Regisztráció Blogot indítok
Adatok
barany

0 bejegyzést írt és 62 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lentner Csaba, a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványának kuratóriumi tagja már korábban sem rejtette véka alá, hogy mit gondol az Alkotmánybíróság döntéséről az MNB-alapítványok működésével kapcsolatban. Legújabb nyilatkozata azonban egészen megdöbbentőre sikeredett, főleg azért, mert annak némi…..
A Katonai Síelő Kiképzésre (BSM) a valloire-i sípályákon került sor a Magas-Alpokban. Ugyanabban a hegyi vendégházban voltunk elszállásolva, ahol a hegyi kiképzés alatt. Sorakozó a sítúra előtt..
  Jó sok idő telt el mióta nem írtam! Több oka is van ennek, amiket nem szeretnék részletezni, mert nem olyan érdekesek. Nem is terveztem, hogy mostanság a világhálóra vetek valamit. Kedves hobbim ez, amire sajnos most nincs idő. Ki is bírtam, hogy ne beszéljek (a teljesség…..
Szerdán jelent meg a hír, miszerint az UEFA fegyelmi eljárást kezdeményez a Románia–Magyarország Eb-selejtezőn a pályán és a lelátón történt események miatt. A fegyelmi bizottság a következő bűnlajstromot állapította meg. Románia: lelátói rendbontás fáklyák és…..
barany 2014.10.16 14:07:00
@Szúnyog:
Helyesebben liberál-bolsevik. Esetleg nihilista. Vagy neo-jakobinus.
Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez maradt.  (Fotó: Facebook) Most különösen nem azokhoz szólok, akik mindent és…..
barany 2014.09.29 22:19:16
@Kata Pokrivcsák: Amiről te beszélsz, az a "liberálisok" (valójában "liberál-bolsevikok") definíciója, amivel a tőlük eltérő, "unortodox" módon gondolkodó és cselekvő politikusokat szokták megbélyegezni. Ezt a terminológiát én, sokakhoz hasonlóan, nem fogadom el. Egyébként a műveltség misztifikálása vezető politikus esetében nem szerencsés. És az általános értelemben vett okosság sem. Sokkal fontosabb a bölcsesség, és a karizma: egyfajta nehezen megfogalmazható, született rátermettség. A történelem során kevéssé művelt emberek korszakalkotó politikai vezetőkké, államférfiakká válhattak. Aki hirtelen eszembe jut közülük, például Cromwell vagy A. Lincoln.
barany 2014.09.30 14:22:36
@nyünyüge: Más aspektusból nézve, a történet a következő. A TASZ az ombudsmani hivatalban lévő barátaik segítségével, az ombudsman figyelmetlenségét kihasználva (vagy tudatos támogatásával) megtámadta a VIII. kerületi polgármestert. A támadás oka az volt, hogy a pm. megszüntette az együttműködést a "Tűcsere programot" lebonyolító Kék pont nevű (?) szervezettel. A program azon kábítószerfüggők egészségének a védelmét szolgálja, akik injekcióval juttatják a drogot a szervezetükbe. A program keretében minden drogos, minden szúráshoz új, steril tűt kap.(!) Így egymás megfertőzése, egyáltalán a fertőzésveszély minimalizálható. A jelentős társadalmi költséggel járó program kerületi alkalmazását a pm. azzal a feltétellel támogatta, hogy a Kék pont a használt tűket maradéktalanul begyűjti. A Kék pont ezt a feltételt nem teljesítette, a használt tűk jelentős része a kerületben szétszórva maradt. Ez közveszély okozás, ami a programot és a kábítószeresek jelenlétét amúgy is rossz szemmel néző lakosság szembenállását tovább fokozta. Az adott helyzetben a polgármester nem is tehetett volna mást, mint amit tett. Ezek után a TASZ és az ombudsmani hivatal "összefogása" a polgármester ellen, meglehetősen furcsa. Egyébként is egyre nehezebben tűrhető az a tipikus balliberális magatartás, amelyik a deviáns kisebbség érdekeit preferálja, a normális többség érdekeivel szemben.
barany 2014.10.01 17:29:55
@nyünyüge: "Egyébként kezdek ideges lenni ezzel felületes a "többség véleménye" mindent visz szöveggel. Értem én, hogy többség kell a szavazások megnyeréséhez, a hatalomban maradáshoz, de éppen a politikusnak-városvezetőnek az is dolga volna, hogy tovább lásson a pillanatnyilag legnépszerűbb véleménynél."

Nem idegeskedni kell, hanem megérteni a demokrácia lényegét. A demokrácia lényege pedig az, hogy a nép (a többség) dönt. És nem a balliberális megmondó emberek.
Tíz nap múlva, szeptember 29-én indul az új, Juncker-féle bizottság biztosjelöltjeinek meghallgatása az Európai Parlamentben. Sok találgatás, vad, és kevésbé vad teória kering arról, hogy mire lehet számítani. "Juncker fejre áll, szétszedik a jelöltjeit, bukik az egész…..
Jávor Benedek blogja Game over 2013.12.06 14:45:30
Egy hazug kormányhivatalnok, egy cinikus miniszter és egy következmények nélküli ország. Erről szól ez a történet. Van egy vezető kormánytisztviselő, hivatalosan Tolnai Jánosné dr. Szatmári Katalin, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi…..
w Dakota rodeó 2009.03.31 06:00:00
Tudja-e Bajnai Gordon, milyen állatot nyergeltek fel neki? Ha tudja, miért ül fel rá? Miben reménykedik? Ha nem tudja, mi lesz az ország szekerével, amit ez az állat vontat? Bajnai Gordon jó képességű technokrata, egészen nagyméretű költségvetéseket is átlátott, összerakott és…..
nem szabad támogatni a tisztességes, elkötelezett demokratáknak az előrehozott választást Na, gyerünk, Barátaim, tegyük a dolgunkat!         Magam talán középre állok. Talán este van. Talán alkonyat. Egy…..
barany 2009.03.08 11:15:32
Az ökológiai válságról. Eléggé vad nézetek olvashatók a hozzászólásokban. Az azért túlzásnak tűnik, hogy néhány éven belül Londonban kitör a kannibalizmus. Teljesen persze ki nem zárnám, csak a valószínűségét venném nagyon (-nagyon) csekélyre. Az ilyen nézeteket hangoztatók nyilván kellően meg nem emésztett, vagy félreértett elméleteket büfiznek vissza. Figyelmetekbe ajánlanám a téma kapcsán Lester Russel Brown művét (Plan B 3.0: Mobilizing to Save Civilization, 2008), ami az interneten is olvasható. Brown a természetvédelem klasszikusa, Amerikában az egyik legbefolyásosabbnak tartott személy. Ő alapította és 26 évig vezette a Worldwatch Institute-ot, majd 2001-től létrehozta az Earth Policy Institute-ot. A Worldwatch évente adja ki a State of the World (A világ helyzete) c. jelentéseit, magyarul is.
Terembura eszmefuttatása a napenergia hasznosításáról frappáns, de tömeges megvalósítása azért még arrébb van. Az ökológiai katasztrófa egyébként nemcsak az energia válság miatt, hanem rengeteg egyéb ok miatt fenyeget. A probléma sokkal súlyosabb, mint ahogy Terembura beállítja. Minderről szakértők elemzéseire, konkrét adatokra támaszkodó eszmefuttatások olvashatók az említett B 3.0. tervben. Számomra az ott leírtak eléggé meggyőzőek. A megoldásnak abban az elképzelésében azonban nem hiszek, ami emlékezetem szerint az itteni hozzászólások között is feltűnik, de amit például David Korten, a Tőkés társaságok világuralma szerzője újabb, The Great Turning c. művében és internetes honlapján is fejteget, hogy t. i. a kis, spontán módon szerveződő közösségek fogják megmenteni és a válságból kivezetni az emberiséget. Ilyenek kialakulása, ha egyáltalán lehetséges, nagyon lassú, az idő pedig sürget.
barany 2009.03.08 11:21:33
Én is teljesen kiakadtam Mavo, Bokros csomagot felmagasztaló állításain. Például az ilyeneken, amit MG-nek címzett:

