Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Első Építkező

28 bejegyzést írt és 65 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ígérem ebben a postban tető alá hozzuk az épületet. Igazából a szerkezetkész állapot tényleg 3, számomra leginkább felfogható etaból épült fel. Az első etapban leírtam a road to szerelőbetont a másodikban már a födém elékészítése volt a cél. A födémem Porotherm béléstesttel épült, szóval a…..
Első Építkező 2019.05.28 10:44:57
@Leopold20:
Szia!
Úgy tapasztaltam, hogy megoszlanak a vélemények a készültségi fokot illetően. Van aki a banki költségvetési táblázatba beírtak alapján számol, van aki "nekem azt mondta az értékbecslő".
Nálam 51 % volt akkor, amikor teljesen tető alatt volna a kéró és az ablakokat is berakták.

Fórumokat olvasgatva és személyesen is azt tapasztaltam, hogy érdemes jóban lenni az értékbecslővel. Nagyon sokat tudnak segíteni, de szívathatnak is ha akarnak. :)
Én anno elkértem a banktól a kiajánlott értékbecslő telefonszámát és megkérdeztem, hogy 51%-ot elérhettük-e. Az első értékbecslést mindenképpen biztosítsd túl, ne fizess feleslegesen :)
Első Építkező 2021.04.09 19:21:26
@KertészLeó: Oh, de régen jött komment :)
Nálunk nincs tetőtéri ablak, igazából tetőtér sincs. :)

A legelső homlokzati terveken van 2 pici ablak, de az csak dizájnelem lett volna, a padlásterünk nincs beépítve, nem is tervezzük.

(egyébként szerintem a legtöbbet a Velux-ot javasolnák ár/érték arány miatt)
Van pár dolog, amit megbántam az építkezés során, ilyen a nappaliból kimaradt redőny. Nem jártam kellőképpen utána, kimentem a Construmára, aztán el is ment a kedvem az egésztől. Pedig most milyen jó lenne, ha lenne…..
Gondoltátok volna, hogy több mint 1 éve beköltöztünk? Hűha mi?! Az egészben az a legviccesebb, hogy azóta is tart az építkezés. Idén készült el a hőszigetelés, a külső burkolás, most szenvedek a kerítéssel és a kerttel. Elfogyott a lelkesedés, lepukkantam, így ültem le beszélgetni egy…..
Ha izgalmakat, drámát és szakmai magaslatokat vársz a következő fejezetből (ismét) csalódni fogsz, ugyanis a födémig eljutni sem nagy mutatvány ideális esetben és megfelelő szakembergárdával. Azért pár okosságot megosztok a nagyérdeművel, amire mindenképpen figyelj oda és leírom, hogy én miben…..
Amikor építkezésre adtam a fejem, lövésem nem volt, hogy mi fog történni. Milyen lépések követik egymást, mikor melyik szakira lesz szükségem, egyáltalán, hogyan épül fel egy épület. Most, hogy lassan egy éve épül a ház a magam korlátolt módján már látom, hogy hogyan is működnek a dolgok. Tehát itt…..
Első Építkező 2018.06.02 13:06:37
@tof: Szia! Ha nem "első építkező" lennék, egészen biztosan hívtam volna földmérőt. A dolog eleve ott kezdődik, hogy az önkormányzati "karóktól" mértünk mindent, ami valljuk be, közművesítés előtt sem jelent életbiztosítást.

Szerencsére rendben vagyunk, de tény, ha újra kellene kezdeni, akkor nem "centiznék": )
Egyszer már összeszedtem a saját tervezési kisokosomat, ami inkább volt clickbait, mintsem valós segítség, de valamiért mégis sokan elolvastátok és írtatok, hogy "háhh köszi, hasznos volt". Nem értelek benneteket, de legyen.. Viszont egyre többször kérdezitek ( de tényleg miért tőlem? :D ), hogy…..
Első Építkező 2018.03.28 10:10:47
@Axioma: Éppen a Facebook oldalon írtam, hogy a villamos kiviteli terv is hasznos lehet annak, akik tervrajz felett el tudja dönteni, hogy mit akar. Nem tudom, hogy minden villanyszerelő olyan készséges-e mint az enyém, Ő nagyon sokat segített és tett javaslatokat, hogy "ide szoktunk tenni konnektort" stb.. :)
Már most érzem, hogy a villamos kiállások az egyik olyan pontja a háznak (házaknak), amiket utólag gyorsan meg tud bánni az ember. Talán még egy belsőépítészeti terv is kellene ahhoz, hogy ne fusson totálisan lyukra az ember.

