Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dora Dora

13 bejegyzést írt és 37 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ebben a blogban elkalauzollak a portugál szörfparadicsomba, Penichére, az UNESCO bioszféra-rezervátumához tartozó Berlengas-szigetekre, végigvezetlek Lisszabon imádnivaló szűk utcáin és te is lepillanthatsz a Cabo De Rocáról a végtelen Atlanti-óceánra. Pontos árak, közlekedési módok és egy halom…..
Dora Dora 2020.03.06 08:23:50
@BoomB: nyilván nem exceles árlistával mentem, de nagyjából tudom, hogy azokat a dolgok, amikre költök mennyibe kerülnek. Kint pl. 1 kávé 1-1,5€ körül van, a sütemények 1-2€, de ez függ attól is, hogy milyen városban vagy éppen. Lisszabon drágább, mint a többi város, itt egy főétel 15-20€ között van, de ha halat vagy valami tengeri ketyerét eszel, az lehet drágább, s persze a kávézókban is picit többet fizet az ember. Az élelmiszerüzletben kenyér, felvágott, zöldség kb. ugyan annyiba került, mint Magyarországon. Vagy mire gondolsz? Mi nem stimmel szerinted?
Dora Dora 2020.03.09 09:04:56
@BoomB: Láthatatlanban, 3 üres sorból elég nehéz az iróniát érteni. Csak a te fejedben volt irónia, a soraidból ez hiányzott. Ellenben ebben a 2. hozzászólásban egy jó nagy adag undokság került, semmi több. A kommentedből látszik, hogy bele sem szagoltál a cikkbe és gőzöd sincs róla, miről írtam. Nem több rosszindulatú kötözködésnél. Aki ilyen szavakkal és stílusban, ráadásul tudatlanul illet bármilyen írást, saját magát minősíti le.
  Csatornák, kanálisok, gondolák, napsütés és nyüzsgés - ez mind a portugál Velenceként emlegetett Aviero (térkép itt),  csupán nincs akkora tömeg és az árak is jóval kedvezőbben. 2 hetes Portugál körutunk 2. állomásának Aveirót választottuk, ahova vonattal nagyjából 1 óra alatt suhantunk át…..
Dora Dora 2019.03.27 08:54:06
@martineden: Azon egyszerű okból kifolyólag, hogy túl távol voltak ahhoz, hogy a színűket láthassam. A fajnak ez a neve, pontosítva "rózsás flamingó", ami Dél-Európában is előfordul (a karibi változat inkább narancssárgás és nevéből adódóan más vidékeken jár). A kanalas gémnek a csőre teljesen máshogy néz ki, mint a flamingónak, és sokkal nagyobb is, ráadásul a 2 madár testalkata is nagyon különbözik, amit távolról is könnyű felismerni. Egy kanalas gémet flamingóval összetéveszteni éppen annyira lehet, mint kanalat a villával :)

Nézd meg a wikipediát, van egy remek kép, ahol te is látni fogod, hogy a flamingó csőre ívesen lefelé hajlik, illetve azt is figyeld meg, hogy a madárnak milyen az alkata: nagyon jellegzetes!

hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3zs%C3%A1s_flaming%C3%B3
Továbbra is sokan vannak, akik nem maguk szervezik le nyaralásukat, hanem ezzel megbíznak valakit. Csakhogy ezeket az embereket már nem ügynököknek hívják, hanem tanácsadóknak. A kérdés most már az, hogy csak sima átkeresztelésről, vagy többről van szó...