„A Bokros-csomag előtt a mostaninál jóval magasabb volt az államadósság, az infláció 30% magasságában volt, pár hónap múlva az infláció elindult azon a mérséklődő úton, ahol idáig volt, az államadósság csökkenni kezdett.”

Ezzel szemben, emlékezetem szerint előtte mintegy 15 % volt az infláció, amit Bokrosnak sikerült közel 30 %-ra feltornásznia. Akkori hírhedt mondása: „Nincs akkora bér- (nyugdíj) emelés, amit ne tudnék elinflálni!

Néhány további idézet a már Terembura által is hivatkozott anyagból. (A gazdasági stabilizációs törvénycsomag -Bokros csomag- társadalmi következményei Szerző: Molnár László )

„A költségvetés hiányának csökkenése tehát 1994-hez viszonyítva 153 milliárd forint. Ezzel szemben az elvonások (a helyi önkormányzatoktól, a társadalombiztosítási alapoktól és a központi költségvetések szociális alapjaitól) banki kamatokkal együtt számolva 1998 végéig számítva több mint 4700 milliárd forint. Ez pedig azt jelenti, hogy a költségvetési egyensúly javulásának összege az elvonásokénak mindössze 3%-a.”

„Felmerül a kérdés, hogy akkor mi volt az értelme ezeknek a megszorításoknak, ha nem játszottak lényeges szerepet a fizetési mérleg javulásában. De nézzük meg akkor, hogy mi volt a hatása a gazdaságra a  restriktív intézkedéseknek.  Az elsőként említendő az 1994-ben megindult növekedés leállása, a beruházások visszaesése, az ipari termelés mérséklődése. Ezek a folyamatok önmagukban kiteszik a külső fizetési mérleg javulásának nagyobb részét. Ezért a restrikciós intézkedések nagyobb része nemzetgazdaság szempontból indokolatlan volt, az óriási összegű jövedelem-átcsoportosítás elsősorban a fekete gazdaság és a külföldi pénzmosók jövedelmeit gyarapította. „

Íme, a "legtehetségesebb válságkezelő".
Hát már megint. Jöttek, láttak, őrjöngtek, öltek. Igen, a mocskos szemét cigánycsürhe, akik harmincan kötnek bele háromba, és azonnal előrántják a kést is. Aztán szúrnak - nagy szakértelemmel és gyakorlattal, pont a szívbe, vagy a vesébe. Hogy halálos legyen, de legalábbis…..
barany 2009.02.15 17:16:21
Szeretném a magam részéről a zsidó-magyar, egyébként is „off topic” vitát lezárni. Igaz, nem én kezdtem, csak kénytelen voltam reagálni bizonyos dolgokra. Az embertelen, politikailag pedig rendkívül káros, általánosító zsidózásra egyfelől, másfelől arra, hogy egy nőt valamire való ember az interneten sem sérteget, még akkor sem, ha az vele ellenkező véleményen van. Dorka ráadásul nem is adott alapot a sértegetésre. Hacsak azzal nem, hogy zsidó. Ha pedig így van, márpedig úgy tűnik, hogy igen, akkor nagyon csúnya dologgal állunk szemben. Emberek bármilyen csoportját, legyen az faj, nemzetiség, társadalmi osztály, tagjaik bűneiért vagy mulasztásaiért, kollektíven felelőssé tenni gyalázat, a kommunisták és a nácik módszere

Ezért egyáltalán nem bánom, hogy eltértem a témától. Nemcsak erkölcstelen, de nemzeti önsorsrontás, ha a valódi országpusztítók helyett ártatlan, sőt velünk szimpatizáló, vagy irányunkba nyitott embereket cseszegetünk, taszítunk el magunktól. „Lopós szoci” barátunk, miközben ártatlan zsidó honfitársainkat szidalmazza, egy szót sem veszteget Gyurcsányra és bandájára. Vagy úgy véli, hogy név választásával már eleget tett az igazság iránti kötelezettségének?

Köszönöm cz4-nek, akivel hasonló témában korábban elég kemény vitáim voltak, @a szoci még kómában is lop: "az itt megforduló zsidó és filoszemita "fiatal értelmiségiek" c. listájához fűzött alábbi megjegyzését:
„Azonban közülük egyedül csak Donehogawwa jön okádni ide. Biztos vagyok benne, hogy a többiekkel az életben maximálisan együtt tudnék (tudnánk) dolgozni, akár tisztességesebben és hatékonyabban, mint más nem zsidókkal.” A listán mellesleg én is szerepelek, mint „zsidó vagy filoszemita fiatal értelmiségi”. Nem vagyok zsidó. Persze, ha az volnék, cseppet se szégyellném. Sajnos fiatal sem vagyok, ellenkezőleg. A cirka 45 éves MG-nek simán a papája lehetnék. (De azért nem szeretném, ha valaki magázni kezdene, vagy kezét csókolommal köszöntene!) És nem vagyok filoszemita sem. Csak nem szeretem a méltánytalanságot, a nemzetrontó ámokfutást és a kommunista vagy náci módszereket.

Teljes mértékben osztom cz4 Donehogawára vonatkozó megjegyzését. Kevés ilyen prepotens, ellenszenves emberrel találkoztam életem során. Igazi pártállami stílusa van. Nem tudom, hisz-e valamelyikőtök a lélekvándorlásban. Én hajlok rá. Kire emlékeztet Donehogawa? Rákosira? Nem, az gonosz ember volt, de simulékony, alattomos. Donehogawa egyenes ember. Nyíltan megszabja a feltételeit, amelyek teljesítése esetén hajlandó Teremburával együttműködni. Azt hiszem, Donehogawa Gerő Ernő reinkarnációja.