A padlóban futó villamos csöveket rendesen alátámasztottuk, de most hogy írtál, egy icipici félsz lett bennem. Bízom benne, hogy nem lesz gond :)
  Közel 8 hónapja hoztam meg eddigi pályafutásom legnagyobb döntését - elkezdtem építkezni. Gyors döntés volt, nem voltak kétségeim, ha picit is bizonytalan lettem volna, nem vágtam volna bele. Ha nem vagy biztos abban, hogy építkezni akarsz, ne vágj bele, pláne ne generálkivitelező nélkül! Ha Te…..
Első Építkező 2017.07.18 20:48:56
@Janossz: Szia! Köszi a kiegészítést! Frissítem vele a cikket, ha nem bánod a nick-ed feltűntetésével! :)
Első Építkező 2017.07.19 20:59:13
@Mária Bognárné: Erről is sokan kérdeznek. Sajnos kivitelezői díjról nem igazán tudok nyilatkozni, nem igazán verseneztettem meg őket. Tervezési díjban viszont látom, hogy irtózatosan széles a paletta.
Ha érkezik elég infó, szívesen írok egy "építkezési átlagárak" bejegyzést. Nem mondom, hogy reprezentatív lesz, de mégis kiindulópont. :)
Ha valaki kedvet érez és megosztaná, hogy nála a szakágak / egyes műveletek milyen munkadíjon mentek, akkor írjatok az elsoepitkezo@gmail.com címre. Nevet nem tűntetek fel, de egy megyét / települést írjatok. :)
Első Építkező 2018.03.19 10:21:55
@Balublue: Szia! Kérlek, írj egy mailt az elsoepitkezo@gmail.com -ra vagy egy privát üzenetet a
Ha úgy érzed, hogy az építkezés kezdetén nem vagy elég lelkes, a falazás megkezdésekor biztosan minden meg fog változni. Végre egyszerű halandóként is felfogható méretűvé válnak a helyiségek, látod a konyhapultot, a gyerekszobákat. A nyári melegben még azt is át tudod élni a csupasz falak között…..
Első Építkező 2018.02.03 22:34:14
@komolytalan samu: Gratula, így leírva is irtózatos munkának tűnik amin túl vagy :)

A házioltár amúgy nem rossz ötlet, én még leszúrok pár (plüss) csincsillát is, hogy a szakijaim unokái is jó egészségnek örvendjenek! :)
Első Építkező 2018.02.03 23:40:36
@Nyunyócska: Elolvaslak benneteket!
Megnéztem amit linkeltél, mosolyogtam egyet.

A födémig még nem jutottam a blogban, de a Facebook-on már "lezártuk".

Rövid válaszom: m.facebook.com/story.php?story_fbid=508786356146007&id=417504488607528 :)
Első Építkező 2018.02.04 10:35:31
@Gour: lehet én értem félre.. miből gondolod hogy nálam középszerű szar a minőség? 4 pillérnél volt gond, javították.

A generál azzal dolgozik akivel akar, én azzal akit én választok ( ha vállalja). Az összes szakim referenciáját láttam, mindenkivel van kapcsolódási pontom.