Dora Dora 2018.11.21 10:26:40
@Zabalint: Lehet, hogy már az átnevezés is elég, de az is lehet, hogy a névtől függetlenül bővül a szolgáltatás. Tegyük fel, hogy Portugáliába utazol a barátaiddal és szeretnél szuper boros programokat. A neten pedig nincs fenn minden és nagyon nehéz kiválasztani azokat a véleményeket, amik függetlenek, rengeteg fals dolgot olvashatsz. Igaziból a jó dolgokat helyben lehet megtalálni, legalábbis nálam ez a tapasztalat, pedig elég jó vagyok a netes keresgélésben. Portóban olyan pincét találtam, hogy ihaj-csuhaj, de a neten nem találtam meg őket, mert 1. nem tudtam, hogy hol keressem, 2. kicsi pince, csak a nagyokat lehet megtalálni (amik drágák, turistásak és nem is olyan jók). Ha az utazási tanácsadó viszont jártas a témában, ismer minden kis helyi dolgot, miért is ne mennék hozzá? hiszen olyan infóknak van a birtokában, amit én talán csak többi napi keresgéléssel találnék meg, vagy még azzal se. És mivel én nem azért fizetek neki, hogy a szerződéses partnereit ajánlja, hanem a tudásáért fizetek, ezért neki az az érdeke, mint a Google-nek: a legrelevánsabbat adja, még akkor is, ha más fizetne azért, hogya jánlja.
  Bevezetőnek hagy meséljek el egy történetet, ami tavaly szeptemberben történt meg velem és a barátommal, Milánóban. Első nap, szombaton kora délután érkeztünk meg Milánóba, végső célunk pedig Porto volt, ahova a gépünk másnap reggel indult tovább az olasz város másik repteréről.  Annak rendje és…..
Az elmúlt egy év során – leginkább a menekült kérdés miatt – a hírekben ismét előtérbe kerültek a muszlimok, a muszlim világ és ezzel összefüggésben a terrorizmus, az elnyomott muszlim nők kérdése. A nyugati emberek (értsd: Európa, Észak-Amerika) fejében a muszlim vallásról, a muszlim világról igen…..
Dora Dora 2017.06.29 10:14:00
@α Ursae Minoris: Köszi szépen a dicséretet és a felajánlást! Az is szerepel a célok között :) ki tudja, talán előrehozom! Skandinávia is régóta szerepel a terveim között!
Dora Dora 2017.06.29 10:19:15
@A rokkant is ember: azért, mert a program végén volt ilyen jellegű bemutató és én azt gondoltam, hogy ez érdekes. Nem, senkit sem akarok ehhez szoktatni és nem akarok muszlim országot itt, nem akarok bevándorlókat sem, csupán érdekel a téma.
Dora Dora 2018.01.29 17:52:41
@Kucsera Péter: Színfolt egy pozitív hozzászolás ehhez a témához.. sajnos a többségben leginkább gyűlölet van egy számukra ismeretlen világ iránt. A héber és az arab nyelv között is sok a hasonlóság, lásd "Salem" és "Shalom" = üdvözlés. A vallási fanatizmus egyik oldalon sem jó, lásd keresztes háborúk, meg a tudósok üldözése stb. Világbéke!
 Porto látképe a Douro-folyó bal partjáról, a Castelo negyed tetejéről fényképezve. Szemben a Ponte Luís I (híd). A kép bal felére, tehát a folyó jobb partjára esik az óváros (híd vonalában) Egyetemista koromban már jártam Portóban, azóta is visszavágytam oda. Portugália egyébként is régóta…..
Dora Dora 2017.11.29 14:08:11
@Asmund: Sajnos eddig nem hallottunk az általad említett pincészetekről, de jól hangzik! Ha ismét ide tévednénk, tuti meglátogatjuk majd! Amit kihagytunk, leginkább anyagiak és az idő szűke miatt tettük, mivel igyekeztünk több helyre is eljutni, ami nagyon érdekelt. Most, hogy így írsz több látnivalót, programot, tényleg érdemes jobban bejárni Portót :) Mi amúgy azért mentünk a minipreco-ba, mert ezt találtuk :) a Pingo Doce nagyobb áruház gondolom, ezért nem nagyon van a központban. Köszi a hozzászólást és jó tippeket!!! Főleg egy helybenitől ;)
Azt hiszem, sokan kaptunk már olyan bort ajándékba, ami nem ízlett. Lehet, hogy hibás volt a bor, de az is lehet, hogy egyszerűen nem az ízlésünkhöz való. Ha nekem nem ízlik egy bor, nem iszom tovább csak azért, hogy elfogyjon. Korábban próbáltam főzésre használni ezeket a borokat, több-kevesebb…..