barany 2009.02.17 20:31:14
Abból kell kiindulni, hogy a mai magyar politikai rendszer úgy rossz, ahogy van. Számtalanszor megírtam, hogy az alkotmány egyrészt nem legitim (sose fogadták el demokratikusan), másrészt tartalmilag is pocsék; hogy a magyar jogrendszerben sorozatosan sérül a "jogtalanság jogot nem…..
barany 2008.12.18 13:03:06
„Reménytelen a jobboldal?” - tesz fel MG a kérdést. Kedves MG, azt is kérdezhetted volna, hogy „reménytelen-e Magyarország sorsa?”. Mert baloldalról -azt hiszem, ebben nincs köztünk vita- semmi jót nem remélhetünk. (Fontos megjegyezni, hogy a bal/jobb jelzők pontatlanok, sőt félrevezetők. Hiszen az MSZP és az SZDSZ egyértelműen a globális nagytőke szekértolója. A jelzők tehát csak a táborok rövid megnevezéseként használhatók.) Saját kérdésedre adott válaszod nem túl bizakodó. Akárcsak a hozzászólók többségéé. Kénytelen vagyok egyetérteni veletek, bár sok mindenben eltérő a véleményem. Én a Fideszben látom az egyetlen esélyt. Lehetetlen más, hasonló támogatottságú jobboldali pártot felépíteni, minden erre vonatkozó próbálkozás csak megosztja és gyengíti a nemzeti erőket. Ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy az új párt etikusabb és hasznosabb lenne, mint a Fidesz. Emlékeztetnék rá, hogy Olaszországban nem is olyan régen, teljesen összeomlott, megsemmisült az évtizedekig fennállott, korrupt pártrendszer. (Lásd: „tiszta kezek mozgalma”, ha jól emlékezem.) És a mostani olasz pártok mennyivel különbek? Hajlamosak vagyunk elfelejtkezni arról, hogy minden ország politikai osztálya nagyjából olyan, mint az ország egésze. Igaz, nemcsak a közállapotok hatnak a politikára, hanem a politika is hat, valószínűleg jóval nagyobb nagyobb mértékben, a közállapotokra.

Erősen vitatom az egyik kommentelő által idézett Bereznay-írás több megállapítását. Különösen amikor azt sugallja, hogy a két tábor azonos felelősséget visel az ország jelenlegi tragikus állapotáért. Fura például, hogy a zsidókérdés napirendre kerülését, mint kölcsönösen alkalmazott figyelemelterelő manővert említi. Természetesen sem az Antall, sem az Orbán kormány nem foglalkozott önszántából a témával, csak kényszerből, az antiszemitizmus itthon és külföldön terjesztett vádja ellen védekezve. Ez a vád egyébként máig a balliberálisok fő fegyvere. Akik adott esetben a zsidózástól sem riadnak vissza. Az idősebbek talán emlékeznek, hogy az 1990-es kampány idején, miközben az MDF-et mint antiszemitát támadták, a fővárosi utcák falain a Fidesz=Zsidesz feliratok jelentek meg. („Kétfrontos harc”?) Még elképesztőbb a cigánykérdés félrevezető manővernek minősítése. Holott ezt nem kell kitalálni, ez van, sőt legnagyobb problémáink közé tartozik.

Természetesen nem állítom, hogy a polgári kormányok nem követtek el hibákat, sőt azt sem, hogy nem beszéltek és beszélnek időnként mellé. A politika azonban küzdelem, „háború, más eszközökkel”. (Clausewitz állítása, hogy „ A háború a politika folytatása, más eszközökkel”, úgy tűnik, fordítva is igaz.) A politika része a tények elhallgatása, a dezinformáció, sőt, sajnos, időnként a hazugság is. Az okok, a célok és a mértékek azonban ebben az esetben különösen fontosak. És még inkább az eredmények. Hasonlítsuk össze az Orbán kormány négy évét Gyurcsány négy évével. Hatalmas a különbség? Ha figyelembe vesszük, hogy Orbánt a mainstream média folyamatosan támadta, Gyurcsányt pedig minden módon védte és védi, befolyásolva a véleményalkotást, akkor még inkább. De Gyurcsány és politikája egyre nehezebben védhető. Ezért most az összemosás, Orbán „legyalázása” Gyurcsány szintjére, a legalkalmasabbnak látszó eszköz. „Egyik se különb a másiknál”. „Gyurcsánynak és Orbánnak mennie kell” stb. Érdemes elgondolkozni azon, hogy a ballib oldal szemében a leggyűlöltebb ember miért éppen Orbán Viktor? Miért nem Vona Gábor, Toroczkai vagy Budaházy? Nyilván azért, mert rájuk nézve veszélytelenek, sőt utóbbi kettő szándékosan vagy szándéka ellenére, de egyértelműen a kezükre játszik.

Az ország sorsa a tét. Azonban, ha erről beszélünk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a globális környezetet. Csak címszavakban. Az emberiség sorsdöntő változások előtt áll. Egyfelől, a jelenlegi neoliberális, globalista-kapitalista gazdasági világrend teljes bukása elkerülhetetlennek látszik. Jó esetben egy „emberarcú” piacgazdaság jöhet helyette. Reméljük, hogy így lesz, de az átmenet, ami évtizedekig is eltarthat, valószínűleg nagy megrázkódtatásokkal fog járni. A másik: a föld népessége és fogyasztása már rég túllépte a fenntartható fejlődés határait. Nem utolsó sorban az említett gazdasági szisztéma következtében. A környezetpusztítás, már a mai szintjén is, beláthatatlan következményekkel fenyeget, például a klímakatasztrófa, bizonyos területek lakhatatlanná válása, vagy az élelmiszer- illetve az ivóvízellátás összeomlása formájában. Bár a környezetvédelem, energiatakarékosság stb. kérdése egyre inkább előtérbe kerül világszerte (nálunk alig), sokkal radikálisabb lépésekre volna szükség a katasztrófák megelőzéséhez. És a várható csapások rendkívül gyenge ellenálló képességű, elkényelmesedett, individualizálódott, gyenge identitással és meggyengült társadalmi tőkével rendelkező társadalmakra fognak lesújtani. Mert nemcsak nálunk pusztít a szélsőséges liberalista eszme, az emberek „konzumidiótákká” alakítása. A különbség csak annyi, hogy nálunk sokkal inkább, mint máshol és a kormány maximális támogatásával.