Biztos vagyok benne és a tapasztalatom is azt mutatja, hogy akik nálam voltak, azok a piac 90%-nál jobban dolgoznak. :)
Aki azért olvassa a blogot, hogy mély szakmai ismeretekkel gazdagodjon (háháá' :D), az gyorsan kattintson tovább, mert mély, már-már Coelho gondolatokban fogom összefoglalni, hogy miért is tűntem el. Bűntény, erőszak, sorosterv, Pataky Attila és földönkívüli barátai és egyéb kattintásvadász szavak.…..
Szánom bánom, sajnos elhanyagoltam ezt a felületet, pedig nagy lendülettel kezdtem neki. Mentségemre szóljon, hogy aki követ Facebookon (oldalért katt: Első Építkező Facebook ) sok mindenről nem maradt le, maximum a rengeteg helyesírási hibáról és pár bővebben részletezett családi konfliktusról…..
Első Építkező 2018.01.16 19:15:23
@Axioma: Kimondottan kellemesen világos most is a nappali. Egy nagyon pici félsz volt bennem, de igaza lett a tervezőnek. Ha minden igaz, akkor jövő héten fogják berakni az ablakokat, de nem hiszem, hogy nagy változást hozna :)
Engem is elért a nagy bürokratikus gépezet keze, bejelentkezett az építésfelügyelet. Próbálnám kelteni a hangulatot, de nagyon erőltetnem kellene. A vizsgálatot megelőzően (1 héttel előbb) postai úton értesítettek, szépen leírták, hogy mire lesz szükség, mit fognak megvizsgálni. Levelet kapott még a…..
Az építkezés eleje nagyon érdekes volt, tényleg szinte egyik napról a másikra jött az elhatározás. Azt sem mondanám, hogy itt volt az ideje, jött a gondolat, szerenécsre a feltételek adottak voltak, úgyhogy belevágtam. A tervezési fázis kezdeti lendülete hamar abbamaradt, nem igazán történtek…..
Korábban már írtam egy bejegyzést, hogy honnan okosodik az "ecceri" építkező, akkor arra jutottam, hogy nem egy marketinggel túltolt workshopból. Nem fogok ellentmondani magamnak, igaz egy rendezvényt ajánlok nektek, de teljesen más tematikával, teljesen más küldetéssel. Miről is van szó? Kattints! ..
Amilyen sokáig húzódott a tervezés (közel 7 hónap), olyan gyorsan elkészült a majdani otthonunk alapja. Gyakorlatilag egy hét leforgása alatt meglett minden, a gazos szántóföldön most kis dombok, rengeteg vas és beton fekszik. Annak ellenére, hogy minden simán ment, azért lett pár ősz hajszálam, de…..
Első Építkező 2017.07.04 00:11:33
@gazdi2000: köszi az észrevételt és a bíztatást! Melyik vasalásra gondolsz? Erre: m.cdn.blog.hu/el/elsoepitkezo/ad/a/19577462_452372031787440_8024111795499662557_o.jpg ? Itt sajnos utólag nyúltunk bele, itt kellett a vasalás után korrigálni a túlszedett alap miatt.
Lehet problémánk ebből? Igazából hogyan kellett volna?
A műellenőr is okézta, a kőműves fmv is és persze a vasszerelő is :O
Mivel a tervekre elég sokat kellett várnom (update: végre elkészült minden), ezért az építkezéssel kapcsolatos tenni akarásomat a szomszédok keresgélésével töltöttem. Közel sem volt olyan egyszerű a dolog, de a Földhivatal és ez a blog is nagy segítséget nyújtott. Két tipp, hogy hogyan tudod gyorsan…..
Első Építkező 2017.06.15 12:28:39
@shitgun: Ha elolvasod a korábbi bejegyzéseket, esetleg csak a képeket nézed meg, nagyon gyorsan rá fogsz jönni, hogy miért nem csengetek be a szomszédba. :)
Zöldmezős, értsd közmű kiállások vannak egy krva nagy szántóföldön. Így már remélem élhetőbb gondolat a netes kapcsolatfelvételt. Nem szeretnék várni az első hellóval addig, ameddig lesz kapucsengője a szomszédnak. ;)
Első Építkező 2017.06.15 15:34:36
@shitgun: erre pedig ennek a bejegyzés végén találod a választ. :)
Első Építkező 2017.06.16 08:59:31
@shitgun: @odamondó:
Az alapvető probléma ott van, hogy megragadtatok a "körítésen". Nagyon innentől nincs is mit ragozni, ti úgy értitek, hogy sztereotipizálásról, "fészcsekkolásról" van szó, közben a lényeg a kapcsolatfelvételt.
Az ismerősöm tulajdoni lap csekkolással és Facebook kereséssel vett telket nyaraló övezetben ( értsd lakatlan telek, nem jár ki oda kutya sem). Én így vettem fel a kapcsolatot 2 emberrel, örvendeztünk, hogy jajj de jó hogy megtaláltuk egymást... Mindegy, mindenki saját magát akarja önigazolni, nyilván én is.

Akinek segítettem azzal, hogy 2 tullapot ingyen le lehet tölteni, az most örül, ti is örültök valamiért, mert itt kommentelgettek valami egészen másról.. :)

