Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dóra Andrics

33 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ezen a héten az USA feldolgozóiparára vetünk egy pillantást néhány ábrán keresztül. Ugyan a válság óta a szektor foglalkoztatása folyamatosan bővült, a termelékenység stagnál. Ez pedig súlyos kihívások elé állítja a szektort a következő években...
A héten a Brent kőolaj ára átlépte a hordónkénti 80$-os szintet, ezzel a 2014-es beszakadása óta nem látott magasságba emelkedett. Az áremelkedés mögött egyszeri és strukturális tényezők is szerepet játszanak. Nézzük, mely tényezők felelősek az olajár-emelkedésért, és hogy mennyi ideig fenntartható…..
A héten Donald Trump újabb választási ígéretét váltotta valóra, amikor a világ vezető hatalmainak tiltakozása ellenére úgy döntött, hogy az USA visszalép az iráni megállapodásból, és újra szankciókkal sújtja az országot. Legutóbb, amikor szankciók léptek életbe Iránnal szemben az ország…..
2011 után több tényező együttes jelenlétének köszönhetően az addig együttmozgó regionális gázárak szétváltak. Az elmúlt években a divergencia látványosan csökkent. Kérdés, hogy elképzelhető-e újra a 2011 előtti állapot, a regionális gázárak még szorosabb konvergenciája a gázpiaci történéseket…..
Az Európai Unió integrált gázpiacának megteremtése az egyik leghangsúlyosabb elem az Unió energiabiztonságának szempontjából. Az energiabiztonságot, a közös gázpiac létrejöttét és annak hatékony működését azonban jelentősen gátolja az EU-ba érkező gáz piacának koncentráltsága. A verseny várhatóan…..
Körülbelül 3 évtizede használják az olajpiaci szereplők a Brent jegyzésárat a globális olajkereskedelem benchmarkjaként. Szinte bármilyen beszámolót hallunk az olajpiacról, a kőolaj árából indulnak ki az elemzők, amelyet jellemzően a Brent aktuális jegyzésárával szemléltetnek. 3 évtizedes hagyomány…..
Az OPEC és néhány nem OPEC ország által kezdeményezett termeléscsökkentés stabilan fennmaradt a 2017-es évben. Az OPEC-tagállamok együttes megfelelési rátája folyamatosan növekedett az év során, és 95%-on zárta a tavalyi évet. A nem-Opec országok megfelelési rátája alacsonyabb volt ugyan, de ez is…..
Az LSE egyik blogján jelent meg a napokban az alábbi ábra, amely a felsőfokú végzettséggel rendelkező képviselők arányát mutatja a parlamentekben 6 nyugat-európai országban, 1854-től napjainkig...
  A kedden történt robbanás az ausztriai Baumgartenben, megspékelve a norvégiai csőhálózat sérülésével könyörtelenül rámutatott az európai gázellátási hálózatok törékenységére. Habár a robbanás technikai szövődményeit viszonylag gyorsan kezelték, néhány európai ország a gázpiac egyéb tényezőit is…..
Pontosan egy évvel ezelőtt hozta tető alá 11 OPEC ország 11 nem-OPEC országgal együttműködve azt a megállapodást, miszerint 2017 januárjától 2017 júniusáig napi 32.5 millió hordóban korlátozzák a teljes kőolajtermelésüket. A kartellező országok célja ezáltal a rekordmagas szintet elérő olajkészletek…..
Ezen a héten ismét egyszerű, mégis sokatmondó üzenetekkel bíró ábrák közül szemezgettünk. Ebben a rövid bejegyzésben arra mutatunk rá, mely országokban van a legtöbb fiatal, illetve idős ember lakosságarányosan. Vegyes a kép, de talán nem is annyira, mint gondolnánk...
Guruló Hordó Kincsek átka 2017.10.27 15:27:54
Sokat olvashatunk arról, hogy a nyersanyagban bővelkedő gazdaságok az alacsony olajár-környezetben súlyos gazdasági-társadalmi kihívásokkal szembesülnek. Nem egyszer vezetett már a nyersanyagnak való egyoldalú kitettség politikai instabilitáshoz, fegyveres konfliktusokhoz. Mi az oka annak, hogy az…..