Végül a megoldásról, amit Bereznay, és úgy emlékszem, az általam nagyra becsült Terembura is ajánlott: a bizalom megvonása a politikai osztály egészétől, úgy, hogy nem megyünk el szavazni. Ami azután ellehetetlenítené a politikát és kikényszerítené a tisztességtelenek eltakarodását és a tisztességesek hatalomra kerülését. Hogyan? Végezzünk egy gondolatkísérletet ezzel kapcsolatban. Először is, nem valószínű, hogy a lakosság többsége egy ilyen felhívásra hallgatna. Az más kérdés, hogy a választásokon való részvétel az emberek passzivitása miatt amúgy is csökken, nemcsak nálunk. Az előbb nem említettem a bajok között, hogy a képviseleti demokrácia jelenlegi formája is válságban van. Máshol is, nálunk még inkább. De erre a jó válasz nem a passzivitás, hanem az aktivitás növelése. A túl alacsony választási részvétel miatt esetleg szélsőséges rétegek döntik el, hogy kik kormányozzák az országot. Érzésem szerint, ha egyáltalán lenne hatása, a jelenlegi hatalom győzelmét hozná egy ilyen kezdeményezés. És ne legyenek illúzióink, egyáltalán nem szégyenkeznének az alacsony támogatottság miatt! De ekkor a nép milliói kimennének az utcára tiltakozni, és egy hét alatt megbuktatnák a kormányt. – mondhatják az ötletgazdák. Szerintem nem mennének. Őszöd után sem mentek. Az pedig külön szerencse, hogy Orbán nem állt a tiltakozók élére. Mert akkor mindezt úgy kommunikálhatták volna itthon és külföldön, hogy a Fidesz törvénytelen eszközökkel meg akarta buktatni a demokratikusan választott kormányt. A baloldal pedig pedig soha nem látott egységbe forrt volna, az „Orbán-puccs” visszaverésére. A Fidesz visszafogottsága segített abban, hogy baloldali gondolkodású emberek is kezdtek elfordulni Gyurcsányéktól. A Gyurcsány-éra jelentős pozitívuma, hogy nőtt a társadalom aktivitása. (Persze még így sem túl nagy.) Megerősödtek a szakszervezetek, egyéb érdekképviseletek, civil kezdeményezések, és a jelenlegi kormány országpusztító törekvéseivel szemben szövetségre léptek a Fidesszel. Ez azonban egy konkrét helyzetben, konkrét célok érdekében kötött szövetség. Ha a Fidesz kormányra kerülve eltér mostani politikájától, nem számíthat a támogatásukra. Az egyetlen megoldásnak ezt az utat látom, a kormányváltásra egyedül képes Fidesz, feltétételekhez kötött, kritikus támogatását, minél több civil szervezet részéről.
Elnézést, hogy kicsit hosszúra sikeredett, de tényleg sorskérdésről van szó. Külön köszönet MG-nek, hogy előhozta a témát.
Ha veszünk egy hálózatot, amelyiknek N csomópontja van és feltesszük, hogy a csomópontok közötti kapcsolatokat semmi se korlátozza, akkor - könnyű megszámolni - összesen Nx(N-1)/2 kapcsolat lesz a hálóban, azaz a kapcsolatok száma nagyjából N2-tel arányos. Ha a hálózat egy…..
barany 2008.10.16 20:32:06
Terembura megközelítése, bár matematikai helyességét nem vitatom, szerintem éppen a lényeget takarja el. A rendszer működési zavarai ugyanis nem információhiányból fakadnak, hanem abból, hogy a neoliberális-globalista világrend biztosítja a tőke korlátlan mozgásszabadságát. Ez, párosulva a mai informatika lehetőségeivel, lehetővé tette a világszintű, korlátlan spekulációt, a pénzcsinálást, gyakorlatilag a semmiből. A tőzsde így nemcsak „pénzszivattyúként” működik -például nálunk is-, hanem a reálgazdaság forgalmának sokszorosát kitevő fiktív pénz életveszélyes, amint a mostani válság bizonyítja.
A neoliberális elmélet egyébként már jóval 1990 előtt szerepet játszott a magyar gazdaságpolitikában. A rendszerváltozás után mindkét polgári kormány kénytelen volt engedni a globalista erők és hazai szövetségeseik nyomásának. A balliberális kormányok pedig kifejezetten az ország érdekeit sértve működtek. Így a rendkívül alacsony foglalkoztatási rátától kezdve, az alacsony életszínvonalon át, természeti kincseink veszélyeztetettségéig, legtöbb gazdasági problémánk a ránk kényszerített vagy önként vállalt, sőt túlteljesített liberális gazdaságpolitikának „köszönhető”. De mint említettem, ez a politika általában is elfogadhatatlan. Mert nem egyeztethető össze a földi élet fenntartásához szükséges ökológiai követelményekkel, mert felborította a munkabérek és a profit közötti egyensúlyt (felszámolta a szociális piacgazdaságot), mert jól működő vállalatokat tesz tönkre. Nem információhiánnyal küzdő, jóhiszemű emberek tévedései okozták a válságot, hanem gátlástalan, gyorsan meggazdagodni akaró emberek, gazdasági bűnözők. Amerikában régóta folyik az, méghozzá sikeresen, amit most nálunk például az OTP-vel próbálnak, remélhetően eredménytelenül. (Idézet Warren Buffet-től a világ leggazdagabb emberétől, aki maga is nagybefektető: "Nem lehet az, hogy munkahelyek százezrei szűnnek meg, hogy a reálgazdaságban egész iparágak mennek tönkre a pénzügyi versengés miatt, holott azok valójában egészségesek". Keményen bírálja a globalizációt egyik legnagyobb haszonélvezője, Soros György is. Joseph Stieglitz Nobel díjas közgazdász, a Világbank volt alelnöke pedig könyvet írt a Globalizáció és visszásságai címen.) A globalizáció vezetett a jelenlegi válsághoz. Itt az ideje, hogy a neokonok beismerjék, hogy jogos Stieglitz, sőt a Tőkés társadalmak világuralma c. nagyszerű könyvet író Korten és mások kritikája.
Megérkezik a beteg. Középkorú, esetleg fiatalabb: beutalója, ha van egyáltalán, egyértelműen kamu diagnózist tartalmaz. A kórház udvarán bőgnek a kipufogók, csikorognak a fékek (a kórház egész területén 10 km/óra a megengedett sebesség...). A beteg látványosan…..
barany 2008.06.28 14:04:34
Kedves Barátaim!
Szíves figyelmetekbe ajánlom az alábbi cikket.


A védtelen többség
Balavány György
2008. június 28. 00:01
Magyar Nemzet

Kiirtjuk az összes magyart! Őrzöm a felvételt, s megmutatom bárkinek: a csereháti Gadna községben ordította diktafonomba e mondatot a helyi kisebbségi polgármesterjelölt testvére. Népes társaságából – bár ott állt maga a polgármesterjelölt is – nem utasította rendre senki. Szinte hallom a kisebbségvédőket: elszigetelt esetről van szó, nem szabad komolyan venni; az úriember bizonyára nem gondolta át; ideges lehetett, esetleg részeg; amúgy pedig – rendszerint – az egzisztenciális szorongás, meg persze a többségi társadalom előítéletes viselkedése váltja ki az ilyesmit.

Ám gondoljunk csak bele: ha egy nem roma állampolgár nyilvánult volna meg ily szörnyűségesen a cigányokkal szemben – ráadásul egy önkormányzati képviselő beleegyező hallgatása mellett –, nos, egy ilyen eset miféle következményekkel járt volna? Régen állna a kisebbségvédők által kerekített, esetleg Európa-hírű botrány. Gadnán néhány héttel az inkriminált mondat elhangzása előtt egy nyolcvanesztendős özvegyasszonyt végzett ki egy nyilván ideges, részeg, egzisztenciálisan szorongó s a többségi társadalom előítéletes viselkedésétől frusztrált fiatalember. Mari néni tehát nincs többé, s a csereháti faluban azóta a rettegés, a mindennapos rablás és az erőszak az úr. De nem csak Gadnán. Faddon, Somogysárdon, Csernelyen, Olaszliszkán, Galgagyörkön, Sajóládon, Bercelen, Rakacán, Abaújváron, Pátkán, Kiskunhalason – teleírhatnám azon helységek neveivel az oldalt, ahol a verbális és tettleges erőszak mindennapos, ahol az iskolában a tanárok rettegnek a diákoktól, s ahol a lakosság egyik felének összekuporgatott vagyonát már nyíltan veszik el a lakosság másik feléből összeverődött csapatok. Ezekben a helyzetekben persze – gondosan ügyelnek erre! – ők vannak többségben.