Szerencsére más felfogta, hogy a blog "szórakoztat", ha mást nem, legalább engem.
Nem tudom mi bajotok van, de innentől a kommentelés lezárva. Volt itt egy tök jó közösség, a kényszeres odamondást máshol pls :)
Tényleg minden feltétel adott ahhoz, hogy elkezdjek építkezni. Megvan a vízóraakna, megvan a villanyóra (jövő héten rakják fel az órákat), megvan a kőműves, az, hogy honnan rendelem az építőanyagot... Ami nincs:  - Villamos terv - Födém statika - TÜRELEM..
Az építkezéssel kapcsolatos folyamatok 2016. decemberében indultak meg, azóta gyakorlatilag csak pénzt költöttem, de érdemi változás nem történt / látható változások nem történtek, egészen idáig. Jelentem alásan, vízóra akna " is on", várjuk a vízügyeseket. Az első építkezőknek előre szólok,…..
Első Építkező 2017.05.14 19:01:31
@Építkeztem: Igen, lehet magasítani az aknát, vagy legalábbis biztosan meg fogjuk oldani. :)
Az újHÁZ saját megoldása: www.elagazas.hu/webaruhaz/keszbetonvizoraaknahorganyzotttetovel-reszletek
Első Építkező 2017.05.14 20:00:31
@maximum: szia! Természetesen lesz kerti csap, azért is választottam ezt az aknát, mert itt előre ki volt vágva a cső helye. Úgy tervezem, hogy a tereprendezésnél / alapásásnál megcsináljuk a helyét.
Első Építkező 2017.05.22 09:36:27
@Axioma: Teljesen igazad van (ebben is ;) ). Kitalálok valamit! Köszi az észrevételt, tényleg kacifántos így.
Soha nem gondoltam volna, hogy bármire is ilyen örömmel fogok költeni (oké, a helyi Gézengúz Alapítványt mindig támogatom), de végre eljött a nap! Vízmérőóra, árambekötés, előrelépés a gépészetben és a kőművesnél. Lassan, de biztosan megindulnak a munkák csak a tervező.... mindig a fránya tervező.…..
Oké-oké, belátom azért a cím elég erős, helyénvalóbb lenne " Ha hülye vagy az építkezéshez, de vannak elképzeléseid, ezt mindenképpen olvasd el ** clickbait cím **. A címválasztás most tényleg problémás, szeretnék tanácsot adni, de kézzel fogható szakmai okossággal nem tudok szolgálni.. ellenben ha…..
Első Építkező 2017.04.26 10:58:48
@szépjuhászné: Köszi, szoktam olvasni, lehet teszek egy próbát.
Első Építkező 2017.04.27 15:23:43
@Zsuzsanna Lászlóné Pátkai: Lassan úgy érzem, hogy mindegy, hogy hol építkezik az ember, mindig lesz miért az arcát kaparnia. Nálam most a közművek késnek, de a leendő utcaszintet sem értem (én vagyok a legmagasabb ponton, de a csatornafedelk még magasabban vannak..)

Remélem nekem is lesz sok-sok napfényben részem, de inkább meghagynám a kertben. :)
A hőszipkánál felmerült a fal és mennyezetfűtés, nem mertem beextrázni, így is gatyaösszehúzós lesz a történet. A mennyezetfűtés még szimpatikus lenne, de a falfűtéstől óckodom. Bűtorozás, fúrás,... fene tudja. Biztos jó és meg tudnék barátkozni vele, de majd talán a ha második építkező leszek. :)

Sok sikert nektek is! ;)
Első Építkező 2017.05.02 14:19:27
Bár csak első körös 3D tervet kaptunk, már most teljesen beleszerelmesedtem a házikóba, éppen olyan lett, amilyet szerettem volna, mégis viszonylag egyszerűen megépíthető. 2 félnyeregtető, lapostető, fedett terasz, nagy ablak. Vigyázz, itt nem fogadok el kritikát! ;-) :-)) ..
Első Építkező 2017.04.25 22:15:05
@kellys: szia!
Ha végleges minden írok erről is. Szerintem a gépészet amivel nagyon el lehet szállni. Én a reális árat 250-300 nettó között látom, nekem is itt lesz valahol. A gépészet 7-8 millió a hőszivattyú és a hővisszanyerős szellőzés miatt.
Szerkezet kb 110-130, gépészet 70-80, villany 20-40. Inkább picit erősebben fogjon a tervezésnél a cerka :)
Első Építkező 2017.05.01 11:06:46
@ba7: Szia! Köszi az észrevételeket. Teljes gépészeti kiviteli terv készült, szobánként hőszükséglet / hőterhelés számítássa.
A szülő utcaforint szobánál pl: t =22°C;t =26°C, Q=850 W; Q=720 W
Nappalinál: t =22°C;t =26°C, Q=1450 W; Q=1485 W

Valahol korábban is írtam, hogy a szoláris veszteségben nem hiszek a mai modern ablakoknál, vagy ha mégis rosszul gondolom, akkor meg nyáron nem nem nyerek, hanem vesztek velük. A tájolást fixnek gondolom, szerintem rövid és hosszú távon komfortban és pénügyileg is megtérül az észak-keleti fekvés. Nyáron kevesebb hűtés, ráadásul a terasz tovább lesz élhető a 40+ hőmérsékletben.

