Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lilabirka

0 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Intro Egy frissen csatlakozott olvtársunk, nagygabe nem sokat lacafacázott. Jó civilhez méltóan amit nem tudott megvenni/megtalálni, megcsinálta maga. Ez pedig kéremszépen nem más, mint egy jó kis angol-magyar szótár, ami teljesen jól használható prc és mobipocket olvasása közben. Azaz a Kindle és…..
lilabirka 2015.07.14 18:43:40
A Magyar Értelmezőnek az eredeti hozzászólásból való letöltésekor (www.multiupload.com/5RZ95VS3S4) már a böngésző rosszindulatú programra gyanakszik és le akar beszélni. Nemcsak "tartalmazhat", hanem "tartalmaz". (Firefox 38.0 Ubuntu Linuxon.) De itt meg többen azt írjátok, hogy használjátok. Simán csak túl szigorú a böngészőm az exékkel, vagy változhatott valami öt év alatt?
Átadták. Ideje volt. Viszontagságos beruházás volt és sokat késett. Régóta tervezték, régóta vitatkoztak rajta. Én is írtam róla jó pár éve és akkor arra a következtetésre jutottam, hogy kár lenne rá közpénzt költeni. Én persze sok mindenről gondoltam életem során,…..
lilabirka 2014.09.22 09:16:23
@promontor: "Jól értem, hogy azt mondod, nem a Széna térig kell menni, hanem előbb átszállni a BKV-ra?"

Nem. Azt mondja, hogy (Budapest-bérlet + Volán kiegészítő bérlet) ≈ (Bubi-bérlet + Volán-bérlet a teljes útra), viszont előbbiért több szolgáltatást kap.

Azért a te alaposságoddal ezt lehetne vitatni, nekem viszont most nincs időm összegyűjteni az alternatív választásokat és azokra is számolni. :-)
Aki már járt arra, maga is tapasztalhatta, hogy a Városmajor mentén futó Szilágyi Erzsébet fasori egy kilométeres gyalog- és kerékpárút hosszú évek óta mennyire lelakott és balesetveszélyes. Az útszakasz valamikori felfestése évek óta láthatatlan, több ponton pedig a…..
lilabirka 2013.07.14 13:52:49
@tízpercbringa: "Normális bringás infra kellene kerékpársáv/buszkerékpársáv mindkét oldalon."

Leírom itt is, amit a CM.hu-n: ez a buszsáv nagyon érzékeny szakasz. Kerülőút nélküli, csúcsidőben gyakran bedugult, sűrű követésű, precíz menetrendtartást igénylő útvonal, kis buszsáv-szélességgel.

A megoldást az útfelület teljes újraosztása jelentené (fogaskerekű-telep kerítésétől a szemközti házfalakig), a villamospályát is beleértve - amivel nyilván ki kell várni az útfelület elöregedését. :-) Egy tömegközlekedési sávval (busz-villamos) nyerhetnénk annyi szélességet, hogy a bringasáv is elférjen, de azt nem tudom, közben az élő fákat hogyan lehetne megőrizni.
  Sorozatunk eddigi három részében bemutattuk Budapest metróhálózatának irreálisan optimista képét, a 4-es metró-balhét és a miatta háttérbe szorult projekteket, valamint a villamoshálózat bővítésének terveit, végül pedig a trolibuszhálózat fejlesztésének…..
lilabirka 2012.05.15 11:05:11
@Pierr Kardán: Nagy tévedés. Egy erőmű egészen máshogy, nagyobb hatásfokkal termel energiát (még a szállítási veszteséggel együtt is), a centralizáltság miatt jobban optimalizálható, szűrhető a kéménye, felügyelhető hatóságilag stb., mint egy buszflotta. És ez csak a tüzelős erőműre érvényes, villamos energiát sok egyéb módon is elő tudunk állítani. De még ha mindez nem így lenne, akkor is inkább, ahogy írod, lakatlan területre füstöljön, mint sűrűn lakottra.
  Korábbi posztunkban Budapest metró-és gyorsvasúthálózatának lehetőségeiről, a tervekről, álmokról volt szó. A következőkben villamosokról, expressz buszokról, és trolikról olvashatnak majd. Ebben a részben lépjünk a realitás talajára, és kerüljünk közelebb egy…..
 Ki ne akarna olcsóbban jobb minőséget vásárolni, ráadásul úgy, hogy kevesebb környezetszennyezéssel járjon? Ugye Te is? Akkor a Szatyor bevásárló közösséget neked találták ki. A Szatyornál megvehetsz mindent, amire szükséged van, közvetlenül a termelőtől.Csatlakozz…..
lilabirka 2012.01.24 09:02:55
@radnaughty: Na mit szólsz, én (egyelőre) boltban vásárolok, mégis egy héttel előre kitalálom, mit akarok főzni.