Olykor archaikus gyűlöletből űzik ki házából a parasztot, s dúlják fel a kertet, döntik ki a kerítést, gyújtják fel a portát. S olykor sötét virtusból ölnek. A helyzet, nem kell bizonygatnom, elviselhetetlen. Mára egy országnak van elege a kirekesztésből és a hátrányos megkülönböztetésből: abból tudniillik, hogy a többségi társadalmat nem védi senki a kisebbségi társadalom deviáns rétegével szemben. Egy országnak van elege abból a „politikailag korrekt” hazugságból, hogy romakérdés nincsen. Igenis van romakérdés, de még mekkora! Igenis, hatalmas kérdés: egy hatszázezer fős etnikai kisebbség tagjai közt miért szabályerősítő kivétel az, aki képes dolgozni, tanulni, norma- és jogkövető magatartást tanúsítani? S a balliberális (kisebbségi) kormány – jogvédő elitjével együtt – miért nem tesz a kérdés megválaszolásáért, a helyzet megoldásáért semmit? Ha valamiben, ebben a teljes parlamentnek konszenzusra lehetne jutnia.

Talán azt sem kell bizonygatnom, hogy a cigányokat szeretni nem nehéz. Érzékeny, tehetséges, ügyes emberekről van szó, akiknek gyors az eszük és a kezük. Többnyire nem is tudják, mekkora szükségük van munkára és iskolára. Igen sokan vannak köztük, akiket meg kell tanítani kezet mosni, lehúzni a vécét, időben felkelni reggel, végigdolgozni a napot. Újra meg kell tanítani nekik az együttélést a nem cigányokkal. Sokukat sürgősen rá kell vezetni az „enyém” és a „tiéd” közti éles különbség felismerésére. A munkahelyteremtést és a munkára ösztönzést, a kulturális felzárkóztatást, a valódi, hatékony, átfogó oktatási stratégia bevezetését tehát nem szabad elodázni, de ha mindez már holnap megkezdődne is, a látványos, mérhető eredményre még várni kellene. Sokat. Lehet, hogy évtizedeket.

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman történelmi lehetőséget szalasztott el. Kettős hibát követett el. Egy: nem vette komolyan a cigányság modernizációját célzó monoki kezdeményezést, kettő: azt egyszerűen szalonrasszizmusnak bélyegezte, és lesöpörte az asztalról. Kállai üzenete a cigányság felé olyan egyszerű, mint amilyen hazug és gonosz: akik a kérdésre választ, a problémára megoldást keresnek, azok szalonrasszisták. Vagyis: gyűlölnek titeket, testvéreim. A Roma Magazin június 23-i számában Kolompár Orbán már ekképp nyilvánult meg: „rá kell arra készülni, hogy a roma társadalom képes legyen megvédeni önmagát, ha úgy adódik.” Értjük: kaszára-kapára! Az ilyen uszító, a többségi társadalmat megbélyegző, a gyűlöletet még inkább felszító megnyilvánulások kiválóan alkalmasak arra, hogy az olyan indulatos kiabálások, mint amilyet fent idéztem, tetteké legyenek. Kinek jó ez?

Miért akarnak vajon egyes roma vezetők polgárháborút gerjeszteni? Sajnos, a romákhoz a józan üzenetek nemigen jutnak el. Pedig meg kellene mondani nekik, hogy egyes vezetőik súlyosan, évek-évtizedek óta becsapják őket. Ám addig is, míg kiépülnek a kommunikációs csatornák, tenni kell valamit. A modernizációs krízis, a politika gyávasága, az életszerűtlen kisebbségvédelmi dogmákra épülő, diszkriminatív jogrend, az abszolút igazságtalan segélyezési rendszer, a rendvédelmi impotencia, valamint az aljas, mindennapos gyűlöletszítás miatt – szó szerint – életveszélyessé vált a helyzet. E közbiztonsági csőd pedig azonnali beavatkozást igényel. Egyszerűbben: nem a Magyar Gárdának kell életeket menteni, hanem a magyar rendőrségnek. Igazi rendőrőrsökre van szükség a kis falvakban, éjjeli ügyelettel, állig felfegyverzett, rendszeresen járőröző, kemény zsarukkal. Most, rögtön. Kerül, amibe kerül. Élet-halál kérdés. A felzárkóztatás pedig csak aztán jöhet.
barany 2008.06.30 14:27:29
Kedves Barátaim!
A cigánykérdés kapcsán néhányan eljutottak az „Orbán-kérdésig”. Természetesen mindenkinek joga van az Orbánt utálni, aminthogy szeretni is. Meggyőződésem, hogy a politikai paletta jobboldalán utóbbiak vannak erős többségben. Szoktam vitatkozni megszállott, teljesen elfogult Orbán rajongókkal is. (Igaz, nem internetes fórumokban. Ők nem nagyon interneteznek.) Az Orbán cigány származásáról szóló, balról terjesztett szöveg igazságtartalma kb. annyi, mint az, hogy a 2006-os választási vereség felett érzett haragjában eltörte a felesége állkapcsát. (Volt ő zsidó is 1990-ben.) Engem egyébként az sem zavarna, ha Orbán cigány volna. Nem vagyok fajgyűlölő, sőt. A cigány származás a szememben még inkább kiemelné Orbán teljesítményét. Putriból a miniszterelnöki székbe, ez már tényleg nem semmi!

Hadd szóljak még egy, időnként e körben is felbukkanó téveszméről, az egész politikai osztály lecserélésének képtelen ötletéről. Miért, kivel, hogyan? Csak bámulom azoknak a radikális nemzeti érzelmű (egyébként jó szándékú) embereknek a naivitását, akik új „ötvenhatot” vizionálnak. Akik azt hiszik, hogy a társadalom többsége mellettük van, csak éppen nem mer megszólalni. Tévednek. A társadalom jelentős része sajnos közömbös az ország dolgai iránt. Amikor csak teheti, a kereskedelmi csatornákat bámulja, ahol „konzumidiótákká” alakítják őket. Az infantilizáló szerbe azért némi liberális, kormánypárti csepp is kerül, így a közömbösség kicsit kitér balra. Kétségtelen, hogy az utóbbi évek balliberális ámokfutása, annak anyagi kihatásai, amire ez a tábor nagyon érzékeny, némi dacot váltott ki belőlük. Ez (átmenetileg?) ellensúlyozta a médiumok manipuláló hatását. Ennek (is) köszönhető a meglepően nagy részvétel és az igenek magas aránya a népszavazáson.
A lakosság másik része valamilyen szinten érdeklődik a politika iránt. Egyik fele a jobboldali- nemzeti tábor, amibe itt most a radikálistól a jobbközépig mindenkit beleértek. Mondjuk a Jobbiktól Pokorniig. (A Fidesz, mint néppárt -érthető módon- sokféle nézetet integrál.) A radikálisok ebben a táborban is törpe kisebbségben vannak. Az ellenoldal, a baloldali és liberális tábor, legalább akkora mint a nemzeti-jobboldali. (Sokak szerint nagyobb.) Ezt a tábort, amellett, hogy ideológiai-érzelmi alapon is kötődik, zömében szintén anyagias emberek alkotják. (Persze a jobboldaliak sem ellenségei a saját pénztárcájuknak:)

