca, idéznék a cikkből: "Hiszek abban, hogy a felvilágosult Európában a korlátozást saját jó ízlésünk, etikai megfontolásaink, empátiánk jelentheti legfeljebb." Vagyis a szerző szerint nemcsak, hogy léteznek bizonyos belső korlátok, hanem éppenhogy üdvözlendő is, ha azokat képesek vagyunk erkölcsi tartásunk, világképünk, morális igényeink által határolt keretek között felhasználni. Az pedig, hogy ki a szabad ember és ki nem, mi tesz szabaddá és, hogy a szabadság értelmezhető-e egyáltalán önmagában, arra vonatkozóan meg javaslom, hogy olvass Scruton-t. Nem okosodás céljából, csupán rávilágítana arra, hogy egy konzervatív miért fogja tökéletes szabadnak érezni magát akkor is, ha kötelességek és felelősségek nyomják a vállát...
doktorur 2015.01.12 16:15:29
@Vén Csataló: egy jó keresztény soha, semmilyen körülmények között nem kívánja más ember halálát. Én hiszek abban, hogy a poszt írója sem azért határolódik el ennyire élesen a történtek ellen, mert erre - ahogy te fogalmaztad meg: az "abszurd és becstelen kommunikációs tér" vélt vagy valós kánonja kötelezné (vagy a posztoló ezt önmagára nézve kötelező érvényűnek tekintené), hanem mert erkölcsileg elfogadhatatlannak tartja azt, ha emberek más emberek életét elveszik.

A poszt szerintem amúgy sem egy vita terének és határainak kijelölése céljából született, vagyis nem vitaindító. Persze a benne foglaltakkal lehet - talán érdemes is - vitatkozni.

A véleményterror meg sajnos jó ideje létező intézmény. Nem kevés görög és római filozófus halt meg ezen okból...
Múlt héten a kedvenc modern sorozat főcímeket gyűjtöttem össze és már akkor többen jelezték, hogy szép, szép, de mi van a híres magyar főcímekkel, mint a Moho Sapiens Angyalbőrben slágere vagy éppen a Szomszédok klasszikus befutója. Megvannak, és most itt is sorakoznak azonnal,…..
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy ország sok-sok iskolával meg egy oktatási kormányzattal, amely úgy gondolta, itt az ideje még szebbé és jobbá tenni ezen intézmények életét. Hogy is történne ez egy ideális, szép új világban, még jobban teljesítve, ha a mi lennénk a…..
doktorur 2014.02.06 20:11:43
@nandras01: vagyon az önkéntes Intézményi Tanács és a kötelező Intézményi Tanács. Az első - mint a neve is mutatja - önkéntes, ezeknek az alapítói (alapítását kezdeményezői) lehetnek a történelmi egyházak képviselői - tehát nem kötelező jelleggel írja elő ezen esetben sem a törvény a történelmi egyházak jelenlétét. A másik - mint azt a neve is mutatja, nem önkéntes, hanem kötelezően létrehozandó, amelynek tagjai viszont kizárólag a szülők, a nevelőtestület és a települési önkormányzat képviselői lehetnek. Tehát még az intézményfenntartó sem delegál képviselőket ebbe a testületbe, nemhogy a történelmi egyházak, vagy mint az önkéntes Intézményi Tanács esetében, az országos kisebbségi önkormányzat vagy a gazdasági kamara. (E két intézmény is ugye abszolút mértékben adekvát egy iskola Intézményi Tanácsában, de sem a poszt címében, sem egyéb helyen nem látom megemlítve ezt a tényt, így jogos a feltételezés, hogy az rendben lévőnek tetszik a szerzőnek, ha az Országos Cigány Önkormányzat delegál tagot a Tanácsba.) Vagyis a válasz a feltett kérdésedre, miszerintis: "szóval, a kérdésem még mindig az, hogy mi a búbánartos lófaszt keres bármelyik egyház is egy állami iskola ilyen -egyébként elég széles jogkörökkel felruházott- testületében?" a válasz az, hogy kötelező jelleggel semmit (merthogy a törvény erre nem ad lehetőséget), önkéntes jelleggel - vagyis amennyiben az iskola nevelőtestülete, az igazgató, a diákönkormányzat vagy a szülők úgy látják jónak - pedig részt vehet. (Vagyis itt is csupán a lehetősége áll fenn a történelmi egyházak jelenlétének, mindenféle kötelezettségtől mentesen.) Szóval szerintem ne láss rémeket. A posztíró megvezetett, van ez így, főleg, hogy ez volt a célja...