Számolgattam és a szigetelés nekem márnem éri meg azt a +5cm-ert, jóval nagyobb költségek jár, mint amennyit a hőszigetelési értékkel / fűtéssel nyerek.

Egyébként itt is nagyon nagyon kösznöm mindenkinek a rengetek ablakos hosszászálóst, valószínű, hogy lesz is update. A szülői hálónál az ablakokat valószínű, hogy 2x 90-150-re, cserélem, az északi gyerekszobánál abszolút beláttam, hogy 150x150-es ablak jobb, illetve a szobai teraszajtónál is valószínű variálunk.

és köszi, nagyon bízom benne, hogy a blogot végig tudom vinni és nem a gyászhíremmel zárjuk le. :)
Nagyon szeretném 10-15 év múlva visszaolvasni, hogy mi is zajlott az életem legkalandosabb időszakában. :)
Hosszú idő telt el a legutolsó bejegyzés óta, amiben éppen az első körös tervekről írtam. A terv (vagyis ahogyan utólag kiderült én..) rengeteg kritikát kapott, úgyhogy volt miből építkezni ( hahh ;) ), de megfogadtam, hogy csak a véglegesítés előtt fogok újra jelentkezni. A sok kritika nem fájt,…..
Első Építkező 2017.04.21 16:44:26
Köszi az észrevételeket, röviden, hogy mi-miért. :)

- a szobaablakok félig kompremisszum miatt (berendezhetőség), másrészt "szerintem elég világos lesz" miatt akkorák, amekkorák. Szerintem nem lesz gond velük, pláne délután nem.
- a kerti tárolóra már kinézünk egy megoldást, szépen elfér 4 bicaj, motor, néhány kerti szerszám stb... Ami olyan pakolható dolog, amit nem kell a lakásban tartani ( szánkó, műfenyő, dobozok, akármi) felkerülnek a padlásra. Szép nagy lesz a két félnyeregtetővel. :)
- én nem látom közelinek a vendégwc-t a konyhához. Azért lett egy kis közlekedő, hogy ne kelljen a nappalin mindig átjárni, ez tűnt és tűnik a legpraktikusabbanak. A gardróbnál a szezonális levetős cuccok lesznek és nem mellékesen a körosztó (és router, nas, stb...)
- a gépészeti részt megint nem érzem problémának, lesz keringetőszivattyú, ami miatt a melegvíz nem lesz gond a konyhában (amúgy 300literes hmv tartály van betervezve a háztartásiba, illetve hőszivattyú. Ezeknek már van gépészeti kiviteli terve is).
- Itt jönnek az ízlés kérdések. Én kimondottan nem szeretem, ha valaki belép és belát az intim zónámba, plusz a fal azért is került oda, hogy az ajtónyitogatással ne legyen állandóan hideg levegővel bombázva a nappali.
- A vendégwc (és visszakanyarodva a tűl közel van a konyházhoz félig mégiscsak oké- igaz), kényszerűség miatt van, de aki feszeng annak zöld utat adok a fürdőbe. :)

és úgy amblokk a fényekre-világosságra. Ez az egyik legvitatottabb kérdés, mindig kapok pro és kontra érveket. Én úgy gondolom, hogy ennyi és ekkora méretű ablak elég lesz (szellőztetés egyébként gépesítéssel is meg lesz oldva). A világosság vs. "hőháztartás" inkább érdekesebb kérdés. Egy ledes világítás kevesebbet fogyaszt, mint egy klíma ( és plusz fel tudom kapcsolni a közlekedőn a lámpát ha arra megyek, de 6-7 óra körül már úgyis világít az ember ).