Csehország a söreiről ismert, az országban számos sörfőzde működik, melyek mind némi egyedi ízvilággal bíró sárga, gyöngyöző italt kínálnak. Egy korábbi prágai látogatásom alkalmával, a kozeli sörgyárban tett túra során tudtam meg, hogy a cseh sörök a helyi egyedi, selymes víznek köszönhetik…..
Dora Dora 2017.10.26 11:33:56
@szalay3: Köszönöm szépen a dicsérő szavakat és a tartalmas hozzászólást! Én először jártam a vidéki Csehországban, korábban csak Prágát látogattam meg. A vidék sokkal jobban tetszett! A térképet nézve, amit beletettem írásomba, láttam én is, milyen sok vár meg kastély van errefelé, amit érdemes megnézni. Legközelebb, ha megyünk, megkóstolom a borokat is. Végül is itthon sem "prémium" minőséget iszunk, meg aztán a hegyi pincében sokszor jobbat adnak, mint a XY Márka drága, csili-vili üzletében.
Dora Dora 2017.10.28 09:20:11
@szalay3: mielőtt megjelentettem a blogomat és kerestem infókt, már rátaláltam a blogodra! :) egyébként nagyon tetszettek a fotóid is. Majd merítek Ötletet a legközelebbi cseh kirándulaáshoz! :)
Az utóbbi hetekben, hónapokban több tragikus esemény, például a Linkin Park énekesének öngyilkossága is felhívta a közvélemény figyelmét arra, mennyire súlyos és alattomos betegség a depresszió. Nemrégiben egy átfogó nemzetközi tanulmány állította sorrendbe a világ…..
Dora Dora 2017.09.20 09:41:55
@Ballib Cenzúrázók Réme 26: Látom a hozzászólok többségének lila gőzünk sincs a depresszióról. Mert annak sem Orbán Viktorhoz sem a jóléthez nincs semmi köze. A depresszió egy komoly betegség, ami leginkább az agyban termelődő hormonok zavarát jelenti. Pl. Jim Carrey piboláris depressziós - ez azt jelenti, hogy az érzelmi ingadozása óriási, egyszer a pokolban, egyszer a mennyországban érzi magát. Ő maga mondta, hogy attól nem érzed jól magad, hogy híres és gazdag vagy. Aki ismer valóban a depresszió betegségében vergődő embereket, nem ír ilyen sületlenséget, mint te és a hozzászólók többsége.
Dora Dora 2017.09.21 09:55:47
@Dorottya Veres RLDD: Hát elég szomorú, ha valaki komolyan elhiszi, hogy a politikán ehhez bármi köze van.. persze lehetne közvetett hatások, de szerintem ezeket nehéz mérni, illetve legfeljebb olyanokra van hatással, akiknek már amúgy úgy elég sok van a "mérlegen". Ami a kevés napfényt kapó országokat illeti, valóban okozza, amit te is írtál - biztosan csodaszép országok, de gondolom az nem véletlen, hogy Európában is a déli országokat jellemzi a nagyobb vidámság. Mondjuk északi nagyon nem jártam még, csak Hollandiában. Minden jót az ott töltendő évekre :)
A hegycsúcsokkal övezett Neretva-folyó és völgye; a tájat mindenfelé üde, zöld növényzet borítja Ha egy átlagembert megkérdezünk, hogy mi jut eszébe Bosznia-Hercegovináról, nagy valószínűséggel a második világháború óta, Szarajevóban kirobbant legvéresebb európai katonai konfliktusra asszociálna.…..