Fotó: darthwalk - felső rakparti dugó árvíz idején (2010) Árad a Duna, az alsó rakpartok lezárva, te meg a dugóban állsz. Mit csinálsz? Dühöngsz a Facebookon, vagy kommentelsz valamelyik árvizes/közlekedős/BKK-s poszt alatt. Van, ahol nem is kell mást tenni csak nagyjából…..
doktorur 2013.06.07 00:04:54
„Békés szándékkal, az egész emberiség képviseletében jöttünk” – ez a szöveg szerepel Futurával az első Holdra szállás emlékére a Holdon hagyott (nem felejtett) emlékplaketten. Vagyis bárki saját szemével meggyőződhet róla, hogy Kubrick kedvenc fontja az egyik…..
doktorur 2013.04.06 11:16:53
@ccvv: Örülök, hogy két mondatból sikerült egy egész pofás pszichoanalízist rittyentened rólam :)

@dr kotász: a helyzet ennél némileg összetettebb. Nem minden cégnek van/volt CVI-je, és természetesen amennyiben egy cég vagy brand arculata egy bizonyos betűtípust írt elő, nem cseréltem le csak azért mert nekem akkor éppen ez a két betűtípus volt a favoritom. A megrendelő meg azért fizet, hogy olyat kapjon, ami neki mindenben megfelelő, ergo amennyiben kifogásai lettek volna, értelemszerűen nem ragaszkodhattam volna semmiféle kedvencekhez.
1926 április 24, Brooklyn. Chief Kenlon tűzoltó-parancsnok és  brigád egy riasztáshoz indul. A Keleti 123. utcában gyulladt ki egy raktár. Igaz, ma sem könnyű a tűzoltók dolga, de akkoriban talán még nehezebb volt eljutni bárhová. Mondjuk sokat nem vacakoltak azon, hogy…..
Hány híres road-ot tudtok felsorolni? Hány olyat, aki könyvet írt életéről, vagy zenekaráról? Nos, Peter Hince, alias Ratty, a Queen legendás road-ja meglépte ezt a lépést, azaz kiadta a Queen-nel töltött életének emlékeit és történeteit.Aki járatos a Queen világában, annak…..
doktorur 2013.01.06 12:46:54
@Don Quixote de la Ferko: jó kis névsor :) Nagy Spulnival engem is összesodort az élet párszor. Tálas Spílerrel meg rendszeresen dolgoztunk együtt az Eötvös Klubban :) Hű de rég volt...
A mai nap híre számomra: a Fidesz kormány döntött a Nemzeti Színház igazgatói posztjára kiírt kirakat-pályázat ügyében, a papírforma bejött, az intézmény új igazgatója Vidnyánszky Attila lett. Azok közé tartozom, akik - bár valószínűleg sokan gondolhatják úgy, a határon…..
Random A nap képe: Ipades pap 2012.10.16 12:02:44
..
doktorur 2012.10.16 15:18:31
. . Ezt a lakóközösséget 2 építész, 2 divattervező, és 1 reklámszakember alkotja. Az öt 30 alatti kreatív Brooklyn erősen rehabilitált Bushwick negyedében tett magáévá egy 250m2-es loftot, komoly áldozatok árán: amellett, hogy aláírták a 10 évre szóló bérleti…..
doktorur 2012.09.30 22:33:31
Április végén megszületett az első kormánydöntés a témában. A megvizsgált szociális ellátások közül egyelőre csak kettőnél lesz változás: - a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény teljes összegét (évi két alkalommal gyermekenként 5800 Ft) utalványban kapják meg a…..
