Regisztráció Blogot indítok
Adatok
plattensee

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
- Emberek, van egy jó, meg rossz hírem! – hirdeti ki a hajcsár az evezősöknek a gályán. - A jó hír az, hogy holnap mindenki dupla fejadagot kap, a rossz az, hogy a kapitány vízisíelni akar! Ez a régi vicc jut az ember eszébe, arról a parlamentnek benyújtott új…..
Rendes város volt, ahol példás rend uralkodott. A polgárai szerettek itt lakni, szerették a városukat, ahol minden megtalálható volt. Minden. Ott volt pl. a Virág utca. Itt üzemelt az a piros lámpás műintézet, ahova olyan lelkesen jártak a tisztes férjek, a serdülő ifjak, és a…..
plattensee 2010.12.12 11:37:52
@sudi4: Erről a funkciójáról a sasos (és számtalan más kialakítású)csőnek én is tudtam, de arra gondoltam, hogy ez egy valós történet. Volt egy másik használata az egészségügyben, az pedig a beöntés (helyesebben "bespriccelés"). Mellékesen jegyzem meg, hogy közel két évtizede kutatom a szódások ipartörténetét. A különböző kialakítású csövek használatát nem rendeletben írták elő (sőt volt olyan rendelet a két vh. között, amelyik kifejezetten tiltotta), hanem berendező cégek és szifonfejöntödék szabadalmakkal levédték a saját tervezésű és gyártású fejeiket (Unicum, Oroszlán, Sárkány, Favorit, Kígyós stb.). Röviden ennyit. $
Ahogy arról már röviden beszámoltunk, tavaly tavasszal több római kori díszes sírépítményelem került elő furcsa körülmények között, egy munkagödörben, a XI. kerületben, a Rupphegy déli oldalában.A kövek az Aquincumi Múzeumba kerültek és aprólékos megtisztításuk,…..
plattensee 2010.05.11 16:10:23
@jakab01: Az üvegnek a kora miatt lehet opálos (vagy gyöngyház szerű) a belseje. A régi szódásüvegeknél is megfigyelhető ez a jelenség (én azokat gyűjtöm), pedig itt még a kor nem jöhet szóba. Az alapanyagok megválasztása az oka, ezért az üveg igen korán kezd korrodálódni (opálos fényű lesz a belseje). Ezt a réteget csak maratással lehet eltávolítani.
plattensee 2010.05.12 11:50:00
@szeeem: Nevezik mégy gyöngyházfényűnek is. 15 éve foglalkozom a témával és az emlékeinek a gyűjtésével (szódás ipartörténet). De közeláll hozzám a magyarországi üveggyártás is, itt elsősorban a népi (másnéven paraszt) üvegek érdekelnek.
Egy hete került sor a Magyar Nemzeti Múzeum legújabb időszaki kiállításának, a szkíta aranykincseket bemutató, Németországból érkezett tárlatnak a megnyitására. A mind a hazai régészettudomány, mind a nagyközönség részéről nagy érdeklődésre számot tartó gyűjtemény…..
Megdöbbentő hír tűnt fel a napokban a sajtóban és a TV-ben, 50-70 millió forint értékű leletanyagot foglalt le a rendőrség egy solymári férfi lakásán. A 40 éves férfi 5-6 éve fosztogatta rendszeresen a hazai lelőhelyeket. A sajtótájékoztatón készült fotók alapján több…..