Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zűrzavaros Család

75 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy ADHDsal élni valójában egy életmódot jelent Olyan kár, hogy senki nem mondja, hogy amikor van egy nem neurotipikus ember (ADHD, ASD, SPD) egy családban, akkor az egy másfajta családot is jelent, egy nem tipikus életmódot. A társadalom és így a szociális szabályok, az intézményrendszer a 80%-ot…..
Nagyon nehéz megfelelő diagnózist szerezni. Ez az igazság, kevesen tudják adni, kevesen adják megfelelően, nem 5 perc alatt. Nincs elérhető infó: kihez, hogyan fordulj, milyen a jó diagnózis? Sokszor hosszú-hosszú évek mennek el rá. Ezért itt leírom amit én tanultam az évek során: Miért…..
Egyre többször futok bele és egyre inkább zavar. Tehát mi is az az SNI konkrétan? Miért vannak köztünk eltérő fejlődésű egyedek, van ennek evolúciós előnye? Hogy volt ez 100 éve és hogy kéne ma lennie? Felnőtt ADHDsként, a téma kutatójaként írok most, vállalva a rám zúduló haragot. Kezdjük az…..
A minap találkoztam egy anyával, aki még csak most tette meg reszketeg, kezdő lépéseit ezen az úton. Még nincs kimondva, de már tudjuk, hogy a gyermeke nem átlagos. Nem jobb, nem rosszabb, más. De a más ismeretlen és félelmetes és sokszor nehéz. Láttam rajta a félelmet, a zavarodottságot, a gyászt.…..
Eddig megjelent könyveim: A szenzoros integrációs zavar kézikönyve - e-könyv, 24 oldal, ingyenes - LETÖLTÖM A Nagy Négyes kezdetek - kalandos, önbizalom növelő mesekönyv 5-10 éveseknek - 60 oldal - MEGNÉZEM Ez a különleges és rejtélyes, élményekkel teli világ nemcsak szórakoztatja az 5–10…..
Sokan érzik úgy, hogy egy bizonyos kor felett, főleg az iskolaválasztási lehetőségek szűkössége miatt (PC voltam) egy idő után inkább hátrány mint előny az SNI státusz. Egy olvasónknak sikerült levenni autista fiáról a kódot, így már szabadabban tud sikolát is választani. A művelet után eltelt 2 év…..
A lezárások egyik előnye - létezik olyan is - hogy sokszor csak jobb híján, de sokan elkezdenek túrázni. Rengeteg könnyű hely van Budapesten és környékén, ahova gyorsan eljuthatunk és megszeretteti a kirándulást.  A cikk elejére az olyan helyek kerülnek, amelyeken babakocsival, de esetenként talán…..
Gondolj arra, hogy iszonyatos nagy széllel szemben lépkedsz és érzed, hogy nem haladsz. Nem jutsz előre érdemben.  Szemben áll Veled Ő... a gyermeked. Akit a világra hoztál és az életedet adnád érte. Mindent megtennél és meg is teszel érte. Ott áll előtted és a szél közöttetek van. Neked szembe…..
Minden családban, de különösen a leterhelt, sokszor extrém körülményekkel szembenéző SNI családokban nehéz a párkapcsolatot üzemeltetni a gyerekek mellett. Sokszor terhelik a házasságot az eltérő nevelési elvek is. Hogyan lavírozzunk, hogy építsük a kapcsolatot és hogyan találjuk meg a közös pontot.…..
Ez a fel felbukkanó érzés, küzdelem időnként magával ránt és hónapokig elmerülök benne, bekerülök egy spirálba, ami nem enged.  Amikor válság van (korona, vagy anyós) szinte biztos, hogy egy intenzívebb időszaknak nézek elébe. Régen ezt utáltam, kapálóztam ellene, féltem, hogy csak az időmet…..
A leggyakoribb és egyik legnehezebb szenzoros és nem szenzoros szülői dilemma a válogatós gyerekek táplálása. A blogon már sokat írtunk az evési nehézségekről, elsősorban a szenzoros problémák okozta szelektív evésről és megoldásaikról. Most kicsit visszakanyarodunk az elejére és összefoglaljuk,…..
Pár hónapja szembe jött velem egy Facebook idézet: a düh amit érzel az a gyász. 6 rövid szó, semmi extra tartalom, ráadásul ismerem a gyász fázisait, mégis megütött a felismerés. Azért késett ennyit – 3 éve érzem – mert egyszerűen nem a miatt érzem a gyászt, ami miatt „kéne”, amit mindenki elvár…..
