Regisztráció Blogot indítok
Adatok
egy M

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szagértői vélemény Szavazók 2016.10.02 12:57:15
Jött szembe egy sötét tekintetű, hülyegyereksapkás izomagyú, kifelé a szavazókörből. Látszott, hogy tiszta ideg, hangosan mondogatta, hogy "dögöljenek meg az arabok". Aztán még kettő. A három észbajnok IQ-ja összesen nem érte el a negyvenet. Látszik, beérett a kampány. Ha kockás terítő lett…..
egy M 2016.10.03 12:23:57
@vilagnezet.blog.hu:
"Nem akarlak fárasztani, de az IQ teszt egy parasztvakítás. Okosságot nem lehet vele mérni, csak butaságot. Ara is használták eleinte. A seregből szűrték ki vele a teljesen hülyéket."

Ez az állítás több tévedést is tartalmaz:
1. Nem a seregben használták először, hanem gyerekek iskolaérettségének vizsgálatára.
2. Ha csak a butaságot mérnének vele, az sem lenne parasztvakítás, de kifejezetten nem így van. A pszichológusok szerint az IQ a legjobban mérhető belső tulajdonság.
3. A seregben sem csak a buták kiszűrésére használják, hanem bármily furcsa is, bizonyos beosztások esetén a túl okosok kiszűrésére is. A bombázópilóták esetén pl. van egy jóval átlag feletti minimum IQ - ami lehetővé teszi, hogy az illető elég gyorsan hozzon meg jó döntéseket -, de van egy meghatározott maximum IQ is, ami felett állítólag nem hajtanák végre olyan automatikusan a bomba ledobására utasító parancsot.

"Az IQ teszt csak az azt író gondolkozási szintéig terjed maximum."

Ez logikus gondolat, mégsem így van, több okból sem:
- A tesztkészítőnek végtelen ideje van arra, amiről a tesztkitöltőnek egy adott idő alatt kell döntenie.
- Attól, hogy tudok kreálni egy logikát, nem biztos, hogy rájönnék, más logikájára (ez két különböző feladat, az előbbi a készítőé az utóbbi a kitöltőé)
- A feladatok nehézsége a sztenderdizáció során derül ki, nem attól függ, hogy a készítő pszichológus milyen nehéznek gondolja. Lehet, hogy az ő IQ-ja nem kiemelkedő, de a sztenderdizáció során kiderül, hogy egyes feladatokat csak az emberek két százaléka tud megoldani (tehát jó eséllyel a készítő sem tudná, ha más találta volna ki).
De ha mindezek ellenére mégis igaz lenne az állításod, az sem cáfolná a magas IQ-t mérő teszteket, ugyanis ezeket jellemzően épp kiemelkedő IQ-val rendelkező emberek készítik, a mensa.hu oldalon lévőt épp a magyar Mensa tagjai.

"Éppen ezért az igazán intelligens emberek ilyen teszteket ki sem töltenek. Untatja őket, meg butaságnak tartják."

Azért Stephen Hawking is kitöltötte a Mensa tesztjét, amikor a testi leépülése kapcsán elkezdett aggódni, hogy szellemileg nem kezd-e leépülni. De valóban hallani ilyen véleményeket, főleg azért, mert akit sokan okosnak tartanak, azok félnek egy IQ-teszttel kockáztatni ezt a státuszukat, hiszen ők nem nyerhetnének ezzel semmit.