Hidi János Ezzel a címmel jelent meg az Auto Bild augusztus eleji száma, ami jól mutatja a német szakújságírók lesújtó véleményét a hazai autógyártás szinte egészéről. Korábban példa nélküli volt, hogy a konvencionális, időnként talán részrehajló német autóipari sajtó ilyen mértékben ostorozza a…..
Ezen a héten néhány sokat mondó ábrát gyűjtöttünk össze egyes országok dolgozóinak képzettségi szintjét bemutatva. Sokat változott a kép az előző évszázad közepe óta, és ez a változás nem hagyta érintetlenül a gazdaságot sem...
Venezuela a világ kőolajban leggazdagabb országa, amely most mégis a politikai és gazdasági összeomlás szélén áll. Az ország olajiparának szerkezete jelentősen hozzájárult a most kialakult helyzethez, és az ország jövőjét sem hagyja érintetlenül. Kérdés, hogy hogyan érinti az olajpiacot a venezuelai…..
Nem érhetett véget a nyár egy nagyobb, az olajpiacot is megrázó esemény nélkül. Az USA-t egy hete elérő Harvey hurrikán augusztus 31-ére elhagyta az USA energiaközpontjának számító Mexikói-öblöt, a vihar azonban jelentős károkat okozott az olajtermelésben, a finomításban és az infrastruktúrában.…..
A tradicionális energiahordozók végét már sokféleképpen megjósolták. Az elektromos autók újbóli megjelenésével, a megújulók térnyerésével sokan jelenleg is az olajkorszak végét emlegetik. Az alternatív technológiák elterjedése több tényező függvénye, nem utolsó sorban felmerül a hagyományos…..
A kánikulára tekintettel a héten könnyedebb témával készültünk, és a nyaralásról álmodozva az Európai Unió statisztikáit vettük kezünkbe, hogy néhány ábrával szemléltessük a turizmus legfontosabb jellemzőit a kontinensen...
Guruló Hordó A király meztelen? 2017.07.28 16:54:56
Ismét összeültek a novemberi OPEC megállapodásban érintett OPEC és non-OPEC országok, hogy értékeljék eddigi együttműködésük eredményét. Habár szolgált némi újdonsággal a hétfői találkozó, mi azon a véleményen vagyunk, hogy a megállapodás hatása az olajpiacra nem lesz jelentős, és ebben a jövőben…..
A közelmúltban többször posztoltunk gázpiaci relevanciájú cikkeket, amelyek mindegyikében az energiahordozó relatív szerepének növekedését hangsúlyoztuk. Energiáról lévén szó, bármely nagyobb változás, piaci átrendeződés nem csupán gazdasági, hanem geopolitikai, politikai következményekkel is jár.…..
Az elektromos autók vissza-visszatérő elemei a közbeszédnek, hiszen nagyon sok szempontból ígéretes változással kecsegtetnek: áttörést remélnek tőlük a környezetvédelemben, az autóiparban, az árampiacon, és az olajpiacra is jelentős hatással lehetnek. Az elektromos autók piaca eddig szinte töretlen…..
A héten érte el Észak-Nyugat-Európa partjait az első amerikai LNG-vel megrakott hajó. A Rotterdamba érkező szállítmányt rövidesen újabbak követik, amelyek nem állnak meg Nyugat-Európa partjainál, hanem a közép-kelet európai régiót is célba veszik, ahol az orosz Gazprom eddig szinte kizárólagos…..
A hét olajpiaci eseménye a csütörtökön tartott OPEC-csúcs, ahol a világ legnagyobb kőolajtermelői a novemberi megállapodásuk meghosszabbításáról döntöttek. Az olajpiac már jórészt beárazta a döntést, így az olajárak alig mozdultak. Nézzük, hogyan illeszkedik a döntés az olajpiac jelenlegi…..
Május végén esedékes a világ vezető gazdasági hatalmainak szokásos találkozója, amelynek idén klímapolitikai relevanciája is adódik. Az amerikai kabinet várhatóan már határozott döntéssel fog a csúcstalálkozóra érkezni: elhagyják a párizsi egyezményt vagy maradnak a megállapodásban. Az USA…..
A piacokon létezik néhány tényező, amelyek alakulása fundamentálisan hat a piac szerkezetére. Nem gondolunk bonyolult dolgokra: kereslet, kínálat, szabályozás stb. Az energiapiac sem más ebből a szempontból, mi is többször írtunk már azokról a piaci tényezőkről, amelyek mozgatják a keresletet, a…..