Mit tehet a választópolgár, aki egy nemzetibb, igazságosabb, gazdagabb, demokratikusabb országot szeretne? Amelynek arra is van némi esélye, hogy megbirkózzon a jövő olyan fenyegető veszélyeivel, mint a környezeti katasztrófa vagy gazdasági világválság.
Egyet biztosan tehet: nem szavaz az MSZP-re vagy az SZDSZ-re.
De kire szavazzon? Maradjon esetleg otthon? Vagy szavazzon a MIÉP-re, vagy a Jobbikra? Ha otthon marad, mások döntenek helyette. Ha kis pártokat támogat, esetleg elvész a szavazata.
A kisebbik rossz elve alapján csak a Fideszre szavazhat. Megpróbálom röviden megindokolni, hogy miért. A Fidesz egyszer már volt kormányon. Nem kormányzott rosszul. A körülményekhez képest lenyomták az inflációt, beindították a lakásépítést, megfelelő hitelkonstrukcióval segítve az építtetőket, diákhitel, Széchenyi terv, stb. A közhangulat bizakodó volt. Igaz, követtek el hibákat is. De milyeneket? Simicskából APEH-elnököt csináltak. Három hetenként ülésezett a parlament. Két évre szavazták meg a költségvetést. Az országházba vitték, meg a Dunán úsztatták a koronát. Ezek a balról jövő kritikák. Jobbról mit lehet a szemükre vetni? Hogy kiügyeskedték a Torgyánt a kormányból, a MIÉP-et a parlamentből? És mindkét oldalról azt, hogy loptak. Meglehet. Minden esetre, perben senkit nem ítéltek el közülük, pedig Medgyessyék külön államtitkárt állítottak az ügyre. Követtek el hibákat, de nem tették tönkre, nem adósították el további sok milliárd Euróval az országot.(Amivel utódaik nem tudnak elszámolni.) Nem verették össze az ellenzék híveit. Orbán becsvágyó, magabiztos, kicsit elbizakodott, de szorgalmas, rátermett, az országot szolgálni akaró miniszterelnök volt. Én fő bűnének azt tekintem, hogy 2002-ben nem figyeltek eléggé és elveszítették a hatalmat. Félő, hogy az utánuk következő évek nehezen orvosolható károkat okoztak. Ha nem akarjuk, hogy a kártevés visszafordíthatatlanná váljon, elengedhetetlen a kormányváltás. Amit csak a Fidesz valósíthat meg, de csak akkor, ha sikerül megnyernie minden, az ország sorosáért aggódó, annak kiárusítását elvető szavazó támogatását, még a baloldalról is. A kérdés ugyanis úgy merül fel, hogy Orbán vagy Gyurcsány (Kiss Péter, Szili Katalin. stb.) A Fidesz győzelmének pedig előfeltétele a megfelelő -mérsékelt, nem radikális, a túlnyomó többség érdekét szolgáló és annak a számára rokonszenves- politika. Nyilván a cigánykérdésben is, hogy visszatérjek eredeti témánkhoz. Lényege a cigányság integrálása kell legyen, a támogatás szigorú feltételekhez kötésével és a cigánybűnözés elleni kemény fellépéssel.

Végül szeretném azok figyelmét felhívni, akiket illet, hogy a politika (akárcsak az egész élet) a „lehetőségek művészete”. Elképzelni valamit és megcsinálni valamit, nos, a kettő között általában ég és föld a különbség. Lehet elvont, irreális óhajokat megfogalmazni, de a döntéseknél mégis csak a tényekből, az adott helyzetből, a lehetőségekből kell kiindulni. Túlzott elvárások támasztása (főleg másokkal szemben) a fiatalság, a tapasztalatlanság jellemzője. A valóságot nem lehet megerőszakolni, inkább fordítva szokott történni a dolog.

„Egyre valószínűbb, hogy a dolgozók győznek Egerben” – olvasom. Úgy hangzik, mint valami győzelmi jelentés a munka frontjáról az ötvenes években. Már csak az hiányzik, hogy a munkásosztály vasökle lecsapjon a nagytőkére. Pedig ez a diadalittas jelentés a…..
barany 2008.06.27 08:08:22
Ulrich Atya aknamezőre tévedt, de lehet, hogy szándékosan lépett oda, hogy kiugrassa a nyulat a bokorból. Mert elfogulatlan és „tényfeltáró” újságírókat szeretne. Tényleg jó volna, ha lennének. De egyelőre nincsenek. Vagy ha mégis, nem észlelhető mennyiségben. Magyarországon régóta hideg polgárháború folyik, és ez az élet minden területére kihat, az újságírásra meg különösen. Jó volna, sőt létérdekünk lenne a megosztottság megszüntetése. De a hideg polgárháborúnak okai és felelősei vannak. Ezek tisztázása nélkül aligha lesz nemzeti megbékélés. Persze, mindkét oldal felelős, csakhogy -szerintem- nagyon különböző mértékben. Mert lehet felelőtlen kampány ígéreteket tenni (mint Orbán 2006-ban) és lehet a többséggel adótörvényt megszavaztatni a választás előtt, majd visszavonatni a választás után. (Gyurcsány 2006) Lehet „sárba taposni” a demokráciát, a parlament három heti ülésezésével, vagy két évre szavaztatni meg a parlamenttel költségvetést (mint Orbán tette) és lehet (saját bevallás szerint) válsághelyzetben évekig semmit sem csinálni (mindössze több milliárd euróval tovább adósítani az országot – teszem én hozzá) és az ez ellen tiltakozókat agyba-főbe veretni, szemeket kilövetni. (Gyurcsány) Vannak hibák, és vannak bűnök. Aki valamennyire tárgyilagos mérleget akar vonni, vesse össze az Orbán és a Gyurcsány kormány teljesítményét. A politikusok (is) gyarló emberek. A megbékélés gyarló emberek között jöhet csak létre. De a bűnösökkel aligha.

