Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Harmatpont

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez a nép felejtős. Ez a nép kuka. Ez a nép arra érdemes, hogy saját hülyeségébe fulladjon bele. És bele is fog. De addig még... De addig még bármi megtörténhet Magyarországon. Addig még átnyomják a Stop Soros törvénycsomagot. A civil szervezeteket végleg ellehetetlenítik. Az ellenzéki érzelmű,…..
Harmatpont 2018.04.10 08:24:32
Évről évre az órák visszaállításával veszi kezdetét a téli időszámítás. Akik szeretnek és tudnak sokat aludni, ennek örülnek – legalább egy napig –, amikor ennek köszönhetően egy órával többet alhatnak éjszaka. Az óraátállítás a legtöbbeknek azonban inkább nyűg, támogatottsága egyáltalán nem…..
Harmatpont 2017.10.29 15:30:23
Szerintem ez a probléma egy felfújt buborék, és a jelenlegi, azaz a megszokott állapotok az optimálisak.

Azok találták ki ezt a problémát, akik nem tudnak más hasznosabb és értelmesebb gondolattal vagy ötlettel hozzájárulni a társadalom vagy a gazdaság működéséhez. (Analógia Parkinson törvénye azon fejezetével, amelyben néhányan a kerékpártároló megépítéséhez szólnak hozzá nagy aktivitással, hiszen a szintén napirendi erőművi blokk terveit úgysem érik fel ésszel. Mások ehhez kitalálták maguknak a Lapos Föld elméletét. Azon legalább lehet mosolyogni.)

Mindig lehet találni olyan idős embereket, akik szívesen elmondják, hogy mennyire megviseli őket ez az óraátállítás. Ez nem érv. (Mintha egy nyugdíjas nem tudná ezt a saját napirendjével egy-két napig vagy hétig korrigálni. És ha repülővel meglátogatja az unokáját, átrepül több időzónát, és oda-vissza át kell állnia a szervezetének, akkor nem panaszkodik?)

A jelenlegi rendszer a reggeli világosodással és az esti sötétedéssel télen is és nyáron is jól illeszkedik az emberek többségének életritmusához.

A gazdaság, a kommunikáció, a közlekedés, a szállítás stb. megköveteli, hogy az óráink Európával együtt járjanak. Csak akkor kellene változtatnunk, ha ezt Európa egységesen tenné.

Ha mégis áttérnénk valamilyen más, előnyösebbnek vélt rendszerre, mi a garancia arra, hogy az életritmusunk nem fog-e hozzáidomulni, és az előnyök elveszni? (Például valamikor még este 8 órakor kezdődtek a TV-kben a filmek, ma már többnyire 9-kor. Stb.)

Szerintem akik ezt a témát kitalálták és erőltetik, gondolkodjanak tovább. Talán valami értelmesebb is eszükbe fog jutni.
*UPDATE: újabb cikk ebben a témában - tapasztalatok, költségek Zajlik az ősz és kezdődik a fűtési időszak is. Ám én csak most dőlhettem hátra, mert eddig versenyt futottam az idővel, hogy még 20 fok fölött kiépüljön az új fűtésem. Dőlj hátra, vegyél magadhoz kávét, mert hosszú lesz, de a végére…..
Harmatpont 2016.10.15 19:06:10
Jó cikk. Bizonyára többeknek ad majd eligazítást az ügyben.
Néhány kiegészítés azonban szükséges.

1.
Amikor a hagyományos fűtés a rosszul záródó nyílászáróknál beszívja azt a levegőmennyiséget, amit a kályha kienged a kéménybe, a kinti (télen) párás levegő a lakásban felmelegedve szárazzá válik. Így a kályhának és a kéménynek köszönhetően folyamatos a légcsere, a lakásban nem dúsul fel a vízpára. (Ennek a jelenségnek a fordítottja az, amikor kivesszük a hideg sört a hűtőből, a felületén lehűl a levegő, ezáltal párával telítődik, és végül kicsapódik a felületen. Lásd harmatpont!)

Jelen esetben megszűnt a cserépkályha, és új, jól záródó ablakok lettek beépítve. Tehát megszűnt a lakás eddigi természetes légcseréje. Ebből az következik, hogy bent marad és feldúsul a kilégzésből, ruhaszárításból, főzésből, virágoktól stb. származó vízpára. És ha vannak hideg sarkok vagy felületek a lakásban (hagyományos, nem jól szigetelt lakásokban miért ne lennének), ott azokon kicsapódik a pára (lásd harmatpont), és megindul a penészedés.

Ez a probléma kezelhető.
Egyrészt mesterséges légcserét kell a lakásnak biztosítani. Vannak olyan mesterséges szellőző berendezések, amelyeket a benti páranyomás vezérel. Azonban ekkor is szükséges a lakásnak a frisslevegő utánpótlás.
Másrészt meg kell tanulni együtt élni a problémával. Pl. nem szabad a kültérrel határos hidegebb falra zárt, lábak nélküli szekrénysort telepíteni, mert a fal hideg marad, és nem lesz mögötte levegőkeringés. Stb.

Véleményem szerint amikor így bezárnak egy lakást, és nincs légcseréje, akkor egy olyan mesterséges állapotot hoznak létre, amely az ember számára nem természetes és nem optimális.

2.
Ez a cikk példát mutat egy fűtésmegoldásra, amely alapján mások is kedvet kaphatnak ehhez. Ha azonban egy társasházban sokan átállnának erre a megoldásra, bár lehet, hogy egy-egy lakás tulajdonosa a lakása belső villamos hálózatát felújítja, a ház fővezetékei nem biztos, hogy bírnák ezt a belépő, nagy egyidejűséggel fellépő, többlet villamos terhelést.