Regisztráció Blogot indítok
Adatok
toto92

772 bejegyzést írt és 1136 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Valamiért úgy alakult, hogy egészen tavalyig nem jutottam el Krakkóba, ahol rajtam kívül körülbelül már mindenki járt. Éveken át arra vártam, hogy előbb "hagyományos" városnéző-épületfotózó turistaként nézem meg - valami furcsa sznobságból kifolyólag nem akartam csak villamosozni odamenni. Most…..
toto92 2023.03.30 21:49:03
Hogy egy villamosüzemet meg akarnak szüntetni, az nem ritkaság. A most bemutatandó először az 1920-as években állt le, de újraindították. Aztán az 1940-es években megint elkezdték felszámolni, a második világháború után pedig két évig nem járt. Aztán újraindult, de a kétezres évek végén megint…..
Bolyongjunk megint egyet Budapesten a Fortepan képei segítségével, különösebb apropó nélkül! Ezzel az 1971-es képpel indítok, egyrészt mert szeretem a Karolina úti vasúti felüljárót, a XI. kerület egyik leglátványosabb közlekedési objektumát, másrészt a balra látható Fiat 500-ast is.…..
toto92 2023.03.17 14:33:40
@Hamster: én is csak a leírásokból tudok kiindulni, de nekem úgy jött le hogy fixen kétirányú volt a két oldal egy darabig (még talán rémlik is egy olyan baleset hogy a delikvens eltévesztette hol szállt le a buszról, és a sötétben átmászva a szalagkorláton az aluljáróba "lépett le" :/ ).
toto92 2023.03.17 14:36:24
@Hamster: a villamosok.hu-t meg szerencsére kívül-belül végigolvastam már, az internet bekötése után kb. az első oldalak között volt amire rábukkantam :) Akkor még villamos.budapest.hu volt a domain.
Gdańsk és Varsó közt útba ejtettünk két kisebb villamosüzemet is. Az elsőt, Olsztynt már bemutattam, most nézzük meg a régebbit, az elblągit! Csúnya nyomokat hagyott a második világháború ezen a városon, de a villamosok rendíthetetlenül közlekednek a régimódinak mondható hálózaton: Gyors látogatás…..
toto92 2023.03.10 10:05:11
@Hamster: itthon az ARC első csuklósbuszai voltak olyanok hogy az első részén a középső ajtó dupla volt, meg én mondjuk idevettem a SOR megoldását is ahol ugyan nem egymás mellett, de szintén dupla ajtó volt, de mintha azt olvastam volna hogy Prága/Pozsony (már nem tudom melyik) is visszaáll a 3/4 ajtós szólókra/csuklósokra.
Bár a közúti forgalom előnyben részesítése ott is bevett gyakorlat volt évtizedeken át, a lengyelországi villamosüzemek még mindig sok tekintetben emlékeztetnek a második világháború előtti közép-európai nagyvárosi hálózatokra, melyek onnan nyugatra leggyakrabban eltűntek, foghíjassá váltak, esetleg…..
Az elmúlt két alkalommal (lásd itt és itt) fekete-fehér képeket láthattuk Balt Korthals Altestől, úgyhogy most ideje újra színeket vinni a villamosos utcaképekbe! A gyakorlatlan szem talán észre se veszi, hogy ez egy kereszteződés (mondjuk a teherautó és a trolivezetékek miatt tényleg…..
toto92 2023.02.28 08:30:36
Nem mondhatni, hogy 2022 rossz év lett volna a közlekedésbarátok számára. Nem csak az október végéig minden hétvégén közlekedő N19-es járat miatt, mert ezen felül is mindig volt valami: hol HÉV, hol troli, hol busz, és persze állandóan villamos. Szeptember 17-18-án aztán az Európai Mobilitási Hét…..
A nyári villamosos túrákkal az a baj, hogy jellemzően mindenütt ekkorra ütemezik a felújításokat, vágányzárakat. Ez esetünkben azt jelentette, hogy Olsztyn három villamosvonalából csak egy járt, igaz, ez az egy viszonylat a 2015-ben megnyitott hálózat nagy részét lefedte. Néhány órát mindenképpen…..
1888. Bölénycsontok vasúti szállításra várva a kanadai Albertában. Az észak-amerikai kontinensen a fehér ember megjelenésének idején még mintegy 60 millió bölény élt, léteztek 100-200 ezer egyedből álló csodák is! 1900-ra kevesebb mint ezer példány maradt, de mostanra már mintegy 120 ezer állatot…..
Ha valaki dinamikusan fejlődő tömegközlekedésű európai nagyvárost akar látni, ne menjen Varsónál messzebb! Persze Prágában is épülnek a közúti alagutak, metrók, és immár trolibusz is, de a lengyel főváros fejlődése szerintem látványosabb, már csak azért is, mert rosszabb helyzetből indultak. De ne…..
Annyiszor írtam már a Sky Channel lakótelepi kábeltévén megjelenéséről, hogy aki rendszeresen olvassa a blogot, tudja, hogy (pop)kulturális értelemben mennyire fontos idők voltak számomra '87 utolsó és '88 első hónapjai. Egyrészt akkor tanultam meg angolul, ami  nem volt haszontalan dolog (bár egy…..
toto92 2023.01.29 02:14:57
@cradbox: Dartsot még adnak, ezt azért jegyezzük fel nekik pirospontnak :)
toto92 2023.02.02 23:01:24
@Hamster: itthon is sok helyen megy valami sportközvetítés a háttérben, ebben nem vagyunk lemaradva :)
toto92 2023.02.03 11:29:08
@Fradista Utazó: Ezt így ebben a formában nem tudtam, köszi! Az megvolt hogy Németországban fizetős a Sky (ott övék az F1, és vért izzadnak hogy egy ingyenesen fogható csatornának eladják a kötelezően eladandó négy futamközvetítési jogot mert senkinek nem kell), azt nem hogy a cseheknél is hasonló a helyzet. Amúgy kíváncsi lennék kik mennek le egy meccs miatt, manapság nagyjából bármiről lehet találni közvetítést a neten, persze macerásabb meg nem olyan minőség meg nem csehül, de ha tippelnem kéne, a fiatalabb korosztály már inkább ezt a verziót választja.