Én hiszek abban, hogy a kreativitás elsősorban a lelkünkből, a szívünkből fakadóan működik. Aki valami technikai, tudományos újítást produkál, ott is mindig van valami plusz tényező, sugallat, intuíció, ami hozzátesz valami kis (valójában óriási, döntő) momentumot a meglévő tudáshoz, tapasztalathoz…..
Filmbook Hamupipőke 2017.04.08 10:00:00
A ’40-es évek végén a Disney-cég nem állt valami jól. Az új stúdió felépítése rengeteg pénzt emésztett fel, amit nem sikerült pótolni a rajzfilmek szerény bevételeivel, a Bambi, a Fantázia és a Pinokkió például mind megbuktak annak idején. A cég ’42 után a hadseregnek…..
A Katti Zoób Divatház idén is varázslatos kollekcióval vonult fel a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretei közt, a Bálna Budapest kifutóján!  A márka legújabb különleges képzőművészeti üzenete a kiegyezés kori öltözékelemek egyedülálló, modern újraértelmezéséből született. A nemzetközi trendekkel is…..
Az 1. cikk itt olvasható  Port de Monaco   Első napunk Nizzában Nem keltünk korán. Kényelmesen, kialudva. Egy érdekesség a szállásunkkal kapcsolatban: a WC felé nyíló ajtó után kb. 1 négyzetméteres „folyosó” a szabad levegőn volt, ablak nélkül, gyakorlatilag csak egy nádfüggöny takarta el a…..
  A franciául Nice, görögül Nikaia, olaszul Nizza néven ismert – ma már – francia nagyváros Európa talán leghíresebb nyaraló paradicsomának, a Côte d’Azur-nek avagy a Francia Riviérának, s egyben a Provence-Alpes-Côte d’Azur régiónak a központja. Nemcsak maga a város, hanem az egész régió…..
Dora Dora 2017.03.13 13:37:17
@No Way: Köszi a figyelmeztetést! Javítottam :) remélem, a hiba ellenére tetszett a cikk!
Dora Dora 2017.03.16 13:53:09
@No Way: Köszi :) valóban, és azt sejtem, hogy sok más szó is hasonlóan járt. Valószínűleg a kiejtés az oka.
Avagy egy férfi és apa gondolatai lánya születéstörténetének margójára. Avagy a Baby Chameleon születését megelőző nap története. 1. rész.   Napjainkban a női princípium, nem is inkább definíció szerint, mintsem szólam szintjén, vagy csak puszta kifejezésként, bizonyos körök miatt és bizonyos…..
Dora Dora 2017.03.10 09:50:15
@Baby Chameleon: Akkor ennek nagyon örülök!! A motiváció a legfontosabb, anélkül jó dolgok sem születnek :) Örömmel írok jót arról, ami tetszik!
Közel 30 éve töltöm nyaraimat a Balaton déli partján fekvő Zamárdiban, mégsem ismertem eme csodás vidék őszi képét. Szeptember első és második hétvégéjét töltöttem el itt a barátommal, s a Magyar Tenger egy új arcát ismertem meg. Nyugalom, csend, békesség. A seregélyek, vízi madarak rajai repültek…..
Dora Dora 2017.02.27 16:13:55
@pityókabor sommelier: Jobban odafigyelek a jövőben! az építő kritika sosem sértő :D
 A Füvészkert egy olyan hely vagy fogalom, amit minden magyar ember ismer.  Gyerekként mindannyian együtt izgultunk Nemecsek Ernővel és együtt sirattuk, mikor meghalt. Molnár Ferenc: Pál utcai fiúk című műve örökre beírta minden magyar ember emlékezetébe a ma is - habár kisebb területen, de nem…..
Vadóc Utazó C i p r u s 2016.11.26 19:38:08
Idén márciusban – tehát jóval szezon előtt – lecsaptam a Wizz Air akciójára, mely Ciprus szigetére kínált olcsó repjegyeket. Még az utazás előtt többen is kérdezték, hogy nem lesznek-e ott migránsok? Nem veszélyes? Hát igen, a média ereje.. mondanom sem kell, hogy semmiféle bevándorló áradat nem…..