Regisztráció Blogot indítok
Adatok
India Hangja

204 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ájurvédikus lesz tábor Balatonlellén a Park Üdülőszállóban 2007. július 2-8. között. Tervezett programok: napi 2x2 óra jógafoglalkozás, délelőtt és délután előadások (védikus asztrológia, transzcendentális meditáció, indiai ájurvédikus gyógyászat a gyakorlatban, himalájai gyógyító technikák,…..
India Hangja Mózes és a pásztor 2007.06.25 09:01:00
A nagy szúfi költő, Dzseláluddin Rúmi könyvében, a Mathnaviban találjuk a következő történetet: Egy szegény tehénpásztor nagyon szerette Istent. Őrizte a teheneket, egész nap kérdezgette: Hol vagy, szerelmem? Mennyire szeretnélek szolgálni! Bárcsak megvarrhatnám a ruhádat, megfoltozhatnám a…..
szenajor ubhajor madhje ratham szthápaja me 'csjuta jávad etán niríkse 'ham joddhu-kámán avaszthitán kair majá szaha joddhavjam aszmin rana-szamudjame „Ardzsuna szólt: Óh, Tévedhetetlen! Kérlek, hajtsd harci szekeremet a két sereg közé, hogy láthassam, kik vannak jelen, kik vágynak a harcra, s…..
India Hangja Időjárási körkép 2007.06.25 07:10:00
2007. június 19-én India négy legnagyobb városában délután kettőkora következő hőmérsékletet mérték: Delhi 38, Kalkutta 35, Mumbai 35,Chennai 46 Celsius fok. Forrás: indiaweatherwatch.org..
Abdul Kalam indiai elnök EP látogatása kapcsán górcső alá vettük a világ legnagyobb demokráciájának, Indiának az EU-val fennálló kapcsolatait. India és az unió egyaránt hatalmas kulturális, nyelvi és vallási sokszínűséget mutat.India és az EU között szoros a kulturális kapcsolat. Hozzávetőleg 3…..
Az Európai Parlament, történetében először alkotott külön, az Indiával fennálló kapcsolatokért felelős küldöttséget, függetlenül a Délkelet-Ázsiával fennálló kapcsolatokért felelős küldöttségtől. Az indiai küldöttség elnöke Neena Gill (szocialista, brit) elmondta: az új küldöttség „az Indiával…..
Az indiai parlament közlekedési, idegenforgalmi és kulturális bizottsága elé terjesztett jelentés szerint a Tadzs Mahal fehér falaira finom por telepszik és sárgás elszíneződést okoz. Az Új-Delhitől délre, Agrában fekvő emlékmű annak ellenére sárgul, hogy a környék levegőjét szigorú intézkedésekkel…..
A Magyar Virtuózok Kamarazenekar fergeteges sikerű hangversenyével kezdődött a tavaszi Magyar Kulturális Fesztivál Mumbaiban, India legnagyobb metropoliszában. A fesztivált a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ szervezi számos indiai partnerintézménnyel közösen. A rendezvénysorozat…..
2003/2004-ben a világ vásárlóerő paritáson számított GDP- ének mintegy 4,8 százaléka realizálódott Indiában. Ezzel a teljesítménnyel az USA, Kína és Japán után a negyedik helyet foglalja el. Az indiai gazdaság a világ egyik leggyorsabban bővülő gazdasága, 2000-2004 között a GDP összességében 24…..
India Hangja A The Hindu hírei 2007.06.25 07:03:00
Belgaum – Karnataka állam lakói hivatalosan tiltakoztak a miniszterelnöknél, amiért a parlament úgy döntött, hogy az 1857-es lázadást fogják megünnepelni, mint India első függetlenségi háborúját, amelyet Dzshánszi királynője vezetett. Az első függetlenségi háború 1824-ben tört ki, szintén egy nagy…..
Cannes – A májusi filmfesztiválra 108 közül 8 indiai filmet választottak. Ironikus, hogy az egész világon Indiában készül a legtöbb film, mégis egy csoportba sorolták Szlovéniával, Libanonnal, Kenyával és Kolumbiával. Cannes-ban úgy döntöttek, ezekben az országokban még csak most van kialakulóban a…..
Egy fiatal kutató, Szamjukta Kunaia asszony írásos bizonyságot talált a teluguk és izraeliek kapcsolatára, a héber üzleti levelezésben talált telugu szavak alapján. Az úttörő megállapítás egy telugu történelmi konferencián hangzott el, június 3-án. Szamjukta bemutatta a bahraini kőtáblát is, amely a…..