2022 villamosilag legörömtelibb eseménye az 1522-es pályaszámú nosztalgia villamos bemutatkozása volt. Meglehetősen hányatott sorsú járműről van szó, melyből a régi villamosok talán legszebbike lett. Ezen az oldalon az életre keltés néhány pillanatát mutatom be a korábbi oldalaimtól némileg eltérő…..
Ilyen jellegű bejegyzésből már több is volt (lásd itt és itt), de most belebotlottam egy sor olyan képbe a Fortepanon, amiből egyszerűen nem lehetett nem még egyet csinálni! A helyszín továbbra is Budapest, az év 1971 - legalábbis, ha stimmelnek a képek melletti infók :) Mivel errefelé laktam egy…..
A normál forgalomból 2022. november 18-án tűntek el az utolsó magaspadlós BKV-s Ikarusok, de a rákövetkező hétvégén még kiadtak néhányat mindenfelé a városban, egyfajta győzelmi búcsúkör jelleggel, a közlekedésbarátok kedvéért. Szombaton a 9-es és 109-es vonalakon pörgött egy 260-as, egy sima…..
toto92 2022.12.29 14:46:01
@NAR: pont a 01-47-ről van egy adat 2018-ból, akkor 2 515 983 km volt hozzákönyvelve. Persze ez csak az entitáshoz tartozó szám, hogy ténylegesen a buszt fizikailag alkotó elemekből mi mennyit futott, az már más tészta.

www.vezess.hu/haszongepjarmu/2018/01/30/ennyiszer-kerulhette-volna-meg-a-foldet-ez-az-ikarus/
Továbbra is szívesebben csinálok másfél-két perces videókat, mert annál tovább nem köt le nézőként a téma, de most mégis összejött egy majdnem ötperces tömegközlekedési összeállítás az elmúlt hónapokból. Krisztinavárosba terelt 19-es és 41-es, az utolsó eredeti belsejű Kátra, meg minden más, ami épp…..
Itt a karácsony, tegyünk hát a képzeletbeli fa alá egy sor fekete-fehér fotót Balt Korthals Altestől, különösebb apropó vagy rendezési elv nélkül! A Keleti pályaudvar homlokzatán még emlékszem a fekete alapon neon mutatókkal virító órára, de a pótkocsis Ezerötszázasokra valamiért nem, pedig…..
toto92 2022.12.24 19:45:57
toto92 2022.12.24 19:48:31
@toto92: és '96-ban számolták fel a hurkot, a villamosok.hu szerint "Mivel a hosszú szárú visszapillantótükörrel felszerelt Ganzok nem fértek el a Margit hídi hurokvágányon (a hídfőhöz túl közel ért a tükör), ezért a néhány évvel korábban felújított hurokvágány felszámolásáról döntöttek."
HamPLÓ Rendes vonaton az Mk48-as 2022.12.22 07:00:00
A sok buszozás után megpróbálok lassan visszatérni a sínekre, bár még mindig van egy rakás Ikarusos képem, amit szívesen megmutatnék, ha lenne érdeklődő :) Naszóval... a próbajáratozás és spontán beugrás után novemberben végre menetrendileg betervezve is járt néhány napig az Mk48-as! Idén nem…..
1917. II. Miklós cár lányai kopaszon a Carszkoje Szeló-i Sándor palota udvarán. Állítólag himlőjárvány miatt borotválták le nemcsak a lányok, hanem Alekszej cárevics haját is. A kivégzésükkor alig 12-14 centiméteres lehetett a hajuk a testvéreknek, így a legtöbb játék- és dokumentumfilmben, hosszú…..
Szeptemberben a Balaton-partozás mellett Győr felé is vonatoztunk egyet. Sajnos az időjárás messze nem volt olyan kellemes, mint akkor, úgyhogy nem maradtunk sokáig Győr-Moson-Sopron székhelyén, inkább kinéztünk magunknak egy Veszprém felé induló vonatot. Ezek a vonatokról azt kell tudni, hogy…..
Szeptemberben egy közlekedésbarát ismerősöm "egyébként azt hallottad, hogy...?" jelleggel említette, hogy ha 260-as és 280-as Ikarusokat akarok fotózni, akkor most tegyem meg, mert a BKV még az ősszel kivonja őket a forgalomból. Igazából már évek óta alig találkoztam ezekkel a klasszikus…..
Az valószínűleg mindenkinek megvan, hogy a Városliget volt az 1896-os millenniumi ünnepségek részeként megrendezett Ezredéves Országos Kiállítás helyszíne. Ez azonban nem az első kiállítás volt itt; a korábbiak többek közt olyan tárgyi emlékeket hagytak ránk, mint az Olof Palme-ház vagy az…..
toto92 2022.12.07 09:03:29
@Hamster: a szovjet verziót nem tudom milyen volt, de a '90-es évek kapitalista téli fagyiját én szerettem :D még most is kapni amúgy boltban valamit amit így hívnak (azt nem tudom ezeknek mennyi közük van egymáshoz a néven és a koncepción kívül).