doktorur 2012.05.08 13:56:43
@mim: kérdezzük már meg akkor a francia embereket, miért is jó nekik a hazai oltalom alá eső termékek importjára kivetett forgalombahozatali díj (merthogy belső vám ugye nincs, de ezt nem tilcsa senki), vagy épp a németek, franciák, olaszok miért csak hazai gyártású gépjárművekre adtak roncsprémiumot, vagy mondjuk a német rendőrség (ez épp aktuális ügy, de amúgy az összes központi gépjárműbeszerzésre igaz) többezer darabos gépjárműtenderén miért volt kitétel a hazai gyártás, és még sorolhatnám. egyszerűen arról van szó, hogy a hazai ipar, mezőgazdaság és kereskedelem támogatása kifizetődő az államnak és az embereknek egyaránt. az állam részéről a gazdaságban maradó - és így egyrészt megadóztatható, másrészt forrást biztosító - tőke, az emberek szempontjából egyrészt a tehetősödő hazai vállalkozói réteg megerősödése (akik a munkavállalók jelentős - pontos számot sajnos nem tudok - százalékát foglalkoztatják, így a lehetőségeik bővülésével a foglalkoztatottak számát is növelni fogják) és talán többet fognak adózni belőle, mint mondjuk az Auchan (érdemes utánanézni, mennyi adót is fizettek az elmúlt tíz évben), a lokálpatriotizmus és az eddig külföldre vitt nyereség belső piaci visszaforgatása (támogatások) miatt. ráadásul csökkenti a kitettséget a belső forgalom növelése. meg még a csuda tudja, milyen közgazdasági és mikroökönómiai előnye van, sajnos nem vagyok szakember. annyit látok, hogy a "fejlett nyugaton" bevett gyakorlat ezeknek a támogatási rendszereknek a működtetése. csak ugye ebben a fene klassz unijóban létezik a primus inter pares...
doktorur 2012.05.08 15:54:39
@mim: a direkt támogatást a zúnijó tűzzel-vassal üldözi, ha olyat próbáltak volna, azon rögvest főbe is lövik a zorbánt :) komolyra fordítva a szót, sajnos semmiféle támogatás nem képzelhető el piactorzító hatás nélkül. (legfeljebb a hatásait a vásárlók nem, vagy csak áttételesen érzékelik) így igazából irányokról, mértékekről beszélhetünk legfeljebb...
Játsszunk egy kicsit: én mutatok egy képet, ti kitaláljátok, hol készült,  mi változott, miért nem lehetne ma ugyanezt lefotózni! A profik időpontot is mondhatnak (fájlnevet nézni nem ér!), a kevésbé profik a bejegyzés alján elolvashatják a megfejtéseket. Akinek pedig valami…..
doktorur 2012.04.21 17:57:07
@Hamster: hááát :) Ennél a típusnál jelesül azt, hogy négyfokozatú sebváltója volt, négy tárcsaféke és 37 helyett 40 lóerős motorja, ami elvileg 130-at tudott. Amúgy ha nincs a Gordini sorozat (amely amerikában a kor második legnagyobb példányszámban eladott autója volt a Bogár után!) akkor megfeküdt volna a Renault-nak ez a próbálkozása. Amúgy mokány kis autó, a kor streetracere lehetett volna, ha nem romlik el minden második sarkon és nem zabálja csámcsogva atomjaira néhány év alatt a rozsda :)
doktorur 2012.04.21 17:58:04
@doktorur: elnézést, az előző kommentből kimaradt egy szó, helyesen így hangzik: amely amerikában a kor második legnagyobb példányszámban eladott KÜLFÖLDI autója volt a Bogár után!
doktorur 2012.04.22 17:39:33
@Rocko-: én úgy emlékszem, hogy 36 helyett 40 lóerőt jelentett. Az enyémben legalábbis. De itt elég pontos információk vannak: www.renaultclub.hu/forum/index.php?topic=119.0
Megélhetési, öngyűlölő alibicigánynak nevezi a coMMMunity oldalán Kék fény című írásában Forgács Istvánt Tódor János, amiért nem a liberális értelmiség akolmeleg dogmái mentén nyilatkozott romaügyben Pesty László erősen vitatott dokumentumfilmjében (természetesen…..
