Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Járfás Eszter

75 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy ideje már tudni lehet, hogy a bécsi Kunsthistorisches Museum felkérte a híres amerikai filmrendezőt, Wes Anderson-t egy tárlat megrendezésére. Az intézmény ezzel folytatja a 2012-ben megkezdett sorozatot, amelyben híres művészek kurátorként vesznek részt egy-egy kiállítás létrehozásában. Wes…..
Genova, az észak-olaszországi kikötőváros nem a kultúrára szomjazó turisták elsődleges célpontja, nehéz is lenne - ilyen tekintetben – versenyre kelnie Rómával vagy Firenzével. Ennek ellenére a kanyargós sikátorairól és impozáns kikötőjéről híres város számos művészeti csemegét is rejt.…..
„Plasztikus, de nem szobrászat. Színes, de nem festészet. Rajzos, de nem grafika” - mi az? Így szólna a mondat, ha egy találós kérdésről lenne szó. A megoldást eláruljuk: az a műfaj, amire az idézet utal, a kerámia. Gorka Lívia emlékezett vissza így édesapja, Gorka Géza gondolataira. Gorka Géza…..
A műtárgyak esztétikai értékükön túl fontos kordokumentumok is egyben. Egy adott időszak kultúrájáról, történelméről, művészeti törekvéseiről tanúskodnak. Ahhoz viszont, hogy kiállják az idő próbáját, szakszerű gondoskodásra szorulnak. Ez az összetett feladat a restaurátorok hatásköre, akik nagyfokú…..
A portréfestészet a festészet egy sokrétű, jelentős, nagy múltra visszatekintő ága. Eredeti célja és feladata jelenvalóvá tenni a (már) jelen nem lévőt, halhatatlanná tenni az alanyt. Ez nem kis felelősséget rótt a művészekre, hiszen meg kellett felelniük a megrendelő igényeinek. A portré alanya…..
 Idén június 10-én magyar kezdeményezésre már ötödszörre ünneplik világszerte a szecessziót. Az életörömmel telített stílus ma is töretlen népszerűségnek örvend és ez nem is csoda, hiszen az akadémizmus és a historizmus ellen fellépő, összművészeti törekvésű irányzat a mindennapi tárgyak és…..
Ha arra gondolunk, hogy honnan is lehet értékes műtárgyakat beszerezni, legtöbben nem jutunk tovább  a kereskedelmi galériáknál és az aukciósházaknál. Holott számos izgalmas tárgy ezen intézmények falain kívül kering, többek között a bolhapiacokon, ahol az árusok portékái között a szemfüles…..
A műtárgyhamisításnak óriási hagyománya van. A piacon rengeteg replika kering, sokszor ügyes kezű másolók precíz remekei, máskor esetlen, de az avatatlan szemek megtévesztésére alkalmas tákolmányok. Időről időre újabb hamisítási botrányokról értesülünk a sajtóból. Az idei Műtárgyak Éjszakáján…..
Vinczeffy László Munkácsy Mihály-díjas festő- és szobrászművész alkotásaiból nyílt tárlat a Vigadó Galériában. A kiállításon a művész képeivel és plasztikáival is találkozhatnak a látogatók.                      Kép forrása: MMA Vinczeffy László 1946-ban született Atyhán. 1970-ben végzett a…..
Mindig érdekes látni, hogy az előző évben mennyien voltak kíváncsiak a hazai és a nemzetközi múzeumok állandó - és időszaki kiállításaira, melyek voltak azok a kiállítások és intézmények, amelyek a legtöbb látogatót vonzották. Az adatokból különböző következtetéseket vonhatunk le, többek között a…..
Lakberendezési magazinokat lapozgatva sokan azt érezzük, hogy a bemutatott lakások szinte már túl tökéletesek és a végletekig precízen megkomponáltak. Mindennek megvan a helye, az otthonok nem túl zsúfoltak, de nem is tűnnek túl üresnek, a színek szépen harmonizálnak egymással, még a nappaliban a…..
Kevés stílus idézheti fel bennünk jobban a burjánzó, élettel teli természetet, mint a szecesszió, nem csoda tehát, hogy ma is töretlen népszerűségnek örvend. A századfordulón kialakult irányzat a historizmus bevett formái ellen lázadt. Főként az iparművészetben terjedt el, organikus, hullámzó, a…..
  A két legnagyobb nemzetközi aukciósház, a Christie’s és a Sotheby’s a napokban (február 27-én és 28-án) tartotta Impresszionista és modern művészeti árverését Londonban. Az alábbiakban bemutatjuk a két aukció legjeit, az eladási árakban már a jutalékok is szerepelnek. A Christie’s esti árverésén…..