Köszi az eddigieket! :)
Első Építkező 2017.04.21 20:47:58
@mhmarti: A dupla ablakok miértje itt látszik igazán: elsoepitkezo.blog.hu/2017/04/21/3d_homlokzat_mutasd_magad_babam

A pergola idővel azért be fog épülni, fentről lesz plexi festés, oldalról pedig rács és felfuttatott növény. A garázs tényleg nagyon jó lenne, de inkább az élettér javára ment a kompromisszum.
Vicces, hogy még el sem kezdődött az építkezés, de máris csúszás volt. December 9-ből lett január 11, de végül megkaptam a ház első bejárási tervét. Az építész az kéréseimnek megfelelően rakta össze a tervet, egész élhetőnek tartom bár van pár kérdőjelem. Essetek neki, szedjétek szét, aztán…..
Első Építkező 2017.01.11 16:08:51
@Axioma: Szia! Köszi megint! Sok mindenen elgondolkodtam amit írtál. A hálószobákat nem tartom problémásnak, de a nappali tényleg picit túl lett tolva. A garázsnál lévő tárolót növelném, illetve valahogyan bekanyarítanék egy gardróbot a hálórészhez.
A tervező mondta, hogy ezzel csak leülünk beszélgetni... ahogyan egyre többet nézem, egyre inkább szükségesen tartom ezt a beszélgetést :)
Első Építkező 2017.03.04 15:34:51
@mhmarti: szia! Nagyon köszi a tippeket, sok minden változott a bejegyzés óta, túl vagyunk + 2 körön.
A tervvel 3 hete csúszik a tervező, mindig ígérget... megcsúszott egy nagyobb projekttel. Bízom benne, hogy hétfőn kapok egy kb végleges változatot, azzal együtt leírom, hogy honnan indultunk és miért ide jutottunk.

Most a legnagyobb félelmem az, hogy nem fogok vállalkozókat találni. Azt hittem, hogy március elején már túrjuk a földet, de még a terv sincsen meg. ( Ok, mondjuk az áramot sem húzták be)

Remélem, hogy hamarosan tényleg tudok az előrelépésekről írni.
Pánikra semmi ok, itt vagyok, nem adtam fel, csak sok a munka és az építkezéssel kapcsolatos érdemi dolgok is belassultak. Azonban vége a csendnek jövő héten felgyorsulnak a dolgok. De Mórvető, are u mad?..
Első Építkező 2016.11.05 22:37:56
@Birkesz: A feeling nekem mis nagyon bejön, a nővéreméknek van, deee... Az lenne az igazi, ha egy amcsi stílusú nyílt égésterű kandalló lenne, a többi valahogy kazán jellegű nekem :)
Persze azért még elmegyek körülnézni, de a sok kezdeti macera miatt.. :\
Szerdán részt vettem egy ingyenes építtetői workshopon, ahol a következő kérdésekre ígértek válaszokat: Biztos hatékony lesz a fűtés? Elég lesz a szigetelés? Jó ablakot választottam? Bizton­ságos a vízvezeték? Komfortos, egészséges lesz a lakás? Megkaptam az ígért válaszokat? Ha korrekt akarok…..
Első Építkező 2016.10.28 15:04:44
@Axioma: Igen, abszolút ez a cél. :) A gépészetnél nem lesz probléma, egyelőre a szerkezetet kell átgondolni, csak kisebb kompromisszumokat akarok kötni :)
Kezdetben úgy gondoltam, hogy veszek egy szép külvárosi házikót, amit pár millióból helyrerakom, aztán szép lassan alakultak az elképzelések, egyre több minden mutatott a saját beruházás mellett. Az építkezés nekem inkább racionális döntés, mintsem érzelmi. Még nincsen család, a lakásom kényelmes és…..
Első Építkező 2016.10.24 20:11:17
@Családiházasnagycsaládos: Éppen szerdán megyek Rehau "akadémiára" kíváncsi leszek, hogy mit fognak mondani. :) Falfűtést én sem szeretnék, elég nyűgösnek gondolom.

A kandalló nagy kérdés nálam. Kéménnyel, égéstérrel, kőműves munkával egy mennyiből lehet kihozni egy "tisztességeset" (nappaliba én is 50-60 nm körülire tervezem).
Egy vegyes tüzelésű kazán előkészítés nagy anyagi vonzattal jár? (az elején nem raknám be, így is + 2-.3 év lesz mire a beltér is összeáll)
Első Építkező 2016.10.24 20:14:14
@Családiházasnagycsaládos: Jajj, ne érts félre, minden véleményt és álláspontot abszolút el tudok fogadni, bármit meg tudok ideologizálni magamnak, a telekválasztást azért "pozitívkodom el", mert már megvan. Semmi más, de legalább az megvan :))
Első Építkező 2016.10.24 20:21:03
@zdyzs: Ó, már számtalan ilyen workshopot szerveztem le és írtam hozzájuk brief-eket, majd az első burkolt ajánlatnál köhécselek egyet :D