Az anyagban azt látom hibásnak, hogy a kereskedelem nyeresége ("PROFIT" mint szitokszó a filmben) nem eleve rossz, hanem amikor túllépi a méltányos mértéket. Ez a közösség is nyugodtan rátehetné a termelői árra a helyiség, az eszközök fenntartásának költségét, és az embereit is megfizethetné, ebben semmi káros nincs.

A másik problémát viszont elég jól eltalálták: a kereskedelem mennyiségekből, méretekből, távolságból adódó elszemélytelenedése. És bizony, maga a termelő is máshogy dolgozik annak, akit ismer.

Na, meg is nézem, hogy lehet itt vásárolni.
Igazából ma sem történt semmi érdekes, ugyanolyan unalmas nap volt, mint tegnap. Azért pár apró eltérés csak akadt: volt néhány szintvonal, a tegnappal ellentétben ma határozottan felfele és lefele is mentünk.Még a szajki tavak előtt volt egy szakasz, amit elég rendesen benőtt a…..
Lassú hálózsákból kimászás és viszonylag gyors táborbontás után jó minőségű, és egyenes úton robogtunk be Magyarkútra. A kocsma sajnos nem a koránkelő túrázóknak lett kitalálva, csak egy órával később nyitott. A tulaj szerencsére nem túl kedvesem, de kiadta a…..
Korán felébredtünk: szokatlanul világos volt, mivel sátor nélkül aludtunk az esőbeállóban. Hamar leértünk Mátraházára, túl hamar is, mert vég teljesen kihalt volt a falu, kéktúrapecsétnek híre-hamva sem volt. Elég ironikus, hogy eddig ez volt a 2. hely, ahol nem volt meg a…..
Kultúrszállásról elindulni sosem egyszerű dolog, így volt ez ma reggel is. Mályinkán még beugrottam a boltba magnéziumos pezsgőtabiért és szőlőcukorért. Végül kis csúszással elindultunk fel a Bükk-fennsíkra.A dédesi várhoz vezető meredekebb úthoz érve köd fogadott minket,…..
Az első reggel nem indult a legkellemesebben. Nem mintha arra számítottunk volna, hogy a párás, ködös időben valami is megszárad a sátorban, de azért nagyon lehangoló reggel vizes zoknit, cipőt, nadrágot húzni. A vizes ruhák sajnos legjobban így száradnak... A Milicről lefelé…..
Két vándor A fürdésről 2011.07.11 23:24:00
Itt a kánikula, hőségriadó meg minden, mindenki valami tócsában pacsálna, hívják azt Adriának, Balatonnak vagy a kerti gumimedencének, gondoltam, összedobok egy vizes bejegyzést. Az előző bejegyzés (http://ketvandor.blog.hu/2011/07/04/a_vadkempingezesrol_2_resz) 10. pontjában már…..
Őrület! Hölgyeim és uraim, ez egyre csodálatosabb lesz. Kérem, olvassák el, de ne puskázzanak, ne nézzék meg az aláírást, csak próbálják kitalálni, mely szervezet nevéhez fűződik az alábbi eszement kiáltvány. A kiáltványt ebben az esetben szó szerint kell érteni, annyi…..
Papírzsepi kolléga most induló posztsorozata az atomenergia (többé-kevésbé) békés célú felhasználása kapcsán azokat a katasztrófákat elemzi, amelyek az elmúlt évtizedekben jó párszor beletették az ideget az emberiség tájékozottabb (és mennyiségi szempontból minden…..
A mindennapi közlekedésre tervezett kerékpáron nem kell másképp öltözködnünk, hogy tekerni tudjunk. Végső soron a hatékony, közlekedési célú kerékpár nemcsak elvisz bennünket mindenhová, hanem azt is lehetővé teszi, hogy a kerékpáros önmaga legyen, és eközben…..
Vastagbőr Az ORFK és az atomvonat 2010.12.09 09:01:00
November 20-án atomvonat haladt át Magyarországon. A vonat a szerbiai Vinca kutatóreaktorából összesen 8030 nagy dúsítású, kiégett fűtőelemet vitt el Magyarországon át Szlovéniába, ahol tengeren vitték tovább Oroszország felé.  A szerelvényt minden állomáson és…..
Ma már nem kétséges, hogy a klímaváltozás zajlik, és ebben az embernek jelentős szerepe van. Az üvegház-gázok kibocsátása, illetve a természetes nyelők (erdők, tengerek) pusztítása-szennyezése oda vezet, hogy az éghajlat gyors ütemben változik. A klímaváltozás…..
  Egymilliárd ember kapcsolhatja le a villanyt [2009] március 28-án, harsogja az egyik cikk. Csatlakozz Te is a Föld Órája akcióhoz! - szólít fel a WWF Magyarország oldala. Én nem fogok semmit lekapcsolni, nálam nincs bekapcsolva semmi sem feleslegesen. Az én jelszavam: NE…..
Kultúrvasárnap után ma megdöbbentő vallomás következik.  Konferenciahiéna lettem. Mindig szerettem a konferenciákat meg a kiállításokat. Isten nagy állatkertjének mindenféle lakója megfordul itt. Egyszerűen lenyűgöz, hogy milyen sokfélék az emberek, milyen sokféleképp…..
lilabirka 2008.11.18 21:24:19
Kár, hogy csak most olvastam el a bejegyzést, mikor már a blog is arculatot váltott. Mindenesetre jó szórakozást ehhez a részlethez gróf Széchenyi István német anyanyelvű ükunokájának nemrég magyarul is megjelent könyvéből! (A könyv egésze amúgy egyáltalán nem az ingyenélésről szól, hanem a felesleges javakról való lemondásról, ajánlom mindenkinek!)