Megszoktuk már, hogy az aukciókon a legkülönfélébb tárgyakra licitálhatunk. Megvan a vevőköre a klasszikus képző- és iparművészeti alkotásoknak, a dizájn tárgyaknak, az értékes papírrégiségeknek és a különlegesebb pénzérméknek, akadnak, akik szívesen vásárolnak italritkaságokat is – hogy néhány…..
Február 2-án nyílik Dovák Melinda  Layers of Reality – láthatóvá tenni a láthatatlant című kiállítása, amely az Art Label Budapest és a műtárgy.com szervezésében valósul meg. A helyszín a Kubik közösségi iroda kiállítótere, amely már számos kortárs alkotó bemutatkozását tette lehetővé, különleges…..
A 19. század második fele óta a művészetek történetét különböző csoportok, mozgalmak határozták meg. Ezen mozgalmak nevei sokszor önkényesnek, véletlenszerűnek tűnnek, azonban tisztázva jelentésüket gyakran rendkívül informatívak a csoport célkitűzéseit illetően. Az alábbiakban az Artsy nyomán 5 jól…..
Egy Picasso festmény lehet a Sotheby’s London február 28-ai aukciójának a sztárja. Az 1937-es Femme au béret et à la robe quadrillée (Marie-Thérèse Walter) nem szerepelt még aukción, becsült ára 36,5 millió font. Picasso, Femme au béret et à la robe quadrillée (Marie-Thérèse Walter), 1937 A…..
December 14-én újabb kiemelkedő tételt árvereznek el a Christie’s-nél. A francia romantika mestere, Eugéne Delacroix olajvázlatát, amelyet a világszerte ismert és csodált, A Szabadság vezeti a népet c. festményéhez készített. Eugéne Delacroix, A Szabadság vezeti a népet, 1830, Louvre A…..
A francia impresszionista mozgalom forradalom volt, lázadás a szalonok és a szigorúan realista akadémizmus ellen. A festészeti megújulást egy másik, a háttérben megbúvó fejlődés is kísérte, amely sokkal inkább technikai jellegű volt. 1841-ben egy amerikai művész, John G. Rand feltalálta a bádog…..
Közeleg a karácsony és vele együtt az ajándékokon való töprengés. Meglepetést választani sokszor nem egyszerű feladat, hiszen mindannyian olyat keresünk szeretteinknek, amellyel valóban megörvendeztethetjük őket. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a hölgy ismerősök, családtagok esetében nem lőhetünk…..
Az egyre rövidülő nappalok, a korai sötétség és a közelítő tél sokunk kedvére negatívan hat. Szerencsére számtalan módon védekezhetünk az egyre szürkülő környezet keltette kedvetlenség ellen, egy-egy színes kiegészítő a ruházatunkban, egy-egy színes tárgy az otthonunkban csodákra képes. Az…..
Mióta a Leonardo da Vincinek tulajdonított Salvator Mundi a maga 400 millió dolláros leütési árával (ez jutalékokkal együtt 450 millió dollárt jelent) megdöntött minden eddigi aukciós rekordot (erről itt írtunk), az internet tele van jobbnál jobb mémekkel, humorosabb reakciókkal. A népszerű…..
November 8-án megnyílt a Louvre Abu Dhabiban. A kezdeményezők tíz éve állapodtak meg a párizsi múzeummal, céljuk az arab világ első univerzális múzeumának létrehozása volt. Az átadás öt évet csúszott. Az épület Jean Nouvel, francia építész tervei szerint épült, különlegessége a „Rain of Light” nevet…..
A nappali az otthonunk egyik legfontosabb helyisége, hiszen ott össze tud gyűlni a család, és a családtagok akár együtt, akár külön-külön, de egy légtérben tudják eltölteni az időt. Ezért aztán különösen fontos, hogy a nappalink a mi igényeinknek és személyiségünknek megfelelően legyen kialakítva,…..
műtárgy Plakát, a megunhatatlan 2017.11.09 12:20:47
A régi plakátok manapság nagy népszerűségnek örvendenek, és ez nem is csoda, hiszen hatásosan mesélnek a régmúlt idők kultúrájáról, társadalmáról, a nagyvárosok mindennapjairól. Ezenkívül eredeti funkciójuknak megfelelően figyelemfelkeltők és közérthetők. Nosztalgikus hangulatuknak és élénk…..