doktorur 2012.03.26 11:13:31
@szamaritánus: elment :)
Megkésve bár, te törve nem Facebook-oldalunk után itt is ajánljuk a Magyar Kurír Ervin Gábor zsidó származású katolikus papról szóló cikkét és Talita keresztény női portálnak a január 27-i nemzetközi holokauszt emléknapra megjelent Embermentők című sorozatát, amelynek…..
doktorur 2012.02.04 13:48:38
@thebrutechoir: Nos, én legalább nem személyeskedtem, és nem fogalmaztam meg lenéző és dehonesztáló mondatokat azzal kapcsolatban, ahogy te a világot látod. Intellektusban ennyi különbség úgy látszik van köztünk.
doktorur 2012.02.04 16:52:12
@thebrutechoir: "...az "ateista zsido" tradicio sokkal tobbet er, mint az ami a let ertelmet egy bronzkori irasgyujtemeny tanulmanyozasaban es egy uresen tatongo eg falo rendszeres konyorgesben, nyoszorgesben es begetesben latja" Hmm, így utólag elolvasva mondjuk ezt tényleg semmi más csupán "őszinte és pontos" véleménnyilvánítás. Amúgy meg nem lenéztem a véleményedet, csupán annak adtam hangot, hogy szerintem téves. (ellentétben veled, minősítő jelzők használata nélkül. de tudom, tudom, te csak igyekeztél őszintén fogalmazni...) Valamint azt sem állítottam (ismét csak veled ellentétben), hogy az én nézőpontom (tradícióm, hitem) jobb lenne bárkiénél (mondjuk éppen a tiédnél), csak azt mondtam, hogy más.
A hittel kapcsolatban pedig egy alapvető tévedésed azért továbbra is van: a hit nem egzakt diszciplina. Benne vagyon a nevében is: hit. Hiszem, bár nem tudom. Ebből kifolyólag számonkérni rajta a bizonyítatlanságát minimum contradictio in adjecto. Azok számára, akik a világot kézzelfogható és bizonyítható (megérthető) információhalmaznak tekintik (ahogy értem az eddigi megnyilvánulásaidból, magad is ezek közé tartozol), igazi kihívás lehet definiálni mondjuk a szerelmet, a honvágyat, a hazafiságot, a barátságot vagy éppen az anyai szeretet.
De véleményem szerint ez nagyjából az a témakör, melyben értelmes vita nem bontakozhat ki köztünk, stacionáriáink jelentős különbözősége és mobilitásuk teljes hiánya miatt. Így én ezt - idő és kedv hiányában - a magam részéről befejezem.
Shalom
doktorur 2012.02.04 21:56:01
@thebrutechoir: Megérteni nem minden esetben az okokat kell. Hanem az adottságainkat megfelelően használni. Engem nem érdekel, hogyan keletkezik a szél, én csak használni akarom. Azzal nem lesz jobb a világnak, ha tudom, mitől fúj, de azzal jobb lesz, ha munkára fogom. A megértésnek és a megérteni vágyásnak is vannak határai szerintem. Az, aki mindent meg akar érteni az folyamatos kudarcként fogja leélni az életét, mert sosem fog tudni mindent megérteni és megmagyarázni. Hogy az általam említett érzelmek példáját folytassam, a kialakulását nem lehet sem modellezni, sem reprodukálni. Ha így lenne, elő lehetne állítani mesterségesen. De nem lehet. A működési mechanizmusukat, az általuk kiváltott biokémiai és bioelektromos változásokat lehet mérni, ilyetén módon az emberi szervezetre gyakorolt hatása modellezhető. De csak ennyire képes az ember. Nem többre.
Vajon okosabb dolog-e, arra fecsérelni időt, pénzt, energiát, hogy megfejtsük, mitől és hogyan működik az anyai szeretet, vagy az az okosabb, ha felismerve működésének jótékony hatását, valamely pozitív cél érdekében használjuk? Mondjuk reprodukcióra, hogy ne haljon ki az emberi faj.