Ami pedig a konkrét témát illeti: a dolgok a fenti mezőben történnek és abban is ítéljük meg őket. Az egri kórház privatizációjára pályázó Hospinvest feltétel nélküli támogatója az a megyei közgyűlés, amelyik egy fideszes képviselő megvásárlásával szerzett többséget. A Hospinvest állítólag MSZP közeli cég. A balliberális kormánykoalíció az utóbbi egy-két évben elképesztő ámokfutást végzett az egészségügyben. És ezt nemcsak a Fidesz és támogatói állítják, hanem az orvosok, egészségügyi közgazdászok túlnyomó többsége, pártaszimpátiától függetlenül. És ne feledjük a népszavazást sem, amelyik 80 százalékot meghaladó arányban elvetette a kormány három ú.n. reformját. A szavazás nem a vizitdíjról szólt, hanem arról, hogy ilyen reformokból nem kérünk. Nos, ebben a helyzetben csak a tényfeltáró újságíró lehet(ne) elfogulatlan. A felelős állampolgár nem. Legyen az jezsuita vagy ateista.

barany 2008.06.27 08:12:42
Ulrich Atya aknamezőre tévedt, de lehet, hogy szándékosan lépett oda, hogy kiugrassa a nyulat a bokorból. Mert elfogulatlan és „tényfeltáró” újságírókat szeretne. Tényleg jó volna, ha lennének. De egyelőre nincsenek. Vagy ha mégis, nem észlelhető mennyiségben. Magyarországon régóta hideg polgárháború folyik, és ez az élet minden területére kihat, az újságírásra meg különösen. Jó volna, sőt létérdekünk lenne a megosztottság megszüntetése. De a hideg polgárháborúnak okai és felelősei vannak. Ezek tisztázása nélkül aligha lesz nemzeti megbékélés. Persze, mindkét oldal felelős, csakhogy -szerintem- nagyon különböző mértékben. Mert lehet felelőtlen kampány ígéreteket tenni (mint Orbán 2006-ban) és lehet a többséggel adótörvényt megszavaztatni a választás előtt, majd visszavonatni a választás után. (Gyurcsány 2006) Lehet „sárba taposni” a demokráciát, a parlament három heti ülésezésével, vagy két évre szavaztatni meg a parlamenttel költségvetést (mint Orbán tette) és lehet (saját bevallás szerint) válsághelyzetben évekig semmit sem csinálni (mindössze több milliárd euróval tovább adósítani az országot – teszem én hozzá) és az ez ellen tiltakozókat agyba-főbe veretni, szemeket kilövetni. (Gyurcsány) Vannak hibák, és vannak bűnök. Aki valamennyire tárgyilagos mérleget akar vonni, vesse össze az Orbán és a Gyurcsány kormány teljesítményét. A politikusok (is) gyarló emberek. A megbékélés gyarló emberek között jöhet csak létre. De a bűnösökkel aligha.

Ami pedig a konkrét témát illeti: a dolgok a fenti mezőben történnek és abban is ítéljük meg őket. Az egri kórház privatizációjára pályázó Hospinvest feltétel nélküli támogatója az a megyei közgyűlés, amelyik egy fideszes képviselő megvásárlásával szerzett többséget. A Hospinvest állítólag MSZP közeli cég. A balliberális kormánykoalíció az utóbbi egy-két évben elképesztő ámokfutást végzett az egészségügyben. És ezt nemcsak a Fidesz és támogatói állítják, hanem az orvosok, egészségügyi közgazdászok túlnyomó többsége, pártaszimpátiától függetlenül. És ne feledjük a népszavazást sem, amelyik 80 százalékot meghaladó arányban elvetette a kormány három ú.n. reformját. A szavazás nem a vizitdíjról szólt, hanem arról, hogy ilyen reformokból nem kérünk. Nos, ebben a helyzetben csak a tényfeltáró újságíró lehet(ne) elfogulatlan. A felelős állampolgár nem. Legyen az jezsuita vagy ateista.

Ültünk vakon. Nem látta Magyarország a német-török meccs két - majdnem - legfontosabb gólját. Bedöglött a világháló. Nem fickándoztak benne a halak. Nem ugrándozott se török, se német, nem pattogott a labda. Nem közvetítették, basszus, a németek vezető gólját, Semih…..
Monok nem csupán Kossuth Lajos szülőfaluja, de a Kossuth-féle virtus úgy látszik, benne maradt ott a levegőben. Talán a földjéből jön az ihlet? Nem lehet tudni.Mindenesetre a monoki önkormányzat óriásit húzott. A szociális segélyrendeletüket úgy alakították át, hogy a segély…..
barany 2008.06.25 12:29:58
Kedves M.G.!
Tegnap megnéztem a Bayer Zsolt-féle videót a galgagyörki eseményekről. Szerintem is a valóságot mutatja be, felkavaróan. A cigányok és bűntársaik által terjesztett „szerelmi szál” feltehetően rágalom, de ha igaz volna is, akkor sem mentené az életveszélyes fenyegetést, súlyos testi sértést és rongálást, és végkép nem, szegény kutya bántalmazását. (A magyar gárda honlapján látható a képe. Aki egy ilyen ártatlan-képű kutyával ezt csinálja, az én szememben nem ember.)

