Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Töri klub

1 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szerző: Harmat Árpád Péter Nem csupán a történészek, történelemtanárok, de a világhistória iránt érdeklődő laikusok, amatőr - félprofi kutatók, krónika-kedvelők számára is mindig érdekes téma a két nagy diktátor: Adolf Hitler és Joszif Sztálin viszonya - párharca 1933 és 1945 között. Bár…..
Szerző: Harmat Árpád Péter Az emberiség történelmének egyik legkegyetlenebb eseménysorozata, a Sacco di Roma éppen 490 éve, 1527 május 7 -én vette kezdetét Itáliában (a későbbi olasz fővárosban). A 30-40 ezer halálos áldozattal járó, ártatlan emberek, köztük idősek lemészárlásával, sok ezer nő…..
Nemrégiben a Mandineren egyetlen nap alatt három meglehetősen elfogult írás jelent meg a kuruc irányzattal szembeni harc jegyében (Első cikk; második cikk; harmadik cikk). Ezekből megtudjuk, hogy Bethlen Gábor a Porta fizetett alkalmazottja, hogy a „függetlenségi párt” „játszotta” török kézre Budát,…..
Töri klub 2017.02.25 17:08:26
@jose maria padilla: .. stílus, szóhasználata be is határolja a hovatartozását. Ki is mondta: a stílus maga az ember. Le style, c'est l'homme /Georges-Louis Leclerc tollából/

Valószínűleg a fenti posztból semmit az égvilágon nem értett meg "kedves" jose maria padilla ... Egyébként meg semmi nekünk a politikához. Önnek meg a értelemhez :)))
Szerző: Harmat Árpád Péter A magyarság 1100 éves Kárpát-medencei történetében számtalan fontos vezető, jelentős uralkodó, meghatározó politikus és önfeláldozó hős fordult elő, nagy mértékben alakítva népünk krónikáját. Ilyen volt például a honfoglaló Árpád vezér, a keresztény magyar államot…..
Töri klub 2017.01.14 13:25:39
@Levisomnus: @pamut: Nem moderáljuk ki, de emlékeztetünk arra, hogy a lista a legmeghatározóbb, nem pedig a legpozitívabb történelmi alakokat sorolja fel. Bármi módon is értékeljük magát Horthyt, az általa teremtett rendszer alapjaiban határozta meg Magyarország két világháború közti évtizedeit és II. világháborús körülményeit. MEGHATÁROZÓ volt tehát egyértelműen!
Töri klub 2017.01.14 17:46:02
@==T==: Miután az 5-ből kettő középkor, kettő újkor és csak egyetlen egy XX. századi, nem hinném, hogy az általad említett, "hozzánk közelebb álló" alakokat nagyobb súllyal vettük volna figyelembe!
Dzsungelháború Dau TiengnélMiközben az amerikai erők egyre nagyobb számban indítottak hadműveleteket Dél-Vietnamban, Hanoiban folyt a megfelelő stratégia és taktika kidolgozása. Az előző esztendő számos tanulságot hordozott és a csapatnövelések folytán fokozódó amerikai jelenlétre és…..
Töri klub 2016.11.24 18:46:19
@Monty H.: Köszönjük az észrevételeket posztunknál! A "tanácsadó" kifejezést beletettük a posztba. Giap tábornok az Északiak hadügyminisztereként a Vietkongot is teljes jogkörrel irányította. Valójában tőle érkeztek a fontosabb parancsok (szinte minden utasítás). A neve után álló Vietkong kifejezést azért tettük oda, hogy egyértelmű legyen ez. De valóban félreérthető lett, mert azt sugallta, hogy CSAK a Vietkong felett diszponált. Úgyhogy ezt is javítottuk, megfogadva tanácsodat! Köszi, hogy jöttél felénk, gyere máskor is!