Szerző: Zaka Dóra, pszichológus  A stresszhelyzetekre, mint amilyen a mostani járványügyi helyzet is, az emberek többféle érzelmi reakciót is mutathatnak, amelyek nagyjából a kirobbanó örömtől a depresszióig terjedő skálán mozognak, ugyanakkor a leggyakoribb stresszre adott válasz a szorongás. Ez…..
A kisfiamnak artikulációs problémái vannak. Kisebb korában ez sokkal súlyosabb volt, így volt egy ő év, amikor önkéntes karanténban éltünk: kerültük az embereket (kifejtés a cikk végén). Kialakult egy élet, ami jól (értsd kezelhetően) működött. Íme a tippjeim: Tudatosság Már mindenki elmondta,…..
Mi lesz most? Napok òta örlődtem, mi legyen. Nem vagyok az a pánikolòs fajta, de a számok változása nagyon tetszett: a gyors növekedès, az egyèb mutatòk. Matekoztam a fejemben, szinte folyamatosan. Pèntekig tartott a matekòra,majd győzött az anyai ösztön. Bementem a főnökömhöz ès őszintén…..
Elkerülhetetlennek tűnik, hogy most pár hetet otthon töltsünk a gyerekkel. És sajnos a nyári tuti megoldásaink sem működhetnek: nem hívhatunk át haverokat, nem mehetünk uszodába, játszóra, akinek nincs kertje, az bizony a 4 fal közé szorul. Tippjeink megkönnyíthetik ezt a nehéz időszakot. 1.…..
A Magasan Funkcionáló kifejezést szinte kizárólag az autizmus kapcsán használjuk, pedig van magasan funkcionáló alkoholista (minden 10. magyar), szorongó (erős az átfedés az előzővel), ADHDs, depressziós, diszlexiás és még sorolhatnám. Magasan funkcionáló az aki teljesít, aki nem lóg ki a sorból,…..
Bármennyire is varázslatos, mint minden váratlan esemény amely a napirend felborulásával jár, a karácsony is nehézséget jelent sok gyermek számára. De odafigyeléssel, trükkökkel minimalizálhatjuk (teljesen nem feltétlen szüntethetjük meg) a vele járó kellemetlenségeket. Mi évek óta így ünneplünk,…..
Régóta keresek 6, majd 7 éves fiamnak olyan kalandokkal, izgalmakkal teli mesekönyvet, ami már számára is érthető, már nem "babás" és elég tömör, különálló részekből áll, hogy esti meseként is egy kerek egész legyen. Ráadásul én úgy érzem az 5-10 évesek körében az önismereti, önbizalmi nevelés, a…..
Minden szülő szembesül a problémával, hogy bár a régi nevelési elveket elvetjük, nem adnak a kezünkbe újat. Így teljesen eszköztelennek, tehetetlennek érezzük magunkat. Igen, a büntetés (a pofonról nem is beszélve) nem jó, mind egyetértünk, hogy a pozitív nevelés lenne üdvös. De mi van, ha az a…..
Már évek óta benne vagyunk. 2 gyerekkel. Mivel logopédiai a probléma napi szintű fejlesztés zajlik, csináljuk, hordjuk, vizsgáljuk, esszük. De ahogy telnek az évek – és persze ahogy eljutottunk valahova – egyre erősebb bennem egy érzés. Már vagy egy éve olvastam – A furi akcentusú lány – egyik…..
A leggyakoribb szülői panasz és a legmélyebb kétségbeesések forrása a szelektív evés. Mert látszik, hogy éhes, de mégsem tud enni, mert alig eszik meg valamit és mert a másoktól felénk áramló kritika egyik leggyakoribb forrása is ez. A rossz evés. Szóval két félét eszik meg a gyerek. Ezek…..
Valahogy az írott szónak hatalma van. Traumákat gyógyít, irányt mutat, gerincet ad. Ahogy a házi áldásnak, a falra kifüggesztett hitvallásnak, iránymutatásnak is ereje van. Emlékeztető, ha odapillantunk tudjuk, hogy mit fogadtunk meg, mihez tartsuk magunkat. Ha el is fogy a türelmünk éppen, van…..
Van élet és pancsolás a Balatonon túl is. Anyagi, vagy a gyermek habitusa miatt, de sokan vagyunk akik könnyen elérhető/megközelíthető nyaralásra vágyunk, vagy csak unjuk a szokásos helyeket és a tömeget. És sokan vannak akik el sem mennek. Mi a tömeg és bulimentes, változatos helyeket keressük,…..
Valamelyik nap egy új játszótérre látogattunk el és fusztráltan vettem észre, hogy a gyerekeim mániákus szemmel tartása mögött bizalomhiány húzódik meg. Bizalomhiány, hogy a többi szülő nem fog közbe avatkozni csúfolás, cukrosbácsi, verekedés esetén (de még elesés esetén is ritkán). Sajnos a gyanú…..