Én úgy vélem, annak beismerése, hogy a világ nem megérthető, nem egyenlő azzal, hogy a világ nem tehető jobbá. Annak felismerése, hogy az ember nem uralja az életének minden mozduulatát és minden gondolatát, nem egyenlő azzal, hogy ne lenne önálló és döntés- és megértés-képes szubjektum.
A tökéletességre való törekvés egy hívő ember számára éppúgy egy feladat, mint egy ateista számára. Csak egy hívő megszemélyesíti mindazt, amit egy ateista csak szerencsének, sorsnak, mázlinak, pechnek, véletlennek vagy éppen lehetetlennek nevez.
A kis házinyúl mindjárt nagyon megtetszett, mikor a konyhában letették: buta, kedves kis feje, ijedt szemei és lágy, sima szőre. Azt a jellemző, gyöngéd, pártoló szeretetet érzem, amit nagyon jól ismernek kezdő szerelmesek, akiknek kicsi és macskaszerű nőkkel akadt dolguk. Nem…..
doktorur 2011.12.23 16:29:13
Végre. Pénteken megérkezett a februárra ígért újjászervezés előszele. Az új Széchenyi Tervet és a hozzá kapcsolódó kijelentéseket Münchhausen báró is magáénak mondhatná. Nem tudom a kommunikációs ötletgyárban is ezt a hasonlóságot célozták-e, de a végeredmény…..
Amikor elfogadtam a felkérést, azt gondoltam, ha a politika megpróbál beleszólni a dolgomba, már itt sem vagyok. Addig is nyílt lapokkal játszom.Ma kaptam egy udvarias telefonhívást: Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár asszony meghívását tolmácsolta egy munkatársa.…..
doktorur 2011.01.10 13:49:56
@IGe: akkor a te gyerekeidnek 12 éves korukig nem hoz semmit a "Mikulás", nem tojja körbe az udvart vagy nagyszobát csokitojásokkal a "húsvéti nyúl" és persze a Karácsonyt sem ünneplitek. Ekkora egy marhaságot már ne is haragudj...
doktorur 2011.01.10 15:12:52
@IGe: abban igazat adok neked, hogy ezeket az ismereteket nem elsôsorban a televízióból kell megszerezniük a gyerekeknek. De nem is tôled vagy bárki mástól. Hanem magától. Mert a hit nem tudás kérdése, azért nem is annak hívják. Az meg nem tanulható. Legfeljebb megismerhetô. Mint mondjuk a citromsavciklus vagy a másodfokú megoldóképlet.

A valóságot sem tudod elmondani nekik. Legfeljebb a te szubjektív valóságodat. A tények sokszor nem fedik a valóságot. Mindjárt éppen a kereszténység esetében, hiszen nincsen semmiféle megcáfolhatatlan és kézzelfogható bizonyíték arra, hogy Jézus élt. Ez egy tény. Mint ahogy az is, hogy ennek ellenére milliárdnyi keresztény hívô vallja a létezését. És a két tény bár egymásnak ellentmondani látszanak, mégsem teszik.

És még egy tévedés: az ateisták és agnosztikusok azt mondják, hogy nincs Isten. Senkinek. Én hívôként azt mondom, lehet, hogy neki nincs, de nekem van. Én nem vitatom el az ô Isten nélküli létezésének jogát vagy jogosságát, ellenben ô elvitatja tôlem az én hitem alapját. Az egy másik dolog, hogy vannak akik kizárólagosságot hirdetnek, azonban nekik nincsen igazuk.

És a megfogalmazásom sarkos volta csupán a te kijelentésed finom kritikája akart lenni. (Csak kérdem, hogy mi van akkor, ha történetesen az én fiam fél a sárkányoktól? Akkor tiltsuk el a gyerekeket 12 éves korukig a mesekönyvektôl? :) )
Piacpárti, szélsőséges piacpárti, liberális, szélsőliberális, konzervatív, ultrakonzervatív, öngondoskodáspárti, öngondoskodás-ellenes, kapitalista, neoliberális, kommunista – repkednek az ilyesmi jelzők mostanában a publicisztikákban. Ne legyél neokon – mondta egy…..