A vietnami háború egyik kedvenc területünk. Laci egy hidegháborús témából doktorált, úgyhogy számára amúgy is "kiemelt" téma Vietnam. Úgyhogy máskor is lesz Nam -os posztunk! Várunk máskor is! :-)
Szerző: Harmat Árpád Péter A több évtizedes francia gyarmati uralom alatt élő vietnamiak előbb 1945-ben, majd a franciák legyőzése után 1954 nyarán saját, szuverén államot hoztak létre az Indokínai félszigeten. Ez az állam azonban feszültségekkel volt terhes: míg északon a kínai határ közelében és…..
Töri klub 2016.11.24 18:42:50
@Monty H.: Köszönjük az észrevételeket! A "tanácsadó" kifejezést beletettük a posztba. Giap tábornok az Északiak hadügyminisztereként a Vietkongot is teljes jogkörrel irányította. Valójában tőle érkeztek a fontosabb parancsok (szinte minden utasítás). A neve után álló Vietkong kifejezést azért tettük oda, hogy egyértelmű legyen ez. De valóban félreérthető lett, mert azt sugalta, hogy CSAK a Vietkong felett diszponált. Úgyhogy ezt is javítottuk! Köszi, hogy jöttél, gyere máskor is. A vietnami háború egyik kedvenc témánk. Laci egy hidegháborús témából doktorált, úgyhogy számára amúgy is "kiemelt" téma Vietnam. Úgyhogy máskor is lesz Nam -os poszt! Várunk máskor is! :-)
Szerző: Harmat Árpád Péter Az emberiség több millió éves történelme - de még az ember megjelenése előtti időszak is - tele van rejtélyekkel, melyekre a modern tudomány napjainkban sem képes megnyugtató válaszokat találni. Rengeteg a megmagyarázhatatlan, feltáratlan és kevéssé ismert esemény. Ezek…..
Töri klub 2016.11.07 21:36:34
@$pi$: Ezt sajnos nem jól tudod. Az emberhez vezető fejlődési vonal 5-6 millió évvel ezelőtt akkor különült el az emberszabású majmokétól, amikor a globális lehülés hatására a nagy kiterjedésű trópusi-szubtrópusi erdők helyét a nyílt vegetáció vette át. Az első előembernek tekinthető archanthropusok 4-5 millió évvel ezelőtt jelentek meg. A kétlábon járás (4,5 millió éve), húsevés (2,5 millió éve) eszközkészítés (2 millió éve) a csoportos vadászat (1,5 millió éve), a tűz használat pedig (1,4 millió éve) alakult ki.

Tehát az emberiség történelme bizony minimum 4-5 millió éve kezdődött!

Tájékozódj és meglátod.
Töri klub 2016.11.14 15:53:39
@szita szita péntek: Kedves Stita Úr! :-) Talán nem tudja, de a modern tudomány és a történész szakma nem így működik. Azt tekintjük bizonyítottnak, amit több tudományterület egymástól függetlenül is igazolni tud. A dinoszauruszok kihalását illetően geológiai, csillagászati, régészeti, biológiai és egyéb diszciplinák területeiről kellene beigazolódnia annak, hogy valóban a meteor okozta a dinók halálát. Lehet ugyanis, hogy bár történt becsapódás (aminek krátere ma is megtalálható), mégsem ETTŐL haltak ki az őshüllők. Lehetett járvány, egyéb légköri jelenség, radikális időjárás-változás, és még vagy 100 dolog, amiről nem is biztos hogy akárcsak elképzelésünk is lehet.

Hasonló a piramisok kérdése. NINCS bizonyíték arra, hogy akár egyik, akár másik építési módot gyakorolták a készítők. Mindegyik teória ellen vannak ugyanis ellenérvek, és van olyasmi is, amit egyik elmélet sem tud megmagyarázni.

Roswell ügyében az USA kormánya többször hazudott (amit később be is vallottak). Ha pedig egy kormányzat hazudik, onnantól nagyon nehéz kiigazodni azon, hogy akkor mi igaz és mi nem. Tény, hogy a mai napig nem biztos, mi i történt azon a bizonyos napon.
Szerző: Harmat Árpád Péter A második világháború a szövetségeseknél és a Wehrmacht állományában is bővelkedett hősökben, tehetséges tisztekben és kiemelkedő hadvezérekben. A német hadseregben az alig 27 évesen híressé váló Michael Wittmann törzsőrmester (SS-Oberscharführer) képviselte a…..
Szerző: Harmat Árpád Péter A modernkori háborúk történetében különös szerep jutott a mesterlövészeknek: demoralizálták az ellenséget, likvidálták a tiszteket (ezzel csapást mérve egy-egy katonai egység vagy frontszakasz irányításra), megsemmisítették a kiemelten fontos, stratégiai pontokon szolgáló…..
Szerző: Harmat Árpád Péter Az 1956 –os forradalom és szabadságharc kapcsán gyakran esik szó az 50-es évek elején szinte korlátlan hatalommal rendelkező sztálinista diktátoráról, Rákosi Mátyásról, ám sokkal kevesebbet tudunk bűntársairól: jobb kezéről, Gerő Ernőről és a harmadik embernek tartott…..
Töri klub 2016.10.27 09:24:53
@solozzo: Ez jogos. Átfogalmaztuk a kérdéses mondatot.
Töri klub 2016.10.27 19:10:25
@gigabursch: Hiába tanulta így két történelemtanártól is, sajnos mindkét kolléga tévedett, ha ezt tanították. Az urban legend egyébként olyan kifejezés, amit nem érdemes lefordítani (bár divat ez manapság). Olyasmi, mint a "Laissez-faire" Vannak dolgok, amiket nem szabad fordítgatni. Amúgy az urban legend nem mende-mondát jelent. De ami fontos: Rákosit soha a büdös életbe nem hívták Roth Manónak. Ez egészen biztos.
Szerzők: Dr. Nagy - Harmat A második világháború két legismertebb és legnagyobb darabszámban legyártott harckocsi típusa a szovjet T-34 -es és az amerikai M4 Sherman volt. Mondhatni a háború szimbólumaivá váltak. A harcok alatt a Shermanból közel 50 ezret, a T-34 -es ből pedig 58 ezret készítettek.…..
Szerzők: Harmat Árpád - Kovács Péter A századfordulós világpolitikai események (pl. az 1911-es olasz-török háború oszmán veresége) megmutatták, hogy a török kormány képtelen érdemleges erőfeszítést kifejteni saját területeinek megvédésére, és a világ elé tárta az egykori világbirodalom megdöbbentő…..
Töri klub 2016.10.18 17:08:35
@Chris Kyle: Igen.
A poszt végén lévő térkép pontosan ezt szemlélteti.