Előző hozzászólásomban felvetettem, hogy nem tudnánk-e többet tenni? Ezzel nem akartam senkit megbántani. Téged pedig különösen köszönet illet, amiért ismét nagyon fontos témát hoztál elő. Más kérdés, hogy én az ombudsmant jelentéktelen mellékszereplőnek tartom. Neki hivatalból nem az igazság kiderítése a feladata, hanem a kisebbségek jogainak védelme. Szerepe nem a bíróéhoz, hanem az ügyészéhez vagy a védőéhez hasonlítható.
A probléma a cigánykérdés és annak totális tévútja és egyre szörnyűbb következményei. Ezt kellene napirenden tartanunk, persze nem cigányozva és nem zsidózva. (Örülök, hogy helyre is tetted az utóbbival próbálkozót.) A helyzetet mindannyian ismerjük. Azt hiszem, a felelősöket is. Számomra legalábbis egyértelmű, hogy a főbűnösök a balliberális (helyesebben libertáriánus) politikusok és szekértolóik. Nemcsak a cigány problémáért, a „megélhetési gyerekgyártásért” és a cigány bűnözők ilyen mértékű elszemtelenedéséért, hanem az oktatásügy és az egészségügy tönkretételéért és gazdasági bajaink túlnyomó részéért is. Személy szerint Gyurcsány, Veres, Hiller, Magyar Bálint, Kuncze, Kóka és társaik, médiájuk és értelmiségi támogatóik. A bajok Kuncze belügyminiszterségével kezdődtek, amikor megélhetési bűnözésről beszélt és visszafogta a rendőrség fellépését a cigánybűnözés ellen, betiltva magát a szót is. Mára falvak százaiban elviselhetetlenek a viszonyok. Elsősorban a bűnözők miatt de azért is, mert a cigányok, többségbe kerülve, tönkretesznek maguk körül mindent. Egy új kormány feladata az igyekvő, tisztességes cigányok támogatása, és vasszigor bevezetése a bűnözőkkel szemben. És a kegyetlenül megnőtt szarvak kíméletlen letörése. Nekünk, magyar választópolgároknak pedig a felelősök eltakarítása a hatalom közeléből is. De addig is szükség van valamiféle önvédelmi rendszerre. A magyar gárda akár alkalmas is lehet erre. Első időben nem szimpatizáltam velük, (az alapítókkal, nem a tagokkal), azt rögtön láttam, hogy a tagok jó szándékú, önfeláldozó, derék emberek. De én is úgy véltem, hogy ez valós problémára adott rossz válasz. Csak hát aki ezt mondja, az tudja-e a jó választ? Kár egyébként, hogy szóhasználatuk rettenetesen avítt, honlapjukon Horthy Miklóst „Főméltóságú Urunk”-nak nevezik, stb. Szóval lehet akár röhögni is rajtuk, de tisztességes ember ezt nem teszi. Mert nem a szavak és külsőségek számítanak, hanem a tettek. És aki testével védi a ráutaltakat, teljesen önzetlenül, az csak tiszteletet érdemel.
Még a télen posztoltam a legnagyobb eddig ismert tengeri háborús bűncselekményről: amikor Alekszandr Marinyeszko kapitány éjszaka megtorpedózta és elsüllyesztette a kelet-poroszországi menekülteket szállító Wilhelm Gustloff óceánjárót. A különböző források 6-11 ezerre…..
barany 2008.06.03 20:45:49
Kicsit késve vettem észre M.G. újabb posztját.Nem olvastam a Ráktérítőt. A Gustloff elsüllyesztéséről viszont elég sok információm van. Készült egy elég jó kétrészes német TV film róla, amit pár hónapja a ZDF mutatott be. Egyben egy dokumentum filmet is, ahol túlélők, hozzátartozók, szakértők beszéltek. Korábbi ismereteim alapján én is mélyen elítéltem a szovjet tengeralattjáró kapitányát, most azonban úgy vélem, a német haditengerészet legalább annyira, vagy még inkább bűnös a dologban. Ugyanis a hajón a civil utasok mellett kb, 1000 német haditengerész (kiképzett tengerelattjárósok) is tartózkodtak. Valójában a hajó őket és evakuálandó náci vezetőket és családjukat, illetve embereiket szállította volna. (Erről állítólag az oroszoknak hírszerzői információik voltak.) A rengeteg civilt a kapitány és jóindulatú tengerésztisztek követelésére vették fel a hajóra. Továbbá légvédelmi ágyuk is voltak a hajón. A megígért védőkíséretet viszont nem kapta meg. Ezen kívül a hajón utazó több haditengerész tiszt állandóan beleszólt a kapitány dolgába, holott ő ismerte közülük legjobban ezeket a vizeket.
Marinyenkó ugyanakkor állandó rettegésben élt, egyfelől a náluk klasszissal jobb németektől félt, másfelől saját parancsnokaitól, mert több hónapos portyázás alatt képtelen volt bármilyen haditettet produkálni. Így kapóra jött neki a védtelen Gustloff. Nem szeretem a vörös hadsereget és haditengészetet, de az igazság elvi kérdés a számomra.
barany 2008.06.04 20:55:54
Sajnos beleestem a rám általában nem jellemző felületesség bűnébe. A könyv címe valóban Ráklépésben. Mint említettem, nem olvastam. Grass valóban kiváló író, embernek kevésbé az. Nem a Waffen- SS tagsága miatt, ebben teljesen osztom a véleményedet, hanem mert korábban éppen ő volt a leglelkesebb "antifasiszta", mások megbélyegzője. Nem kellett volna túllihegnie a dolgot. Az orosz kapitány pedig tényleg Marinyeszkó (Marinesko).
Ami viszont a Gustloffot illeti, utána néztem a német és az angol Wikipédiában. A német részletesebb, és nem hiszem hogy túlságosan PC lenne. Az angolból másoltam be a vonatkozó részt, mert nem tudom, olvasol-e németül? Ha igen, javasolom, olvasd at is el. Az idézet:
"The ship's final voyage was to evacuate civilians, Kriegsmarine sailors, and wounded German soldiers from Gotenhafen to Kiel.[2] The ship's complement and passenger lists totaled 6,050 people on board, but this did not include many refugees who boarded the ship without being recorded in the ship's official embarkation records. Heinz Schön, who carried out extensive research into the sinking during the 1980s and 1990s, concluded that the Wilhelm Gustloff was carrying a crew of 173 (naval armed forces auxiliaries), 918 officers, NCOs, and men of the 2nd Submarine Training Division (2. Unterseeboot-Lehrdivision), 373 female naval auxiliary helpers, 162 badly wounded soldiers, and 8,956 refugees, for a total of 10,582 passengers and crew."

Még valamit kötelességemnek érzek hozzáfűzni: Marinyeszkóék nyilván akkor is megtorpedózták volna a Gustloffot, ha vöröskeresztes kórházhajó lett volna.
Mindig is úgy tartottam, hogy a politikai paletta nem egyenes vonal, jobb- és balszéllel, hanem voltaképpen egy kör, amely pontosan a jobb- és balszélnél ér össze. Voltaképpen mi a különbség a nemzetiszocialista és a szimpla kommunista között? Nem elméletben, hanem gyakorlatban!…..
barany 2008.04.16 15:25:45
Kedves Molnárgörény!
Jó ideje rendszeresen olvasom írásaidat. Nemcsak itt, hanem más blogokon is. Mély benyomást tett rám, például Nagylevin korábbi megrendítő önvallomásához fűzött, hasonlóan emelkedett reflexiód. Ott (is) megnyilvánuló emberséged bizonyítja, hogy nem vagy, nem lehetsz antiszemita, sem fasiszta. (Persze ezt normális ember nem is állítja.) Meggyőződésem egyébként, hogy az antiszemitizmust, a cigány-gyűlöletet, egyáltalán, bármilyen okból történő gyűlölködést elsősorban ezért kell elutasítanunk, mert embertelen. Akár járunk templomba, akár nem, a keresztény etikának ezt a parancsát követnünk kell. E nélkül nem lehetünk jó magyarok és civilizált emberek. A Brodway-ügy kapcsán tett állásfoglalásodat helyeslem. A helyedben Shadai elismerését (kvázi közeledését) nem utasítanám vissza. Te sok, erősen jobboldali, de nem szélsőséges, nemzeti érzelmű fiatal és jónéhány idősebb honfitársunk számára egyfajta igazodási pontot jelentesz, miközben, esetenkénti kemény odamondogatásod ellenére, a másik oldalon is respektálnak. Ez egyfajta kötelezettséget ró rád. Nem tehetsz azt, amit akarsz. A szó jó értelemében politizálnod kell. (Nemcsak az önkormányzatban, hanem a nagypolitikában is, ezen a teljesen új, de fontos terepen, amin olyan nagyszerűen mozogsz.) Az ország, mint tudjuk, igen nagy gondban van és nemzeti összefogás nélkül nincs remény a kilábalásra. Ennek előfeltétele többek közt minden oktalan, önsorsrontó megosztottság, így a „zsidók - magyar jobboldal” szembenállásának felszámolása. Hiszen ugyanolyan képtelen állítás, hogy „a zsidók” tehetnek minden bajunkról, mint mondjuk az, hogy a Fidesz vagy Molnárgörény antiszemita. Az antiszemitizmus és az antiszemitizmussal való rágalmazás bűnbak-képzés és figyelemelterelés, a nemzetellenes erők eszköze. Akiknek érdekében áll ezen állapot fenntartása. Nem áll azonban érdekében zsidó honfitársaink és a nem zsidó magyarok többségének. Az 1980-as évek végén azt hittük, egyszer s mindenkorra megszabadultunk a „népi-urbánus” szembenállástól. Sajnos, sikerült újra feléleszteni és mindkét oldalon -főleg a médiában- máig vannak lelkes gyűlölködők. Te sokat tehetnél a szembenállás oldása, a manipulálók és az idióták ellehetetlenítése tárgyában. Jó volna, az ország érdekében állna, ha shadai és molnárgörény megvitatnák véleménykülönbségeiket. Azt hiszem, egy ilyen vitát nagy érdeklődés kísérne és sokan szívesen hozzászólnánk.