„A Berlinben naponta sorra kerülő számtalan rendezvényen (külföldi kultúrintézetek könyvbemutatói, előadások, kiállításmegnyitók) megfelelő öltözékben különösebb fáradozás nélkül lehet megjelenni és ott néhány pohár meg néhány falat erejéig fogyasztani, anélkül hogy egy fillért is kiadnánk. Ha ugyanis az ember »ugyanúgy néz ki, mint a többiek«, ezeken a rendezvényeken szinte soha nem kérik tőle a meghívót. Berlinnek megvan az a képessége, hogy az éhenkórászok – vagy ahogy azt régen kedvesebben mondták: a potyalesők – paradicsoma legyen. Követségekre is viszonylag egyszerű meghívást kapni, mert a külföldi képviseletek köszönettel fogadnak minden vendéget, aki tud viselkedni.
Miután nem áll szándékomban útikalauzt írni berlini potyalesők részére, elárulom az éhenkórászoknak szóló ultimatív tippemet: hívassák meg magukat a szövetségi elnök bankettjére. A G8 egyik fővárosában sem olyan könnyű az államfőnél vendégeskedni, mint Németországban, az egyenlőség világközpontjában. Ennek módja a következő: az ember informálódik a következő államfői látogatásról, és egy nem túl elegáns levélpapíron udvarias levelet ír, amelyben megérteti, hogy miért szeretne éppen ez alkalommal a vendégek közé tartozni. Találjon ki egy nevet »középnagyságú cégének«, amely éppen azzal az országgal kíván élénk gazdasági kapcsolatokat kialakítani, vagy locsogjon valami kulturális célról (ami talán még jobb: valami karitatívról). Garantáltan kap meghívót, hacsak nem éppen Putyin elnök vagy az angol királynő érkezik. Üzbegisztán, Chile vagy Szlovénia (vagy Szlovákia volt?) elnöke is megteszi; a protokolláris felhajtás ugyanaz. Apropó, az államfőnél nagyon jókat lehet enni. Csak a pohárköszöntők nyúlnak néha hosszúra. Az evés után majdnem mindenkivel fesztelenül lehet beszélgetni (kivéve Fischer külügyminisztert, aki nagyon megválogatja, hogy kivel áll szóba). És ha már kezd unalmassá válni, akkor az ember finoman visszavonulhat: közvetlenül a Bellevue-kastély mellett van egy buszmegálló.”

(Alexander von Schönburg: Pénz nélkül gazdagon, avagy A stílusos elszegényedés művészete. Holistic Kiadó, Budapest, 2007.)
Szegénység blog 100 Ft zsebpénz 2008.10.20 11:00:00
Mire elég a napi 100 Ft költőpénz? Nővéreméknél fogok kapni reggelit és vacsorát. Én rendszerint nem reggelizem, tehát ha reggel készítek egy szendvicset, akkor azt elpakolom, és ebédidőben megeszem. A 100 Ft-ot elsősorban váratlan kiadásokra szánom, meg arra, hogy ne pisiljenek…..