Mire a monszun Keralába érkezik, az üdülőhelyek és ájurvéda központok már mind készen állnak megfiatalító és gyógyító csomagterveikkel. Szakértők szerint az esős évszak különösen alkalmas az ájurvédikus kezeléshez. Bár az ájurvéda sok száz vagy ezer éve jelen van Indiában, csak az elmúlt néhány…..
India Hangja Valódi parata 2007.06.25 03:00:00
A legtöbb India rajongónak a parata a kedvenc kenyérféléje. Én is közéjük tartozom. Aki kipróbálja a lenti receptet, megtudhatja, hogy miért…..
… Mint már mondtam, az emberi élet nagyon rövid. Olyan a lélek, mint az utazó, aki egy kis időt eltölt a fogadóban. Ezt a rövid időt arra kellene használnia, hogy elérje a lelki tökéletességet. Ha az utazók csak azzal törődnek, hogyan töltik kellemesebben az idejüket a fogadóban, elvész az az idő,…..
2007. Június 25 - július 1., Marczibányi téri Művelődési Központ, BudapestH-P. 18:00-20:00, Szo-V. 10:00-12:00 Részvételi díj 35.000 Ft (7 x 2 óra)2007.Július 2-8., Modern Tánc-Játék Stúdió, Debrecen, Kadosa utca 36. H-P. 18:00-20:00, Szo-V. 10:00-12:00 Részvételi díj 30.000 Ft (7 x 2…..
Május 10-én, a szegedi India est másnapján Randzsit Rae, India budapesti nagykövete Nandafalvára látogatott. A nagykövet urat a Radzsív Madan kulturális attasé is elkísérte. Rövid teázás és baráti beszélgetés után a vendégek megtekintették a hindu templomot és környékét. Ebéd előtt a díszvendégek és…..
Jayanthi Subramaniam magyarországi vendégszereplése fergeteges siker. Nem csak a telt házas programok miatt. A magyar közönség ismét jól vizsgázott: bebizonyította az indiai kultúra iránti fogékonyságát. A linkre kattintva az epresso.hu szegedi beszámolóját itt olvashatjuk. ..
bandhu szange dzsadi taba ranga pariasz thake abhilasz tabe mor katha rakha dzsejo naka dzsejo naka vrindavane kesitirtha ghater szakas najane bankina-drsti mukhe manda-hasz Ha világi kapcsolatokra és örömökre vágysz, véletlenül se menj Vrindávanba! Ha pedig odakeveredtél, akkor messziről kerüld a…..
India Hangja Időjárási körkép 2007.05.31 07:10:00
2007. május 21-én India négy legnagyobb városában délután kettőkor a következő hőmérsékletet mérték: Delhi 39, Kalkutta 38, Mumbai 34, Chennai 40 Celsius fok. Forrás: indiaweatherwatch.org ..
A Delhi Egyetemen első ízben került kiosztásra a Balassi Bálint Intézet által alapított Kőrösi Csoma Sándor Hungarológiai Díj. A díjat a Balassi Intézet azzal a céllal alapította, hogy eszközt teremtsen az indiai felsőoktatási intézményekben a magyar nyelv és kultúra megismerésében kimagasló…..
Sass Brunner Erzsébetre és Brunner Erzsébetre emlékeztek április 30-án az észak-indiai Nainitálban. A két magyar festőművész 1930-ban, Rabindranath Tagore meghívására érkezett Indiába és élete nagy részét az ázsiai országban töltötte. Sass Brunner Erzsébet és leánya 1941. és 1950. között a…..
Brunner Erzsébet és édesanyja a magyar festészet ismert alakjai. Művészetük a nagy népszerűségnek és ismertségnek örvendő, Hollósy Simon-féle festészeti iskolában gyökerezik, s a 20. századi misztikus festészeti hagyományhoz kapcsolódik. A közelmúltban Indiában elhunyt Brunner Erzsébet hagyatéka…..
Tirupati - Március 31. és április 2. között rendezték meg a Vaszantotszavát (tavasz-ünnep). Visnu és két felesége fölékszerezett múrtijait ünnepélyesen megfürdették, majd arany kocsikon vitték végig a városon. Bhakták ezrei húzták a kocsit, és mindenütt a Góvinda, Góvinda kiáltások…..
Vitthal (Krisna) és a felesége, Rukmini dévi csípőre tett kezekkel állnak a templomban, mintha csak ezeket a napokat várnák. Zarándokok ezrei érkeznek, táncolnak, és abhangokat énekelnek. Az abhangok négysoros versek, amelyeket a mahárástrai vaisnava szentek írtak, különösen a 13. századi Dhjánésvar…..