A Birca nevű "reklamálónak" aki kifogásolta Bulgária megerősödését és területgyarapodását ajánljuk figyelmébe az említett térképet, melynél nehéz szemléletesebben bizonyítani, mekkorát növekedett Bulgária az első háború végére.
Szerző: Harmat Árpád Péter Magyarország 1940 -ig, vagyis a Horthy-korszak 1920 -ben kezdődő két évtizede alatt teljes mértékben elköteleződött Németország oldalán. A Führer visszaadta Trianonban elvett területeink egy részét, aminek fejében 1940 novemberében csatlakoztunk a fasiszta országok…..
Töri klub 2016.10.17 16:00:09
@Tranquillius: "Hadi állapot beállta" a hadüzenet más jogi terminus szerinti megfogalmazása. Tartalmilag nincs nagy különbség! Jelentést tekintve pedig semmi az égvilágon!
Szerző: Harmat Árpád Péter Hitlernek több tehetséges tábornoka is volt: megemlíthető például Erwin Rommel, a sivatagi róka, az Afrika Korps legendás vezetője, Erich von Manstein, a Krím félsziget meghódítója, (és Harkov visszafoglalója), Hasso von Manteuffel, az ardenneki támadás hőse és Walter von…..
Töri klub 2016.10.08 23:26:33
@Chris Kyle: Való igaz, Guderian "csak" a vezérezredesi rendfokozatig jutott, de nem szabad elfelejteni, hogy 8 hónapon keresztül a lehető legmagasabb beosztást töltötte be a Wehrmachtban, hiszen az OKH élén állt. Persze a hadügyminisztérium 1938-as megszüntetése után maga Hitler vezette a hadsereget és ilyen módon az OKH is afféle "kiherélt" szervezet lett, azért mégis csak a lehető legközelebb jutott a hadvezetés csúcsához. Egy ideig felette gyakorlatilag csak Keitel állt és maga a Führer.
Töri klub 2016.10.10 14:12:35
@Lector Oris: Igen, egyetértünk! A T-34 -nek az olcsóságában, könnyű szerelhetőségében és egyszerűségében rejlett legtöbb előnye. Az már más kérdés hogy ezek az előnyök önmagukban okot adnak e a típus "tiszteletére"?! :-)
Szerző: Harmat Árpád Péter Az ókori világ egyik leghatalmasabb birodalmát a perzsák hozták létre a Krisztus előtti VI. században. Magas szintű kultúra, szinte legyőzhetetlen hadsereg, a korabeli állapotokhoz képest fejlett úthálózat és despotizmus jellemezték. Bár a IV. században a Nagy Sándor…..
Töri klub 2016.10.08 21:41:06
@Sir lovag: Igen, egyetértünk. Később a perzsáknak egyébként még akadtak "felívelő" korszakaik. Aztán a XX. században az ország neve Irán lett, mégpedig az 1979-es forradalmat követően Homeini ajatollah rendszerében.
Töri klub 2016.10.09 10:42:38
@fehérfarkas: Nem pontos az, amit írsz. A sah engedélyezte mindkét név használatát, de HIVATALOSAN a Khomeini rendszer vezette be az "IRÁN" országnév kizárólagos használatát. Ez biztos. Ha ettől ellenkező forrást tudsz, ami az Irán név 1979 előtti kizárólagosságát bizonyítja, kérlek feltétlenül oszd meg velünk! Kíváncsian várjuk!